Rapport från Derbyt: Djurgården – AIK

Djurgårdens IF IBF – AIK IBF 6-1

Periodsiffror: 1-1, 1-0, 4-0

Skott: 21-20

oj, oj, oj. Vilket derby! Det var inte alls den matchen som jag hade förväntat mig, men underhållning blev det! I AIK saknades Lieback Asp, men samtidigt hade AIK lånat in Kevin Hässler från Tyresö Trollbäcken. Hos Djurgården så saknades Robin Blank, Alexander Dahlberg och Fredric Gustavsson. Men Victor Ferraresi gjorde comeback i DIF, han är inlånad från Älvsjö.

Matchen hann knappt börja innan Patrik Schantz blir helt ren efter en omställning, han sätter den distinkt upp i nättaket. 1-0 redan efter 50 sekunder. Överlag är det Djurgården som börjar bäst, Patrik Markus har ett jätteläge efter 4 minuter då Schantz frispelar honom. Markus lyckas inte få kontroll på bollen och skjuter över. Straxt därefter kvitterar AIK tack vare att de lyckas bryta en omställning från Djurgården och efter två snabba passar frispelas Kjellbris i höga slottet som pangar in 1-1. Riktigt snyggt. Efter kvittering fortsätter dock Djurgården att ha visst spelövertag även om det inte skapas några riktigt heta målchanser. I den trettonde minuten så forcerar Oweling dock fram, går förbi ett par AIK-spelare och sätter ett hårt skott i ribbans underkant. Riktigt snyggt, var definitivt värt ett bättre öde. Strax därefter så har Kjellbris ett riktigt bra skott efter en omtällning, det hårt och lågt – men Beckius gör en riktigt fin räddning med vänsterhanden. Överlag är det ganska böljande i andra halvan av perioden och lagen byter lite lägen med varandra, men både Beckius och Hjelm gör bra insatser. Det känns dock redan här som att Djurgården är lite hetare i varje situation, de vinner de flesta närkamperna och de har också lite fler lägen än vad AIK har.

Andra perioden inleds på bästa tänkbara sätt inom 44 sekunder så har Blomberg och Kareliusson varsina jättelägen! Minuten senare är Anton Ostella nära att komma helt fri med Beckius, men Pontus Furuvik lyckas avstyra det. Men precis efter detta så åker Oweling ut för obstruktion, inte mycket att snacka om och kändes lite onödigt (det var bakom mål). AIK kändes inledningsvis nu mycket mer på jämfört med första perioden, men det påföljande PowerPlayet var blekt – samtidigt som Djurgården gör en jättebra box och dödar mycket tid när de väl får bollen. Efter detta fortsätter det böljande spelet och lagen fortsätter att byta chanser med varandra. Desto längre perioden går desto mer tar Djurgården över, Hjelm gör en riktigt fin räddning efter att Kareliusson fått på ett fint skott i höga slottet efter nio minuter. Strax innan 15 minuter har gått kommer sedan det välförtjänta ledningsmålet: Kareliussion backhand-chip-passar in till Schantz framför mål som petar in den bakom Hjelm. Assisten var riktigt, riktigt vacker. Gafvelin åker sedan på en tvåa som kanske var lite billig. Kügerl hade fått en exakt likadan tryckare vid sargen i första perioden som inte blev någonting av, men domaren dömer. Djurgården gör återigen ett bra box-play men AIK får ett par chanser denna gång, ett fint avslut från Forslöv (Som Beckius klarar) och sedan så får Eriksson ett riktigt fint läge efter att Kjellbris slagit en fin diagonalpass. Eriksson skjuter dock över. Perioden avslutas med ett par AIK chanser från Kjerrström och Perry som Beckius klarar och i slutsekunden så har Kapple ett jätteläge framför mål, men missar. AIK har absolut lägen att kvittera i slutet av perioden, men överlag var DIF lite bättre i de två första perioderna men det är inte mycket som skiljer mellan lagen sett till chanserna

I tredje perioden kommer dock bara ett lag ut på banan, och det är Djurgården. AIKs avslut går nu allt som oftast i täck, övertaget i duellspelet blir allt mer påtagligt när DIF vinner nästan alla närkamper. Det böljande spelet blir mindre och mindre böljande för varje minut, och det handlar med om att Djurgården kommer i anfallsvåg efter anfallsvåg. Djurgården får fler och fler chanser, medan AIKs chanser blir mer och mer sällsynta. AIK tar time-out efter 6 minuter in i tredjeperioden, kanske hade lite effekt för AIK lyckas skapa ett riktigt fint läge för Kjellbris med Beckius gör en omänsklig räddning. DIF utökar sin ledning dock sin ledning strax efteråt i power play. Ferraresi slår in en retur på ett skott från Kareliusson. Minuten senare gör Schantz mål på ett vacker back-hand skott. Därefter kombinerar Ferraresi och Gafvelin fram till 5-1. Och kort därpå kommer 6-1 efter att Kügerl avlossat ett skott från kanten som Kareliusson styr in.

Avslutningen på matchen handlar mer om Djurgården ska göra fler mål eller inte. Hjelm håller nere siffrorna och AIK går slicka sina sår efter denna match. Även om det var ett mycket böljande spel under stora delar av matchen så var Djurgården hela tiden lite bättre och i tredje perioden var de väldigt mycket bättre och skarpare än AIK. Om vi jämför AIKs insats mot Hagunda och AIKs insats mot Djurgården så är det två olika lag. Men samtidigt så ska ingenting tas ifrån Djurgården för de gör en riktigt, riktigt bra match – och äntligen så får de en seger mot ett topplag efter de snöpliga förlusterna mot Hagunda och Visby. En sjukt underhållande match i vilket fall, med två riktigt bra målvakter som håller nere siffrorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: