Lucia-omgång i Allsvenskan

AIK IBF – Gävle GIK 5-3

Periodsiffror: 1-0, 2-2, 2-1

Skott: 12-16

Hade inte möjlighet att se denna match, men otroligt viktig seger för AIK som precis sparkat sin tränare. Efter tre raka förluster var en vinst ett måste för att inte tappa mark i toppen. Gävle ligger på trygg mark sedan tidigare och är ändå en bit ifrån topplagen så en vinst här hade mest varit en fjäder i hatten. Ser ändå fortsatt stabilt ut för Gävle.

FBI Tullinge – Hagunda IF 3-4 (SD)

Periodsiffror: 0-0, 1-2, 2-1, 0-1

Skott: 13-13

En tight match, som var riktigt intressant. Båda lagen är noggranna mot misstag och det skiljer inte alls mycket mellan lagen. Överlag var det absolut en bra match. Men jag tycker det syns på Tullinge att de saknade Andersin i offensiven (han missade denna match) men samtidigt tycker jag inte Hagunda kommer upp i den kvalité jag förväntar mig av dem. Beröm ska naturligtvis ges till Tullinge som långa perioden neutraliserar Hagunda, men jag tycker Hagunda har mer att ge utifrån den trupp de sitter på. 

Tullinge var nära att vinna, men ett bolltapp från Gordon Engberg i slutet av tredje perioden ledde till en kontring som Hagunda utnyttjade och kvitterade till 3-3 med mindre än tre minuter kvar. Efter det så är Hagunda starkare, och i förlängningen kändes det som att Hagunda var numret större än Tullinge mentalt. Segermålet kom halvvägs in i förlängningen.

Tullinge kommer verkligen behöva vinna mot Salem på tisdag för att inte hamna efter de övriga topplagen nu. Samtidigt så är det ytterligare en match som Hagunda vinner, där jag ändå känner att de skulle kunna spela så mycket bättre i, det visar på styrka. Om de är i riktig form till SSL-kvalet kommer Warberg/Karlstad inte ha en chans.

Hudik/Björkberg IBK – Bele Barkarby IF IBF 10-9

Periodsiffror: 2-4, 4-2, 4-3

Skott: 17-26

Hade inte tid att se denna match, vilket var synd. Bele tappar en 2-6 ledning och de är nu i seriös fara i tabellen. Bele var ett stabilt mittenlag förra säsongen, men laget har varit alldeles för ojämnt hittills denna säsong. Helt ärligt så ska inte Bele behöva vara där de är. De har två hängmatcher jämfört med just Hudik, men nu krävs minst fyra poäng i dessa matcher (mot Gävle och mot Hagunda) för att Bele ska vara garanterade att inte ligga under strecket inför att serien vänder. Det är absolut ingen omöjlighet på något sätt, men denna förlust gör att Bele faktiskt inte har så mycket marginaler längre och de behöver höja sig för att denna säsong inte ska bli en kamp om att hålla sig kvar.

Visby IBK – AIK IBF 5-6

Periodsiffror: 1-3, 1-3, 3-0

Skott: 21-22

Vilken match av AIK! AIK kommer ut i första perioden och dominerar totalt, Visby kommer inte in i matchen förrän efter 15 minuter in, och då jämnar matchen ut sig lite även om AIK även fortsatt är det bättre laget. Det kunde varit betydligt mer än 3-0 efter första kvarten! Här måste Anton Ostellas mål till 3-0 nämnas, efter att ha använt Visbys spelare lite som rundningsmärken går han fram och lägger upp den i nättaket. Visbys reducering är dock ännu snyggare, Adam Zetterström drar på sig två AIK-spelare, och resten av laget kollar bara på honom när han snurrar runt på kanten och frispelade Gonzalez Palm i slottet som skjuter ett lågt och välplacerat skott. Andra perioden blir jämnare än första, men AIK är fortsatt det bättre laget och går helt rättvist upp till 2-6. 

Tredjeperioden blir lite speciell, Visby får tidigt in en reducering i PP och sedan direkt efter tekning (4 sekunder för att vara exakt) så skjuter Gonzalez Palm ett vad jag antar var helt fantastiskt skott från kanten rakt upp i krysset. Streamingen visade fortfarande repris från förra målet, men kommentatorerna försäkrade mig om att det var vackert… Det stod nu 4-6 och var absolut match igen, men jag tyckte AIK hanterade detta mycket bra. Matchen fortsätter precis som tidigare, AIK är lite vassare och Visby skapar egentligen inte jättemycket. Sedan kommer ett mycket märkligt matchstraff på Ostella. Ostella knuffas fram och tillbaka med Albin Lundell, men Ostella trycker till betydligt hårdare än vad Lundell gör. Sedan så väljer Lundell att spela teater (stackarn ramlade ihop och tog sig för ansiktet…) medan Ostella väljer att stå upp när han blir knuffad. Neymar, förlåt jag menar Lundell, övertygade därmed domaren om att ge matchstraff till Ostella medan Neymar inte fick någonting. En rimligare utgång hade varit att båda spelarna hade fått åka på en varsin tvåa för hårt spel. Hursomhelst, under det följande PPet (2+2 numera i samband med matchstraff) så gjorde Adam Zetterström 5-6 och det blir nu riktigt spännande. 

AIK visar dock karaktär och städar av matchen, visserligen hade Visby ett par lägen (bland annat ett skott i stolpen) i slutet men jag tycker AIK klarar av detta på ett mycket bra sätt. En välförtjänt seger. Sett över matchen har inte Visby särskilt mycket alls, förutom en rad Power Play-mål och med tanke på lägena som AIK hade så borde siffrorna varit större.Det var riktigt jäkla kul att se AIK i denna match! En mycket viktig seger för AIK som nu kan börjar titta uppåt igen. 

När det gäller Visby så skadade sig Viinamäki i tredje perioden (baksida lår) vilket kan bli kännbart om han missar nästa match. För övrigt anser jag att Adam Zetterström är alldeles för bra för allsvenskan (och då var han inte i närheten av lika bra i denna match som han var mot Tullinge…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: