Omgång 2 – Herr-Allsvenskan

Vi har en ny skribent som kommer börja skriva om Herr-allsvenskan för InnebandySTHLM, nedan har ni hans första summering av Allsvenskan, imorgon kommer vi presentera vem denne nya skribent är //Henrik – InnebandySTHLM

Kul omgång med några oväntade resultat, några riktigt bra matcher och en snooz-fest. Låt oss dissekera

IK Sätra – FBI Tullinge 8-4

Sätra är en intressant nykomling, kärnan i laget består av spelare från förra generationens Gävle. Alltså det Gävle som var ett topplag i Allsvenskan och som var uppe och vände ett år i SSL. De spelar ett mycket disciplinerat försvarsspel och har sylvassa kontringar. De kommer antagligen inte att ha särskilt mycket boll i någon match denna säsong, men är och andra sidan inte i behov av den några längre stunder. Även om jag tycker att Tullinge vann utan att imponera mot Täby förra veckan så höll jag Tullinge som klara favoriter i denna match.

Precis som mot Djurgården i första omgången så backar Sätra hem och motståndarna får ha mycket bollinnehav. Men Tullinge (precis som Djurgården i första omgången) hade väldigt svårt att skapa riktigt heta chanser. Sätra tar ledningen på kontringar och leder med 3-1 efter första perioden. I andra perioden så får Tullinge in 3-2 efter en minuts böljande spel där lagen kontrade på varandra och därefter kvitterar Tullinge till 3-3 efter en situation där Sätras försvar blir bolltittande och missar Niclas Johansson på bortre stolpen. Här trodde jag att Tullinge skulle ta över och sakta mala ner Sätra. Men Sätra får in 4-3 minuten efter Tullinges kvittering vilket jag tror gjorde otroligt mycket för Sätra i den här matchen. Sätra lyckas sedan kontra in 5-3 (här borde Tullinges backar kunnat avstyra situationen efter att Oskar Flybring missat sitt friläge). I slutminuten av andra perioden så reducerar Tullinge till 5-4 i PP och får därmed ordentlig känning inför tredje perioden. Men Sätra fortsätter sitt nästan fläckfria försvarsspel och kontrar in ytterligare två mål i tredje perioden och avslutar med ett mål i öppen kasse när Tullinge plockat målvakten.

Skillnaden mellan denna match och när Djurgården tog sig an Sätra i första omgången var att i tredje-perioden så orkade inte Sätra hålla uppe försvarsspelet när DIF gick ner på 2 femmor. Men mot Tullinge så gick det vägen. Trots att Tullinge toppar laget i tredje så skapas det inte särskilt mycket mer än det gjorde i de första två perioderna. Tullinge kan utan tvekan bättre! Utifrån de två första matcherna denna säsong, så ligger de en bra bit ifrån förra årets kvalité. Men samtidigt ska en eloge ges till Sätras försvarsspel som orkar hålla uppe koncentrationen i tre perioder.

Resultat: 8-4

Periodsiffror: 3 – 1, 2 – 3, 3 – 0

Skott: 23 – 28

Salems IF – Bele Barkaby IF IBF 9-4

Undertecknad såg bara bitar av denna match eftersom den gick samtidigt som Tullinges och Djurgårdens matcher, men kollade delar av matchen i pauserna. Det jag kan säga av det jag såg var ett oväntat blekt Bele och ett över (min) förväntan Salem. Med tanke på att Salem två år i rad har förlorat sina bästa spelare och två år i rad ersatt dem med (med ett par undantag) unga oprövade talanger så var min förväntan att Salem skulle få det extremt tufft i år. Men även om Bele hittills inte nått upp till den nivå de kan spela på i år så är det definitivt meriterande att köra över Bele med 9-4. Av det jag såg så började Salem man-man pressen relativt högt i banan vilket Bele fick problem med. Bele sitter på så pass mycket kvalité att de bör kunna spela ut Salem, men gavs helt enkelt inte tid. Ett Bele i form ska absolut kunna klara av en tidig press – men alas, Bele är inte i form just nu.

Bör nämnas att hela 11 spelare i Salem gjorde poäng, däribland flera av nyförvärven som inte spelat på allsvensk nivå tidigare; Dakhallah, Forslind och Ehrenpreis. Vilket bådar gott inför fortsättningen.

För övrigt anser jag att den som har hand om streamingen i Skogsängshallen borde avgå under förödmjukande omständigheter (den är alltid dålig, även med innebandyallsvenskan.tv mått mätt)

Resultat: 9-4

Periodsiffror: 3 – 2, 3 – 1, 3 – 1

Skott: 30 – 21

Hudik/Björkberg IBK – Djurgårdens IF IBS 3-4

Detta var utan tvekan helgens snooz-fest. Detta var helt enkelt inte den roligaste matchen att kolla på. Hade det inte varit för att undertecknad är Djurgårds-supporter hade jag slagit om för att se underhållningen i Strängnäs-Hagunda matchen alternativt kollat på när Täby försökte spela på allsvensk nivå utan någon som helst avsikt att ägna sig åt försvarsspel. Hursomhelst, Djurgården kom till spel utan både Gafvelin och Gustavsson. Dessutom saknades Nordahl som ännu inte debuterat, men kul att se Fröberg göra sin debut. Efter att ha svalt den givna panik-attacken som följde av att Gafvelin är borta så fokuserade jag på matchen.

Närbild på Djurgårdssupportrar som precis har insett att någon av; Gafvelin, Kareliusson eller Schantz inte är uppskriva på IBIS inför en match.

H/B saknade också några spelare på grund av sjukdom och det syntes. H/B är nykomlingar och jag är inte expert på hur de brukar ställa upp men kedjorna kändes inte samspelta.

Första perioden så känner lagen på varandra och matchen saknar definitivt intensitet. Schantz ger DIF ledningen två gånger om varav ett mål i PP där DIF spelade sig ur en kanske onödigt hård press från H/Bs sida. Detta ledde till att Dahlberg frispelade Schantz som naturligtvis inte missade. H/B reducerar efter ett fint inspel i slottet men som Beckius ändå kanske borde klarat (även om han var riktigt, riktigt bra överlag denna match). Andra perioden var precis som första perioden, en till period utan riktig intensitet och inte någon superkvalitet i anfallen. Enda målet kom i PP där Schantz bågar in (kanske lite väl ostört denna gång) och sedan lägger den diagonalt tillbaka till Kareliusson som gör mål.

Så vad hände i tredje perioden? Inte så mycket egentligen. H/B går ner på två femmor för att ta tag i matchen, de får hjälp av DIF som utvecklar en nära relation med utvisningsbåset. Men förutom att DIF blir mer tillbakapressade och fokuserar lite mer på kontringar så skapas det fortfarande inte jättemånga lägen. H/B gör två spelmål och DIF gör ett kontringsmål. Överlag skapar H/B mer än vad DIF gör, men Beckius gör en riktigt bra match. I övrigt så går Oweling på vatten som vanligt och Schantz existerar vilket betyder minst 3 poäng från hans klubba. Både DIF och H/B kommer utan tvekan att vara bättre när lagen är helt ordinarie.

Tycker du att den här sammanfattningen av matchen är snustorr och rätt ointressant? Bra, då har du fått en representativ bild av den här matchen.

Resultat: 3-4

Periodsiffror: 1 – 2, 0 – 1, 2 – 1

Skott: 22 – 11

Strängnäs IBK – Hagunda IF 4-6

Ok, helt ärligt – jag borde kollat på den här matchen för det är på pappret seriens två bästa lag. Och den stora frågan inför säsongen är inte om Hagunda kommer vinna serien, utan med hur mycket Hagunda kommer vinna serien. För att få ett svar på den frågan är naturligtvis matchen mot laget som kommer sluta tvåa i serien en viktig värdemätare. Dessutom är Hagundas grundspel det sexigaste du kan hitta i allsvenskan. Men eftersom jag inte kollat på mer än highlightsen (finns på innebandyallsvenskan.tv och är tillgängliga även om du inte prenumererar), så kan jag inte säga mer än att det var några snygga mål och matchen verkade jämn, typ. Hursomhelst en sjukt viktig vinst för Hagunda.

Resultat: 4-6

Periodsiffror: 2 – 2, 1 – 1, 1 – 3

Skott: 21 – 19

Täby FC – AIK IBF 6-10

Precis som med Salem-Bele så såg jag endast delar av denna match. Men jag han få med andra-perioden vilket var en helt bisarr period. Jag kan inte minnas senast jag såg ett allsvenskt lag spela så dåligt försvarsspel (Ok, bortsett från IBK Runsten för ett par år sedan. Men ytterst tveksamt om de kan ses som ett allsvenskt lag även när de nominellt låg i allsvenskan). Min känsla inför denna säsong var att Täby antagligen skulle göra en del mål framåt men att de skulle få problem med försvarsspelet, men de ska absolut inte behöva vara så här dåliga. Täby var egentligen aldrig helt utspelade under matchen men de led av; bolltapp i fel lägen, bristande positionsspel och allmänt slarv. Samtidigt som AIK naturligtvis var väldigt effektiva och tog vara på de lägen de fick. Det var verkligen skillnad i försvarsorganisation, när Täby anföll så hade de betydligt svårare än AIK att komma till avgörande lägen.

Täby spelar upp sig i tredje perioden men då var matchen redan avgjord (det stod 2-9 till AIK efter två perioder) och AIK slappnade av lite vilket gjorde att Täby kunde putsa till siffrorna lite.

AIK kändes som allting Täby inte var i denna match: effektiva samt välorganiserade både i försvar och uppspel. Så här långt ser det riktigt bra ut för AIK denna säsong.

Resultat: 6-10

Periodsiffror: 0 – 3, 2 – 6, 4 – 1

Skott: 31 – 24

Visby IBK – Gävle GIK 6-7 (SD)

Kollade inte på denna match, men bra av Gävle att ta poäng av Visby i mina ögon. Även om Visby har tappat stora delar av sin trupp så trodde jag de skulle vinna mot Gävle.

Resultat: 6-7 (SD)

Periodsiffror: 3 – 0, 2 – 3, 1 – 3, 0 – 1

Skott: 23 – 22

Lindås Rasta IBK – Nykvarns IBF Ungdom 6-8

Nykvarns match krockade med andra Stockholmslag denna helg (Ja, Nykvarn ligger faktiskt i Stockholms län…) men ser fram emot att kolla på dem denna säsong. Även om de förlorade tvillingarna Rigogiannis så har de haft en väldigt bra silly season. Men en viktig seger mot ett topplag kan noteras.

Resultat: 6-8

Periodsiffror: 1 – 1, 2 – 5, 3 – 2

Skott: 30 – 24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: