Långläsning: IBK Uppsala Teknologer- Herrar division 1

Nu har turen kommit till en annan nykomling i “Stockholmsettan”, ett lag från huvudstadens absolut största ”förort” – landets fjärde största stad, Uppsala. Det handlar inte omen nykomling för division 1. Det har blivit dags för IBK Uppsala Teknologer – ett lag som från början var en studentförening, men som nu har vuxit till en större verksamhet. Klubben har lyckats göra det utan att för den sakens skull tappa sina rötter. Till vår hjälp för genomgången presenterar vi Uppsala-teknologernas sportchef David Eriksson.

– Hej David, många är nyfikna, vilka är egentligen Uppsala Teknologer?
– Från första början är vi en studentförening, grundad 1994 av teknologstudenter vid Uppsala Universitet. Saker och ting har väl förändrats en hel del sedan dess – och det är väl de fem senaste åren som vi börjat röra oss uppåt i seriesystemet. Idag är det inte längre något krav på att vara student, än mindre vara teknolog. Men vi försöker värna om vårt studentikosa arv, och fånga upp så många nya studenter som möjligt. Att komma till en ny stad och en ny miljö blir så mycket lättare om man hittar en värdefull social samvaro även utanför studierna. Dessutom vill vi vara ett bra alternativ för de som vill kombinera innebandyn med andra saker i livet, som studier, jobb eller familj.  I dagsläget har vi runt omkring 100 spelare och fem lag i föreningen där alla är seniorlag. Både damernas och herrarnas representationslag återfinns numera i division 1.

En säsong färgad av stora förändringar

Säsongen 2019/2020 spelade Teknologerna i Division 1 Mellersta. Många trodde att Teknologerna skulle vara ett topplag efter en fin säsong 2018/2019, där man pressade Täby i det allsvenska kvalet. Några tunga spelartapp ledde till att att det blev en mittenplacering 2019/2020. Teknologerna hamnade på en sjunde plats med 32 inspelade poäng, och var aldrig nära en bottenstrid. Laget var ett av seriens mest målglada lag, samtidigt som de släppte in en hel del mål. Säsongsinledningen var stark med fyra raka vinster, bland annat mot Uppsalalagen Björklinge BK och Sirius FBC.  Sedan kom två raka förluster mot KAIS Mora och bottenlaget Alunda. Resten av säsongen går det lite fram och tillbaka, där vinster och förluster avlöser varandra.

– Säsongen 2019/2020 spelade ni i division 1 Mellersta och hamnade, lite överraskande, på en sjunde plats, när ni säsongen 2018/2019 gick till allsvenskt kval. Vad skulle du säga att det berodde på?
– Helt överraskande var det nog inte. Jag tror det var någonstans där som vi blev tippade på förhand inför förra året. Säsongen före överraskade vi nog fler när slutade trea och vi gick till kval, och skakade Täby en aning i första omgången. Vi tappade därefter seriens poängkung Viktor Strömqvist, förstacentern Henrik Wahlström samt Nisse Göthberg till Hagunda i Allsvenskan. Även rutinerade Robin Söderberg – som enligt mig var seriens bästa defensiva back säsongen innan – försvann tidigt under förra säsongen, då tiden inte fanns för fortsatta. Så stora delar av vår förstafemma försvann helt enkelt. Dessutom tappade vi Johan Selander, vår lagkapten och kulturbärare sedan flera år tillbaka, samt ytterligare ett par till ledande spelare. Vi tappade en hel del kvalitet i dessa spelare men också många ledare på och utanför planen. Vi lyckades inte riktigt ersätta dem fullt ut, och hade stora delar av säsongen en lite för tunn trupp för att kunna upprepa framgångarna från säsongen 18/19.

Full fart framåt för Teknologerna

Teknologerna gjorde – som vi var inne på – hela 151 mål framåt. Den målproduktionen var den femte mest målproduktiva i serien, och bara två färre än tvåan på 153 mål. Samtidigt släppte Tekonologerna in 145 mål, vilket var överlägset fler än konkurrenterna högre upp i tabellen. Bland annat så hade man Gabriel Oredsson och Felix Nilsson som gjorde 32 respektive 29 mål framåt

– Ni var ett väldigt målglatt lag förra året, men släppte även in en hel del mål bakåt. Hur ser du på er säsong?
– Ja, det stämmer. Vi är ett mycket målglatt gäng med mycket offensiv kvalitet. Vår verksamhet bygger på inre motivation, delaktighet och glädje. Det är helt enkelt roligare att spela offensiv innebandy, och i slutändan gäller det att göra fler mål än sin motståndare -och det är det vi fokuserat mycket på. Vi nöter inte så mycket försvarsspel och positioner på träningarna, utan vi fokuserar mycket på spel och att ha roligt – även om vi givetvis vill tävla och vinna. Våra duktiga målvakter har ibland ett något otacksamt jobb kan man säga… Men det är klart att den inställningen säkerligen kostade oss några poäng här och var under säsongen, och vi borde vid ett par tillfällen lyckats stänga ner matcher bättre. Det är något som vi får jobba på till den kommande säsongen. Men i slutändan så handlar det om att ha roligt! Det är det viktigaste. Sedan är det roligare att vinna än att förlora så det ger ju sig självt…

Mixen- stor betydelse för Teknologernas identitet

– Ni har många spelare som har spelat i allsvenskan tidigare, och ett gäng yngre spelare från olika delar av landet. Hur ser du på er mix i laget och hur upplever du att de olika skolningar som finns beroende på vilken del av landet som spelaren kommer ifrån?

– Ja… Det är ju lite på det sättet som vi vill bygga det hos oss. Jag brukar säga att vi har tre typer av spelare hos oss. För det första så är det de lite äldre spelarna som hunnit samla på sig erfarenhet från högre nivåer men som av olika anledningar kanske inte har tid eller möjlighet att göra en fortsatt fullständig elitsatsning. Sen har vi yngre killar som kommer ifrån de större uppländska föreningarna – Storvreta, Sirius och tidigare även Hagunda. När de är klara med JAS:en så är de kanske inte riktigt redo att ta steget upp i representationslagen, men är fortfarande väldigt välskolade och duktiga. Att då komma till oss då är ett bra steg för dem. Och sedan och slutligen har vi då de spelare som ligger i vårt DNA – studenterna. Där försöker vi fånga upp studenter som flyttar till Uppsala, och erbjuda dem en bra miljö som kan bidra till att de känner sig hemma i staden. Faktum är att mer än hälften av truppen är eller har åtminstone varit studenter här i staden.  Mixen av alla dessa tre komponenter blir väldigt bra tycker vi och de äldre kan dela med sig mycket av sin kunskap och rutin samtidigt som de inte ”tacklar av” lika snabbt – utan fortsätter hålla sig på en bra nivå. De yngre står för glöd och iver och driver på det hela. Det blir en bra synergieffekt i lagbygget på det sättet.

Jag skulle inte säga att det är så stor skillnad i skolning. Visst finns det väl olika skolor och vissa är vana med vissa andra taktiska detaljer, kanske speciellt i försvarsspelet. Men i slutändan så spelar det inte så stor roll i det stora hela. De kommer in i det förr eller senare, och i vissa fall så gör det även att vi även får reflektera över det som vi tror på och kanske ta inspiration och lära oss något.

Division 1 Mellersta blir division 1 Östra Svealand

– Till kommande säsong ska ni få spela i ”Stockholmsettan”. Hur ser du på serieindelningen?
– Det ska bli roligt att komma tillbaka till Division 1 Östra Svealand, eller ”Stockholmsettan” som du kallar den. Säsongen 19/20 var rolig också, då det är ett bra drag runt lagen från de mindre orterna – och ofta välfyllda hallar. När vi var i den här divisionen förra gången så var det många besök i Jakobsbergs Sporthall, nu ser det ut att bli lite nya hallar samt några nya bekantskaper, vilket givetvis är väldigt roligt. Men det ska sägas att vi också är glada både ur ett reseperspektiv samt ur ett ekonomiskt perspektiv att vi slipper den serie vi var i förra säsongen. Kommande säsong hade det väl inneburit fem resor till Dalarna. Men i övrigt är det ingen skillnad. Om man möter lagen från Västmanland/Gästrikland så har vi ungefär lika långa resor som till matcherna i Stockholm.

– Vad tror du kommer vara den stora skillnaden mellan division 1 mellersta och östra svealand?
– Förutom det som jag nämnde att vi nu slipper de längre resorna då man ska möta lagen från Dalarna samt att det på mindre orter kanske kan vara mer drag runt lagen och mer fyllda hallar, så tror jag kanske att kvalitetsmässigt att årets serie kommer vara tuffare än förra årets. Det är många lag som ser ut att få ihop riktigt starka lag på pappret. Det ska bli spännande att mäta sig med de övriga. Om man tittar på Stockholmslagen rent generellt så fick jag en känsla av att det är fler som spelar 2-2-1 i Stockholm än Uppsala och närliggande distrikt. Det kändes som 2-2-1 var mer mycket mer utbrett i 08-området. 

Truppläget

Det har hänt en hel del hos Teknologerna efter att säsongen avslutats. 

Man har tagit en ny tränare, närmare bestämt Sven Dahlström från Storvretas JAS-lag. På spelarfronten har man fått in Alundas poängbästa spelare Markus Nordlindh – som gjorde 33 poäng förra året. Johan Holmin är klar för comeback mellan stolparna efter ett års frånvaro. Holmin har de senaste två säsongerna varit tränare för Upplands distriktslag för tjejer. Ett annat tungt nyförvärv är centern Henrik Wahlström som återvänder till Teknologerna efter äventyret i Hagunda. Man har även värvat backen Martin Hallén Almroth med meriter från Allsvenskan med Wibax Piteå samt Joakim Berglund med rutin från SSL på kontot.

Teknologerna har tappat tre spelare där bland annat backen Eric Kjellerstedt lämnar för Hagunda, ett tung tapp men förhoppningsvis kan Almroth fylla luckan.

– Hur ser ert truppläget ut? Vilka spelare har försvunnit och vilka har tillkommit?
– Som sportchef tycker jag det ser mycket bra ut. Vi har fått in några riktigt tunga pjäser, och det kan finnas ytterligare rum för någon till. Men vi kan börja med ledarsidan: Där har huvudtränaren Roberth Granath lämnat. In har istället Sven Dahlström kommit, från Storvretas JAS-lag. Han kommer ingå i staben tillsammans med Joel Carlstedt – som förra säsongen var assisterande. Sen kan det tillkomma ytterligare någon där innan serien drar igång. Jag själv kommer troligtvis enbart fungera som sportchef kommande säsong då jag sedan tre år tillbaka bor på Åland, och har pendlat till Uppsala på helgerna. Då blir det inte hållbart att vara med i coachstaben på sikt. Utöver det så har vi även rekryterat Micael Raak från Sirius SSL-lag som kommer in som klubbchef, och som troligtvis även kommer vara inblandad en del runt herrlaget i kulisserna berättar David Eriksson, och fortsätter: – På spelarfronten har vi tappat centern Johan Gustafsson som har flyttat till Stockholm, målvakten Mikael Björnefur som slutat, samt backen Eric Kjellerstedt som lämnat för Hagunda och Allsvenskan. På pluskontot finns istället tre mycket tongivande spelare från Alunda: Markus Nordlindh, Joakim Berglund samt Martin Hallén Almroth. Sedan har vi fått tillbaka Henrik Wahlström från Hagunda, plus att målvakten Johan Holmin gör comeback efter ett års frånvaro. 

Truppen:

Målvakter: 

#1 Aron Scott

#39 Kristian Krogius

#70 Johan Holmin

Erikssons kommentar: 

– I Kristian Krogius och Johan Holmin har vi två riktigt duktiga och meriterade målvakter med varierande styrkor och spelstilar som kompletterar varandra bra. Båda har erfarenhet av spel på allra högsta nivå och har mästerskapsmedaljer från både SSL och Finska ligan. Där bakom finns också en mycket lovande målvakt i Aron Scott som vid två tillfällen hoppade in i A-laget, och vid båda tillfällen blev utsedd till matchens lirare. 

Backar:

#4 Marcus Andreassen

#11 Martin Hallén Almroth

#14 Sebastian Mattsson

#21 Gustav Klang

#25 Martin Holgersson

#78 Kim Nyberg

#86 Olof Berggren

#90 David Löf

Erikssons kommentar:

– Vi har många duktiga backar med offensiv uppsida. Gustav Klang har erfarenhet från både SSL och Allsvenskan, samt Olof Berggren som senaste säsongen verkligen började få alla bitar att falla på plats kan jag väl tycka att sticker ut lite extra. 

Centrar: 

#7 Henrik Wahlström

#8 Hugo Strandberg

#10 Joakim Berglund

#22 Isak Brånstrand

#88 Johannes Gustafsson

Erikssons kommentar:
– Centerpositionen kanske är vår starkaste kommande säsong. I princip alla på denna position har meriter från Allsvenskan, SSL – eller som i Johannes Gustafssons fall – även landslaget. Det är en oerhörd konkurrens här och det bör vara en av våra starkaste positioner.
Forwards:

#2 Albin Sand

#9 Simon Johansson

#19 Gabriel Oredsson

#23 Felix Nilsson

#26 Jonathan Pettersson

#27 Nils Söderquist

#29 Henry Larsson

Markus Nordlindh

Erikssons kommentar:

– Gabriel Oredsson och Felix Nilsson gillar ju att göra mål, om vi säger som så. Vi ökar på spetsen lite ytterligare när vi plockat in Joakim Berglund och Markus Nordlindh. En av dem går troligtvis center den andre högerforward. Oavsett hur det blir så har vi ytterligare en farlig och poängfarlig spelare till för motståndarna att hålla koll på. Bredden och konkurrensen på forwardsplatserna känns vass, och samtliga har förmåga att stå för produktion framåt – vilket blir viktigt när vi vill spela en offensiv innebandy. 

Bloggens kommentar om truppen:

Teknologerna sitter på en vass trupp som är fylld med offensiv ammunition. Att vara målvakt i det här laget är en allt annat än lätt uppgift, tur då att man har tre rutinerade herrar längst back. 

Kristian Krogius som är förstemålvakt som har silver och brons från spel finska ligan – och som även har hunnit med en sejour i tyska Bundesliga. Väldigt välskolad, något som delas med många finska målvakter – speciellt reflexerna. Tillbaka för att konkurrera är Johan Holmin, som bland annat agerade backup när Storvreta tog SM-guld 2011/2012. En stor och rörlig målvakt som får motståndarna att backa när han styr spelet bakifrån. Aron Scott spelar mestadels i U-laget men är med på träningarna. Scott beskrivs som en ung och lovande talangfull målvakt.

Backsidan får ett hårt slag när Eric Kjellerstedt lämnar. Eric Kjellerstedt tar med sig 29 poäng i flytten. Men en spelare som Gustav Klang kommer säkerligen att växa nu, och få mer förtroende samtidigt som nyförvärvet från Alunda Martin Hallén Almroth säkerligen kan dra in lite mer poäng i sin nu bättre omgivning. Många skickliga backar där Eriksson även lyfter dalmasen Olof Berggren.

Centersidan kanske är den starkaste i herrettan. Henrik Wahlström är tillbaka med ny erfarenhet från Allsvenskan, och kommer säkerligen göra upp mot 40 poäng. Hugo Strandberg med meriter från Västernorrlands distriktslag P99 och Isak Brånstrand – med meriter från Allsvenskan – kommer säkerligen att utvecklas ännu mer i år. Joakim Berglund som är ny från Alunda är även han en stark poängspelare. Till sist har Teknologerna lagets pappa att falla tillbaka på. Med flertalet säsonger i SSL för Storvreta och Haninge – och med VM-guld och otaliga landskamper för Sverige – är Johannes Gustafssons rutin guld värd för Teknologerna.

Forwardssidan är inte så dum, den heller. Här finns det en härlig mix av olika spelartyper att välja från, målgörarna Oredsson och Nilsson, spelfördelare som Söderqvist och Nordlindh och grovjobbare som Henry Larsson.

Säsongen 2020/2021 lär bli framgångsrik. Om…

Teknologerna sitter på en väldigt stark trupp, som är offensivt lagd ut i fingerspetsarna. Många lag kommer nog vara avundsjuka på spelarna som finns att tillgå. Teknologerna kan mycket väl vara ett topplag och ta en kvalplats – men då gäller det att man blir bättre defensivt och inte släpper in så många mål. Offensiven för att vinna serien finns där. Det gäller bara att defensiven sitter också. Med det sagt kommer vi att få se ett bollstarkt Uppsala Teknologer, något även Eriksson berättar.

– Hur kommer Uppsala Teknologer att kännetecknas på planen säsongen 2020/2021?
– Om vi inte kännetecknas av en stark offensiv med mycket bollinnehav skulle jag bli ytterst förvånad. Vi kommer troligen att fortsätta göra en hel del mål. Det är min förhoppning. Kan vi dessutom skärpa till defensiven så kan det bli riktigt intressant. Den som lever får se…

I år har “Stockholmsettan” tre Upplands-lag. Dels Björklinge BK – som slutade fyra förra året i Division 1 Mellersta – samt Rosersbergs IK och IBK Uppsala Teknologer. Samtliga tre ser på förhand starka ut och det finns säkerligen en stor fördel för Teknologerna att många inte har koll på laget på förhand.

– Ni har med er två andra lag från Uppland i Rosersberg och Björklinge, men finns det några andra lag som du har lite koll på. Vad tror du om ettan nästa säsong?
– Ja, men det finns det ju. Rotebro och Järfälla fanns ju med förra gången vi spelade i den här serien – och de är ju givetvis lite bekanta. Sedan har vi mött Älvsjö någon gång på försäsongen, och samma sak med Tyresö Trollbäcken – som vi träningsspelade mot på Åland för två säsonger sedan. Men Balrog, Hammarby, Farsta, Vallentuna och Värmdö blir nya bekantskaper, vilket blir roligt. Som jag sa tidigare så känns det som att det är många lag som rustar rätt hårt och att det kan bli en tuff serie. Älvsjö, Värmdö och Rosers är väl alla såna lag som bör vara med och slåss om det. I Stockholm så tror jag väl att det är just Rosersberg som blir mest uppmärksammade av oss Uppländska lag, och som ses som det största hotet – då man där känner till de spelarna och laget lite bättre än Björklinge och oss. Men vi trivs bra med det. Vad vi tror nu spelar mindre roll i mars när serien är spelad. 

– Ni har inga juniorlag under er. Har ni några andra typer av samarbeten med andra lag?
– Nej som studentförening så har det inte känts naturligt att ha något eget juniorlag. Det finns det redan så många föreningar som gör så bra i staden. Vi försöker istället ta hand om studenter som kommer till staden, och de unga spelare som inte får plats i de större föreningarnas A-lag när de är klara med junioråren – och söker efter en bra miljö att fortsätta utvecklas i. På så sätt kan vi bidra till att hålla kvar många spelare inom innebandyn som annars kanske skulle ha slutat när JAS:en var slut. Vi har därför byggt en trappa inom föreningen där vi nu har A-lag i division 1, U-laget som ett topplag i division 3 samt ett ”Legends”-lag som nu kommande säsong kommer hålla till i division 4.  Det gör att vi har över 60 herrspelare i föreningen – och att det finns en bredd underifrån. Samarbetet mellan A-lag och U-lag är väldigt nära och förra säsongen så fick inte mindre än åtta av våra spelare från U-laget tid uppe i Division 1. Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda en sådan miljö till dessa killar. Sedan har vi många goda relationer till andra föreningar i Uppland, och då vill jag kanske nämna Hagunda IF som en förening vi står nära – även om vi inte har något officiellt samarbete.

Fem snabba:

Mest underskattade spelaren?
– Jättesvårt. Det finns flera som jag skulle kunna tro att är underskattade utifrån. Henrik Wahlström är en kille som gjorde oerhört mycket bra och nyttigt i det tysta tidigare hos oss, men som fick ett erkännande genom att få chansen och visade att han höll även i Allsvenskan. Efter det så kanske han inte är underskattad utifrån mera. Men jag får väl säga endera Henry Larsson eller Jonathan Pettersson, som båda är två väldigt obekväma spelare att möta. Rent ut sagt jobbiga! Men Henry får det bli då.

Vem ogillar försäsongen mest?
– Oj? Svårt. Hos oss kör vi enbart ett pass i veckan frivillig gemensam fys för alla herrar i föreningen som vill delta. Alla vet vad som krävs och ansvarar själva för sin fys, så alla kör självständigt. Missköter man den så ger man ju sig själv sämre chanser till spel helt enkelt. Om det hade varit vem som älskar den mest så hade det varit Gabbe Oredsson eller Kim Nyberg, men nu vet jag inte.

3 vs 3 eller 5 vs 5 på träning?
– 5 vs 5 och mycket! 3 mot 3 kör vi ibland för att få upp kampmomentet och intensiteten, men fem mot fem är mycket roligare kan jag tycka.

Vem vinner interna poängligan?
– Jag skulle tippa på Gabriel Oredsson, alternativt Markus Nordlindh. Men det finns kanske ett par till som kan blanda sig i det där – men dessa rutinerade rävar skulle jag lägga mina pengar på.

Vem vill man inte möta i sarghörnet?
– Varken Martin Holgersson, Olof Berggren eller Johannes Gustavsson! Hade kanske inte velat möta 197 centimeter Sebastian Mattsson heller för den delen.

En kommentar på “Långläsning: IBK Uppsala Teknologer- Herrar division 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: