Intervju med Erik Oweling

Vi har fått en pratstund med Erik Oweling. Erik Oweling är en av seriens absolut bästa backar och en viktig spelare för seriesegraren Djurgården som hade hela allsvenskans bästa försvar denna säsong. Oweling är dessutom, trots att han redan har flera säsonger i DIF en av Stockholms mest lovande backar.

Du gick från Lidingö till DIF inför säsongen 16/17. Hur kom det sig att det blev Djurgården? 

Låg några olika alternativ på bordet men anledningen till att det blev Djurgården var att det helt enkelt passade mig bäst. Vi bokade upp ett möte med Micke Öhman och han var ganska tydlig med sin plan. I Djurgården fanns även möjligheten att få spela JAS i 2 säsonger vilken var det mest aktuella då (jag var fortfarande junior). Och samtidigt möjligheten att träna och sitta med på bänken med herrlaget. Gjorde även 2-3 matcher från start den säsongen vilket inte var något man räknat med så pass tidigt vilket då var riktigt ballt. Sedan är man ju Djurgårdare sen barnsben vilket självklart spelade in!

Du lyckades ta dig in i det allsvenska laget redan under din andra säsong, vad var de viktigaste faktorerna som gjorde att du tog dig in så snabbt? 

Precis! Efter den första ”se och lära säsongen” hade jag på vell på känn att säsongen 2017/2018 kunde innebära mer spel med herrlaget vilket det även gjorde. Det berodde nog mest på att man kunnat ta relativt stora steg på träningarna under säsongen innan och på försäsongen. När man sedan fick chansen i serien var det bara att tuta och köra och det flöt på rätt bra!

Säsongen 17/18 så bildade du backpar med Daniel Thorsson. Underlättade det att lira med allsvenskans då bästa back, eller blev det extra press?

Stämmer bra! Att spela som orutinerad junior med en kille som Danne Thorsson var ett plus! Du visste att du mer eller mindre alltid kunde ge honom bollen så kunde han lösa de knepiga situationerna utan några större besvär. Det innebar även en del gratis assister såklart!

Vad tycker du att du har utvecklats mest under dina säsonger i DIF? 

Under mina år i DIF har jag nog utvecklat det mesta i mitt spel skulle jag säga. Sen handlar det mycket om att våga göra sin grej. Första tiden tog man det ju väldigt enkelt med gröna passar och inga krusiduller men när man sedan vågade börja ta mer och mer egna initiativ på banan märkte man att sånt fungerar också när man väl gör det i rätt lägen. Något man fick lära sig snabbt var ju att du har betydligt mindre tid i alla olika moment på banan och en sån sak tar ju lite tid att vänja sig vid.

Vad är din höjdpunkt innebandymässigt hittills? 

Min höjdpunkt innebandymässigt skulle jag nog ändå säga är säsongen 20/21. Vi har så sjukt kul i laget både på och utanför planen. Och när resultaten varit kanon är det alltid bra stämningen på träningarna och det är aldrig trist att åka ut till Eriksdals och köra något fyspass en trött måndag exempelvis. En annan höjdpunkt var ju såklart att få spela juniorlandslaget när det begav sig! Grymt roligt och en bra erfarenhet.  

Då kommer vi därmed in på denna säsong. Om jag skulle säga att; du, Johan Kapple, Magnus Jansson och Max Lindström är allsvenskans fyra bästa backar denna säsong – Håller du med? Vem har jag missat? Och hur ser du digsjälv kontra övriga topp backarna i allsvenskan? 

Måste säga att där har du bättre koll än jag! Vet ju såklart att Johan Kapple är en brutal back som absolut är topp 5 i serien, framförallt defensivt. Han plockar bort vem som helst i sitt sarghörn match in och match ut och har en väldigt stor rutin. Jag tycker Tullinges lagkapten [Niklas Schüler] är riktigt duktig sen har jag inte varit med och mött Salem denna säsongen men från tidigare år och u19-landslaget vet jag ju att Dennis Andersson där är ett djur framförallt defensivt. Ännu ett namn är Adam [Nilbrink] i Hagunda som jag spelat mot väldigt många gånger och han tycker jag sällan gör en dålig match. Jag själv vet att min högsta nivå är väldigt hög men ifall det är topp 4 på min position är jag inte rätt person att svara på, vissa matcher kan jag känna mig bäst i världen och vissa matcher mer en medioker back som inte alls sticker ut ur mängden.

Hur ser du på Djurgården denna säsong? Hur kommer det sig att ni tagit ett så stort kliv i år? Från 5:e plats till överlägsna vinnare av serien…

Som jag nämnde tidigare har denna säsong i DIF varit helt suverän. Vi har en stor och bred trupp men en skön blandning av gamla rävar och lite ungtuppar. Alla är med och bidrar och alla har väldigt kul tillsammans. Dessutom är vi fan riktigt riktigt tunga i år. Fysiska, spelglada och som Schantz brukar säga efter vinst ”vi är fan rätt sköna i år”.

Det handlar om en bättre och seriösare säsong på alla plan egentligen. Allt från försäsongsträning till specialteams. En grymt ambitiös coach i Micke som verkligen brinner för detta! 

Vad tror du om era chanser att nå SSL i år? 

Chanserna på SSL finns självklart i åtanke! Jag har väldigt dålig koll på nivån i södra serien kontra norra men som sagt vi ska spela kval och vi har en dundersäsong i ryggen. 

DIF har testat en rad junisar i år, är det någon du vill lyfta som imponerat på dig? 

Yes det är superkul! Alexander Dahlberg har imponerat stort hela säsongen egentligen. Sen tror jag många tänker att hur svårt kan det vara att gå in i en kedja med Schantz och Kareliusson men det krävs trots det väldigt mycket och även de matcherna när han spelat med andra runtomkring sig har  Dalle har gjort det fantastiskt. Som nu senast mot Visby när han och Alexander Lennström spelade ihop och gjorde en grym match! Snabb och mordern innebandy med mycket fart och fläkt! Även Lenny kommer ni få ser med av!

När får vi se dig i landslaget?

Hahaha jag ska lägga på mig 6/7 kg muskler och bli en bättre avslutare sen åker vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: