Konsten att göra fler mål än motståndarna utan att spela försvarsspel – Bele Barkarby säsongen 20/21

Turen har nu kommit till att blicka tillbaka på Bele Barkarbys gångna säsong. 

Inför 20/21

Spelartapp

-Maximilian Gureng, Visby IBK

-Jacob Sagmeister (som missade delar av föregående säsong på grund av en flytt till England), Höllvikens IBF

-Niklas Simonsson, Djurgårdens IF IBS

-Patrik Ejderfjäll, Danderyds SK IBF

-Erik Fredriksson, paus pga militärtjänst.

-Dan Goldea, slutade

Nyförvärv

-Oscar Östberg Hållbro, Järfälla IBK

-Linus Almkvist, Varla IBK

-Alexander Bylund, Skövde IBF

-Rickard Jarnling, Järfälla IBK

-Charlie Parastatidis, Järfälla IBK

-Tim Lundström, Tillfälligt lån från Rotebro IS IBK

-Marcus Ackefeldt, dubbellicens med Järfälla IBK

-Christoffer Myr-Holmqvist, tillfälligt lån från Farsta IBK

-Liam Åström, dubbellicens med Storvreta (spelade endast en match innan han blev återkallad till Storvreta)

Summering

Säsongen 19/20 så gjorde Bele Barkarby en riktigt fin debutsäsong i allsvenskan och följde upp det med en rätt bra silly season. Gureng är en stabil rollspelare som jag inte tycker ersattes och med tanke på hur bra Dan Goldea var det naturligtvis svårt att ersätta honom. Men på pluskontot länsades Järfälla på tre bra spelare och senare anslöt dessutom Marcus Ackefeldt som gjorde succé fram till sin knäskada. På förhand var truppen ungefär lika stark som föregående år.

Summering av säsongen

Lagets väg genom säsongen

Bele Barkarby inledning på säsongen var inte direkt övertygande. Bele inledde säsongen med två riktiga plattmatcher mot Strängnäs och Salem. Bele hämtar sig dock och är klart bättre än Tullinge i den kommande omgången. Under resten av hösten så blandas högt med lågt. Bele spelar väldigt jämnt med AIK, Visby och Djurgården – där Bele tappar matchen mot AIK i tredje perioden (brist på fys?), har otur i en jämn match mot Visby och lite tur i en jämn match mot Djurgården. Det är ändå tre bra matcher mot topplag, samtidigt så görs klart underkända insatser mot Hudik och Täby. Täby hade innan vinsten mot Bele endast vunnit en match på sju omgångar (och den segern var mot ett Strängnäs utan Adam Nilsson). Det kändes onödigt och lite märkligt med tanke på de fina insatserna som Bele ändå stod för mot topplagen.

Under december och januari så kom en serie matcher som i ett nötskal representerar Beles säsong:

DatumMatchResultatPlats
2020-12-12 Hudik/Björkberg IBK – Bele Barkarby IF IBF10 – 9Håstaholmen
2020-12-16 Hagunda IF – Bele Barkarby IF IBF9 – 12IFU Arena A
2020-12-20 Gävle GIK – Bele Barkarby IF IBF9 – 13Alfahallen – Gavlehov
2021-01-05 Strängnäs IBK – Bele Barkarby IF IBF8 – 9 e.förl.Thomas Arena

Ett snitt på 19,75 mål per match under dessa omgångar gör detta till höjdpunkten för min del i Beles säsong. Vem vill inte se 20 mål per match? Det är svårt att inte bli charmad av Bele! För även om deras försvarsspel ibland påminner om Täby, så klarar Bele (till skillnad från Täby) av att smälla in 12 mål mot Hagunda som har seriens näst bästa försvar! Just segern mot Hagunda blev startskottet på en svit med sju raka matcher utan förlust. Däribland en total kross av Tullinge samt en övertygande seger mot Djurgården (en match där Tim Lundström var ett riktigt monster i Beles mål). Under denna svit så arbetar sig Bele upp på SSL-kvalplats i omgång 15 och allting ställdes på sin spets mot Hagunda i omgång 19. Båda lagen hade på pappret lätt motstånd i de tre sista omgångarna så omgång 19 var verkligen en final om en slutspelsplats.

Tyvärr visade sig detta inte vara Beles bästa match under våren. Hagunda vinner rättvist även om Bele kommer väldigt nära i sista perioden (Oscar Kristensen tar på egen hand in Bele i matchen i tredje perioden). Tyvärr kändes det som att luften gick ur Bele efter denna match. Laget förlorade sedan mot både Sätra och Täby och får nöja sig med en 7:e plats, 5 poäng från SSL-kval. Det var synd för även om Visby kändes långt bort med fyra omgångar kvar så tog laget endast en poäng dessa omgångar, så hade Bele bara vunnit mot Sätra och Täby så hade laget spelat SSL-kval på Visbys bekostnad. 

Beles säsong slutar därmed lite snöpligt, men det var för den neutrale en helt fantastiskt underhållande resa. Beles försvarsspel må vara dåligt, men vad gör väl det när Bele gör flest mål i serien? Det viktiga är trots allt att göra fler mål än motståndarna! Det som gör Bele så pass farliga är att de både kan hota i uppställt spel mot skickliga försvar, samtidigt som laget har enormt vassa kontringar. Så oavsett typ av motstånd så kan du räkna med att Bele kommer göra mål framåt.

Spelarsummering

Oscar Kristensen är allsvenskans bästa spelare denna säsong och det är svårt att beskriva hur bra han var i år. Kristensen må se liten och tanig ut, men oavsett hur stora motståndarna är och oavsett om de dubblar eller tripplar på honom i sarghörnet så glider han på något märkligt sätt bara undan med bollen i behåll samt en nonchalant och avmätt uppsyn varpå han lägger en precis passning, gärna rakt igenom resterande motståndare på planen. Han har dessutom utvecklat målskyttet denna säsong, han gör trots allt nästan lika många mål som assist denna säsong. Han är därmed ett konstant hot utöver att han är helt omöjlig att ta bollen av. Killen är född 01, så han kommer dessutom bara bli bättre.

Något måste också sägas om Madani, som gör mål på nästan allting (Madani gör fler mål än Patrik Schantz, enough said…) och dessutom kommer 8:a i assistligan. Vilket är ett resultat av det fina samspelet mellan honom och Kristensen. Firma Kristensen-Madani bildar ett radarpar som absolut borde spela i SSL. Mycket handlar så klart om dessa två, men bakom dessa så har Bele även en riktigt bra andra kedja där Rickard Jarnling gör en fin debutsäsong i allsvenskan. Och laget har dessutom två av allsvenskans bästa centrar i Blyberg och Hernegran. Offensivt så finns så galet mycket kvalité i detta lag. Och då har ändå Jacob Sagmeister lämnat som var en riktigt vass spelare.

Bele tappade ett par backar inför säsongen, men värvningen under vintern av Marcus Ackefeldt väger med råge upp detta. Han var helt lysande, fram till att han tyvärr skadade knät. Men försvarsspelet är som sagt inte direkt lagets styrka, och det förvärrades av att laget tappade i mina ögon en av allsvenskan bästa målvakter inför säsongen (Dan Goldea). Östberg Hållbro gjorde en bra säsong, och kan nog ta ytterligare steg nästa säsong. Tim Lundström lånades in under vintern och var helt outstanding, han avslutade lånet med att vara matchens lirare i vinsten mot Djurgården.

Höjdpunkter under säsongen

  1. Varje tillfälle då Oscar Kristensen rörde bollen
  2. Varje tillfälle då Oscar Kristensen befann sig på planen
  3. Segern mot Djurgården under våren

Bottennoteringar

  1. Matcherna mot Täby. Pinsamt dåliga
  2. Marcus Ackefeldts knäskada, vi på innebandySTHLM är emot knäskador. Framförallt knäskador som sätter stopp för en så fin säsong som Ackefeldts.
  3. Försvarsspelet överlag, men samtidigt så känns detta tillkortakommande mer som en “feature” snarare än en “bug”…

Topp 3 spelare

  1. Oscar Kristensen
  2. Sam Madani
  3. Helmer Hernegran

Honorable mentions; Philip Blyberg, Marcus Ackefeldt, Tim Lundström

Poängligan

Plac. Spelare Matcher Mål Pass Totalt 
1.Sam Madani22452166
3.Oscar Kristensen22283058
14.Helmer Hernegran2242731
27.Philip Blyberg2122426
28.Rickard Jarnling2119625

Sam Madani och Oscar Kristensen har helt sanslösa poängsnitt. Vi behöver gå tillbaka till säsongen 16/17 för att hitta en säsong där Kristensens 58 poäng inte hade varit tillräckligt för att vinna poängligan. Nu kom han trea.

Inför 21/22

I skrivande stund ser det ut som att samtliga poängspelare kommer att bli kvar även nästa säsong, och det gör att Bele även nästa säsong kommer kunna vinna mot vilket lag som helst. Utmaningen blir att undvika dipparna som laget hade under den gångna säsongen samt förbättra försvarsspelet. För att göra någonting åt försvarsspelet så har Tim Lundström värvats permanent och dessutom återvänder Filip Grapne till klubben. Grapne kommer definitivt höja kvalitén i försvaret vilket verkligen behövs. Dessutom så har Bele två riktigt intressanta unga spelare i Hjalmar Hjorth och Hampus Gyllner. Det är inte osannolikt att dessa kan få sina riktiga genombrott i år. Allting talar för att Bele kommer att vara bättre nästa säsong, men oavsett vad så kan vi absolut räkna med fin underhållning!

Tidigare genomgångar

Täby FC

FBI Tullinge

Annons

2 kommentarer på “Konsten att göra fler mål än motståndarna utan att spela försvarsspel – Bele Barkarby säsongen 20/21

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: