Motionen bifalles- JAS DJ 17 blir JAS DJ18 ”Min tolkning är att denna förändring träder i kraft med omedelbar verkan”

Under söndagen gick Svenska innebandyförbundets tävlingskongress av stapeln, och den stora snackisen var huruvida kongressen skulle bifalla Upplands- och värmlandsinnebandyförbunds motioner om att utöka JAS DJ17 till Dj18 eller gå på förbundets linje att avslå motionen.

Resultatet blev ett bifallande av motionen. Utgången blev 93 röster för bifall till förbundsstyrelsens förslag om avslag, men 195 röstade för motionärernas förslag. Frågan har varit på tapeten många kongresser, men blivit avslagen, denna gång vann den kraft.

Detta visar på att kongressen är en fungerande demokratiskt ordning, när klubbar väljer att engagera sig i rätt forum för att få till beslut.

Vi fick prata med motionären för Uppland, Johan Good, om utgången.

Hej Johan, nu står vi här efter att kongressen valt att bifalla Värmlands och upplands motion om höjd JAS ålder från dj17 till dj18 Du har länge arbetat för detta, hur är känslan nu?

-Jodå, det känns riktigt gött. Jag har ju lagt ner en del tid på det här och det var kul att de gav resultat.

Varför har du varit så drivande i denna fråga så länge?

-Det finns många skäl, jag har många elever på Innebandygymnasiet som årligen lyfter frågan, samt flera av de föreningar som jag träffar i mitt arbete på Upplands innebandyförbund har ställt sig frågande till förutsättningarna som de har varit och gett oss ärendet att driva frågan. Sen har haft extremt mycket fritid under säsongen 2020/2021, dels då klubblagsverksamheten i stort sett varit pausad för min del, dels att jag i perioder varit permitterad från jobbet. Med mycket fritid medföljer att ansvar att engagera sig och försöka åstadkomma saker tänker jag.

Du har flera kongresser i rad yrkat på denna förändring, varför tror du att det gick igenom nu?

-Tidigare år har jag argumenterat utifrån mina egna personliga tankar som i det sammanhanget inte är något bra beslutsunderlag, till denna konferens valde jag att starta processen med att göra en undersökning bland alla lag som spelar i DJ17 Juniorallsvenskan för att se vad de tyckte i frågan. I vissa fall är det lagen själva som svarat men i många så har frågan lyfts till föreningsstyrelsen, summa summarum så fick jag ett underlag där 49/55 lag/föreningar som idag spelar DJ17 valde att stå bakom motionen.

-Sen så skapade jag en namninsamling där 511 personer gav sitt stöd för motionen och motiverade varför just de ville se en förändring. Så mitt jobb var inte att argumentera för motionen utan snarare att sammanställa spelarnas, lagens, föreningarnas tankar och visa på det stora engagemang som finns i frågan. Sen tror jag att det var enormt viktigt att Innebandy sthlm, Jas-bloggen, Innebandymagasinet samtliga delade information och att ni har skrivit om frågan under året. Det har bidragit till att diskussionen tog fart ordentligt och att många föreningar och SDF lyft och diskuterat frågan.

Vågar man säga att detta är en vinst för demokratin?

-Tävlingskongressen är en demokratisk process, men folk tenderar att inte engagera sig utan nöja sig med att skicka ut sitt missnöje på sociala medier. Det är enormt viktigt om man har tankar/funderingar att man lyfter den i sin förening, att föreningen lyfter det med sitt lokala SDF, att det lokala SDF: et lyfter det med svenska innebandyförbundet. Vi har ett demokratiskt samhälle men vi måste alla bli bättre på att nyttja/använda de möjligheter det medför.

-Sen väl på kongressen så är det klubbarna och distrikten som sitter på rösterna, så jag ser detta som en vinst för att systemet fungerat väl och att det som spelarna/kubbarna vill har kommit till de som röstar och sedan har det röstats igenom. Tidigare år har motionen helt enkelt varit för dåligt paketerad, i år var den så välgrundad så att det blev en ickefråga till slut.

Vad kommer hända härnäst? Kommer 03:orna få spela JAS redan nu? Vad ska du driva för fråga härnäst?

-Min tolkning är att denna förändring träder i kraft med omedelbar verkan, och således så får tjejerna födda 2003 chansen att spela JAS ytterligare ett år. Hm bra fråga… ska klura på den lite så får vi se vad det blir. Men grunden är att det är något som spelarna, ledarna, föreningarna vill att jag ska driva 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: