Farsta IBK stormar mot Playoff- ”Jag tyckte att du gjorde det enkelt för dig”

Det har nog inte undgått någon som följer herrettan att Farsta, lite skrällartat, har gått urstarkt och är säsongens utropstecken. Undertecknad tippade dem precis ovanför strecket och får väl äta upp det med råge halvvägs in i serien. Vi hörde av oss till Farstas nya tränare inför säsongen, Mikael Stegius, och frågade vad som händer i Farsta.

Hej Mikael Stegius, ny tränare i Farsta inför den här säsongen, vem är Mikael Stegius och vad har du för tidigare innebandybakgrund? 

-Jag är 48 år och bosatt i Sköndal med min familj, innebandymässigt så harjag  just nu två spelande ungdomar där den ena spelar I Farsta P07 och den andra uppe på RIG I Umeå.

-Min bakgrund inom innebandyn är så långt tillbaka som till 80-90 talet där jag spelade i Balrog men valde sen att satsa  mer på fotbollen. Under den tiden som jag spelade fotboll  så tog innebandyn verkligen fart och jag dubblade under en tid med ett härligt kompislag som hette BK Kamomill mest för att det var ett så otroligt kul gäng.

Du tog som sagt över Farsta efter Schibort som länge hållit fortet uppe, vad var det första du identifierade att du ville ta tag i? 

-Efter några samtal med min kollega Gustav Andersson så var vi ganska snabbt överens om att vi behövde bli bättre på att få våra avslut på mål samt att sätta upp tydliga instruktioner om vad vi förväntar oss av varje spelare som tillhör A laget.

Farstas herrlag har länge haft en tydlig strategi med att lyfta klubbens egna juniorer in i alaget, och få spelare är värvade till Farstas a-lag utifrån, hur viktigt är detta för ert och föreningens långsiktiga mål?

-Jag tror att alla föreningar tänker samma sak då det är klart mycket enklare och smidigare att behålla en spelare som funnits i föreningen ett tag då det är tryggt för spelaren plus att det är mycket enklare att bygga en grupp som redan känner varandra år efter år.
Sen så har vi haft ett par årgångar som har gjort väldigt bra resultat vilket gör inslussningen till A laget mycket enklare.
Vad är det långsiktiga målet? 

-Det långsiktiga målet måste vara att få så många som möjligt att spela innebandy i Farsta och att det fylls på med nya ledare med ett brinnande intresse för att utveckla lagkänsla och glädje.

-Lyckas vi med det så kommer också framgångarna att komma på A lags nivå det är jag säker på.

Det är inte bara spelare som lyfts upp, du kommer själv frå Farsta P04 och HJ och Gustav Andersson lyftes själv upp en gång i tiden till alaget från juniorerna, vad har den största skillnaden varit för dig gällande herrlaget och juniorlaget? 

-Den största skillnaden är såklart att det är en helt ny grupp där varje spelare bär på en historia om hur just “han är som innebandyspelare” ! Jag tittar alltid på vad jag har för verktyg I min arbetslåda och försöker att fylla på med så många som möjligt för att kunna få till ett så bra resultat som möjligt.

-Känns dumt att spela med två stycken hammare om man ska skruva I en skruv om du förstår vad jag menar. Sen har jag fått en ny tränare vid min sida i form av Gustav som jag lär mig nya saker av varje pass vi kör och där han nog sliter sitt hår för att förstå mig 😊

Går det att påstå att det var strategiskt bra av klubben att utse dig till herrtränare då du har en bred koll på de spelarna som ska ta sig upp? 

-Just denna fråga får vi ta när säsongen är över men absolut så har jag koll på de spelare som inom kort knackar på A lags dörren vilket för min egen del var en av anledningarna att jag tackade ja till rollen.

Vi har sett många spelare i år ta för sig i laget, i synnerhet William Forsman Eklund, vilka kriterier tittar du på när du lyfter upp juniorer till A-laget?

-Det absolut viktigaste är att man vill tävla och att man ALLTID gör sitt bästa på alla pass som man deltar på. Sen är det som jag skrev tidigare att jag alltid tittar på vad för verktyg som saknas och vad vi behöver fylla på med då det till slut går ut på att ta så många poäng som möjligt och att skapa en grupp där alla tycker det är kul att gå och träna och känna att man är jäkligt bra på det man gör som spelare och som grupp.

Undertecknad tippade Farsta precis ovanför strecket i tipset inför säsongen och det verkar ha fungerat som bra tändvätska, ni är herrettans stora utropstecken i år och är i allra högsta grad involverade i playoff racet. Vad är det som tagit er dit när truppen inte är så oförändrad från senaste året?

-Jag tyckte att du gjorde det enkelt för dig då du bara utgått från tidigare års resultat vilket kan vara smart i många fall då det är så som även många spelare också ibland känner och är bekväma med.

-Eftersom jag gillar att tävla och att det bara finns ett positivt streck att tävla om så var väl målsättningen redan klar, utgår ifrån att alla lag som vill framåt har detta som mål dvs kvalspel.

-Det som gjort att vi just nu ligger på kvalplats är nog  att vi har involverat fler spelare under matcherna och att vi hela tiden velat att  förbättra våra procentsatser från tidigare säsonger. Men det viktigaste är nog att  ALLA har dragit sitt strå till stacken och att spelarna förstår vad vi som ledare och vad övriga I gruppen kräver av dom på träningar och matcher, men vi är dock bara halvvägs men jag hoppas att du kommer att få fel på din gissning när säsongen är slut!

Ni har bland annat två segrar mot, det av alla, tippade serievinnaren IBK Uppsala teknologer, hur mycket av ett statement har detta varit?

-Vet inte riktigt om det är ett statement utan att det mer bevisar vad vi kan göra som grupp om alla gör sitt yttersta och att vi grunden kan slå alla lag i den här serien om vi slutar att titta på tidigare säsonger och vad som har varit. Utmaningen nu blir att vi inte längre kan smyga under radarn utan måste prestera på topp i de kommande matcherna för att nå det där efterlängtade strecket.

Farsta är ett starkt kollektiv och har länge varit det, men vilka spelare tycker d har stuckit ut och gått i spetsen för det vi ser i år?

-Alltid en svår fråga det där då alla spelare är unika och har sina egenskaper,  jag tycker att de flesta spelare har valt att ta i lite extra för att visa sig från sin bästa sida vilket gjort att de spelare som varit på planen både spelat offensivt samt defensivt och på det sättet stuckit ut.

-De lite äldre har stuckit ut genom att visa att om de yngre skall ha en plats så måste dom alltid ge 100%.

Vad tror du måste funka för att ni ska ta er till playoff? 

-Att vi fortsätter att hög fart på träningarna och att vi hela tiden strävar efter att göra vårt bästa och inte lallar bort några pass.

Vilka lag tror du går till playoff i slutändan?

Jag tror att det blir Teknologerna, Farsta ,Älvsjö sen så har jag svårt att välja mellan  TT och Värmdö. Tror den står i 1,05 just nu men oddset kan såklart öka om Björklinge får till effektiviteten mm.

Sen måste vi fråga, när får Farstahallen ett riktigt golv?

-Golvläggarna var där och la nytt parkettgolv i  somras och de tyckte att eken höll ovanligt bra kvalitet och att det skulle skörda framgång manga år framöver. Alltid ett kul samtalsämne då jag träffat många nya kollegor I år då jag är ny tränare och det känns också bra att våra motståndare alltid har något att skylla på när dom lämnar denna K märkta arena 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: