Efter de tunga resultaten -Ett lag drar sig ur JAS Herr E

Ett stort samtalsämne i Innebandysverige är de stora resultaten i JAS och hur de påverkar Svensk innebandys konkurrenskraftig och i JAS herr grupp E har detta inträffat fler än en gång senaste tiden, vilket nu fört med sig att laget har dragit sig ur. Vi fick oss en pratstund med Ronny Blohm som är tränare i Nynäshamns herrjuniorer om deras deltagande i JAS, hur deras tunga resultat har påverkat dem, varför de ställde upp i JAS och en liten passning till resten av Innebandysverige. Vi tackar Ronny och Nynäshamn för att de ställer upp på intervjun.

Hej Ronny, du är tränare för Nynäshamns IBK herrjuniorer, vill du berätta lite om dig själv först?

-Jag är 50 bast och har hållt på med innebandy i nästan hela mitt liv. Jag var en av eldsjälarna (tränare och spelare) som var med när Nynäs var en stark innebandyklubb. Vi spelade i dåtidens div.2. Då fanns inte allsvenskan och superligan. Div.2 var tredje högsta serien. Vi var bra och hade enormt kul. Åkte väl i kvartsfinalen i DM med 3-6 mot en av dåtidens stora (Fornudden). Vi hade alltid lapp på luckan, matcherna sändes via lokal tv.

-Vi hade spelaravtal som var i nivå med Elitseriens nedre skikt. Det var gemensam buss, likadana kläder och allt runt omkring var väldigt proffsigt. Vi hade en stor knatte och ungdomssida, en fadderverksamhet som var lysande. Nynäs var en klubb spelare faktiskt valde att åka till för att få kontrakt på den tiden. Det var väl kanske 8 st som mest som pendlade inifrån Stockholm. Räknar man damer och herrar så är det väl 8 st som senare spelade i Superligan. Vi har varit representerade i Balrog, Storvreta, Falun, Täby mm

Om du får berätta lite om Nynäshamn, för de som inte vet, vad är ni för typ av lag? 

-I dagsläget så är vi väldigt långt ifrån vår historia. Vi arbetar väl med att få ett embryo till att kunna skapa en vettig innebandy i lilla Nynäs igen. Dom flesta lag över oss i ålder har ju fallit ihop. A-lagsverksamheten går på sparlåga i div.4. Fler och fler årskullar slår ihop för att ens få det att fungera. Vi i P04/05 är en av dom få fungerande lagen i klubben, vi har till och med ökat i antal spelare på senare år. Min och klubbens förhoppning är väl att vi ska få till en bra stomme från vårat lag som kan lyfta Nynäs från träsket i div.4. A-laget måste uppåt, det är loket, endast det kan få ungdomssidan att växa igen. 

Till vardags spelar ni i Herrjuniorer division 3 i Stockholm samt Juniorallsvenskan serie E, hur var resonemanget när ni valde att ställa upp i JAS?

-Ja, alltså. Vi hade ju ingen aning om nivån på JAS. Jag har senaste 6-7 åren endast arbetat med knatte och ungdom. Innan det hade jag en paus och före det så var det endast seniorverksamhet. Så frågan landade på bordet och vi tänkte att vi känner på det och ser vad det är för nåt.

Resultaten i JAS har varit tuffa, mot speciellt topp konkurrenterna, och en hel del kritik har gått att urskönja mot att ni är med i JAS med tanke på dessa resultat, men hur känner ni själva kring era prestationer?

-Ja, dom senaste resultaten har varit katastrof, men det som stör mig mest är att prestationen stadigt blir sämre. Vi blev lite lurade i början. Vi gjorde ett bra resultat mot Tullinge (6-6) och Vendelsö (4-5). Det skapade ju en tro på att vi ändå skulle klara det hyffsat. Då hade vi självförtroende och agerade på ett helt annat sätt än i dagsläget. Dom alldeles för stora förlusterna har ju påverkat självförtroendet och då blir även prestationen mycket sämre. Vi känner att dom senaste resultaten endast gör oss skada.

Många lag pratar om att de ställer upp i JAS för att ”se och lära”, men finn det några lärdomarna att ta med sig från en stor förlust? 

-Nej. Inte dom två senaste. Det blev 25-3 och 26-3. Det finns inga lärdomar i det, inte för någon. Skulle vi slita till oss resultat som 9-2, 10-4 i baken så kan det börja ge nåt men inte så som det sett ut senaste tiden. Det gör endast att vi blir än mer ängsliga, försiktiga och frågande i vårat spel och det blir en ond spiral. 

En del hävdar att lag som förlorar med stora siffror inte bör ställa upp i JAS för att det hämmar serien och att ,speciellt här i Stockholm, försämrar möjligheterna för lag att gå långt i slutspel, hur ser du på det?

-Så stora siffror som vi nu förlorat med i dom två senaste är ett tydligt tecken på att man spelar i fel serie, utan tvekan är det så. Det du inte vet innan denna intervju är att vi igår tog beslutet att dra oss ur JAS serien. Just av detta skäl. Vi är yngre och har inte dammsugit distriktet på talanger. Alla är så fokade på slutspel hit och dit. Skulle vilja se att man tog större ansvar för alla innebandyungdomarna i Stockholm. I dagsläget sitter vissa klubbar på 20-25 spelare som kan lira JAS18, det är typ viktigare att ha för många för då kan inte konkurrenten ha dom.

-Skulle vara intressant att luska i hur många nedlagda lag dagens hets skapat i mindre klubbar, hur många nedlagda karriärer dagens hets är pappa till. Får ibland känslan att idrott snart bara är för dom bästa. Många som älskar att spela innebandy gör det inte idag, det kan man ju välja att prata om, om man vill. Men antar att en bra verksamhet endast symboliseras med resultaten, finns dom så får det vara hur många begravningar som helst på vägen. Såna frågor ligger mig varmare om hjärtat än hur långt Stockholm går i ett slutspel för ungdomar, det bryr jag mig faktiskt ingenting om. 

Ni har dock tagit poäng mot Tullinge samt en uddamålsförlust mot Vendelsö och har chansen att vinna mot Värmdö/Ingarö nästa omgång, hur ser du på era möjligheter att ta poäng därifrån?

-Ja, vi gjorde ett par fina matcher i början, det gjorde att beslutet om att hoppa av har dröjt. Våra chanser att slå Ingarö är obefintliga då vi inte kommer att spela den matchen. Men om vi fått dom efter Tullinge och Vendelsömatchen så tror jag vi hade haft goda chanser, men senaste tidens resultat som faktiskt försämrat oss så hade det blivit tufft även mot dom. Vi ska bygga upp modet och glädjen igen med spel i HJ3 och en del stöttning hos A-laget i div.4

Till sist, till de som kritiserar ert deltagande i JAS, varför är Nynäshamn med i JAS och varför är det viktigt för er att vara där?

– Bryr mig inte så mycket om vad andra tycker. Vi ska med senaste tidens resultat inte vara i JAS och vi kommer inte vara där mer denna säsong heller. Så jag ger kritikerna rätt, jag kom fram till samma beslut som dom efter matchen mot Huddinge. Årets JAS var/är inte viktig för oss, därav blev beslutet att hoppa av enkelt. Vi får se hur vi gör nästa säsong. Då har vi mer erfarenhet, då är det lag i vår ålder (04/05) i JAS 18.

-Om vi anmäler oss så fattar vi att vi inte är där för att vinna den, men med dom helt andra förutsättningarna så tror jag att vi skulle kunna kriga till oss en 4:e plats. Vi har inte den mängden spelare som kan spela som dom bästa lagen. Vi måste spela på fysik, bromsa ned tempot och vara starka i spelvändningarna. Sverige kan slå Spanien i fotboll, men det krävs att man har dom egenskaperna på plats, ett år i ålder åt varje håll, ett minus för motståndaren och ett plus för oss gör stor skillnad i hur matcherna kommer se ut nästa år.

-Vi har inte denna fysik mot dessa äldre lag och då har vi inga medel alls att bråka med dom. När vi mött lag i vår ålder så har vi väldigt fina resultat, men det är fortfarande på den nivån att dom också spelar med sitt hemvävda, det ändras ju ganska snabbt på juniornivå tyvärr. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: