Summering höst H1ÖS

Ja vår bevakning av herrettan har inte riktigt varit i topp, jag kan bara skylla på att detta är ideellt och att det ”riktiga” livet ofta har kommit emellan.

Men det är högtid att gå igenom vad som skett i år och vi tar det utifrån tabellen. Serien är oerhört jämnt där alla lag plockar poäng av varandra. Det bärgar mot en väldigt intressant vår.

Så här såg mitt tips ut (NP= Nuvarande placering)

NVLagnamnMitt tips
1IBK Uppsala Teknologer1
2Älvsjö AIK IBF2
3Farsta IBK9
4Värmdö IF4
5Tyresö Trollbäcken5
6Hammarby IF IBF6
7 Björklinge BK3
8Järfälla IBK7
9Vallentuna IBK8
10Balrog Botkyrka IK10
11Rotebro IS IBK11
  1. IBK Uppsala Teknologer

Den givna ettan för många och så även för mig. Tekno har gått som tåget och har gjort överlägset mest mål i hela serien, 94 st, det är 20 mer än Farsta som gjort nästmest. Föga förvånande så är det Alvinder och Drews som är etta (39p) respektive tvåa (37 p) i poängligan. Den enda som är nära är Järfällas Nicklas Hedengran. Däremot har inte Teknos defensiv varit lika sprudlande. Den har funkat av och till men utav deras 50 insläppta mål har Farsta stått för 21 av de målen. Sen finns det vissa spelare som inte heller varit lika framträdande som tidigare tex Magnus Sjödin och Gustav Klang. Däremot har Melvin Alm sett riktigt spännande ut och det ter sig fortfarande som att det var ett bra beslut att spela i herrettan.

Fortsättningen:

Så länge Tekno slipper Farsta är känslan att det inte finns något som kan stoppa dem och deras två bestar längst fram. Vinner serien.

2. Älvsjö AIK IBF

Älvsjö var den givna tvåan bakom Tekno och det är där de återfinns. Älvsjö har inte varit fullt ut lika dominanta i år som tidigare och det är klart att tappen av Lundin och Bergman till SSL är kännbara. Men bredden finns ändå där. De förlorade ”tungviktsmötet” mot Teknologerna, vilket i sig inte är en olycka. Däremot tappade de viktiga poäng mot både Hammarby och Tyresö, vilket måste ses som en klar missräkning.

Annars är det fortsatt ett Älvsjö som levererar innebandygodis (Pilati i synnerhet som vanligt), men det som sticker ut mest är defensiven. Älvsjö brukar inte vara kända för att hålla tajt men är faktiskt det lag som släppt in minst mål i hela serien. Då har Tekno och Hammarby (de två som slagit Älvsjö) stått för 18 av deras 44 insläppta mål. Det om något är ett bevis på att Älvsjö har tagit ytterligare ett kliv som lag och att Egegård är riktigt bra.

Fortsättningen: Älvjsö kommer behålla den här andraplatsen men kommer pusha tekno hela vägen. Men dessa två lag är i en klass för sig i slutändan.

3. Farsta IBK

Ja vad ska man säga. Hands down, det Farsta har gjort i år är mäkta imponerande. De ser ut som ett riktigt playofflag och spelar på höjder det var länge sedan det fanns i Farstahallen. Farsta har alltid haft en stark defensiv men har fått en ordentlig utväxling på sin offensiv och har gjort näst mest mål i hela serien. Hugo Svensson har varit riktigt bra och leder den interna poängligan, men det här är ett lag och poäng är jämnt fördelade på flera spelare. Det kommer en specifik artikel om Farsta men de har lyckats med att slussa upp juniorer som har levererat. Stegius och Andersson har något riktigt bra på gång. Undertecknad får leva med skammen att ha tippat de precis ovanför strecket. Vill hylla slitvargen och grovjobbaren Anton Lundgren som fåt det att lossna ordentligt i år.

Fortsättningen: Det kanske finns en dipp runt hörnet, men jag tror att Farsta har satt sig själva i en väldigt god position att hålla tag i den här playoff platsen.

4. Värmdö IF

3 av topp 4 har jag hittills satt och Värmdö är ett av dem. Värmdö har fortsatt på sitt hårda försvarsspel, vilket i sig inte är förvånande med tanke på att coach Svensson varit framgångsrik med försvarsspel i Tyresö. De gör inte heller mål i partiet med topp 3, men de tar sina vinster. William Stenman har stått för en fin debutsäsong i herrettan, men det stora utropstecknet är ändå Vilde Westerlund. Efter att ha lämnat Ingarö inför säsongen, har Vilde varit självklarheten själv offensivt. Han har alltid haft en offensiv uppsida och teknik som kan ta honom långt, men nu har fått en massa fart och stark fysik. Finns nog en del intresse där från klubbar högre upp.

Fortsättningen: Det kommer bli tajt men lagt tips ligger och jag tror Värmdö kommer hålla i den här platsen, mest för att de har en sådan solid defensiv, men Tyresö lurar i vassen.

5. Tyresö Trollbäcken IBK

Hänger alltjämt på i kampen om playoff, trots en säsong med höga toppar och dalar. Fyra av Tyresös vinster har varit med uddamålet och de är också det laget som spelat flest övertidsmatcher. Det visar sig kanske mest på målskillnaden som är +1 ( 57 gjorda och 56 insläppta). Det finns några dippar på vägen, tex en klar förlust mot Balrog hemma i Tyresöhallen. Annars är det just tappen i förläggningarna som gör att Tyresö inte är längre upp i tabellen, och kan de bara fortsätta vinna tajta matcher kanske de kan gå om Värmdö. Spelarmässigt så är det trio Wahlström, Wiregård och Benckert som levererat framåt. Oscar Norrman har varit en av seriens attraktioner men har också missat tre matcher, men det ter sig som en riktigt bra värvning. TT är ett väldigt svårbedömt lag vilket inte är så konstigt med tanke på att Söderström som ny tränare har en annan filosofi ä Andreas Svensson, ska Tyresö börja lyfta så måste försvarsspelet tillbaka till de nivåerna som TT kan hålla. Jag är lite besviken på Johan Schantz som jag trodde skulle levererar mer än han gjort, vi får hålla tummarna för att hans jobbiga trend vänds.

Fortsättningen:

Tyresö kommer konkurrera om playoff men missar platsen på målfoto.

6. Hammarby IF IBF

Många tippade Hammarby lågt, men undertecknad hade de som årets skräll. Hammarby har verkligen visat poängmässigt att de är i ettan för att stanna. Bajen är dock en riktig berg- och dalbana. Vissa perioder kan de spela hur bra som helst för att i nästa period vara helt urusla. Men om det är något som är Hammarbys styrka, utöver den uppenbara offensiva kraften, så är det inställningen och viljan. De ger aldrig upp och ger alltid max i varje byte. Det Bajen är riktigt dåliga på är att backa hem. Så fort de ska lägga sig på försvar och bevaka en ledning blir det riktigt farligt. Nu har de kommit undan ett par gånger, men kan Bajen bli mer stabila och hålla en jämn nivå, kanske det kan lukta playoff till och med. Finns det något lag som är lika bra runt motståndarmålet som Bajen?

Fortsättningen: Jag tror inte det blir playoff men sjätteplatsen känns fullt rimlig och det tror jag ändå Hammarby är nöjda med.

7. Björklinge BK

Jag tippade Björklinge högt så det är klart att det finns en hel del besvikelse med deras tabellposition. Jag tror inte att de är särskilt nöjda heller. BBK är fortsatt starka defensivt, men det är bara Balrog och Rotebro som gör färre mål framåt. Det är inte för att Björklinge inte skjuter, tvärtom så skjuter de en hel del, men effektiviteten har inte funnits där. Men vad har hänt med Strandberg Andersson och Göthberg, de har sett ut som riktiga istappar mot vad man är van och se. Oavsett vad så finns det så mycket sparkapital i det här laget och det måste få uttryck snart, jag tror BBK kommer klättra i tabellen, men playoff blir svårt.

Fortsättningen: Några platser uppåt kan de avancera, frågan är på vems bekostnad? Göthberg och Strandberg kan inte fortsätta vara så kall med deras mått mätt. Spinord har saknats när han väl inte spelat och han måste vara på plan.

8. Järfälla IBK

H1s egna makeover lag. Har i princip en helt ny kärna av spelare och det började knackigt rent resultatmässigt. Men på slutet har Spiders börjat komma igång på allvar. Den offensiva produktionen finns där (Har ni sett mig nämna Hedengran?) men defensiven är en av de sämre i serien. Speciellt har Spiders varit svaga i sitt egna slott och här måste det bli tajtare och aggressivare. Jag tycker att målvaktsspelet har darrat, men med Williamsson i kassen tar Spiders oftast poäng. Strandvad har visat varför han är så viktig för det här laget men den som imponerat på mig mest är Alexander Blomberg Nyman som fått spela en hel del back trots att han är forward i grunden. Bidrager med kreativt spel och genombrottskraft i offensiven, en spelare att bygga vidare på.

Fortsättningen: Jag tror inte Järfälla kommer lyfta nämnvärt i tabellen, möjligen ta 7:e platsen, men blir inte defensiven bättre kan det bli en tuff vår för Spiders.

9. Vallentuna IBK

Vallentuna är kanske ett av seriens roligaste lag att titta på, här finns det en offensiv uppsida i enlighet med topp 5 och Ekerberg & co vet hur man bjuder publiken på show. Dock har offensiven inte klickat som tidigare för ”Tuna” där speciellt Fredrik Nyholm har haft svårt att komma till lika många offensiva aktioner som tidigare. Ekerberg är fortsatt lagets poängstarkaste spelare men annars är jag väldigt imponerad av Viktor Lägden. 04-killen som sitter på mycket fart och en avighet som gett Tuna bra ”seconmdary scoring” i år. Egentligen är det inte offensiven som är problemet, utan defensiven är inte toppen. Även fast man har en av seriens stabilaste målvakter i Gabriel Vikman, är han för själv i försvart. Det hjälper inte heller att en viktig defensiv pjäs som Ronnie Forsman har begränsats till 3 matcher i år.

Fortsättningen: Kan utmana om en åttonde/sjundeplats, men jag tror de återfinns på plats 9 när säsongen är färdigspelad.

10. Balrog Botkyrka IK

Anrika Balrog inledde serien tungt, men har på senaste tiden sprattlat till. Defensiven har fungerat bra utifrån Balrogs förutsättningar, men de behöver göra flera mål framåt. Balrog är dock i högsta grad med i striden om att undvika nedflyttning, de har tex en match tillgodo och skulle de vinna den hängmatchen går de om Vallentuna och ligger 3 poäng bakom Hammarby på 6:e plats. Jag hintade om att William Broberg skulle vara viktig inför säsongen och han har levererat framåt. Forne Salemspelaren Elias Lunnestad leder dock den interna poängligan, kul för den forna poängspelaren från Salems 98-kull. Annars har Fredrik Holm fått pånyttfödelse. Holm hämtades in förra säsongen och han inte riktigt komma igång, men har varit viktig framåt.

MVP är dock Snellman som fortsatt är en viktig del i att Balrog hänger med i racet, tillsammans med trio ovan.

Fortsättningen: Skärper inte Vallentuna sitt försvar och Balrogs offensiv tar fart mer, kan de klara sig kvar. Men jag tror tyvärr att Balrog hamnar på plats 10.

11. Rotebro IS IBK

Ja Rotebro, brandskattade inför säsongen och många juniorer uppåt. Spelmässigt hr Rotebro levererat bra perioder och matcher, men de håller inte nivån för herrettan i nuläget. Den unga truppen får dock värdefull erfarenhet och det handlar om att sätta ett spel långsiktigt. Det har dock funnits spelarbrist och då har till och med asissterande tränaren Mårten Storm fått snöra på sig skorna. Rotebro kommer åka ur herrettan och det kanske gör laget gott att göra en nysatsning med den unga truppen, i division 2.

Fortsättningen: Kommer att åka ut, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: