Två mästerskap- Två guld Del 2 Resan genom SDF SM

Då har vi kommit till del 2 som är mer av en återberättelse av de två mästerskapen jag hade med F03 och F04, mina känslor kring våra matcher och de utmaningar vi ställdes inför.

Resan med F03 2019-2020

Vår första vända var till Gävle med F03, jag vet att vi alla ledare kände en viss nervositet kring mästerskapet, det var ändå vårt första SDF SM och det största uppdraget vi haft där och då. Den spelartruppen vi hade med F03 vart ett krutpaket gällande energi och det var en stark lagmaskin vi åkte med till Gävle. 20 spelare hängivna en spelidé vi hade satt.

Vi anlände dagen innan mästerskapet till Gävle och fick möjligheten att landa i allt inför morgondagens premiär. Första matchen gick mot Halland och det var väl en typisk premiärmatch där vi med nöd och näppe vinner med 4-3 efter att ha tappat en 4-1 ledning i slutet av matchen. Egentligen spelade det ingen roll hur det såg ut, det viktigaste var att ta tre poäng för att få arbetsro i början.

Men gruppspelet blev en tuff historia. Vi vinner tämligen enkelt mot Örebro men mot Västmanland stötte vi på patrull. Vi hade svårt att hantera deras fysiska spelare och gav de lite för mycket ytor samtidigt som vi inte kom till offensivt. Vi låg under i matchen med ca 1.30 kvar, då får vi plocka målvakten och lyckas kvittera till 3-3. Den poängen skulle visa sig bli otroligt viktig.

I den sista matchen mötte vi Östergötland och det var väl ingen toppmatch från vår sida. Östergötland tog ledningen och höll den bra länge innan vi lyckades kvittera till 1-1 med 4.30 kvar av matchen. Hade vi inte tagit poängen mot Västmanland och Östergötland hade vi åkt ur turneringen. Jag minns hur vi efter resultatet mot Östergötland följde matchen mellan Västmanland och Halland, resultatet i den skulle avgöra om vi riskerade att åka ur eller bli gruppvinnare. När det sedan stod klart att Västmanland hade tappat poäng blev det stor glädje eftersom förstaplatsen var säkrad och därmed även Dalarna i en kvartsfinal.

Tufft gruppspel Foto: FOD Photo

Vi kan väl summera gruppspelet med att det inte var en dans på rosor där marginalerna verkligen var med oss, samtidigt gjorde vi bättre prestationer i varje match, vi tvingades till att coach och gå ner på folk mycket tidigare än vi hade hoppats, men vi fick med oss de berömda marginalerna.

Jag och Mårten la en hel del tid på att titta på motståndarlagens matcher och våra egna, där tog vi ut olika klipp på situationer där vi gjorde saker bra i vårt spelsystem, ibland behöver du få se vad du gör på planen för att känna dig mer trygg i det du gör på planen. Även om vi inte sa så mycket till spelarna hur motståndarna spelade, visste vi det och kunde göra de korrigeringar i spelet som behövdes. Syftet var hela tiden att tjejerna skulle få fokusera på vårt spel.

Slutspelet

Kvartsfinalen är alltid den mentalt jobbigaste matchen, speciellt med det favoritskapet Stockholm har. Åka ur där innebär en placeringsmatch och ingen pallplats, vilket vi hade varit missnöjda med utifrån vår målsättning. Kvartsfinalen mot Dalarna blev dock aldrig mer spännande än en 2-1 ledning för oss. Vi vinner kvartsfinalen med 6-1 och det var en stabil insats.

Fantastisk publik genom hela SM Foto: FOD Photo

Sen blev det semifinaldramatik.

Semifinalen är nog den matchen jag tar med mig mest från F03s SM resa. Vi mötte Uppland som hade gått starkt i turneringen. Det här är den tuffaste matchen i hela turneringen för oss. Vi gör ingen toppinsats i första perioden och Uppland är det bättre laget. Vi har dock 0-0 i periodpaus och jag kommer ihåg att vi pratade om noggrannhet i försvarsspelet och att hålla oss till den offensiva planen. VI höjer oss i andra perioden men tappar bollen olyckligt till Uppland som får en omställning och 1-1. Men vi lyckas kvittera efter en snygg frislagsvariant, sen blev det dramatik. Uppland tror att de har tagit ledningen i slutet av andra perioden och först dömer domaren mål. Men efter dialog och en titt på reprisen så är det tydligt att målet görs 2 sekunder efter periodsingalen gått.

Vi kommer undan med en hårsmån och snacket inför tredje är att fortsätta trumma på. Tredje perioden är en tvådelad historia där vi börjar bäst utan utdelning och Uppland dominerar. Jag och Mårten kände att vi behövde får in ett avgörande, att en förlängning skulle bli jobbigt. Jag säger till Alicia Berggren att gå in och ta ett avslut och 14:58, dvs 2 sekunder från slutet gör Alicia 2-1 på ett skott från halva plan och glädjen är helt obeskrivlig. Vi hade haft marginalerna med oss hela turneringen och det känns logiskt att vi fick det även i semin.

Glädje efter att Berggren avgör med 4 sekunder kvar Foto: FOD Photo

I finalen möter vi Skåne och efter urladdningen mot Uppland behövde vi komma in med mycket energi. Även om vi vinner finalen med bara 2-1, så gör vi vår bästa insats i turneringen där Skåne aldrig är riktigt nära att störa oss. Vårt försvarsspel är solitt och det är en bra skånemålvakt som håller dem kvar i matchen. i vårt utvärderingsarbete efter mästerskapet, konstaterade vi att vår plan ändå lyckades, att vi fick vår bästa prestation när det gällde som mest. Visst hade vi problem med målskyttet i turneringen, men en bra offensiv vinner matcher, en bra defensiv mästerskap, för att bli lite klyschig igen. Vi vinner guldet för att vi är starka mentalt när det ska avgöras, att vi tror på det vi gör.

Mästare Foto: FOD PHOTO

Vi får dessutom med tre spelare i All- star teamet Ida Boman i mål, Ida Torbjörner på backen och Saga Emtell som center. Även om alla tre var framträdande till guldet så är vi en lagmaskin där alla 20 spelare bidrar.Det är alltid tufft i slutet när vissa spelare inte får spela så mycket i slutspelet och så kommer det vara för alla i karriären, det viktigaste är att fortsätta ge energi till laget trots att du är missnöjd och det gjorde verkligen alla spelare. Vi vann och spelade som ett lag hela vägen.

Ida Boman, Ida Torbjörner och Saga Emtell i Allstar Foto: FOD Photo

F04- Back to back vinnare

Det kom en pandemi, den senarelagde SM för F04 till höstlovet 2021, det kändes som en evighet sedan vi hade vår första uttagning för F04, men nu äntligen var det dags. I sedvanlig ordning målades vi upp som storfavoriter av i princip alla. Det är klyschigt men vi var ödmjuka inför det favoritskapet och behövde ta match för match. Alla vill slå Stockholm och många gör sina bästa matcher mot oss. Det var en annan känsla inför det här mästerskapet, nu hade vi gjort det en gång tidigare och vi hade gjort ett ordentligt analysarbete av vårt äventyr med F03, nu kom vi mer förbereda på hålen i vår spelidé och med nya korrigeringar.

Gruppspelet

Första matchen går av stapeln mot Örebro, ett distrikt vi på pappret ska vinna mot. Spelmässigt hackade det och det var en klassisk första match med mycket nervositet, Örebro tar dessutom ledningen och inte förens en minut återstod kunde Juliet Waldenfjord kvittera. I pausen pratar vi egentligen bara om att vi har gjort det första målet, att första perioden är gjord, nu går vi ut och spelar. Vi gör slut på matchen första 4 minuterna av andra halvlek och vinner rättvist med 10-3.

Skön premiärvinst och som lugnade nerverna för många. Därefter väntade match mot Västmanland, ett distrikt som var nära på att slå ut oss i förra mästerskapet. Ett fysiskt starkt lag som vågar kliva högt oavsett motstånd, men en duktig målvakt. Men det var egentligen inget snack, vi vinner matchen relativt klart med 7-1 och kan summera dagen med 2 av 2 vinster.

Starkt gruppspel

I nästa omgång väntade Blekinge i A-hallen, utan omsvep kan vi säga att det här är vår mest bristfälliga insats i hela turneringen, men vi vinner ändå med 9-1 och har ett fint slagläge att vinna gruppen.

Mot Södermanland i sista matchen får vi spela mot hemmadistriktet i en liten hall med få sittplatser i förhållande till att mästerskapets två stora publiklag skulle spela. Helt fantastisk stämning vart det i vart fall och matchen vart även den tuffaste i gruppen. Ett fysiskt Södermanland som egentligen inte kom till särskilt många lägen och där vi inte är kliniska i våra avslut. Det blir även vinst här med 5-2 och den är i slutändan odiskutabel.

Gruppsegrare och slutspelsklart, första delmålet klart!

Dag 3 har vi mycket vilotid då vi var färdigspelade i gruppen, förmiddagen handlade mer om att se vilket motstånd vi skulle få i kvartsfinalen och lotten föll på Östergötland.

Bra publikdrag även i Nyköping, tack för ert stöd! Foto: Per Wiklund

Slutspelet

Kvartsfinal mot Östergötland som kom tvåa i sin grupp, vår scoutreport signerat Alexander Veztman visade på ett fysiskt lag som ville gå högt och hade några vassa spelare att se upp med. Men jag och Mårten har alltid inställningen att gör vi det som vi ska, kommer vi vinna matchen. Energinivåerna inför kvarten var bra och vi gör en riktigt bra kvartsfinal där segersiffrorna skrevs till 5-1. Sen kom semifinalen, de där äckliga semifinalerna.

Ärrade av F03s holmgång mot Uppland året innan kändes det som att semin, återigen, skulle vara det stora provet och för motståndet stod förra årets silvermedaljörer, Skåne. Skåne hade haft en match mindre under resans gång än oss men hade haft en tuff holmgång i gruppspelet mot Västsvenska (Göteborg), men hade, precis som oss, tagit sig vidare relativt bekvämt.

Vi har bra kontroll i stora delar av matchen och leder välförtjänt med 1-3 8 minuter in i tredje period, sen hände något. Skåne får in två snabba mål och tar i samma sväng även ledning med 4-3 och för första gången sedan premiären mot Örebro ligger vi under. Precis när vi ska ta Time-out  runt 12:50 får vi med oss en avvaktande utvisning där vi återigen gör mål från ett backavslut och vi var med i matchen igen. 4-4 efter full tid och förlägning som väntar. Vi skjuter väldigt lite i matchen med i förlägningen dominerar vid spelet, ändå är det Skåne som är närmast ett avgörande där Ebba Lind gör en avgörande räddning i ett 2 mot 1 läge. Direkt efter göra Hanna Norstrand 5-4 och vi är klara för final. Semifinaler är tydligen inte bra för hjärtat, men känslan var obeskrivlig av att återigne gå till final och få drömfinalen mot Västsvenska.

Hanna Norstrand avgör i förlägningen Foto: Per Wiklund

Inför finalen vet vi att det är en lagmaskin vi kommer möta, som inte gör mycket mål men har visat upp en solid defensiv. Mycket av uppladdningen handlar om mental omställning och energiskapande. Vi tar tidigt kommandot i finalen och släpper det aldrig, det i kombination med ett guldvinnande målvaktsspel gör att vi kan vinna finalen relativt bekvämt med 5-2.

Även om tex Hanna Nordstrand vinner poängligan förkrossande så är det som hon själv sa till media efter finalen att det är en laginsats som gör att vi tar guld. Tjejerna var hängivna vår spelidé hela vägen och hitta egna vägar i den satta grunden. Visst hade vi lite strul med att få träff på våra femmor och det var en del mixande, men så blir det ibland. Vi gör vår bästa match i finalen även med F04 och det om något var ett tecken på att laget växte under resans gång.

Back to Back Champions Foto: Per Wiklund

Vi fick även detta mästerskap med 3 spelare i All star team: Kajsa Garpenbeck på backen, Thea Arvidsson på backen (som annars är Forward i AIK till vardags) och Hanna Nordstrand på vänsterforward. Men i ärlighetens namn är hela vårt lag ett allstar team på alla sätt.

Hanna Nordstrand , Kajsa Garpenbeck och Thea Arvidsson i Allstar. Foto: Per Wiklund

Till sist vill jag rikta ett stort tack till Stockholms Innebandyförbund och mer specifikt Hanna Wiklund och Alexander Veztman för att ni trodde på mig och mitt ledaskap. En dröm för mig gick i uppfyllelse och jag sätter stor ära i att ha representerat Stockholm. Tack till mina ledarkollegor Lisette och Marie för ert fantastiska arbete med lagen. Tack alla spelare för ert otroliga jobb  inför och under SM. Till sist ett stort tack till min tränarkollega Mårten Storm, jag har lärt mig mycket av dig och jag sätter högt värde på vårt samarbete, stort lycka till med F05.

Guldteamet Foto: Mathias Wegnebring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: