Hässelby SK Herrar division 2

Under sportchef Jonni Perssons ledning, gör nu Hässelby ett krafttag för att lyfta Hässelby tillbaka till division 1 och samtidigt ta ett stor kliv mot att bli ett allsvenskt lag i längden. Men målet kommer fortsatt, för herrlaget, vara att utveckla kommande elitspelare.

Man har under sommaren presenterat en rad nyförvärv med tydlig Hawks koppling, lite samma sak som Nykvarn gjorde, och känslan är att det finns en maktbalans som är påväg att förändras.

Det går inte att komma ifrån att, på herrsidan, Hässelby ligger längst ner i ”näringskedjan” i förhållandet Hässelby, Järfälla och Bele Barkarby. Senaste åren har det varit tydligt att Bele Barkarby värvar Järfällas bästa spelare och Järfälla i sin tur värvar de framträdande spelarna från Hässelby.

Vi fick oss en pratstund med Jonni om herrlagets satsning.

Här kan ni också hitta vår genomgång av Hässelby DAM.

Hej Jonni, Hässelby SK, vad är det som händer egentligen? Ni har presenterat flera starka hemvändare och ett rutinerat tränarnamn som ska leda Hässelby uppåt i systemet, hur lyckades ni med detta?


Hej Henrik och InnebandySTHLM,

Först av allt vill jag bara säga att det är otroligt kul med er sida och allt arbete ni lägger ner på detta, väldigt uppskattad läsning!

Svårt att hålla detta kortfattat.

Hässelby Hawks åkte ur div 1 säsongen 18/19, stommen av laget valde då att lämna klubben för att spela kvar i div 1 eller slutade spela helt.

Jag blev anställd som sportchef sommaren 2019, där jag kom senast från den lilla innebandyklubben Ängby – som är mer förknippad med fotboll. Där var jag övergripande ansvarig för innebandysektionen samt herrlagstränare med målet att utveckla och bygga upp sektionen och ta upp herrarna i seriesystemet. Blev dock bara kvar i föreningen i 8 månader, men lyckades med bedriften att ta upp herrarna en serie på denna korta tid.

När Hässelby hörde av sig och frågade om hur mitt intresse var att bygga upp en grundstruktur för herrlaget samt för HJ så fanns det inte så mycket att fundera på. Den anrika föreningen samt talangfabrik Hässelby har varit var ett självklart val att tacka JA.

Jag är född 86 och har sett alla spelare som Hässelby fick fram på den tiden.

Patrik Hagberg, Rickie Hyvärinen, Joakim Nothen, Jesper Måwe, Andreas Ackevi, Mats Rahmn m.fl. den här listan kan göras lång samt att den är lika lång på damsidan.

Mitt huvudmål är att få Hässelby att utveckla spelare. Det känns verkligen som vi är en bra bit på vägen, vi jobbar långsiktigt och hoppas detta kommer bära frukt om ett par år. Med Hawks modellen samt hur vi jobbar med XPS där vi gjort tydliga övningar (ett fantastiskt bra verktyg – där man blanda annat kan filma och beskriver övningar, hur den går till och vad syftet är). Vi som förening vill verkligen vara prestigelösa i vårt arbete och har tex alla våra övningar öppna i XPS så andra föreningen även kan utnyttja dem.

Sen lägger vi stort fokus på att utbilda ledarna. Jobba med rätt övningar i rätt ålder, men i stora drag jobbar vi med små ytor/planer, där ser vi en enorm utveckling. Låt alla ha bollen så mycket som möjligt och inte stå i långa led och se på en spelare gör en övning. Involvera många samtidigt!

Så mitt långa svar på denna fråga blir att visa en tydlighet på vad föreningen vill med en tydlig plan för varje spelare och ledare.


Briselius som tränare är såklart en nyckel i den här satsningen med sin rutin och det fina arbetet han har gjort i Bele Barkarby, vad kommer han tillföra till laget?


Absolut blir Briselius en nyckel i detta, han har som spelare Hässelby som moderklubb och vet vart Hässelby har varit.

Det han och Bele har gjort de senaste 8 åren är väldigt imponerande och det är nästan med samma stomme som började tillsammans i Div. 2 som tagit sig hela vägen till Allsvenskan. Den erfarenheten blir otroligt viktigt, han vet vad som behövs och krävs.

Han jobbar väldigt mycket med gruppen och får det till en enhet som gör allt för varandra. Samtidigt jobbar han med små detaljer på individnivå som gör väldigt stor skillnad.

Vi har tidigare sett hur Nykvarn har gjort ett hemvändarprojekt, men vågar man påstå att ni tagit det en nivå till?


-Svårt att uttala mig om det utan att ha full insyn i vad Nykvarn har gjort men det är väldigt imponerande!

För oss som klubb, oavsett om man har växt ur föreningen för att ta nästa kliv, ska man alltid känna att man vill komma tillbaka till Hässelby Hawks. Kommer spelare tillbaka, då vet man att man jobbar otroligt rätt.

Att det är en förening man vill vara i och då handlar det inte bara om det som man gör på innebandyplanen. Arrangemangen, Hallen, Gemenskapen i föreningen, idoler att se upp till i herr/dam-laget och känna ”där vill jag spela en dag”

När föddes den här idén att samla ihop alla dessa profiler för en satsning i Hawks?

Denna idé och tanke har väl alltid funnits. Varför ska tex. en spelare som Hacke Wafa som spelat i föreningen sen han föddes (förutom en kortare ”utflykt” till Älvsjö) spela i Järfälla?
I mina ögon är han en av flera spelare som är Mr Hawks. Det känns som föreningen har misslyckats genom att tappa sådana spelare. Det handlar om att presentera saker tydligt och ha en bra kommunikation.

Som jag nämnt tidigare, vi vill fostra spelare och ska man det måste man ha spelare som vet vad som krävs och visa det för de yngre, vara tydliga förebilder.

Jag vart själv väldigt överraskad att ni lyckades locka hem Marcus Ackefelt (som får ses som det största namnet av spelarna) efter hans fantastiska framträdande i allsvenskan, hur lockade ni Marcus tillbaka?


Efter hans succé i Bele så får man faktiskt se detta som en bomb. Jag blir tyvärr tjatig och påpekar igen om kommunikation och att presentera det föreningen vill. Han känner till stommen i gruppen och det underlättar att han kan se själv hur ambitiös gruppen är han kommer till.


Vad är målsättningen med den här satsningen?

Kortsiktigt är det Div. 1.

På längre sikt är det att få spelare att spela i SSL, vi vill vara en talangfabrik. I en drömvärld – att inte ens behöva rekrytera spelare utifrån utan att hela tiden kunna ta från våra egna led.

Den sista biten är otroligt svår och man måste bygga i flera led. Vi kan gå tillbaka och titta på hur tex. Värmdö och TT har jobbat, men nu tyvärr tappat det. Har man ett representationslag i Allsvenskan och inte har ett samarbete med en annan klubb eller har ett eget B-lag i klubben, så blir steget för långt från Herrjunior innebandy till att spela seniorinnebandy i Allsvenskan (inte alla, men väldigt många spelare) och det gör att man tappar spelare på vägen.

Så jag tror verkligen på det TT och Värmde hade med sina B-lag.TT hade ett lag i SSL/Allsvenskan och sedan i div 2 och på så sätt kunde de slussa spelare på ett väldigt fint sätt. En utvecklingstrappa och inte stressa och sätta för hög press på spelarna. (från mina ögon som såg utifrån).

Ni har säkert hört och känt av snacket som går gällande relationen Hässelby, Järfälla och Bele, att det finns en slags utvecklingstrappa där ni i Hawks varit längst ner i ”näringskedjan”. Hur ser du på detta?

-Ja, det är väldigt fint att säga ”utvecklingstrappa”, det hade verkligen vart väldigt fint om det funkade så.

Det här är väl lite typiskt Stockholm, vi har många föreningar väldigt nära varandra och som mer ”tar” spelare av varandra utan att ha en tydlig kommunikation med varandra. Men förhoppningsvis är det något vi kan bygga upp. Där vi har börjat få en bra kommunikation med Järfälla fast vi har tagit spelare av varandra år efter år och nu ser vi att detta inte gynnar någon.


-Sen kanske det är lätt för mig att sitta och säga som är längst ner i näringskedjan här ute, men ett samarbete mellan föreningarna hade verkligen gynnat spelarna, vilket egentligen borde vara det viktigaste. Att i stället för att vara med i träningsgrupp i Allsvenskan utan att få spela seniorinnebandy tror inte jag är den bästa utvecklingen (detta är min personliga åsikt) För det är stor skillnad på herrjuniorinnebandy och seniorinnebandy. Här borde vi jobba mycket närmare för spelarnas skull. Ge de speltid på seniornivå, på den nivån de är just nu. Då tror jag utvecklingen går snabbare och man inte stressar en spelare med att ”nu måste jag lyckas” ta bort den pressen på spelaren.

Ni har värvat starkt samtidigt om Järfälla tappat, kan det bli ett skifte i serietillhörighet där?

Jag personligen tycker det är tråkigt att det har vart som det vart senaste åren mellan oss när vi åkte ur div 1 ”tog” de fyra spelare av oss. I år ”tar” vi mer eller mindre tillbaka de spelarna. Detta är såklart inte hållbart och därför känns det extra bra att vi fått en bra dialog mellan föreningarna.

Sen får vi se vart det leder…

Skulle ni säga att ni blir en av favoriterna nästa år med dessa rekryter och kan utmana Nacka som lär vara förhandsfavoriten?

Det är självklart huvudmålet. Nacka har ett väldigt fint lag!

Sen har vi unga Ekerö som har fått träna på inomhus sedan januari när alla andra kommuner hade hallarna ner stängda. Kan det vara en stor fördel för dom?

Hässelby är en av Stockholms mest anrika och välskötta föreningar, som fostrat en massa ungdomsspelare, hur påverkar denna satsning möjligheten för juniorernas chansning?

Detta ser vi som ett lyft för våra ungdomar att få komma upp till en otrolig proffsig miljö och till spelare samt ledare som har en bakgrund i vad som krävs för att komma till en högre nivå. Vi kommer fortsätta att ge unga spelare chansen, som sagt vi vill fostra spelare.

Vart ser vi Hässelby om 3 år?

Målet är att hela föreningen har växt både storleksmässigt och kunskapsmässigt med Hawks modellen och bygga vidare på den visionen.

Kunna se tillbaka i backspegeln och känna att man verkligen har gjort rätt och se att man har fått en otrolig utveckling på varje individ i föreningen.
Ta nästa steg på våra otroligt uppskattade camper som vi har för alla barn i hela Stockholm.

Sen om man får drömma hade det vart kul att ha en egen hall, där man kan möta kraven för att spela Allsvenskan och SSL (så man inte tappar identiteten med 2hemmaborgen” och får spela på ”bortaplan”)
Samt en egen skola likt det Falun har byggt upp det hade vart en otroligt rolig resa att vara med på. (drömmer stort)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: