Långläsning: Älvsjö AIK – Herrar Division 1

Vi börjar närma oss på slutet av våra genomgångar och då passar vi på att avsluta starkt med först Älvsjö sedan Värmdö på herrsidan. Älvsjö slutade på en andraplats förra säsongen i Stockholmsettan, en poäng bakom Täby FC och hade Covid-19 inte brutit ut hade det varit intressant och se hur ett eventuellt kval hade slutat. Sagt och gjort avslutades säsong och Älvsjö blev därmed kvar i ettan. Många lyfter Älvsjö som favorit till att vinna serien, vi är benägna att hålla med. Med oss har vi Älvsjös tränare och förre storspelaren Danne Bron-Sundbom, som lägger över lite av favoritskapet på en annan söderklubb.

Hej Danne, du är för många ett känt namn i innebandykretsar, men för de som inte vet, vem är Danne Bron-Sundbom?

En ödmjuk 42-åring som alltid har nära till garv och bor på Östermalm med fru, och en snart 9-årig son som spelar innebandy i Djurgården. Jag har varit med i innebandyrörelsen länge, både som spelare och ledare från SSL ner till division 2. Uppskattar att vara del av en grupp spelare som ledare där vi gemensamt får slita för framgång. Jag ser en spelartrupp där du får vara dig själv men ta ett stort ansvar för utvecklingen och ett ledarteam som nyttjar det bästa hos varje individ. Jag uppskattar det humanistiska, passionen, samtalen samt att se hur något ofärdigt utvecklas till en helhet.

-Innebandyn är för mig ett RUS. Roligt – Utvecklande – Socialt. Med dessa grundtankar blir vi förhoppningsvis ett drivet lag som vinner.

När gick du in som tränare i Älvsjö AIKs herrar?

Jag gör nu min femte säsong i Älvsjös a-lag, den fjärde som huvudtränare men alla säsonger har sätt väldigt olika ut eftersom jag haft delat huvudansvar med olika ledare (Joakim Hillborg och Mikael Öhman).

Förra säsongen var den första som jag, på avtalspappret, stod själv som huvudansvarig men en stor del av vår fina förra säsong ska, utöver killarnas strålande insats, tillskrivas min kollega Magnus Fahlman som delade ansvaret med mig. Dessutom hade vi stor hjälp av ingen mindre än Christian Hellström som ledare kring laget.

Hög nivå- men lite tunga resultat längs vägen

Älvsjö stod för en stark säsong och var det mest målglada laget i serien på hela 204 gjorda mål. Fem spelare gjorde över 40 poäng, en bredd inget annat lag kunde mäta sig med. Poängbäst vart Victor Ferraresi med 60 gjorda poäng, en poäng bakom poängligavinnaren Liam Åström. Älvsjö kommer nog gräma sig lite när de ser tillbaka på matchen borta mot Rotebro, en förlust som, med facit i hand, gjorde att Täby fick första platsen. Annars höll Älvsjö en jämn nivå och de andra två egentliga plumparna var mot Rosersberg i premiären (sudden förlust) och förlust mot Värmdö hemma i Västertorp med 6-11.

Ett annat utropstecken var backen Oscar Lundborg som fick mycket förtroende och gjorde en riktig fin säsong med 9 gjorda poäng och flertalet defensivt starka insatser.

Förra säsongen var en stark prestation av er och ni hamnade på en andra plats. En poäng bakom Täby FC, hur skulle du summera er säsong?

– Jag vill helst inte summera förra säsongen för slutet var så sorglöst att det gjorde ont i hela innebandyhjärtat, men Älvsjö är ett stabilt topplag. Jag tror inte vi varit sämre än 6:a i division 1 de senaste åtta åren. Men det är stor skillnad för laget på att missa play-off eller nå play-off. I slutändan är det dock samma sak för ett lag med allsvenska-ambitioner – om man inte vinner sista kvalmatchen, men att inte ens få kvala var oerhört tungt. Därför är det svårt för mig att göra en summering.

Vilka Utropstecken tar ni med er från föregående säsong?

Förra säsongen nådde Älvsjö en trygghet och ett positivt momentum som inte funnit på några år. Helt plötsligt hade vi stolpe in istället för tvärtom. Den säsongen är dock ett minne blott. Vi kan ta med oss att vi har en fin grund att stå på men hårt jobb, ödmjukhet och tålamod måste tas med varje gång vi ses.

Älvsjö siktar på toppstrid igen

Ni har en väldigt lång försäsong men nu närmar sig seriestart, hur förbereder ni er?

Vi har tagit ett ganska långt uppehåll med egenträning över sommaren mycket för att få landa i coronasamtiden och förhoppningsvis njuta av sommaren. Vi kör igång på torsdag vecka 32 och direkt till helgen har vi två ”komma-igång-träningsmatcher”. Sen har vi ganska många roliga matcher mot bra motstånd från allsvenskan under försäsongen.

Truppläget

Älvsjö har haft lite rockader i sin trupp där några vassa spelare som tex Aronsson och Åkerlund har lämnat. Men en stor del av stommen som gjorde ett så bra 2019/2020 är kvar och lär inte ha blivit sämre. En långtidsskada på Oscar Lundborg spökar men annars har Älvsjö tagit in spännande namn. David Jansson är en av två juniorer som flyttats upp och har varit länge i Älvsjö. Född 2001, en lång back med bra räckvidd, bar blick för spelet och kan växa med förtroende i år. Den andra är Filip Wallin, en riktigt spännande spelar med bra teknik och mycket fart, kan få ett genombrott i år.

Ni har haft några spelare som lämnat men också fått in ett par nya spelare, kan du redogöra för ert nuvarande truppläge?

-Vi har tappat ganska många duktiga spelare inför säsongen närmare bestämt nio stycken. samt fått vår unga framtida superback Oscar Lundborg korsbandsskadad. Det innebär att vi har en ganska liten trupp men för alla som kan läsa en poängliga så har vi ganska dugliga poänggörare kvar. Vi har lyft upp tre spelare från våra egna led samt tagit in två nyförvärv som vi tror kan tillföra laget vad vi behöver – Pontus Lindqvist och Albin Arvidsson. I ledarstaben har vi fått in Göran Öberg som kommer ha en viktig roll för att hjälpa killarna i laget.

Målvakt

#71 Erik Lemoine

#97 Andreas Egegård

Sundboms kommentar:

Känns stabilt. Egegård är precis som förra säsongen vår etta.

Backar:

#5 Alex Tamminen

#11 Anton Sundin

#14 Jonas Agnepil

#17 Rasmus Johansson

#65 Johan Gunnarsson

#88 Oscar Lundborg (långtidsskadad)

David Jansson

Filip Wallin

Sundboms Kommentar:

-Behövs kompletteras i och med Oscar Lundborgs tråkiga skada i slutet av våren samt att flera backar avslutat sin tid hos oss. Anton Sundin är kanske vår bästa spelare men en spelare som sällan får stå i rampljuset. Det är många som måste ta stort ansvar där bak men jag hoppas mycket på att Alex Tamminen, som kom under förra säsongen, tar ett än större ansvar på som utanför planen.

Forwards/Centrar:

#10 Victor Ferraresi – Lagkapten

#12 Victor Nensén

#13 Simon Lundin

#15 Fredrik Bergman

#18 Marcus Hellström Giörtz

#19 Robert Karlsson

#22 Niclas Pilati

#97 Giovanni Palumbo

Harald Bälte

Albin Arvidsson

Pontus Lindqvist

Sundboms kommentar:

Palumbo, Lundin, Ferraresi, Pilati, Bergman, Karlsson, Nensen – Ja det fullkomligen kryllar av bollbohemer som kan göra poäng och avgöra matcher. Vi är ganska framåtlutade och vinna innebandymatcher med 1-0 kommer alla fall inte vårt lag göra så ofta.

Ledare:

Tränare: Danne Bron-Sundbom

Ass. tränare: Magnus Fahlman & Göran Öberg

Lagledare: Mia Anttila

Material: Mats Jonsson

Sjukvårdare: Hanna Thunholm

Sportchef: Richard Hagås

Ass Sportchef: Ove ”Skägget” Lindberg

Bloggens kommentar

Älvsjö har dynamit, det finns så mycket offensiv kraft i laget som inte många kan matcha, men o mvi börjar på målvaktsposten så har Andreas Rehn och Samuel Sundman lämnat, men förstemålvakten Egegård är kvar och här finns det klass. En atletisk målvakt med ett fruktat utkast, passar väl in med Älvsjös offensiva spelidé. bakom honom finns Erik Lemione som vaktat målet i Älvsjö (B) i Division 3 senaste åren. En optimal andramålvakt som kommer höja lagmoralen, har en häftig spelstil i målet och vågar ta plats på planen.

Backsidan har det skett ett par tunga förluster, speciellt Alexander Aronsson som lämnar ett tomrum efter sig med sitt starka tvåvägsspel och framförallt ledaregenskaper. Men juniorerna David Jansson och Filip Wallin är två spännande namn där framförallt Wallin redan i år kan få sitt genombrott. Annars kommer Anton Sundin, som är en väldigt underskattad spelare och Taminnen som kommer få bära tunga lass. Skadan på Lundborg är olycklig och tråkig, vi hoppas på en god rehab och att han är tillbaka på planen snart. Summerat är backsidan den svagaste lagdelen men fortfarande väldigt bra.

Center och forwardssidan är löjligt bra. De leds av lagkapten Ferraresi med sin rutin från SSL och allsvenskan, 60 poäng gjorda han i år, finns inget som säger att han gör mindre i år. Simon Lundin är lagets mest utpräglade sniper och gjorde 37 mål förra året, bara Värmdös Kim Johansson gjorde mer. Utöver det finns den hetlevrade bolltrollaren Palumbo. Det finns fler namn att nämna men vi tror på ett genombrott för Marcus Hellström Giörtz, son till legenden Christian Hellström. Han har successivt kämpat sig uppåt och fick testa på spel i ettan redan förra säsongen, men med en bra försäsong och förtroende kan han få sitt år.

Sammantaget sitter Älvsjö på en väldigt stark trupp, får de in någon förstärkning till på backen så kan de mycket väl vinna division ett.

Älvsjö- favoriter?

Många lyfter fram Älvsjö som en stark kandidat till Slutsegern och konstigt vore väl annars? har fått behålla många av sina bästa spelare och förstärkt med spännande namn. Vi är berreda att hålla med och ser Älvsjö som våra favoriter till seriesegern, men division ett i år kommer vara jämnare än på länge, men en kvalplats tror vi de fixar oavsett.

Hur kommer Älvsjö att kännetecknas på planen?

-Vi spelar en väldigt offensiv innebandy där försvarsspelet börjar högt på motståndarnas planhalva, vilket är svårare än att köra ett igelkottsförsvar. Det krävs både smartness och tålamod.

Många ser er som favoriter i år men vad tror du om era chanser?

Tack, i mina ögon är det väldigt vackert att ses som favoriter men det kan också vara en tuff utmaning. Jag vet inte om er favoritskapsutsaga är en generell uppfattning men jag kan tycka att TT borde vara nära det favoritskapet. Hurusom ser andra oss som favoriter så är det roligt, vi får adressera det på vägen. För oss är topp fyra delmålet för att hitta det sista när allt ska avgöras i playoff.

Vad tror du generellt om serien?

-Det blir en helt annan serie den här säsongen. Många lag kommer slå varandra. En helt annan jämnhet på lagens slagstyrka. Det kan vara ett lag som hittar rätt och det kan ta dem långt men vilket lag är en bra fråga. Tror att TT blir väldigt bra men det ska bli kul att följa både Rosers och Rotebro. Två unga lag med bra ledare som har något spännande på gång.

Vilket lag ser du framemot lite extra att möta?

För Älvsjö verkar alltid mötena med Farsta vara något speciellt. Jag vet egentligen inte varför. Kanske är myten att snobbiga Älvsjö, som tror de är något, möter Farsta, den genuina och lite mer trashiga stockholmsförorten där du får slita för framgången. Hurusom så älskar jag att komma till Farsta och spela på parketten – Ett kul, fartfyllt och hett söderortsderby helt enkelt.

Du är med i Robinson och får välja fyra personer till ditt lag, vilka och varför?

Robinson, antar att du vill ha några val från Älvsjö..hm ok jag tar med…

Niclas Pilati. Han är följsam men kör ändå sin grej. Fylld av energi och kärlek. Lagledare

Mia Antilla. Hon har alltid massa bollar i luften och fixar och donar.

Johan Gunnarsson Alltid massa rolig upptåg som sker när jag har ”Jojje” i släptåg.

Erik Lemoine. En öde ö-vistelse måste vara riktigt kul så självklart ska ”ödlan” med. Någon måste också få testa om frukterna är ätbara.

Vem röstas ut först i Örådet?

När det är dags för första ö-rådet får de skicka hem mig. Jag klarar inte många dagar utan mina dagliga rutiner och tillbehör som tandborste och tyngdtäcket.

Fem snabba:

Bästa spelaren du spelat med?

Bästa spelaren..Så många men får säga Patrik Hagberg.

Vem tar du med dig till en öde ö?

Öde ö..Erika Niva så jag får en tid med att höra fantastiska fotbollsanekdoter.

Vinna med 10-9 eller 1-0?

Vinst som vinst man ska njuta av alla segrar.

Drömrubrik 2020/2021?

Älvsjös säsong var den roligaste någonsin.

Mest underskattade spelaren i ditt lag?

Niclas Pilati – unik i sitt slag.

-Avslutningsvis, härligt med ert initiativ med InnebandySTHLM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: