Favoriten som föll, Fredagsmatiné och succédebuten- Vi summerar omgång 1 av H1ÖS

Farsta – Uppsala teknologer 13-8

Vilken start av H1ÖS och vi dyker direkt ner i den, för många, stora skrällen i Farstahallen, där det unga Farsta tog emot det SSL förstärkta och rutinerade Uppsala Teknologerna. En match som präglades av försvarsspel och sylvassa kontringar. Farsta lyckades stänga ner Teknos andra samt tredje femma. Det i sin tur ledde till att matchen kunde vinnas. Det är svårt att klandra Alvinder och Drews för den här förlusten när det gör 4 respektive 5 poäng var, men att släppa in 13 mål är inte hållbart för ett lag som ska vara i toppen. Kan det vara så att det har lagts för mycket kraft på offensiven? Nu var det här första omgången bara och det kansk är den bästa tidpunkten att möta ett Tekno som har haft en del nya tillskott i laget. Jag vill höja ett slag för Melwin Alm, han gjorde inga poäng med var väldigt delaktig i spelet och försökte var konstruktiv. Nu gäller det för Tekno att snabbt sätta sitt försvarsspel och gå vidare från den här ”missräkningen”. Farsta imponerade stort med sitt omställningsspel och Myr-Holmqvist fortsätter vara loket för laget med 4 mål ,men även snipern Hugo Svensson fick en smakstart med tre mål. Kan han varva upp än mer så behöver inte tappat av Thomasson vara så stort.

Annars vill jag hylla Farstas försvarslinje som effektivt stänger ner Teknos andra och tredje femma. Det är en spännande backsida där med Lundgren, Strid, Larsson och Hjelm. Även debuterande Viklund i målet ska få en liten hyllning, jag har varit skeptisk till om han håller för division 1, men här ska han få lite upprättelse från min sida. Härnäst går de upp mot Rotebro vilket kan leda till en perfekt start för ”Sharks”.

Vallentuna – Hammarby 2-6

Går det fortsatt att betecknas som ett ”nykomlingsmöte”? Nåväl, ett spännande lag mellan två lag som har tydliga ambitioner att fortsätta befästa sig som stabila lag. Vallentuna inledde matchen bäst och gör tidigt 1-0, men Bajen äter sig in i matchen utan att direkt imponera eller få håll på Gabriel Vikman i målet, trots ett skottövertag. I andra perioden växlar Bajen upp och kör över tuna under de första tio minuterna. Inom loppet av ca 5 minuter har Bajen gått från underläge 1-0 till ledning 1-3 och lyckas minimera chanser Tuna får. De lägena som dyker upp tar Eddeborn. Tredje perioden jämnar ut sig och det är ett mer taggat Tuna som kommer ut i tredje perioden. Det leder också till en reducering genom David Holmberg, men närmre än så kommer inte Tuna utan Bajen utökar kort därefter till 2-4. Bajen hinner även med att göra två mål till, varav det ena i tom målbur. Båda dessa signerade Viktor Rodén.

Tungt poängtapp för Tuna som nog hade hoppats på tre poäng, det positiva är att de ändå såg stabila ut bakåt flertalet gånger. De mönstrar också ett ungt lag, men Jesper Nyholm saknades och känslan är att de blev lite matta på slutet ( tuna gick på två femmor större delen av matchen).

Bajen inleder med tre viktiga poäng och det var ett skönt besked för coach Berg att många backar klev fram och levererade offensivt. Eddeborn var stabil, Rodén fortsätter visa målform och en första och andra femma som skapar mycket.

Björklinge – Tyresö Trollbäcken 6-7

Ett hög intressant möte på förhand mellan två toppkandidater, en match som fick lite olika ansikten. Björklinge klev ut förvånansvärt svagt och det var Tyresö som tidigt tog taktpinnen i matchen. Frågan var vilka som skulle kliva fram och göra poängen, undertecknad trodde på Robin Wiregård, ett bra val skulle det visa sig. Tyresös var effektiva och kliniska i sina avslut och Björklinge hade svårt i de första två perioderna att ta sig igenom Tyresös, numera klassiska, 2-2-1 försvar. Även om det är en klar fördel för Tyresö efter första, inleder Björklinge piggt med att göra 2-3, sedan kommer en utvisning och där är Tyresö, föga förvånande, kliniska.

Men Björklinge kommer tillbaka och får 3-4 innan man tappar mer mark mot TT. Sista perioden blir ett riktigt ställningskrig där Björklinge trycker på och tar över matchen. Man hämtar sånär in ett 3-6 underläge men drabbas av en utvisning som leder till att Tyresö kan göra 5-7, Björklinge lyckas göra ett sjätte mål men drabbas av ny utvisning i slutet som gör att det knappt hinner spela 6 mot 5. Jag kan skriva hur mycket som helst, men jag rekommenderar varmt Björklinges matchreferat som är skrivet av signaturen Sven-Eric.

Värmdö – Järfälla 3-2 efter förlängning

En annan spännande premiärmatch och årets första förlängning. Värmdö visade upp hur tajta de faktiskt är i försvaret och Järfälla tilläts att bara komma till 12 avslut på hela matchen. Med grund i det är det ändå starkt av Järfälla att få med sig en poäng från ön. William Stenman fick en skön debut i målet och behövde inte gör allt för mycket. Värmdö har den här matchen i sin hand i två perioder, men i tredje bjuder man in Järfälla och tappar mycket av sin offensiv, faktum är att de inte får till ett skott på mål i den sista perioden. Väl där gör Järfälla två mål och tar det till förlängningen. För Järfällas räkning började Hedengran leverera direkt, både i form av mål men också i hela det offensiva spelet. Järfälla släpper heller inte till så mycket avslut mot sig och Williamsson fortsätter på förra säsongens inslagna väg med stabilt spel.

Älvsjö – Rotebro 10-4

Jag var väldigt tuff mot Rotebro i min genomgång, med rätta, men deras första period mot Älvsjö var över förväntan. De gjorde det tufft för favoriternas försvarsspel. ÄVen fast de hamnade i underläge lyckades de utnyttja Älvsjös sovande försvar och kvittera deras 3-1 ledning. Trots det går Älvsjö till periodvilan med 4-3 ledning. Inte helt enligt det Älvsjö hade tänkt sig. Andra perioden dikterar Älvsjö det mesta och går upp i en 6-3 ledning innan Rotan får in sitt sista mål för dagen i powerplay. Sista perioden är en förhållandevis lugn tillställning där Älvsjö spelar av matchen till slutresultat 10-4. Rotebro visade att de inte kommer vara en slagpåse där speciellt Sandman och Granath fick visa hur viktiga de är för laget. I Älvsjös fall fortsätter de att levererar offensivt dels i Gonzalez Palm, Ferraresi, Pilati men framförallt Anton Sundin. Det var inspirerande att se Sundin tillbaka i mer Sund form, något undertecknad efterlyste i genomgången.

I sedvanlig går det att läsa ett mer genomgående referat på Älvsjös hemsida som ni hittar här.

Kommande omgång:

Omgång 2
2021-09-24 20:002Rotebro IS IBK – Farsta IBKRotebrohallen (Nya)
2021-09-25   Uppskj.2Balrog Botkyrka IK – Vallentuna IBKUppskj.Botkyrkahallen
2021-09-26 13:002Järfälla IBK – Älvsjö AIK IBFJakobsbergs Sporthall
2021-09-26 14:002IBK Uppsala Teknologer – Värmdö IFIFU Arena E – Lundqvist EL
2021-09-26 17:152Hammarby IF IBF – Björklinge BKSjöstadshallen

Många spännande matcher.

Kan Rotebro studsa tillbaka mot Farsta? Ett Farsta som vill fortsätta sin fina säsongsstart. Hur står sig Järfälla mot en av seriens bästa offensiver och kan Älvsjö täppa till bakåt hela matchen?

Ska Teknologerna studs tillbaka efter missräkningen mot Farsta, mot ett Värmdö som är ännu bättre defensivt?

Är Hammarby på riktigt och kan de rå på Björklinges lagmaskin?

Många frågor som ska få svar, helt fantastiskt att vara igång igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: