Inför SSL-kval

Så är det äntligen dags för SSL-kval! Vi har fått två Stockholmslag till kvalet vilket är otroligt roligt. Men samtidigt ändå lite bittert då det ett tag såg ut som att det fanns en verklig chans att vi skulle få tre Stockholmslag med i kvalet. 

Djurgårdens IF IBS

Formen

DatumMatchResultatPlats
2021-02-20 16:00Strängnäs IBK – Djurgårdens IF IBS5 – 6Thomas Arena
2021-02-28 16:00Djurgårdens IF IBS – Visby IBK7 – 3Eriksdalshallen
2021-03-03 19:30AIK IBF – Djurgårdens IF IBS5 – 4Solnahallen
2021-03-06 14:00Salems IF – Djurgårdens IF IBS4 – 7Skogsängshallen
2021-03-13 17:00FBI Tullinge – Djurgårdens IF IBS3 – 10Fleminghallen

Vann serien med hela åtta poäng ner till AIK som slutade tvåa, har dessutom varit serieledare under ända sedan tidigt på hösten. DIF har helt enkelt marscherat genom grundserien på ett mycket övertygande sätt i år! Formen är god, enda plumpen i protokollet är förlusten mot AIK där laget inte kom upp i sin vanliga nivå förrän i tredje perioden. Gafvelin hade ett skott i ribban i slutsekunderna så med lite bättre marginal hade DIF ändå fått med sig poäng. Laget studsade ändå tillbaka och tog bekväma segrar mot Salem och Tullinge. Summerat är formen utan tvekan god.

Styrkor inför kvalet

Djurgården har gått från klarhet till klarhet denna säsong. Stjärnorna har levererat, bredd-spelarna har höjt sig och nyförvärven har etablerat sig på ett mycket bra sätt. Den största skillnaden mot de senaste åren är utan tvekan försvarsspelet. DIF har ofta varit löjligt sårbara för kontringar, utöver att den gamla 2-2-1 uppställningen ibland såg lite väl sårbar för inspel i slottet. Det tidigare problemet har lösts med ett helt nytt fokus som saknats de senaste säsongerna och det senare har övergången till 2-1-2 tagit hand om.

Det är med andra ord ett kompakt lag som har poängspelarna i form. Och skulle allting skita sig så finns Andreas Beckius i sitt livs form. Med andra ord så talar rätt mycket för DIF i denna kvalomgång.

Svagheter

Vad ska jag skriva här? Gafvelin, Kügerl och Gustavsson saknades senast mot Tullinge. Saknas de även i kvalet blir det så klart kännbart. Men förutom eventuella skador finns inte så mycket som talar mot DIF i denna kvalomgång.

Motståndet

Visby IBK är självklart är mycket kompetent lag. De är dock lite mer beroende av sin förstakedja jämfört med vad Djurgården är. Om Visby ska kunna vinna detta måste firma Viinamäki-Jovic gå på vatten. Dessutom har Visby en helt fantastisk målvakt i Rasmus Ekström, han behöver helt spika igen om Visby ska vinna. 

Dock så har Visby helt urusel form just nu! På de fem senaste matcherna har Visby 4 förluster (AIK, DIF, Strängnäs, Salem) och en oavgjord (Tullinge). Det är inte direkt så att det osar självförtroende. Men allting kan absolut hända i ett kval, och det finns både rutin och kvalité i Visby. Men de är helt klart underdogs här.

InnebandySTHLMs kommentar

Djurgården bör vinna det här. DIF har bättre form, bättre lag och får två hemmamatcher om det behövs. Visby är absolut inte chanslösa, men Djurgården är klara favoriter. Jag tror att stora delar av matchserien kommer spelas på två femmor från båda lagens sidor och DIF är absolut det bättre laget sett över två femmor. Dessutom så har DIF betydligt mer kvalité i tredje kedjan jämfört med Visby vilket bör ge lite mer andrum för DIF i form av potentiella avlastningsbyten. 

AIK IBF

Formen

DatumMatchResultatPlats
2021-02-21 15:00AIK IBF – Visby IBK7 – 5Solnahallen
2021-02-27 14:00Salems IF – AIK IBF6 – 7Skogsängshallen
2021-03-03 19:30AIK IBF – Djurgårdens IF IBS5 – 4Solnahallen
2021-03-06 13:00AIK IBF – FBI Tullinge8 – 7Solnahallen
2021-03-13 17:00Strängnäs IBK – AIK IBF10 – 5Thomas Arena

AIK har mycket bra form, enda missräkningen är förlusten i sista omgången mot Strängnäs. Men det var en för AIK helt betydelselös match efter en lång rad viktiga segrar. AIK har nu på slutet lyft sig ur en kamp om topp 4 till att sluta 2:a med 9 poäng ner till 5:e platsen. Det är starkt gjort och visar att laget har varit som bäst när det gäller. AIK kunde helt enkelt kosta på sig att ställa in skorna i sista omgången mot Strängnäs.

Styrkor inför kvalet

AIK har utan tvekan det jämnaste laget i hela serien. I en alternativ verklighet där serien avgörs bara på vilka som har mest kvalité i tredje formationen så vinner AIK utan tvekan. Detta har den fördelen att AIK antagligen kommer kunna rulla på tre formationer under stora delar av denna matchserie, vilket borde kunna göra att AIK har mycket ork när matcherna ska avgöras. 

AIK har sedan i vintras laborerat lite i kedjorna och jag tycker de har hittat rätt nu, formationerna börja sätta sig och överlag har det sett bättre och bättre ut under senvåren. Det är helt rätt tajming inför kvalet. 

I en uppräkning av AIKs styrkor måste också Magnus Jansson nämnas. Han är utan tvekan för bra för allsvenskan, och utan tvekan en av de absolut bästa defensiva backarna i hela allsvenskan.

Svagheter

AIK kan inte riktigt mäta sig med övriga topp 4 lag gällande offensiv spetskvalité. Detta kan bli en akilleshäl mot Hagunda, men samtidigt så har AIK lyckats stänga ner Hagunda i två matcher under grundserien. Och släpper du inte in mål så behöver du inte göra så många framåt…

Motståndet

Hagunda slutade trea, men är ändå i mina ögon (tillsammans med Tullinge) säsongens stora besvikelse. Men formen verkar i alla fall på ytan vara riktigt bra. Efter Hagundas förlust mot AIK i januari så har laget 6 raka segrar. Jag har hela säsongen gått och väntat på att Hagunda “ska vakna”, och frågan är om de gjort det nu – eller om detta är en chimär. Av dessa 6 raka segrar, är bara en mot ett lag på övre halvan av tabellen (Bele) och det var en uddamålsseger där Hagunda är nära att tappa i sista perioden. 

Det är absolut möjligt att Hagunda nu verkligen har vaknat och att de tajmat lagets form perfekt till kvalet. Det är också möjligt att Hagunda är årets version av kejsarens nya kläder. Jag har blivit besviken på Hagunda för många gånger denna säsong för att med säkerhet säga att nu minsann har laget kommit igång.

InnebandySTHLMs kommentar

Kval är utan tvekan någonting helt annat än matcher i grundserien. Och i Hagunda vimlar det med SSL-rutin och spelare som “förväntas” höja sig i de stora matcherna. Svenska Spel ser också Hagunda som knappa favoriter i deras odds. Problemet är som sagt att Hagundas eventuella favoritskap hänger på att Hagunda nu ska vara bättre än vad de varit under säsongen. Det är absolut möjligt att så blir fallet, men skulle jag satsa pengar på denna kvalserie så skulle jag hellre hålla mig till AIK som ändå faktiskt visat att de kan stänga ner Hagunda och tog två segrar under grundserien. Men jag tror det blir jämnt, ruskigt jämnt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: