Analys: Smart drag av förbundet att vinna förtroende med att ändra JAS Dam.

En fråga som varit på tapeten under väldigt lång tid kom till mållinjen under helgen och fick guldmedaljen. Sjävklart pratar jag om motionen att JAS DJ17 ska omvandlas till JAS DJ18. Under ledning av Upplands och Värmlands IBF som tillsammans tagit fram motionen med initiativtagaren Johan Good i spetsen är det bara att buga och bocka. Vilket arbete ni gjort och ni förtjänar all uppmärksamhet och cred för ert gedigna arbete. Det är nog jag inte ensam om att tycka.

Som före detta JAS tränare på damsidan så har detta varit en följetong under alla mina år som aktiv. ”Varför ska tjejerna ha annorlunda än killarna”. Har förbundet egentligen någon gång haft något svar på det? Att redan vid 17-års ålder kastas ut i seniorinnebandyn ses som ett stort steg för tjejerna och rimmar inte heller alls överens med förbundets SIU med tanke på att många lag inte har sistaårsjuniorer fullt ut i lagen vilket gör att allt fler och fler yngre spelare kastas in i Juniorallsvenskan med tävlingsspets och toppning mm. Något som inte överensstämmer med vad förbundet vill för denna målgrupp av 15-16 åringar. Varför har man väntat så länge? Varför har man själva inte förstått det och ändrat tävlingsbestämmelsen själv utan först när en motion inkommer?

I förbundets resa mot en mer jämställd sport så var detta precis vad de behövde göra. Detta var ett oerhört smart drag av förbundet att lyssna på de aktiva, på de lokala distriktsförbunden och göra denna ändring. Man vinner med detta ett stort förtroende hos de yngre målgrupperna och de aktiva inom juniorverksamheten. Den negativa stämpel som funnits mot förbundet att man haft dessa åldersskillnader upplöses nu och kanske den största frågan och kritiken som funnits mot förbundet har nu fått sitt slut och frågan har lösts upp. Förbundet visar med detta också sin medgörlighet och att de tar sina aktivas förslag på stort allvar och visar på samarbetsvilja.

Att höja åldern gör också att man ger tjejerna ett år till och ger också utrymme för att spelarna på röd nivå får spela just på röd nivå och i mindre utsträckning behöver fylla på uppåt då detta förhoppningsvis leder till att allt fler o fler tjejer väljer att fortsätta spela innebandy. Det här rimmar mer rätt med SIU modellen och skyndar inte på tävlingsmomentet som funnits på damsidan.

Skrota och avskaffa DJ18SM och istället införa F16-SM var också ett lyckat drag av förbundet. Jag som aldrig förstått mig på logiken JAS DJ17+DJ18SM. Hur ska förbundet ha det? Man ansåg att tjejerna vid 17 års ålder var klara med juniorinnebandy samtidigt som de säsongen efter ska få spela ett Junior SM. Många av spelarna som då gått upp och spelar seniorinnebandy ska nu tillbaka ner till juniorlaget och spela Junior SM. Ologiskt, rörigt och helt ogenomtänkt. Ett F16-SM är betydligt mer gynnsamt och ger ett litet försteg till hur det är med tävling med spets och ett till utrymme för spelare att få spela en betydelsefull tävling men som kanske inte har en fast plats i JAS laget men också se och lär peng för yngre spelare som säsonger senare ska upp och spela svart nivå.

Efter förbundets klavertramp och fiaskot med Damallsvenskan var detta ett nytt straffslag som man bara inte kunde missa. Man fick öppet mål att sätta den och rädda upp lite av misstagen man gjort och den chansen tog man. Förmodligen lärde sig de något efter bommen med Damallsvenskan och att man lärt sig att inte upprepa misstaget. Daminnebandyn ska utan tvekan prioriteras exakt lika som Herrsidan utan massa undanflykter om pengablask mm som ingen köper. Så snyggt jobbat av förbundet att klubba igenom denna ändring och ett steg i rätt riktning mot en stabilare och mer jämställd idrott.

Daniel Skantze, ansvarig skribent JAS Dam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: