Vad gick fel, Tullinge?

Nu har turen kommit till FBI Tullinge. Vi tar här en titt på deras säsong 20/21 och blickar framåt mot nästkommande år i allsvenskan.

Inför 20/21

Tullinge var Stockholms bästa lag säsongen 19/20 och slutade 2:a i allsvenskan bakom suveräna Thorengruppen. Otroligt tråkigt för Tullinge att de snuvades på SSL-kval på grund av COVID-19, jag tror Tullinge hade blivit väldigt intressanta i kvalet med tanke på deras fina form. Förväntningarna var därmed betydande inför denna säsong, även om truppen genomgick en rad förändringar. Att tappa Mattias Andersson till Helsingborg var naturligtvis kännbart men utöver detta så tappade laget en par backar (Fredrik Gustafsson till Balrog och Axel Ekström trappade ner) samt Daniel Strandberg som trappade ner. På pluskontot så fick Tullinge in Felix Strandljung från Höllviken och värvade in Jacob Kauppinen från Salem. Ytligt så ser inte detta ut som en försvagning av laget, men avsaknaden av Mattias Andersson skulle bli väldigt kännbar då förstakedjan inte alls fick samma kvalité framåt utan honom. Förväntningarna var dock helt klart på att laget skulle komma på kvalplats.

Summering av säsongen

Säsongen inleddes synnerligen trögt, en seger i en väldigt tight match mot Täby följdes upp av förluster mot Sätra och Bele. Tullinge hämtar sig sedan och tar fyra raka segrar (Gävle, Hudik, Strängnäs och AIK). Segern mot AIK var särskilt meriterande eftersom Tullinge var totalt utspelade i första perioden, men arbetade sig sakta in i matchen och tar över helt i sista perioden. Sedan följde en lite tuffare decembermånad där enda segern kommer i förlängning mot Salem. Med halva säsongen spelad så har ändå Tullinge 18 inspelade poäng, ligger på en femteplats (redigerad tabell utefter de 11 första omgångarna, dvs med hänsyn till hängmatcherna som fanns vid nyår). Detta trots en del spelaromsättning under sommaren, en corona-epidemi i laget under hösten samt skador på en rad spelare. Däribland långtidsskador på Dennis Schmuck och Rickard Rydell. Laget parerade skadorna delvis genom att Axel Ekström och Daniel Strandberg gjorde come back, och gjorde det riktigt bra. Dessutom lånades Gordon Engberg in från Tyresö Trollbäcken och Erik Bengtsson lånades in från Rotebro. Ska också nämnas att nästan hela förstafemman saknades i höstmatchen mot Djurgården. Med allt detta i åtanke så måste ändå hösten ses som fullt godkänd.

Tullinges vårsäsong är dock helt katastrofal. Tullinge tappar säkra ledningar i sista perioden mot Täby och Hagunda. Vidare är Tullinge är inte ens med i matchen mot Bele och är rätt bleka överlag i de flesta matcherna under våren. Faktum är att Tullinge tar endast en seger på ordinarie tid under hela våren. Den segern kom mot ett Hudik/Björkberg som inte direkt var bra denna säsong, vilket så klart är på tok för dåligt.

Tullinge slutar endast 3 poäng från det teoretiska nedflyttningsstrecket och på mycket behörigt avstånd till en SSL-kvalplats. Vad hände egentligen? Jämfört med förra säsongen så är förstakedjan inte alls lika dominant. Även om Adam Bertilsson får lite av ett genombrott i år på allsvensk nivå så håller han (ännu) inte samma nivå som Mattias Andersson. Det påverkade lagets prestation eftersom Tullinges förstakedja var så enormt dominant säsongen 19/20. Samtidigt så kommer Felix Strandljung in och höjer kvalitén i andra femman rätt rejält vilket borde kunna väga upp att första formationen inte blir lika dominant utan Andersson. Nu blev det inte så, även om Strandljung var väldigt bra. 

Jag tycker överlag att lagets prestation är svårförklarad. Laget hade fler potentiella ursäkter under hösten (corona i truppen, en del förändrade formationer och skador), när det ändå överlag gick helt ok. Men vad Tullinge hade för sig under våren kan jag helt ärligt inte förklara. De borde helt enkelt vara bättre. Laget fick ändå behålla de viktigaste lånespelarna även efter 31a januari (Bengtsson och Strandberg) och de viktigaste spelarna höll sig friska under våren. Så vad som gick fel är svårförklarat för en utomstående. För även om det är tydligt att första femman inte hämtade sig från förlusten av Mattias Andersson så ska det också sägas att Tullinge klarade sig finfint utan Mattias Andersson säsongen 17/18 då Tullinge (med en trupp som är mycket snarlik dagens) var tre poäng plus målskillnad ifrån ett SSL-kval. Truppen ”borde” ha kunnat hantera detta bättre med andra ord.

Höjdpunkter under säsongen

  1. Strandbergs come back, var riktigt stabil och fyller på truppen under en skadedrabbad period
  2. Segern mot AIK under hösten
  3. Adam Bertilssons utveckling

Bottennoteringar

  1. Formen under våren
  2. Speciellt kollapsen mot Hagunda. Att tappa en 1-5 ledning till förlust 6-5 i slutet av tredje perioden är pinsamt
  3. Förlusten borta mot Bele Barkarby (förlust 6-2) såg riktigt håglös ut från början till slut.

Topp 3 spelare

  1. Niklas Schüler
  2. Anton Andersin
  3. Felix Strandljung

Niklas Schüler är alltid lika grym men Anton Andersin har definitivt inte sin bästa säsong i allsvenskan, trots detta är han ändå så otroligt viktig för Tullinge. Hårt mot Philip Berkvens att inte vara med i lista över Tullinges bästa spelare, för han är en riktigt bra målvakt i allsvenskan men han hamnar utanför topp 3 här.

Poängligan

Total Plac. Spelare Matcher Mål Pass Totalt 
26.Anton Andersin20101626
33.Niklas Schüler2291625
54.Niclas Johansson2010919
58.Adam Bertilsson209918
59.Pontus Sjöström2281018

Inför 21/22

Det är synd att Bertilsson nu går tillbaka till Älvsjö för jag tror att han hade kunnat växa ytterligare nästa säsong och det skulle kunnat bli ett riktigt intressant för Tullinge. Men Truppen fylls på med en rad nyförvärv; Erik Bengtsson (forward) från Rotebro, Nisse Thomasson (forward) från Farsta, Rasmus Malmsten (center) från Rotebro, Axel Frank (back) från Huddinge och Elvin Schelin (målvakt) från RIG. 

På minuskontot tillsammans med Bertilsson så återfinns Rickard Rydell som tyvärr lägger av. Trots tappet av Bertilsson och Rydell (som på grund av skador tyvärr knappt spelade under den gångna säsongen) så känns det som truppen blivit starkare med en rad intressanta nyförvärv. Framförallt Bengtsson och Frank bör nämnas här; Bengtsson gjorde det bra redan förra säsongen när han var på lån och han kan absolut ta ytterligare kliv nästa säsong. Axel Frank är en otroligt intressant spelare som Tullinge nog kan ha stor nytta av under många år.

Tullinge bör kunna lägga sig i striden om SSL-kvalplatserna nästa säsong. Enda frågetecknet är kring avsaknaden av en right-fattad forward som kan fylla luckan efter Mattias Andersson. Om Tullinge ska nå höjderna från säsongen 19/20 så måste tex Heinby höja sig en hel del, om inte ytterligare nyförvärv kommer in på denna position. Om luckan efter Mattias Andersson lyckas fyllas så kan Tullinge absolut aspirera på andraplatsen bakom Nykvarn, i annat fall så är laget en i mängden som kommer kämpa kring fjärdeplatsen.

Tidigare säsongskrönikor:

Täby FC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: