Hur har det gått hittills? – Hammarby IF IBF

Det har blivit ett litet ofrivilligt uppehåll då grabben har varit sjuk, så fokus har behövts där, men nu är det återigen dags för ett nytt inlägg i vår ”hur har det sett ut hittills” serie, och det är nykomlingen Hammarby som är i blickfånget.

Säsongen inleddes med match mot Teknologerna, en match som inte går till historien som Hammarbys bästa insats, men också en premiär med allt vad det innebär. Hammarby var sannolikt lite för heta på gröten i och med att de tar fyra utvisningar i matchen, men det många undrade var hur det skulle se ut utan Markus Khan och hur Hammarbys försvarsspel skulle stå sig.

Hammarby släpper in 7 mål, men det positiva är att kedjan med Viktor Rodén, Mattias Khan och Jacob Cedervall visade en potential som mynnas ut i kommande matcher.

I andra omgången väntade Vallentuna IBK som gjorde Hammarby sällskap från division 2. Hammarby tar en klar ledning efter första perioden men tappar sedan matchen och förlorar tillslut i förlägningen med 6-5.

I tredje omgången väntade favorittippade Rosersberg i Rosershallen, även här gick Hammarby upp i en 4-1 ledningen och tankarna flög direkt mot matchen mot Vallentuna. Skulle Hammarby klara av att hålla ledningen ? Svaret blev ett rungande ja där Eddeborn var magnifik i målet och även Koski fick briljera med en räddad en straff.

I fjärde omgången väntade Rotebro, Hammarby var det bättre laget i första perioden och hade ledningen med 2-0 och 10-4 i skott efter första perioden, sen tappad de allt i andra perioden. I fjärde studsade de tillbaka men matchen gick till förlängning och väl där avgjorde Lagerblad i spel sex mot fem, då Hammarby hade en avvaktande utvisning.

Nyförvärven:

Christian Eddeborn har varit precis så viktig som undertecknad trodde på förhand, han såg lite mer mänsklig ut mot Rotebro men gör fortfarande en stark insats, för att inte tala om Roserbergsmatchen.

Jacob Cedervall var en doldis men har på ett lysande sätt tagit platsen som första center bredvid Mattias Khan och Viktor Rodén. Har blivit mer allround och svårläst i sitt spel och är en perfekt grovjobbare, som även bidrar med några poäng, bakom de två poänggörarna.

Calle Brorsson har haft det en mer tuffare att få ut sitt spel, men kvalité är odiskutabel och det är fortfarande hans första bekantskap på seniornivån. Brorssons tid kommer.

Rasmus Andersson är tillbaka i Hammarby och har enligt det jag sett haft det tufft, svåra offensiva val och känns inte helt bekväm i det defensiva spelet. Med det sagt tror jag han kan vända på skutan, han gjorde ändå 43 poäng förra säsongen i division 2.

Utropstecken:

Viktor Rodén har varit fantastisk i år. Den utpräglade poängspelaren hade det tufft senast det begav sig i division1 men har i år varit en succé. En jobbig ”targetspelare” som är effektiv framför motståndarburen, men har även visat prov på sitt fina avslut. Precis den typen av spelare som behöver kliva fram för Hammarby.

Jacob Cedervall och Eddeborn har redan blivit hyllade.

Det största utropstecknet för mig är dock Lukas Örtengren, den långa, starka backen ser ut att få sitt genombrott i år. Gjort tre poäng hittills men det som imponerar på mig mest är hans fysiska spel och hur han vinner de flesta defensiva duellerna. Han vågar även följa med i anfall och är vass på att ta rollen som spelfördelare bakifrån. En av de bästa allroundbackarna hittills.

Frågetecken:

Hammarbys utvisningar kostar och är många gånger onödiga. Matcher vinns inte i utvisningsbåset. Hammarby har tagit 8 utvisningar hittills, varav fyra insläppta mål, lägg därtill att de hade en avvaktande utvisning mot Rotebro i förläggningen där Rotan avgjorde i 6- mot 5.

Hammarbys tredjefemma har haft det väldigt tufft. Mot Rotebro släpper de in majoriteten av målen och har inget riktigt hot framåt, inte heller mot teknologerna var de särskilt lyckade. Här har coach Berg lite att fundera kring.

Summerat:

Ändå en positiv inledning för Hammarby som profilerna tippade sist i början av säsongen. Kan Hammarby få ordning på sitt försvarsspel när de är i ledning och blir satta under press kan det bära långt. Drar de även ner antalet utvisningar och slippar på boxplayet kommer det gynna dem än mer. Hoppas även Viktor Rodéns succé får fortsätta, hur många hade tippat honom som tvåa i poängligan efter fyra omgångar?

PlcNamnKlubbMatcherMålAssistPoängUtv
2.Viktor RodénHammarby IF IBF48192
30.Mattias KhanHammarby IF IBF43252
41.Jacob CedervallHammarby IF IBF42242

//Henrik – InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: