Helgens matcher – Allsvenskan Herr

Formellt omgång 8, men det är bara ett lag som spelat 8 matcher så det där med omgångar är aningen vagt nuförtiden.

AIK IBF – Salems IF 4-5 (SD)

Periodsiffror: 2-0, 1-3, 1-1, 0-1

Skott: 19-23

Första perioden är ganska tight, där AIK gör två mål där Salem tappar något i man-man markeringarna efter först en tilltrasslad situation och sedan en omställning där Markus Eriksson får på ett riktigt vasst skott. Salem får in en reducering i början på andra, också det en omställning där Ohlström får på ett riktigt bra skott från distans. Även om det är ett bra skott så kanske Lindh ska ha den, det ser ut att vara fri sikt och det är en bra bit från mål… Max Lindström ser sedan till att det blir kvitterat via ett frislag, samt ett skott från egen planhalva som styrs in framför mål av Adam Piehl. Inte direkt övertygad av AIKs försvarsspel i någon av dessa situationer, rätt passivt faktiskt.

Tredje perioden inleds med att Kjellberg missar öppet mål för Salem två gånger om innan Markus Eriksson slår till igen: återigen en snabb omställning där Eriksson får bollen, gör en båge och sätter dit 3-4. Salem jagar en kvittering i spel 6-5 så kommer kvitteringen med mindre än 90 sekunder kvar av matchen. Andre Lindman lyckas trä igenom en passning rakt igenom AIK försvaret från ena sargen till den andra och där står Kjellberg som (tredje gången gillt) inte missar.

Salem avgör sedan i SD efter att Andre Lindman fått bollen på mittplan, vänder upp och omgiven av tre AIK-spelare tillåts han ändå avlossa ett skott som Lindh, skymd av sin egen back, släpper igenom.

Överlag en väldigt trevlig innebandy match som var väldigt jämn, riktigt kul med spänningen som blev i slutet. Jag är förvånad över hur mycket boll Salem hade, men det kan ha varit medvetet från AIKs sida för att enklare komma ur Salems markeringsspel i omställningarna. Oavsett vad så var det två viktiga poäng för Salem som nu visar att de kan ta poäng av topplagen.

IK Sätra – Gävle GIK 4-3

Periodsiffror: 0-0, 3-2, 1-1

Skott: 28-28

Zappade igenom denna match bara för att bekräfta att matchen såg ut att vara exakt så tråkig som jag tänkte mig att den skulle bli när Sätra möter Gävle. Tung derbyseger för Sätra i vilket fall.

Strängnäs IBK – FBI Tullinge 3-6

Periodsiffror: 2-2, 1-2, 0-2

Skott: 25-25

Det här blev omgångens match, utan tvekan. Tullinge kom till spel med flertalet spelare borta, däribland Niclas Johansson, Axel Ekström och Rickard Rydell däremot så gjorde Daniel Strandberg comeback (inlånad från Huddinge under spelstoppet i div 3) och Anton Winald gjorde debut i allsvenskan (tillhör Tullinges JAS-lag). I hemmalaget saknades Adam Nilsson fortfarande (långtidsskadad). 

Tullinge tar ledningen via ett ganska snyggt anfall som avslutas med att Bertilsson (snacka om genombrotts-säsong för den killen…) får prickskjuta in 1-0. Strängnäs kvitterar efter hjärnsläpp i Tullingeförsvaret som leder till att Anton Ekstrand blir helt fri och kvitterar till 1-1. Anton Ekstrand måste vara allsvenskans mest tursamma spelare just nu, han har nu fått 3 frilägen serverade till sig av motståndarna på två matcher (DIF serverade honom två frilägen i förra omgången). Ställningen är sedan 2-2 efter första perioden efter att vardera lag gjort varsitt kontringsmål, Aldeeb för Strängnäs och Strandberg för Tullinge.

I andra perioden är det fortsatt kontringsmål matchen avgörs på. Anton Andersin får fri gata i slottet och sätter ett mycket fint avslut intill stolproten. Tim Lindgren kvitterar  sedan genom att stoppa en omställning från Tullinge och sedan på vänder upp och på egen hand går fram och tar ett avslut i slottet. Snyggt. Matchen avgörs sedan när Tullinge i uppställt spel får spela runt bollen, Andersin tar ett avslut och Forsgren tar returen. 3-4.

De två första perioderna är helt jämna, det är intensivt spel med chanser för båda lagen och två bra målvakter. Det finns absolut ingenting att klaga på i denna match!

Tredje perioden fortsätter precis som de tidigare två, men Strängnäs lyckas inte få hål på Bergkvens igen. Bergkvens gör en riktigt bra match och har dessutom två gånger om stoplarna med sig (som en bra målvakt alltid har…). Strängnäs fortsätter jaga, men Tullinges 3-4 mål blev avgörande. Tullinge sätter sedan två mål till när Strängnäs tagit ut målvakten. Så slutresultat 3-6.

Jag är imponerad av att Tullinge var så här bra trots att de saknar ett par tongivande spelare. För Strängnäs del så gör de ännu en riktigt bra match, men får inte med sig några poäng. 

Visby IBK – Djurgårdens IF IBS 5-4 (SD)

Periodsiffror: 1-2, 3-1, 0-1, 1-0

Skott: 22-22

Djurgården skrev på twitter att detta var en seriefinal, vilket tekniskt sett är korrekt men bara för att tabellen haltar något enormt. Hursomhelst, en toppmatch är det! Djurgården kommer till spel med en hel del bortfall; Robin Blank, Oscar Norman och Fredric Gustavsson saknas. Visby saknade också en rad spelare, och gick faktiskt hela matchen på två femmor.

Visby tar ledningen efter backskott där jovic petar in returen. Kareliusson kvitterade sedan med en backhandknack. Djurgården tog sedan ledningen i periodens sista sekund på frislag. Det är en tight period med stundtals lite avvaktande spel där båda lagen försöker undvika misstag.

Djurgården tar sedan över matchen i andra perioden. De första tio minuterna (förutom ett händelselöst PP för Visby) är det bara DIF. Till slut blir det också utdelning då Gafvelin sätter 1-3 på straff. Sedan kom 2-3 helt ur ingenting efter att Kareliusson missat en passning som ger Wilmer Viinamäki ett friläge. Efter det så kom Visby in i matchen och bara några minuter senare så stod det 4-3. Visby var ruggigt effektiva, för de skapade inte överdrivet många lägen.

Det tar sedan en bit in i tredje perioden innan Djurgården åter tar tag i spelet på allvar, där Patrik Markus missar ett par givna lägen. Men till slut så maler DIF ner Visby och 4-4 är helt rättvist. Gafvelin prickskjuter in kvitteringen från kanten. Visby avgör i SD efter ett skott utifrån.

Det är en tight match där Djurgården tvingas kasta om i femmorna flera gånger då spelare klev av i omgångar, det ryckte sönder spelet stundtals – utöver att DIF redan från början saknade en rad ordinarie spelare. Utifrån det så lyckas DIF ändå spela stundtals riktigt bra och utifrån chanserna kunde de absolut ha vunnit denna match. Tyvärr ännu ett toppmöte där DIF har marginalerna mot sig.

Täby FC – Hudik/Björkberg IBK 4-13

Periodsiffror: 0-2, 2-5, 2-6

Skott: 23-28

Ännu en match med Täby, ännu en match med helt katastrofalt försvarsspel. De två första målen kommer efter att Täbys försvar tittar boll och släpper markering. Men överlag så såg inte första perioden så illa ut som de brukar för Täby. Men sedan kom andra perioden och här bjöds vi på det spel vi är vana att se Täby göra: Hela laget har stenkoll på bollen, men motståndare som inte har bollen är inte så viktigt att ha koll på. Och att försvara kontringar är inte prioriterad verksamhet.

Tredjeperioden fortsätter precis som period två, med det tillägget att Täby nu också släpper in mål när de har Power Play. Vid ställningen 2-9 börjar Täby börjar att ta ut målvakten redan i minut nio av tredjeperioden i ett desperat försök att komma ikapp. Täby gör ett par mål i 6-5 och 5-4, men H/B kan över tid kontra in flertalet mål i öppen kasse och Hallvars-Persson hinner med att göra ett straffmål genom att golvzorra in den.. Resultat blir till slut 4-13.

Jag ger upp, det här blir nog sista matchen jag kollar på med Täby. Jag behöver inte se matcherna för att kunna skriva en summering av matcher med Täby, det är samma visa samma match: Täby tittar boll och tappar markering i det uppställda försvarsspelet och sedan klarar de inte av att hantera omställningar. Framåt gör Täby några mål varje match, för kompetent anfallsspel har de.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: