Halvtid: Salems IF

Vi har fått en Intervju med Niklas Ohlström (lagkapten i Salem):

Ni ligger relativt stabilt i mitten av tabellen. Hur såg förväntningarna ut inför säsongen? Är ni nöjda med er tabellposition?

Det är en väldigt jämn serie, så för att man ligger i mitten just nu kan man lika gärna ligga på kval om man vinner två matcher eller på nedflyttning om man förlorar två.

Vi har alltid höga förväntningar på oss själva, men vi har aldrig satt några specifika mål, vi vill ha spelarutveckling och personutveckling. Vi går ut med mottot att vinna varje match. Helt nöjda är vi inte, vi har vunnit för lite.

Vilken match tycker du laget ska vara mest nöjda med hittills?

Helt klart Visby borta, tränarna hade scoutat Visby bra och coachade därefter. Sen gjorde vi en grym insats och stängde ner de. Vi offrar oss för varandra, precis vad som behövs för att vinna en sån match.

Förra året vid denna tid hade ni endast 6 poäng inspelade… Vad ligger bakom den stora skillnaden i år?

Förra året hade jag själv faktiskt en paus från ib, fram till januari för att renovera mitt landställe. Sen kom jag tillbaka till Sundsvall borta.

Så kan tyvärr inte svara på den frågan helt 100. Kändes när jag kom tillbaka att det inte fanns några tydliga ledargestalter i laget och att stämningen var lite off,. Några nyckelspelare som tidigare varit skadade kom också tillbaka i samband med min comeback. Blir en stor skillnad när man får ”tillbaka” tre stycken tydliga ledargestalter i ett så ungt lag.

Vi sätter en kultur på träningarna, så som vi tränar vill vi spela. Alla ska våga spela sitt spel och spela ut det till fullo på matcherna.

Ni har tagit lika många poäng av lagen ovanför er som av lagen under i tabellen, ska vi tillskriva er oförutsägbarhet till er unga trupp eller har topplagen lite svårt för man-man?

Så kan man se det, men jag skulle vilja säga att det beror på att lag som vill spela innebandy och har lite mer skickliga spelare har svårare att spela mot man-man än lag som är mer brunkiga. Vi har alltid haft det svårt mot lag som inte vill spela innebandy utan kör mer på kontringar och spelar mer fult och hårt.

Jag tror också att det finns en risk att man underskattar vissa lag och därför förlorar man, när man sen möter bättre lag spelar man 110%. Inget lag i den här serien är dåligt, så man måste alltid ge 110% för att vinna.

Är det någon i laget du tycker har lyft sig särskilt i år?

Jag tycker framförallt att hela laget har lyft sig i slutet. Vill dock passa på att nämna Axel Hansell. Han är en komplett spelare enligt mig, som kan gå så långt han vill, allt handlar om vad han själv vill. Sen har vi sen gammalt allsvenskan bästa målvakt, Lucas Orrmo! Han är outstanding!

Varför är Salem så ruskigt bra på att plocka upp relativt oprövade juniorer och får dem att prestera i allsvenskan? (Jag frågade samma fråga till Coach Lindström, men vill se vad en spelare svarar på samma fråga)

Vi har en bra miljö för unga spelare som vill utveckla sin innebandy till andra nivåer. Vi brukar skoja inom laget får du inte speltid i H2 Sörmland så byt till allsvenska Salem och få speltid.

Skämt åsido, vi jobbar med spelarutveckling och tycker att innebandy ska utövas med boll och klubba så mycket som möjligt. Vi kör en man-man som går ut på att vi vill vinna boll snabbt och inte ställa upp i ett tråkigt 2-2-1 försvar och vänta på motståndarens misstag. Vår filosofi har alltid varit att vi vill spela fartfylld innebandy med mycket boll och högt tempo. Tror det är därför så många unga oprövade kan komma till oss och prestera. Vi har en bra stomme i laget med en härlig jargong därför tror jag att de yngre kan känna sig som hemma. Vi har ingen hierarki i laget, alla ska kunna säga vad som är rätt och fel därefter ska vi kunna ha en dialog om det. På så sätt utvecklas vi både som människor och innebandyspelare.

Vart hittar vi er i tabellen efter 22 omgångar?

Det bör du fråga Innebandymagazinet om, de har under alla våra år i Allsvenskan tippat oss längst ner i serien, så fråga dem så kommer de säga sist. Vi har dock haft en förmåga att motbevisa dem! 

Vi vill vinna varje match, det är det vi tränar för. Sen kommer vi såklart göra sämre matcher, gäller bara att minimera misstag på de matcherna. Så beroende på hur det går för alla andra lag så får vi se vart vi hamnar.

Vi vill utveckla spelare och det är vårt primära mål, vi har inte pratat något om vart vi ska hamna. Men topp 4 är alltid trevligt!

Om du fick plocka hem en spelare från SSL, vem skulle det vara och varför är det Tobias Lindström?

Först och främst är Tobbe en av mina bästa vänner, därför skulle det vara skönt om han bodde i Stockholm. Sen har vi en grym kemi på padel, lite svårt med padel över Skype!

Tobbe gör alltid sina medspelare snäppet vassare, han ställer krav och kan vända en match helt på egen hand. Han är en världsspelare! 

Finns ingen som kan jämföras med honom.

Vi tackar Ohlström för pratstunden och önskar honom och Salem lycka till i jakten på fler segrar under våren.

InnebandySTHLMs kommentar:

En kort genomgång av spelare som lämnat Salem under de två föregående säsongerna och vart de spelar nu; Jesper Lindström (Kalmarsund, SSL), Tobias Lindström (Kalmarsund, SSL), Samiel Fseha (slutat/har kul i division 4), Markus Khan (Hammarby, div 1), Patrik Gustavsson (Växjö, SSL), Isak Bengtsson (Hagunda, allsvenskan), Sebastian Thorberg (Nykvarn, allsvenskan), Fredrik Salander (slutat/har kul i division 4), Hampus Kjerrström (AIK, allsvenskan), Daniel Johansson (Växjö, SSL), Alexander Johansson (Växjö U, div 1), Sebastian Offnegårdh (slutat/registrerad i Tomtberga i division 4 men har ej spelat matcher), Daniel Snellman (Balrog, div 1), Kim Högdahl (Hovslätts IK, div 1). Och nu har jag ändå hoppat över ett par bredd-spelare som lämnat. Sätt ihop 2 femmor med de ovan nämnda spelarna i ett lag, så går det laget till SSL-kval utan några som helst problem. Det säger en del om den kvalité som lämnat Salem. Under samma tid så har Andre Lindman, Max Lindström och Lucas Orrmo plockats tillbaka till klubben, men det går naturligtvis inte att jämföra med alla de som lämnat.

Att kunna ersätta all denna kvalité med till stor del helt oprövade (på allsvensk nivå)  juniorer och ändå vara ett mittenlag är en enorm styrka. Det tyder på en riktigt fin kultur i klubben, kombinerat med förstklassig skolning och ledarskap. 

Spelmässigt har det sett riktigt bra ut under större delen av säsongen. Det har varit några blekare insatser, såsom mot Täby, men det är sådant en får ta med en så pass ung trupp. Matcherna mot Visby, Djurgården, Hagunda och AIK imponerade stort på mig. Även om det inte blev poäng mot Hagunda så var det starkt att komma tillbaka in i den matchen och det kan nog ha hjälpt självförtroendet en del att kunna lyfta sig på det sätt de gjorde i tredje perioden mot laget som allmänt anses vara seriens bästa.

Det är svårt att hitta uppenbara brister i truppen, de flesta spelartyper går att finna och anfallsspelet ser bra ut och defensivt likaså. Och går någon bort sig i man-man spelet så finns Lucas Orrmo i målet… Det som skiljer Salem från lagen ovanför dem i tabellen är att topplagen har fler spelare som egentligen är för bra för allsvenskan. Men det kanske är rätt bra för Salem i detta läge, det är nog bara bra att kunna behålla den här truppen ett eller par år för att få lite arbetsro. Det blir spännande att se hur långt det kan gå framöver för Salem, de unga spelarna som Salem plockat in kommer bara bli bättre.

Bästa Spelare:

Max Lindström. Kommer in med rutin och pondus i försvarsspelet och bidrar dessutom med kvalité och lugn i anfallsspelet. 16 poäng på 10 matcher är inte dåligt för en back…

Säsongens utropstecken:

Här måste återigen junisarna som plockats in nämnas. Ahmad Dakhallah (från Telge SIBK, div 2), Oliver Forslind (från Huddinge IBS, div 3), Philip Ehrenpreis (från IBK Offensiv Lidingö, div 2), Alexander Rosenkranz (från Salems JAS-lag). Men även spelare som var med förra året har nu tagit stora kliv framåt; Axel Hansell och Hannes Kjellberg har verkligen tagit stora kliv i år, Adam Piehl likaså. Säsongens utropstecken är med andra ord spelarutvecklingen.

Intern Poängliga:

Plac. Spelare Lag Matcher Mål Pass Totalt Utv.min. 
12.Max LindströmSalems IF10106160
29.Hannes KjellbergSalems IF1176134
30.Ahmad DakhallahSalems IF1184126
44.Niklas OhlströmSalems IF1147114
47.Axel HansellSalems IF1173102

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: