Matchreferat: Hammarby IF IBF – Järfälla IBK 7-6

I lördags var vi på plats i Sjöstadshallen för att bevittna Hammarby mot Järfälla, två lag som vi på förhand har tippat högre än förra året.

Första perioden – Ett ställningskrig

Inledningen av första perioden präglas av ett ställningskrig mellan två lag som uppenbarligen känner på varandra, det är inte mycket risktagande i spelet utan fokus är på att stänga ner varandra. Hammarby tar sedan över matchen och gör 1-0 genom Viktor Rodén, snyggt framspelade av Calle Brorsson ( passning bakom ryggen in framför målet). Direkt efter målet är Järfälla nära att kvittera när Strandvad bryter sig fri, men blir då precis upphakad och situationen blir inte ens en fördel. Han borde fått med sig något där men till domarnas försvar kan det vara svårt att se situationen.

Istället gör Hammarby 2-0, ett klassiskt mål signerat firma Rodén/Khan. Markus Khan med bollen bakom mål, ett enkelt inspel framför målet på en fristående Rodén som bara behöver peta in bollen bakom Dennis Lindblom i Järfälla målet.

Hammarby skulle även göra ett tredje mål i matchen, och det är, vem annars?, Viktor Rodén som håller sig framme i slottet och trycker in bollen.

Järfälla spelar i sin 2-2-1 uppställning, men har stora problem att få grepp på Hammarbys uppspel, och misslyckas många gånger med att vrida om försvaret när Hammarby har etablerat spelet långt ner i offensiv zon.

Järfälla kommer under första perioden in enkelt i offensiv zon, men har svårt att komma till de riktigt vassa lägena och närmast är Blomberg Nyman som snappar upp en boll som studsar märkligt bakom målet.

Reduceringen skulle dock komma och det är efter deras första riktigt långa anfall, i minut 16, som målet tillkommer. Anfallet gör att Hammarby hamnar väldigt lågt så Harsem kan spela rakt över centrallinjen till Hedengran på högerkanten som distinkt sätter dit 3-1.

Kort därefter reducerar Järfälla igen när Lijon drar till från sin backplats, inte helt otagbart för Eddeborn som nog gärna ville ha tillbaka det målet.

Andra Perioden:

Järfälla inleder klart piggast, kanske inte så märkvärdigt med tanke på avslutningen i period 1. Järfällas start renderar inte i något mål, istället är det Hammarby som utökar sin ledning efter 4 min. Jag vet inte riktigt vad Lindblom gör i målet men han gör en bra räddning men släpper en retur och blir kvar liggande så Brorsson får öppen kasse. Jag tycker Lindblom har tid att komma upp för det tar ett tag innan avslutet kommer, säkerligen bara en missbedömning.

Kort därefter utökar Hammarby till 5-2, denna gång är det en av bloggens favoriter, Lukas Örtengren, som får ladda bössan från backplats. Egentligen inget märkvärdigt avslut men det är så mycket trafik framför målet att Lindblom inte har en chans att se bollen, samtidigt är det ologiskt att den går in med tanke på hur många spelare som stod framför målet.

Hammarby fortsätter att äga andra perioden och det är matchens gigant Calle Brorsson som gör 6-2 efter en fin framspelning från Markus Khan. Järfälla är ordentligt i gungning och har riktigt svårt att stoppa Bajens passningar genom deras centrallinje.

11:03 kommer dock en reducering för Järfälla genom Hedengran, såklart, när Hammarby inte hamnar rätt i försvaret. Det är virrigt och trots att coach Berg gormar att spelarna ska täcka Hedengran på högerkanten, då bollen är på vänsterkanten, så lyckas Carman få fram bollen till Hedengran.´, när Hammarby återigen hamnar för lågt.

Tredje perioden

Efter en utvisning för Järfälla i slutet av andra perioden, inleder Hammarby i powerplay. De lyckas inte skapa några direkt heta målchanser och Järfälla reder ut boxen. Därefter är det en avslagen tredje period, spelet går lite fram och tillbaka där Strandvad sticker ut för Järfälla med mycket vilja,kraft och pondus. Strandvad visar verkligen sitt Järfällahjärta i matchen och viker sig inte en tum. Det är ändå Hammarby som utökar till 7-3 genom Åslund. Ett avslut från vänsterkanten som Lindblom får ta på sig. Han måste blivit överraskad av avslutet, varför skulle han annars stå upp?

Järfälla slagna? Nej, det möter ändå Hammarby som inte ogillar att bjuda in motståndarna i matchen. Järfälla ger mer speltid åt sina offensiva pjäser samtidigt som Hammarby har lagt sig mer på försvar. Järfälla får också till en hyfsat snabb replik när dagens debutant(?) , Adam Christiansson, forcerar in bollen i slottet efter en genialisk instickspass av Hedengran.

Järfälla plockar sedan Målvakt och spelar 6 mot 4 efter att Hammarby fått en utvisning, och det är återigen Hedengran som gör mål med ett direktavslut. Men det var inte slut där. Järfälla gör ett sjättemål där Strandvad kliver in i slottet och serverar Leijon som gör sitt andra mål för dagen.

Summering:

Hammarby är riktigt farliga offensivt och kedjan med Brorsson – Khan – Rodén är livsfarlig. Brorsson gör många saker rätt och är bäst på plan enligt mig, han har verkligen växt in i division 1. Hammarby fortsätter också agera bra i försvaret, tills de blir för låga, då är de nästan i knäet på Eddeborn och det behöver Hammarby korrigera. Härfelt på backen kan komma att bli en av årets värvningar, bra spelsinne och riktigt fina handleder.

Järfälla spelar med mycket fart och det kommer ta dem långt i år, de måste dock få ordning på sitt 2-2-1 försvar som läcker lite för mycket och lite för enkelt. Första gången jag ser Anton Harsem live, en redig pjäs, men man märker att det finns mycket rutin där. Hedengran gör precis det som Hedengran, en herrans massa poäng. Jag vill dock hylla Järfällas yngre förmågor idag. Blomberg Nyman gör ett riktigt bra och stabilt intryck på backen och det ska bli intressant att fortsätta följa hans utveckling. Jonas Halonen imponerar också med mycket fart och smarta löpningar offensivt. Sen blev jag nog lite kär på nytt efter Strandvads insats idag, kämpar sliter, tar smällar ,ger smällar och skapar alltid något när han är på planen.

Till sist vill jag berömma domarna som håller en riktigt hög nivå idag. De blåser inte sönder matchen utan håller den på en bra nivå så det blir mycket tempo och dueller.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: