Omgång 19 – allsvenskan

Omgångens hetaste Stockholms-femma 

SpelareLagPosition
Andreas BeckiusDjurgårdens IF IBSmålvakt
Dennis AnderssonSalems IFback
Johan KappleDjurgårdens IF IBSback
Patrik KareliussonDjurgårdens IF IBScenter
Oscar KristensenBele Barkarby IF IBFforward
Niklas OhlströmSalems IFforward

Motivering:

Målvakt: Andreas Beckius

Djurgården som helhet var grymma mot Visby, och när väl Visby kom igenom Djurgårdens försvar så var Beckius i vägen. Toppar insatsen med en fin straffräddning mot Viinamäki dessutom!

Back: Dennis Andersson

Otroligt stabil i matchen mot AIK, hjälper till att stänga ner AIKs offensiv under större delen av matchen – och gör dessutom tre poäng framåt!

Back: Johan Kapple

I hård konkurrens med Oweling om denna plats. Båda dessa herrar var fenomenala mot Visby. Johan Kapple eliminerar nästan på egen hand Visbys förstakedja så han får platsen.

Center: Patrik Kareliusson

Är otroligt dominant mot Visby. Han är extremt noggrann i defensiven, gör mål i box-play och är både kreatör och avslutare framåt. Allsvenskans bästa center just nu, utan tvekan.

Center: Oscar Kristensen

Utjämnar nästan på egen hand matchen mellan Hagunda och Bele.

Forward: Niklas Ohlström

Otroligt bra i matchen mot AIK! Otroligt stabil i uppspelet, hittade alltid rätt när han blev satt under press. Offensivt så hittade han ofta diagonalpassar som gick rakt igenom AIKs försvar. En av dessa pass gjorde Dennis Andersson mål på. Ohlström var dessutom extremt nyttig i box play. Och gjorde dessutom tre mål.

Honorable mentions

Filip Wiklund (AIK), Hampus Pettersson (AIK), Oscar Östberg Hållbro (Bele Barkarby IF IBF), Anton Andersin (FBI Tullinge), Adam Kimström (Djurgårdens IF IBF), Patrik Schantz (Djurgårdens IF IBS), Erik Oweling (Djurgårdens IF IBS)

Stockholms hetaste lag denna omgång – Djurgårdens IF IBS

VIlken match Djurgården gör mot Visby! Efter en jämn första period där DIF för spelet och Visby har farliga kontringar så tar Djurgården över totalt. Att vinna en seriefinal i sådan övertygande stil är imponerande, efter att Djurgården tar ledningen så är Visby aldrig riktigt nära. Seriesegern är i princip klar nu och Djurgården kommer därmed undvika Karlstad (vilket är skönt) om DIF tar sig till kvalomgång 2. Men nu på onsdag väntar AIK, som även de har riktigt fin form – det bådar för att spektakulärt derby!

Omgångens matcher

Bele Barkarby IF IBF – Hagunda IF 4-5

Periodsiffror: 1-2, 0-2, 3-1

Skott 21-29

Även om Bele gör mål efter bara 30 sekunder så är det Hagunda som inleder helt klart bäst. Hagunda skapar mer framåt, de är tätare bakåt och stoppar effektivt Beles omställningar. De gör det genom ett effektivt presspel. Precis som Bele fick problem mot Visby när de ställde en hög press så fick Bele problem när Hagunda gjorde likadant. Hagunda mötte Bele med en hög press så fort Bele hade frislag på egen planhalva. Bele blir otroligt störda och deras egen passningsspel fungerar inte alls. Inte heller kemin mellan Kristensen och Madani fungerar som den brukar. Hagunda ska ha en stor eloge för deras två första perioder, både offensivt och defensivt! De stoppar seriens bästa offensiva lag, totalt!

Denna bild håller sig fram till sista perioden. Och Bele ska vara lite glada att det bara står 1-4 på tavlan inför sista perioden. De kan tacka Oscar Hållbro i målet för det, som gör en riktigt fin insats. Men i tredje perioden så blir spelet mer svajigt, kvalitén går ner och det blir lite mer Hawaii. Vilket passar Bele. Oscar Kristensen inleder perioden med att göra två riktigt fina mål där han bryter in från kanten ena gången och lägger en backhand under Lundgren för det andra målet. Madani kvitterar sedan med lite drygt tre minuter kvar. Tyvärr lyckas inte Bele hålla i, utan Hagunda tar åter ledningen bara 30 sekunder senare, vilket avgör matchen. Bele jagar febrilt i slutet men lyckas inte få in en till kvittering. 

Ska sägas att Sam Madani uppvisar en sportslighet som är enastående i slutet. Med ca en minut kvar av matchen så faller Fredrik Holtz ihop med -enorm- smärta efter en liten närkamp med Häggkvist. Istället för att utnyttja 5 mot 4 spel när Holtz ligger och tycker synd om sigsjälv så slår Madani ut bollen över sargen. Det är självklart inget fel på Holtz, han ville helt enkelt bara ha ett spelavbrott. Tyvärr true to form för Holtzen, han är duktig på att spela fysiskt men faller väldigt lätt när det gynnar honom.

Sett över tre perioder är det en välförtjänt seger för Hagunda, men ändå väldigt bittert för Bele att tappa i slutet. Detta var antagligen finalen om fjärdeplatsen och det mesta talar nu för att Hagunda tar sig till SSL-kval. 

Bäst i Bele Barkarby

Oscar Östberg Hållbro! Han var riktigt bra! Han håller kvar Bele i matchen när spelet ute på plan inte riktigt fungerar i de två första perioderna.

Salems IF – AIK IBF 6-7

Periodsiffror: 1-0, 3-3, 2-4

Skott 21-18

En trevlig match att kolla på som hade det mesta. Matchen är ganska tight överlag, men Salem inleder som det bättre laget. Salem stänger i mångt och mycket ner AIK på ett effektivt sätt och leder rättvist med 3-0 halvvägs in i andra perioden (Ohlströms assist till 3-0 målet var för övrigt riktigt fint, en krosspass från sarghörnet över till Dennis Andersson som skjuter). Då får Salem en väldigt billig utvisning som AIK utnyttjar. AIK går sedan snabbt upp till 3-3 via att Salem för en gångs skull går bort sig i markeringsspelet. Salem får kort därefter ett PP där Lagemyr hänger upp den i krysset. 

Efter varsitt mål i tredjeperioden kommer det som avgör matchen. Vid ställningen 5-4 till Salem så drar de på sig två utvisningar efter varandra och AIK utnyttjar detta till fullo och gör två mål. De fyller sedan på med ett tredje mål direkt efter tekningen efter sitt andra PP-mål. Salem jagar men får endast in ett mål i slutet (också det i PP).

Jag tycker Salem har bra koll på AIK överlag denna match och är generellt det bättre laget genomgående i matchen. Men det är två sekvenser som avgör. Dels är det Salems markeringsmissar som leder till 3-2 och 3-3 i andra perioden, samt de utvisningar som Salem drar på sig i tredje perioden. AIK är så pass effektiva att det är allt de behöver! AIKs PP är grymt och de utnyttjar Salems misstag så fort de dyker upp. AIK ska ha en stor eloge för deras tålmodighet i denna match. AIK har i praktiken säkrat SSL-kval nu och Salems hopp får ställas till att Hagunda förlorar mot något av bottenlagen…

Bäst i Salem

Niklas Ohlström, är grym idag! Gör allting rätt. är bra i boxplay, är otroligt nyttig i uppspelen – och gör dessutom fyra poäng.

Bäst i AIK

Filip Wiklund. Extremt nyttig för AIK. Är jobbig för Salem att markera och ställer hela tiden till problem. Gör dessutom två mål.

FBI Tullinge – Strängnäs IBK 7-11

Periodsiffror 2-5, 1-3, 4-3

Skott 20-23

Håglöst! Det syntes att Tullinge inte längre har chansen på SSL-kval och att de vinner sista perioden beror mer på att Strängnäs slappnar av när de leder 3-9 än att Tullinge på allvar kommer in i matchen. 

Tullinge är nu bara 3 poäng från nedflyttningsplats, visserligen spelar detta ingen roll längre (ingen åker ur Allsvenskan i år, utifall någon läsare inte läst detta). Men ingen i Tullinge kan vara nöjd över tabelläget. 

Bäst i FBI Tullinge

Anton Andersin, är riktigt bra. Men en spelare gör inget lag.

Hudik/Björkberg IBK – Täby FC 7-8

Periodsiffror 1-5, 1-1, 5-2

Skott 26-26

I och med förbundets meddelande om att inget lag åker ur allsvenskan i år så har Täby nu ingen press på sig, det märktes. Täby såg absolut bättre ut än på länge och det känns som att laget mådde bra av att kunna spela utan press. Täby valde också att gå på tre femmor igen (de har gått på två de senaste matcherna). Dock var det inte någon bra match, det känns rätt mycket som en träningsmatch vilket det i princip är. Hudik valde att helt strunta i försvarsspelet i denna match vilket oss neutrala åskade tackade för, alltid kul att se mål.   

Täby är det bättre laget i de två första perioderna men Hudik spelar upp sig i sista perioden. Hudik börjar pressa högre och de verkar ta matchen lite mer på allvar i sista perioden. Men det är lite sent att börja spela i sista perioden. Odebring avgör matchen med 25 sekunder kvar genom att göra en helt omänskligt bra räddning när Hudik spelar tvärs igenom Täbys slott, vilket gör att Täby vinner matchen. Det viktiga för Täby blir nu att utnyttja de här sista omgångarna till att planera hur truppen och spelet ska kunna förbättras så att de klarar sig kvar nästa år.

Bäst i Täby

Filip Rönnkvist, svår att ta bollen av. Sätter upp både medspelare och gör mål själv. Är alltid farlig. Riktigt bra match från Rönnkvist!

Djurgårdens IF IBS – Visby IBK  

Periodsiffror 2-2, 3-0, 2-1

Skott 23-25

Vilken match av Djurgården! Visby är helt ok med i första perioden via farliga kontringar, men från andra perioden och framåt så stänger DIF ner dessa effektivt. Djurgården vinna närkamperna, de skapar hela tiden farligheter. Visby var aldrig ens nära efter att Djurgården gör 3-2 i andra perioden, efter det är det ett lag på banan. Vet inte om jag sett en så ojämn seriefinal i allsvenskan norra förut.

Djurgården satte upp Kimström i första-kejdan tillsammans med Kareliusson och Schantz. Ytterligare en förändring jämfört med de senaste omgångarna var att tredje kedjan bestod av Dahlberg, Lennström och Markus. Kul att se Lennström få speltid! Också en kul detalj att Patrik Markus har spelat innebandy längre än Dahlberg och Lennström har funnits till…

Jag tror inget lag i varken norra eller södra serien vill möta DIF i ett kval just nu…

Bäst i Djurgården

Patrik Kareliusson! Allsvenskans bästa center just nu. Gör allting rätt! Gör dessutom mål i box-play. Men här kan faktiskt nästan hela laget nämnas! Både Johan Kapple och Erik Oweling är otroligt heta i denna match, Kimström är grym som vanligt och Patrik Schantz valde att låta andra göra mål i dag, Beckius är en vägg och jag skulle kunna fortsätta… Alla var bra helt enkelt.

Övriga matcher

Gävle GIK – Sätra IK 5-7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: