Multihall i Österåker – en god nyhet, men…

Nyheterna från Österåker är lika välkomna som goda. Kommunen uppe i nordväst satsar – och man satsar stort. En anläggning som kommer att sakna motstycke i ”Lenet” kommer att byggas, en 13 000 kvadratmeter stor multihall, med två fullstora planer – varav den ena godkänd för internationella drabbningar när väl andra länder vågar besöka Sverige igen. Utöver de stora hallarna kommer det att finnas friidrottshall, gymnastikhall, klätterhall och en bordtennishall. Det är utan tvekan en fantastisk satsning, men jag vill ändå lyfta fram en tanke om något annat…

Från den nu beslutade Multihallen i Åkers-Runö, Åkersberga, Österåker är det mindre än nio kilometer fågelvägen till Stockholms finaste, fräschaste och nyaste innebandyhall – Hägerneholmshallen i Arninge och grannkommunen Täby. Hägerneholmshallen invigdes i september 2019, och den nya Multiarenan i Österåker ska enligt planerna stå klar till hösten 2022. En annan hall, dock varken ny, fräsch eller spännande finns drygt tretton kilometer fågelvägen från den nya Multihallen, Hammarbackens sporthall – hemmaplan för Vallentuna IBK.

Om vi leker med tanken att kommunpolitikerna i Täby, Vallentuna och Österåker hade synkroniserat lite i hallfrågan, vad hade då resultatet kunnat bli? En gemensam anläggning någonstans mittemellan Vallentuna, Täby och Österåker kanske. En arena där Österåkers Multihall hade kunna slås ihop med Hägerneholmshallen, och den hall som Vallentuna faktiskt behöver investera i. Norrorts egen IFU Arena, där klubbar som Åkersberga, Täby, Vallentuna och Frej skulle kunna bygga ett eget innebandytempel. En byggnad dit Nordic Floorball skulle kunna flytta sin butik, och där innebandyspelare i södra Roslagen skulle kunna umgås över klubbgränserna. Med de slantar som Österåker nu investerar i sin Multihall, de medel som Täby använde för att få till Hägerneholmshallen och de pengar som Vallentuna förr eller senare behöver lägga ner för att ge ortens innebandylag en hemmahall värd namnet skulle det ha kunnat bli något fantastiskt. Tror jag.

Men nu är det försent. Täbys nybygge har stått klart i snart ett år, och bygget av Österåkers Multihall kan snart börja. Det är goda nyheter för innebandyn, riktigt bra nyheter. Men det kunde i min värld ha kunnat bli bättre, om bara politikerna i de olika kommunerna synkade bättre i hallfrågan.

Multihallen är alltså en mycket god nyhet, framförallt för ”Ackers”. Men om vi flyttar fokus söderöver, till andra delen av ”Lenet”… Skulle inte Stockholms stad, Haninge, Huddinge, Tyresö och kanske Nacka kunna fixa till något i skärningspunkten mellan de kommunerna, utan att hamna i sjön Drevviken? En Multiarena där innebandyn i Stockholms södra delar får en nystart och en anläggning som förenar? Där klubbar som Farsta, Högdalen, Vendelsö, Skogås-Trångsund, Sköndal, Tyresö-Trollbäcken och Älta skulle kunna dela på anläggningen? En riktig Multiarena, ett söderorts IFU Arena, med gym, innebandybutik, fritidsmöjligheter och en cafeteria där spelarna kan hänga och diskutera den senaste matchen de möttes. Men det är nog försent även där…

I Haninge har man byggt nya hallar i Vendelsö och Västerhaninge, små och hemtrevliga. Men inga samlingspunkter. I Farsta och Sköndal sitter man nog nöjda med det man har. Tyresö har sin extremt dyra och lika fina Tyresöhall att husera i, samtidigt som Älta och Skogås inte kan vara så nöjda. Även här missades tydligen synkroniseringen, och möjligheterna. Men det kan ändå och trots allt finnas någon liten chans till något framöver.

Salem, Botkyrka och Tullinge tillsammans med Huddinges västra delar? Där smackade man upp Fleminghallen ovanpå ICA Maxi i Flemingsberg, och så var det med den synken.

Det jag vill åt, samtidigt som jag gläds över att Max Sjömans mamma har visat vägen i Stockholm, är att våra politiker – de som bestämmer och någon gång får för sig att investera i idrotten – pratar med varandra, över kommungränserna. Idrotten ska förbrödra, och hur bra blir det inte då när flera klubbar får en gemensam anläggning, att träna i tillsammans, att tävla mot varandra i och bara vara stolta över…

Fredrik Antonsson

En kommentar på “Multihall i Österåker – en god nyhet, men…

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: