Summering Bäst i Stan Dam

Då har första helgen av damernas distriktsmästerskap avverkats och vår tippning hade flera rätt men också några djupa dalar. På det hela en väldigt intressant helg med flera resultat som stack ut. Här ger InnebandySTHLM en summering av gruppspelet.

Notera att samtliga gruppettor går vidare men bara de fyra bästa grupptvåorna, det innebär att Vaxholm tyvärr inte gick vidare denna gång.

Grupp 1:

Hässelby SK, Sundbybergs IK, Sigtuna IF IBK, Vallentuna IBK

Full pott här i vår tippning. Hässelby blev mycket riktigt gruppetta men de fick slita mer för det än undertecknad trodde. Bland annat en stark vändning mot Vallentuna i första matchen när de hämtade upp ett 2-0 underläge till 2-3 i andra perioden. Andra matchen besegrades Sigtuna med 4-0 där Linda Wedin gjorde 3 mål och en assist. Just nämnde Wedin intervjuade vi tidigare i somras om hur hon vill bidra med mer poäng. Det gjorde hon i helgen och visade onekligen hur viktig hon kommer bli för Hawks i år. Gruppfinal mot Sundbyberg i sista matchen där Hässelby vinner med 0-1 efter mål av nämnde Wedin, och sen var det bara att hålla undan.

Sundbyberg tar andra platsen efter vinster mot Sigtuna och Vallentuna. Vi berättade om Sigtunas statistik på Sumpan och det tog ett tag för dem att avgöra matchen mot Sigtuna. 2 insläppta mål på tre matcher vittnar ändå om en defensiv stabilitet hos Sumpan. Jag trodde i ärlighetens namn att Hässelby skulle vinna med mer men Sumpans starka kollektiv ser svårforcerat ut.

Sigtuna och Vallentuna kommer väl där det var mest rimligt, hade varit spännande att se vad som skett om Vallentuna hade stått emot Hässelby i första matchen. Matchen mellan dem slutar 1-3 till Sigtuna som därmed tar tredje platsen.

Grupp 2:

Värmdö IF (A), Täby FC (A), Vendelsö IK (B), Ingarö IF.

Detta var kanske den gruppen som undertecknad hade mest fel i. Det unga Värmdö-laget tog seriesegern före starka Täby efter att ha avgjort deras match med 22 sekunder kvar. Innan dess hade Värmdö haft en hyfsat lugn resa till gruppfinalen mot Täby. Värmdö fick dock uppförsbacke direkt mot både Ingarö och Vendelsö när de båda division 2 lagen satte sina straffar. Mot Ingarö kom Värmdö igång först i slutet av perioden, när de gjorde två snabba mål som dödade matchen. Annars var det spel mot ett mål och en duktig målvakt i Ingarö som höll siffrorna nere. Egentligen samma matchbild mot Vendelsö, ett Värmdö som dominerar bollinnehavet men får svårt att dra ifrån, tillslut orkar inte Vendelsö och Värmdö vinner med 5-2.

Täby hade goda förutsättningar att bli bästa gruppetta när de slog Ingarö med hela 2-13, 13 mål framåt på 2x 20 minuter rullande tid, borde inte vara möjligt. i gruppfinalen tar de planenligt ledningen mot Värmdö genom kapten Jigered, men Värmdö äter sig in i matchen och känslan utav det jag ser är att Täby hade det svårt att få tag på de hala vallarna i Värmdö. Täby fick även svettas lite mot Vendelsö men vinner rättvist med 4-2. En bra genomkörare i helgen för Täby som har tid på sig att komma i form till seriestarten.

Jag trodde Vendelsö skulle komma sist i gruppen, men sett till match för match måste jag ge Vendelsö (B) beröm. De är med i matcherna rent resultatmässigt och sliter kopiöst. De är mindre än 5 minuter ifrån att ta poäng mot tunga Täby. Mot Ingarö avgör de i slutminuten och blir på så viss grupptrea, en placering de ska vara väldigt nöjda med i en tuff grupp.

Ingarö hade en tuff DM helg och känslan är att de inte riktigt orkade stå emot de forceringar Täby och Värmdö kom med. De spelade jämt mot Vendelsö vilket i sig inte är konstigt med tanke på att de spelar i samma serie.

Grupp 3:

FBI Tullinge, Råsunda IS, Djurgårdens IF IBS, Värmdö IF (B)

Självfallet är jag väldigt nöjd över att mitt egna lag FBI Tullinge blir bästa gruppetta i hela gruppspelet. Vi genomför samtliga tre matcher efter gameplan och visar att vi är på god väg. Matchen mot Råsunda var det riktiga tungviktsmötet, ett Råsunda som kommer till spel med ett decimerat men ändå skickligt lag. Tyvärr åker de även på två nya skador i matchen och jag önskar dessa två spelare ett snabbt tillfrisknande. Djurgården besegrades med 1-4 och det tog ett tag innan den nollan bröts, men det var spel mot ett mål, även om DIF gör ett fint mål. I sista matchen handlade det om att vinna med 4 mål för att bli bästa gruppetta och det slutar i vinst med 7-2 mot Värmdö IF (B).

Råsunda fick en tuff start mot Tullinge och när även skadorna var framme med sin olycka blev det ännu tyngre. Det hindrade dock inte Råsunda från att sätta en bra och svårhanterad press på Tullinge i andra perioden. Trots det vinner Tullinge välförtjänt efter ett riktigt bra målvaktsspel av Denise Wikner. Även Råsundas målvakt i matchen Karin Borg ska hyllas som bjuder på flera spektakulära räddningar. Till matchen mot Värmdö tillkommer lite flera spelare och maskineriet går igång ordentligt. Pernilla Vallbo gör hela 6 poäng och lite som hon vill på planen. I tredje matchen stod Djurgården för motståndet. Här får Råsunda det lite svårare att få in bollen men vinner utan större ansträngning med 3-1 där skyttedrottningen Johanna Chalverat gör alla tre målen.

Djurgården slutar trea efter att ha slagit Värmdö IF i första matchen. Har egentligen inte så mycket att sätta emot Tullinge eller Råsunda, men vi måste hylla målvakten Ida Bollden, vilken cup hon gör! Hon har stor del i att det inte blir större siffror mot de båda division 1 lagen.

Värmdö IF (B) hamnar på sista platsen efter att ha förlorat mot DIF i första matchen och aldrig riktigt varit nära mot Tullinge och Råsunda. Värmdös yngre förmågor gör bra ifrån sig och är involverade på det mesta som händer offensivt.

Grupp 4:

Rotebro IS IBK, Vaxholms IBF, Vendelsö IK (A), Väsby AIK

Nåväl vi satte två av fyra placeringar i denna grupp där vi får be om ursäkt till Vaxholm som vi tippade sist.

Rotebro hade vi som gruppetta och mycket riktigt blev det så, efter lite tuffare resa än vi trodde på förhand. Sollentunalaget inledde med ett överraskande oavgjort resultat med gruppjumbon Väsby AIK, detta efter att ha hamnat i underläge 3 gånger om i matchen. Sandra Lundblad visar framfötterna med två mål och fortsätter på den inslagna vägen från förra säsongen. Härnäst väntade Vaxholm som fick ta smällen för Rotebros miss i första matchen. Siffrorna skrivs till 6-1 vilket medförde ett starkt grepp om första platsen. Återigen är det Sandra Lundblad som är en av de mer framträdande spelarna. I sista matchen väntade det unga och till stor del nya Vendelsö, en match där Rotebro startar bäst och Vendelsö avslutar bäst utan att få in ett mål. Rotebro som får svårt att sätta sina chanser till en början och vice versa för Vendelsö De reder dock ut det hela med ett slumpartat backhand mål och vinner matchen med 1-0 och blir därmed gruppetta.

Vaxholm tar andra platsen efter två överraskande vinster mot Vendelsö och Väsby. Undertecknad kanske underskattade Vaxholm med tanke på att de var ett topplag i tvåan förra året. Skillnaden mot Rotebro blev dock tydlig där de förlorar med 6-1, ett resultat som i slutändan gör att de bli sämsta tvåa och därmed inte går vidare till slutspelet.

Vendelsö är till stor del ett helt nytt lag jämfört med föregående säsong och DM blev lagets första värdemätare. Summerat finns det saker kvar att arbeta på, men helgen vittnar ändå om att det finns kvalitéer i Vendelsö. Kapten Hallström blev så viktig som vi förutspådde och var en av lagets poängbästa spelare, Hanna Adamsson visar att hennes första säsong i damettan har utvecklat henne en hel del i spelet. Alva Olsson i målet gör det kanon och sätter press på Cassandra Zackrisson som också gör en stark insats i målet. Förlusten mot Vaxholm måste dock kännas samtidigt som vinsten mot Väsby och matchen mot Rotebro ger mersmak. Blir spännande att följa detta.

Lite besviken på Väsby som jag tippade som tvåa, det bådade gott efter en stark start mot Rotebro, men sen förluster mot både Vendelsö och Vaxholm. Med det sagt spelade de i division 3 förra säsongen och det är skillnad på de lagen och division 1 och 2 lag. Det har varit en stormig försäsong där många juniorer lämnat klubben, juniorer som hade gjort skillnad i detta Väsby. Blir spännande att se hur Väsby kommer hålla i division 2.

Grupp 5:

AIK IBF, Nacka Wallenstam IBK (B), Hammarby IF IBF (B), Älvsjö AIK IBF (B)

AIK blev som vi förutspådde bästa gruppetta, detta trots att många tongivande spelare vilade denna helg. Det gav utrymme för AIKs yngre förmågor att visa vägen vilket de också gjorde. AIK blev näst bästa gruppetta efter Tullinge vilket betyder att de båda lagen stöter på varandra i slutspelet. Den enda matchen AIK behövde svettas i var mot Hammarby. En match som AIK avgjorde genom junioren Thea Arvidsson med 45 sekunder kvar. AIKs stora utropstecken var dock talangen Linn Skotte som fullkomligt öste in poäng för de svartgula. Annars vart det vinster med 2-0 mot Nacka och hela 6-0 mot Älvsjö.

För Nacka blev det en andra plats och avancemang som 4:e grupptvåa efter att de besegrade Älvsjö i sista matchen med 2-3. Nacka gick upp i en stabil 0-3 ledning men bjöd sedan in Älvsjö i matchen. När Angelica Öqvist gjorde 2-3 för Älvsjö i 19:e minuten skapade det onekligen nerv, men Nacka höll ut och bärgade segern för att ta dem vidare. Emilia Kokkonen fortsätter visa fin poängform efter fjolårssäsongen.

Hammarby överraskade genom att vinna mot Älvsjö och nästan hålla ut mot tunga AIK. Det var väl egentligen bara i matchen mot Nacka som de inte var riktigt nära att hota om segern, men undertecknad tror Hammarby är väldigt nöjda med sina prestationer i helgen.

Älvsjö AIK hamnar förvånansvärt sist i gruppen och känslan är att det finns lite att arbeta på för Älvsjö. Att förlora mot AIK är inget att skämmas för, men förlusterna mot Nacka och speciellt Hammarby måste kännas. Nu har de två veckor på sig att få ordning på skeppet lagom till seriepremiären i division 1.

Åttondelsfinalerna: Här finns länk till spelschemat på förbundets hemsida

Nacka Wallenstam IBK (B) – Täby FC IBK (SSL)

FBI Tullinge (A)- AIK IBF

Rotebro IS IBK – Åkersberga IBF

Täby FC (A) – Bele Barkarby IF IBF

Råsunda IS – Hammarby IF IBF

Hässelby SK IBK – Älvsjö AIK IBF

Värmdö IF (A) – Tyresö Trollbäcken IBK

Sundbybergs IK – Nacka Wallenstam IBK (A)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: