Intervju: Johnny Lindström, Salems IF

Salem har återigen tappat en rad tongivande spelare inför denna säsong men ersatt dem på ett ypperligt sätt och ligger i år mycket bättre till jämfört med samma tid förra säsongen. Men den kanske viktigaste värvningen Salem gjorde var att få tillbaka Johnny Lindström som tränare för laget. Vi har fått oss en pratstund med Coach Lindström vilket vi är mycket glada för.

Hur känns det att vara tillbaka i Salem?

Känns riktigt bra att vara tillbaka efter att ha fått pausa och vila upp sig en säsong. Jag har höga krav på mig själv och min omgivning och det är inte alltid så lätt att balansera med heltidsjobb och familj. Vi har nu ett upplägg som är mer hållbart där vi är 4 tränare som hjälps åt med alla de aktiviteter/ansvarsområden vi anser är nödvändiga för att kunna leverera en högkvalitativ verksamhet med fokus på att utveckla spelare och spelsystem. Känns väldigt roligt nu.   

Hur känner du själv att inledningen på säsongen har gått? Hur är era prestationer jämfört med vad du och laget tänkt er?

Som helhet känns det bra. Första matchen mot Gävle gjorde vi en dålig match, förståeligt då vi har ett antal nya spelare som landa i laget samt vårt sätt att spela. För vissa även första erfarenheten med spel på Allsvenska nivå. Prestationerna har varierat ganska stort mellan olika perioder och matcher men är generellt sett nöjd. När vi förlorar så har det varit uddamålsförluster vilket lett oss till att vi just nu diskuterar hur vi coachar/agerar i slutet på matcherna.

Vilken match hittills är du mest nöjd med?

I Salem vill vi försöka spela en underhållande publikfriande innebandy samtidigt som man som spelare tycker att det är roligt och utvecklande att spela som vi gör med mycket bollinnehav. Gärna styra matcherna och hela tiden utmana våra motståndare både med och utan boll samt våga göra det lilla extra trots risk för bolltapp då det är då vi lär oss extra mycket. Då vissa mer seniora och erfarna lag spelar mer på motståndarnas misstag så har vi sett oss tvungna att testa ett delvis annat upplägg i spelet med boll. Första matchen vi testade detta var mot Sätra borta varför vi är extra nöjda med den matchen, då det föll så väl ut. 

Personligen var jag mycket imponerad av er insats mot AIK. Ni saknade ändå Gustaf Granlöf men lyckades ändå vinna mot ett topplag. Ni var också nära att ta poäng av Hagunda… Kvalitétsmässigt, hur långt är ni ifrån topp 4?

Skillnaden mellan oss och topp 4 lagen är att dessa lag har betydligt fler äldre och mer erfarna spelare som levererar på hög nivå match efter match. Vi kan absolut göra riktigt bra matcher och vinna mot alla lagen men sett över en säsong så är det rimligt att tro att vi blandar och ger lite mer än topplagen då vi har en lägre medelålder på våra spelare. Naturligtvis väldigt nöjda med att vinna både mot AIK och DIF i sudden på bortaplan vilket gett oss ett bra självförtroende. 

Om vi kollar på årets trupp, vad ser du som denna årgång av Salems största styrka? 

Vi har lyft upp samt tagit in ett antal unga tekniska spelare med bra spelsinne som är seriösa med sitt idrottande. Styrkan är att de verkligen vågar spela ut. 

Inför i år så har ni värvat en rad unga rad spelare som var helt otestade på denna nivå, men som har gått in och visat mycket god allsvensk klass. Spelare som Ehrenpreis, Forslind, Dakhallah har imponerat stort, men även spelare som Rosenkranz går in och gör ett riktigt bra jobb. Vad är det som gör att Salem klarar av att plocka upp otestade spelare på ett helt annat sätt än övriga Stockholmslag? 

Vi har under många år tagit in unga spelare från egna led men även utifrån där det viktigaste är att man är seriös till sitt idrottande. Tror att framförallt unga spelare ser att man i Salem så kan man få bra utveckling med goda chanser till speltid vilket kan vara svårare i andra lag på denna nivå. Kanske att man även noterat de spelare som gått via oss till U19 o SSL spel att spel i Salem inte är ett slutmål utan förhoppningsvis ett steg på vägen till att spela på ännu högre nivå om man verkligen vill satsa. 

Att ha så pass många unga spelare är en utmaning då vi behöver hantera krockar med JAS, risk för slitna spelare som behöver få vila inplanerad samt att vi faktiskt inte får glömma bort att vi verkligen även behöver ha duktiga mer seniora spelare för att få denna mix att fungera. 

Vi upplever att nya spelare landar väldigt snabbt i truppen och känner sig trygga samtidigt som de får förtroende att kunna ta en ordinarie plats. Mot AIK så hade vi 7 utespelare som enbart spelar seniorinnebandy. Alla andra ges möjlighet (förutom nu i Corona tider) att även spela hj1 eller JAS för att maximera sin utveckling då man lär sig olika saker på olika nivåer. Genom bra dialog mellan Herr/HJ ledarna så ser vi till att spelare inte överbelastas. Vi tror det är viktigt att fortsatt spela med sina hj kompisar lite då och då trots att man tagit plats i herrtruppen, framförallt för att vara föredömen för andra spelare som vill uppåt. Man får på detta sätt många nya vänner vilket nog gör att man snabbare känner sig inkluderad. 

Är erat man-man spel bidragande till spelarutvecklingen eller det likgiltigt i det sammanhanget? 

Först så skall man nog tillägga att definitionen på man-man skiljer sig mycket mellan olika tränare. Det är inte att alltid springa runt över hela planen och bara fokusera på en motståndare. Det är mycket mer än så.

Att spela man-man är inte bara bidragande, det är GRUNDEN i vår syn på spelarutvecklingen, på samma sätt som RIG utgår från man-man i sitt arbete med att utbilda spelare. Alla är nog överens om att en ung spelare lär sig mer om man har många klubba/boll touch på träningspasset istället för att stå och vänta i en kö inför en övning. På samma sätt så vill vi att spelarna under match skall ta många initiativ med boll samt ansvara för en viss motståndare vilket leder till många situationer och dueller där man hela tiden tvingas ta beslut vilket i sin tur leder till lyckade och misslyckade ageranden. Genom videoanalys, teori och diskussioner så går vi varje vecka igenom vad vi gör bra men framförallt vad vi kan göra bättre då det finns mer lärdomar av “misstagen” man gör samt att man får vara delaktig i diskussioner hur vi spelar mot visst motstånd kommande match. Om vi misslyckas mer och oftare än våra motståndare men tar med oss lärdomarna efter varje match så kommer vi också förhoppningsvis som spelare och lag att utvecklas snabbare än våra motståndare och bli bättre ju längre serien går men då är det viktigt att man som spelare känner sig trygg i laget och att det är ok att misslyckas. Genom att vi spelar med ett man-man ansvar i försvaret så vet vi alltid varför vi släpper in mål vilket vi nyttjar i vårt kontinuerliga lärande med video samt diskussioner i femmorna. 

Föreningens verksamhetsplans sportsliga målsättning är just spelarutveckling vilket i sin tur leder till att vi spelar på en viss nivå. Vi var nära SSL för 3 år sedan, just nu är vi Allsvenskan för 7:e året i rad och vilken serietillhörighet vi spelar i framåt får vi se.

Vi har i laget en arbetsmetodik vi kallar “Utvecklingscykeln” som visuellt kan liknas vid att man cyklar i uppförsbacke där varje tramptag beskriver det vi gör varje vecka för att säkra att vi är på väg uppåt gällande utveckling av spelare samt vårt spelsystem för att senare nå toppen men att det krävs att alla aktivt deltar i förbättringsarbetet och inte sitter på pakethållaren och låter andra göra jobbet för då kommer vi inte ta oss uppför backen för att njuta av utsikten längre fram. 

Vi är mycket stolta över vårt spelarutvecklingsarbete över tid. Tittar man på Stockholmsområdet så finns det ingen annan förening som ens är i närheten av att slussa lika många unga spelare till U19 eller andra SSL lag än Salem. Framförallt om vi tittar i modern tid de sista 10 åren.

På tal om man-man spel, ni har vunnit grundserien i Allsvenskan för ett par år sedan så det går uppenbarligen att dominera i allsvenskan med detta spel (bittert att ni föll mot Kalmarsund i kvalet). Men skulle det hålla i SSL? Eller måste du spela zon på den nivån? (hypotetisk fråga så klart, jag är här mest nyfiken på din generella syn här – kvalitén på truppen är naturligtvis helt avgörande, men om du kan säga några ord kring varför/varför inte du tror man-man skulle kunna fungera i SSL vore det väldigt intressant)

Förlusten mot Kalmarsund var tuff, hade varit intressant att få prova på att spela man-man i SSL. Om det funkar i SSL? Absolut gör det de! Bara att titta på Salem femman i just Kalmarsund som med sitt sätt att spela ofta matchas mot topplagens första femmor med goda resultat där de oftast vinner i målchans+/- statistiken. Såg att även Helsingborg nyligen testade på att spela man-man mot Storvreta i SSL med en femma. Tror att fler lag kommer att intressera sig för detta spelsätt framåt men själva hoppas vi att de andra lagen fortsätter spela zonförsvar vilket gynnar oss.

Åter till din nuvarande trupp: Vem är allsvenskans bästa målvakt, och varför är det Lucas Orrmo?

Med den nivån, inställningen och erfarenheten han har så är han självskriven!

Hur bra är Max Lindström just nu? Hur nära är det att ni skulle kunna ge byta plats på honom och Tobias Lindström och Kalmarsund skulle inte märka skillnad?

De är delvis olika spelartyper med det gemensamma att de gärna vill gå offensivt samt att de hatar att förlora oavsett match eller träning. 

Vi tackar Johnny Lindström för hans tid och önskar honom och Salem ett fortsatt lycka till under säsongen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: