AIK IBF

Hudik/Björkberg – AIK IBF 6-5

Periodsiffror: 1-2, 2-1, 3-2
Skott: 26-16

Jag såg bara sista perioden i denna drabbning och det var en kul period att kolla på, i alla fall för den neutrale! AIK gör ändå en rätt bra tredje period och framförallt i början så var Hudik tillbakapressade. Tycker Hudik har lite flyt med att göra två mål som kanske inte är helt logiska (4-4 och 5-4). Jag tycker Hudik är bättre än jag förväntat mig, även om jag tycker AIK är det bättre laget av det jag såg. Hudiks segermål är även det lite onödigt, det känns som att AIK redan bestämt sig för att det skulle bli förlängning och pressade inte riktigt som de borde gjort i slutsekunderna. Hudik avgör därmed med 2 sekunder kvar av matchen.

AIK IBF – Täby FC 4-9

Periodsiffror: 0-2, 1-2, 3-5
Skott: 28-23

Om AIK hade lite oflyt mot Hudik är denna historia något helt annat. Även om Täby var bra i denna match så var det även så att AIK var bleka! AIK har mycket boll och för spelet under stora delar av matchen men skapar alldeles för lite. Sedan gör Odebring en riktigt bra match i Täby-målet men AIK måste kunna göra mer av det spelövertag de har i denna match. AIK har dessutom 14 minuters powerplay men lyckades bara göra 2 mål på detta, det kan inte sägas vara godkänt. AIK går ner på två femmor (och laborerar runt med spelare) i tredje perioden men får inte någon utdelning på detta, utan matchbilden är egentligen oförändrad – förutom att AIK spelar flertalet PPn i tredje perioden. Både Markus Eriksson och Dennis Blomberg var tyvärr iskalla denna dag, Blomberg blev till och med petad i tredje perioden. Men det är naturligtvis en förklaring: när två poängspelare är iskalla så är det klart att det påverkar anfallsspelet.

AIK kan absolut inte vara nöjda, spelet fungerade inte alls mot Täby och nu tappar AIK mark i toppstriden. Det är fortfarande jämnt i toppen men AIK behöver höja sig inför matchen mot Strängnäs på tisdag för att inte hamna efter.

Bäst i AIK:

Magnus Jansson. Alltid sjukt stabil och visar ledarskap på planen även när det inte fungerar för laget. En av allsvenskans bästa spelare, även när laget i övrigt är dåliga.

Bele Barkarby IF IBF

Adam Nilsson IBK – Bele Barkarby IF IBF 8-9 (SD)

Periodsiffror: 4-4, 2-4, 2-0, 0-1
Skott: 29-20

Bele Barkarby gör en bra match, är spelförande under stora delar av matchen men även när Strängnäs har anfall är Bele farliga i omställningarna. Överlag är Bele helt klart det bättre laget, men Strängnäs har Adam Nilsson! Killen gör 4 mål, 2 av dem ur absolut ingenting – imponerande framförallt med tanke på att han inte spelat innebandy sedan september på grund av en knäskada! Bele tar ändå två poäng vilket är helt ok även om jag tror Bele hade velat ha tre poäng i denna match. Positivt för Bele är att alla tre forwardspar är ett hot framåt för och att defensivt så såg det ändå relativt stabilt ut. Att Adam Nilsson är Adam Nilsson kan inte Bele rå för, hade det inte varit för honom så hade det här varit en enkel seger för Bele.

Bäst i Bele:

Det här är svårt, förstakedjan är grym som alltid – men jag vill lyfta Marcus Ackefelt! Han har generellt varit riktigt bra sedan han kom i december. Men han var särdeles bra i denna match. Han är stabil defensivt och bidrar dessutom med både vassa avslut från backplats och bra blick för spelet i anfallen.

Bele Barkarby IF IBF – Salems IF 6-5 (SD)

Periodsiffror: 2-2, 2-3, 1-0, 1-0
Skott: 20-21

Precis som i matchen mot Strängnäs så går Bele på två centrar (Blyberg och Hernegran), som dessutom lirar boxplay tillsammans. Blyberg spelar så klart även i powerplay, så stenhård matchning på dessa herrar. Men det såg bra ut hela matchen. Bra tränade med andra ord… Spelet stämde kanske inte helt i denna match för Bele, och det blev en tight match utan överdrivet många målchanser för något av lagen. Bele har tydliga problem med Salems man-man spel (men det är det fler som har i denna serie) och det blev en med Bele mått mätt, tillknäppt tillställning. Faktum är att Bele ska vara glada att de får med sig poäng i denna match. Salem skapar betydligt mer i tredje perioden än vad Bele gör, men Madani kvitterar med 13 sekunder kvar. Ulvhags segermål i förlängningen är för övrigt en delikatess, ett stenhårt skott i krysset efter ett inslag.

Intressant att det bara blev 11 mål i denna match, går rykten om att de 8 personer Bele fick ta in krävde entré avgiften tillbaka efter denna skrala målkörd. Men på fullaste allvar ligger nu Bele endast målskillnad ifrån kvalplats till SSL

Vette fan helt ärligt. Tycker det är många i Bele som inte kommer upp i nivå i denna match. Jag säger Ulvhag bara för att han avgjorde matchen.

Täby FC

Täby FC – FBI Tullinge 7-8 (SD)

Periodsiffror: 2-3, 2-1, 3-3, 0-1
Skott: 33-31

En hektisk och intensiv match som kanske inte var den mest välspelade jag sett direkt. Men den var kul att kolla på. Täby fortsätter deras positiva trend från december! Almlöf är en enorm injektion i detta lag och Ekerberg (nyligen inlånad från Vallentuna) gör också bra ifrån sig. Kedjorna blir lite nykomponerade och det syntes stundtals, men Täby som helhet ser ut som ett helt annat lag jämfört med hösten. Det är dessutom mycket starkt att hämta upp 4-7 till 7-7 i tredje perioden, vilket lär har gjort mycket för självförtroendet. Även om det största frågetecknet är hur Tullinge lyckas tappa denna match, mer om det nedan. Men en bra start på året även om det bara blev en poäng!

Bäst i Täby:

William Almlöf! Gör 4 poäng, inte någon dålig återkomst direkt!

Vilken match av Täby! Om Täby ska hålla sig kvar så kommer det krävas att det tas flertalet tre-poängare även mot lagen som kämpar om SSL-kvalplatser. Nu är Täby inne i striden om att hålla sig kvar på riktigt!

Femmorna gjordes om lite jämfört med förlusten mot Tullinge och Täby saknade dessutom Marcus Ström, men det gjorde ingenting idag. Täby sliter som djur i denna match! Det är ett helt annat fokus i försvarsspelet nu och kontringsspelet är otroligt effektivt. AIK hade kunnat spela 3 perioder till och hade antagligen ändå inte gjort tillräckligt många mål för att ta poäng i denna match. Även om AIK för spelet och även om Täby hjälper till genom att sätta sig i utvisningsbåset orimligt mycket så håller laget upp disciplinen och spelar utmärkt box play och i 5 mot 5 så är försvarsspelet nästan felfritt. AIK skapar helt ärligt inte så mycket trots ett stort bollinnehav, och de chanser de skapar så räddar Odebring (som gör en mycket bra match). Kollberg gör också en jättefin match i försvaret. Han flyttades ner på backen i matchen mot Tullinge och fortsatte i den rollen mot AIK och gör det som sagt otroligt bra. Kollberg bidrog dessutom med 3 assist, där det snyggaste helt klart var assisten fram till 4-7 målet (Westerholm gjorde målet, men Svanold blev krediterad på IBIS) som inkluderade en tunnel på Kjellbris.

Täby gick dessutom hela matchen på tre femmor, medan AIK gick ner på två i tredje perioden helt utan effekt. Även om antalet box play i tredje perioden störde rytmen en del så klarade Täby av det med.

Kan Täby fortsätta spela på detta sätt så är fortsatt spel i allsvenskan nästa säsong fullt görbart.

Linus Kollberg, Täby kör på devisen: för att minimera försvarsmisstag så behöver du minimera antalet försvarare på planen.

Chemistry Cat Meme |  VI MINIMERAR FÖRSVARSMISSTAG; GENOM ATT PLOCKA NER FORWARDS PÅ BACKPLATS | image tagged in memes,chemistry cat | made w/ Imgflip meme maker

(Ja, jag är medveten om att Kollberg lirade back en del på junis-nivå, men glöm det och små-le åt min meme istället)

FBI Tullinge

Som jag skrev ovan så var det är hektisk match som inte var så välspelad. Jag tycker det ändå det är en match Tullinge borde ha. Att de tappar poäng i denna match känns mycket onödigt. Det är absolut en jämn tillställning, men när du leder med 4-7 mer än halvvägs in i tredje så ska du kunna hålla ut. När du dessutom leder med 6-7 med 1 minuter och 40 sekunder kvar på klockan och får ett powerplay så ska du kunna spela av matchen! Du ska bara inte tappa i det läget! Täby tar ut målvakten och spelar 5 mot 5 utan målvakt och lyckas kvittera med 1 sekund kvar. Bra gjort Täby, men vad håller Tullinge på med? Det såg alldeles för ängsligt ut i slutminuterna och det känns absolut som att Tullinge bjöd in Täby. Tullinge tar sig samman i vilket fall som helst och avgör på en fin omställning efter lite drygt tre minuter in i förlängningen.

Att ta två poäng istället för tre är inte hela världen, men det känns väldigt onödigt. Men spelet överlag var helt ok.

Bäst i Tullinge:

Calle Heinby! Inte varje dag som Heinby gör 4 poäng i en match, men han passade på att fira sin 30-års dag med att bli stor matchvinnare!

FBI Tullinge – IK Sätra 3-5

Periodsiffror: 1-0, 1-1, 1-4
Skott: 25-20

Det blir inte de mest underhållande matcherna att kolla på när Sätra är inblandade. De spelar som de alltid gör, en stenhårt jobbande 2-1-2 uppställning som låter motståndarna spela runt dem men aldrig genom dem. Sedan kontrar de. Vad ska jag säga mer än så om matchen? Ja kanske att Sätra gör ett mål i uppställt spel! Sätra kvitterar till 2-2 via ett uppställt anfall, inte ofta det händer. Cederström gör en instick in i slottet där Robin Johansson står omarkerad omgärdad av tre Tullingespelare… Men förutom den markeringsmissen så är ändå Tullinge rätt bra i den här matchen det skapas en hel del lägen men Jakobsson i Sätramålet är grym i denna match. Självklart är det inte godkänt för Tullinge att de misslyckas med att bryta sig igenom Sätras försvarsspel tillräckligt ofta för att vinna, men det är det fler som misslyckats med bland topplagen.

Det som kan ses som positivt för Tullinge är att andra femman producerade och att Bilbo Morast gör en fin match och gör sina första poäng i allsvenskan! Mindre bra att förstakedjan helt körde fast i denna match, även om de hade både stolp och ribbträffar…

Det skiljer bara målskillnad från att ligga på kvalplats så denna vecka har inte varit katastrof för Tullinge, men det gäller att undvika poängtapp framöver för det är väldigt jämnt i toppen nu.

Största utropstecknet:

Bilbo Morast! Får ordentligt med speltid i denna match och tackar för förtroendet genom att göra sina första poäng i allsvenskan. Att göra två mål när laget har det lite trögt med avsluten var otroligt viktigt. Tyvärr torsk ändå, men bra insats från Morast.

Salems IF

Salems IF – Gävle GIK 7-5

Periodsiffror: 2-0, 1-1, 4-4
Skott: 19-16

Hade inte möjlighet att se denna match, men viktig seger för Salem!

Som jag skrev ovan så var detta en tight match, men Salem skapade betydligt mer chanser i tredje perioden och borde ha tagit tre poäng. Men sätter en inte sina chanser så smäller det förr eller senare bakåt istället (Madani kvitterade som sagt med 13 sekunder kvar av matchen). Salem spelade dock överlag bra och framförallt Max Lindström var grym idag igen, inte bara att han gör tre mål utan han bidrar med stabilitet i uppspelen och pondus i försvaret! Men Salems största styrka är att de kan rulla på tre femmor och samtliga femmor är väldigt stabila. Salem lyckas stänga ner Beles offensiv helt under större delen av matchen, vilket få lag i denna serie klarar av. Så det finns mycket positivt att ta med från denna match även om det bara blev en poäng. Salem ligger nu på tredjeplats efter denna helg tack vare denna poäng! Inte dåligt!

Bäst i Salem:

Max Lindström! Se ovan, vilken form killen är i just nu!

Djurgårdens IF IBS

Sätra IK – Djurgårdens IF IBS 5-7

Periodsiffror: 2-4, 1-1, 2-2
Skott: 19-24

Djurgården går snabbt upp till en tremålsledning i början av första perioden, som de sedan håller fram till tredjeperioden. Sätra spelar som de alltid gör, disciplinerat försvarsspel och kontringar. Djurgården skapar dock betydligt mer och ledningen borde varit större men Sätra kommer in i matchen i tredje perioden trots att DIF skapar betydligt mer. Som alltid, sätter du inte dina lägen så blir du straffad. När Sätra väl kvitterat så kastar de bokstavligen bort matchen när de var nära att ta poäng! Med två minuter kvar så drar på sig en tvåa (Cederström, låsning av klubba). Jag skulle säga att det var en billig utvisning, men det var tydligt en kompensationsutvisning! En minut tidigare hade domarna ignorerat en solklar tvåa i samband med en Djurgårdskontring. Sätra protesterar och drar på sig en till tvåa för protest. Sjukt onödigt. Djurgården får spela 5 mot 3 när klockan står på 17:47 i tredje perioden. DIF sätter ett mål i 5 mot 3 spelet och fortsätter sedan PPet 5 mot 4. I samband med att Sätra får en avvaktande utvisning så gör Djurgården mål igen. Sätra protesterar även mot detta och drar då på sig ytterligare en utvisning för protest. I och med den avvaktande utvisningen i 5 mot 4 spelet och protesten så spelar Djurgården av matchen i 5 mot 3.

Självklart kan det diskuteras hur snabbt domarna bör ta tvåor vid protester, men sjukt onödigt från Sätras sida i vilket fall. Djurgården vinner igen och drar ifrån i toppen. På minuskontot så blev Sebastian Gafvelin skadad (vrickad fot) och utanför powerplay var det bara första femman som gjorde mål. Men vad gör det när DIF tar tre poäng?

Bäst i Djurgården:

Patrik Schantz! Gör 4 poäng och bär Djurgården idag. Är sjukt säker med bollen och ger tid för medspelare att röra sig upp i banan. Dessutom gör han mål på exakt allting. Hur bra som helst!

Djurgårdens IF IBS – Hudik/Björkberg IBK 7-1

Periodsiffror: 4-0, 0-1, 3-0
Skott: 31-22

Adam Kimström gör come back i Djurgården och tog Gafvelins plats i andra femman. Och vilken dag andra femman hade!

Djurgården kontrollerade den här matchen från start! Djurgården går på tre femmor hela matchen och enda skillnaden mellan perioderna är hur effektiva Djurgården är i avsluten. Det gick lite troll i avsluten i andra perioden, men Djurgården dominerar denna match fullständigt. Det enda negativa som kan sägas är att Djurgården kunde ha gjort 10 mål till, så dominanta var DIF! En extra bonus är att andra femman med Kimström, Ferraresi och Norrman var episk idag. Utöver att denna kedja var fantastisk hela matchen, så måste Ferraresis 6-1 mål nämnas specifikt, gud vad vackert! Han tunnlar Hudik-backen och vänder in i banan för att sedan vända ut från backen igen och på back-hand lägga in bollen i mål. Sedan måste också Daniel Kügerl nämnas. Han gör en jättematch, jag tappade räkningen på antalet kontringar han stoppade idag och sättet han hanterade press på var galet elegant. Djurgården gjorde 7 mål, men förstafemman gör endast ett av dessa! Det hör inte direkt till vanligheterna i DIF, utan är ytterligare tecken på att laget har en helt annan bredd i år än tidigare år. En propagandaseger för Djurgården som nu fortsätter i betryggande serieledning!