Hur har det gått hittills?- H1ÖS- Vallentuna – Älvsjö

Vallentuna IBK

Åsikterna om Vallentuna sprettar isär hos många. En stark offensiv med en förstakedja många lag gärna hade haft i sitt lag, en supertalang, en målvakt som håller klart godkänd klass hittills. Problemet ligger dock i försvarsspelet, här har det sett trubbigt ut och direkt svagt vissa gånger. Det mest konkreta exemplet är mot Tyresö i premiären, där Vallentuna tilläts vara bollförande så TT kunde straffa dem hårt på omställningar. Mot Älvsjö vinner de matchen men släpper till över 50 skott på mål och har många svaga defensiva ingripanden vid målen.

Men så länge du gör ett mål mer än motståndarna vinner du och det är precis vad Vallentuna gjort hittills.

Premiären mot TT var ett tufft välkomnande till division 1 när TT bokstavligen körde över Vallentuna. Hade TT velat spela i tre perioder hade de säkert gjort mer. Men det verkade som att det gav en effekt. Efter det har Vallentuna tagit tre raka segrar.

Dels den viktiga matchen mot nykomlingskollegan Hammarby, en match de vände och vann med 6-5 efter förlängning. En fin vändning med tanke på att de låg under med 1-4 efter första perioden.

Därefter tog de tre urstarka poäng mot förhandsfavoriten Älvsjö, i en match som får High Chaparal att blekna i jämförelse. Gabriel Wikman i kassen var otrolig och talangen Kim Guillote presenterade sig på allvar.

Därefter vart det match mot tippade bottenkonkurrenten Balrog, en match de återigen vinner på övertid.

Det finns en styrka i Vallentuna när matcherna ska avgöras och här tror jag bröderna Nyholm och Ekerberg bidragit mycket med sin rutin. De har både vänt underlägen till vinst, vunnit på övertid, de har slagit en favorit, de har förlorat stort mot en annan favorit och har helt enkelt redan efter fyra omgångar fåt känna på det mesta.

Nyförvärven var få men Fredrik Nyholm är ren och skär klass och har tydligt visat det. Nu när Kim Guillote har börjat leverera bredvid bröderna Nyholm kan Ekerberg och Boström skapa en sylvass andra kedja. Sen när det kniper kan ju alltid Nyholm-Ekerberg- Nyholm vara en hyfsat bra kedja.

Utropstecknen:

Kim Guillote är det klart lysande utropstecknet. Börjar se mer och mer bekväm ut i herrettan och ger Vallentuna ännu mer offensiv kraft och bredd.

Gabriel Wikman har tre riktigt bra matcher bakom sig och kan han hålla nere siffrorna är det guld värt för de svartklädda från Hammarbacken.

Två övertidssegrar mot direkt konkurrenter imponerar.

Frågetecken:

Försvaret har fortsatt förbättringspotential, får de ordning på det blir Vallentuna livsfarliga i det fortsatta seriespelet.

Jag hoppas Daniel Boström kommer igång, han har inte riktigt fått det att lossna är känslan, men det är bara en tidsfråga. .

Summerat:

Vallentuna är väl den riktiga skrällen hittills och har levererat fartfylld innebandy. Du vet att du får en stark offensiv av Vallentuna, men de kanske ska försöka knyta ihop säcken tidigare i matcherna, hade de vunnit efter fulltid hade de varit serieetta. Ser framemot att se vad Vallentuna kan ställa till med framledes och speciellt hur det ser ut när de får vara spelförande.¨

Topp tre interna poängliga:

Total plc.NamnKlubbMatcherMålAssistPoängUtv
4.Jesper NyholmVallentuna IBK47292
11.Fredrik NyholmVallentuna IBK42574
15.Joakim EkerbergVallentuna IBK35164

Älvsjö AIK IBF

Den stora förhandsfavoriten som bara spelat tre matcher då bataljen mot Teknologern blev uppskjuten på grund av covid-19 läget i Uppsala.

Älvsjö startade säsongen på ett sätt som visade varför de är favoriter. Första matchen mot Björklinge var länge 2-2 men när Älvsjö la in en till växel och vann tredje perioden med 0-6 var det ett tydligt statement. Niclas Pilati bidrog även där med att av seriens hittills snyggaste mål.

Härnäst väntade ett Rosersberg som värvat starkt och mycket riktigt var det en jämn tillställning, men där Älvsjö återigen la i en högre växel i tredje perioden och vann matchen med 9-3. Egegård gjorde en grym insats och räddade bland annat Daniel Schmidts pass i ett viktig läge av matchen.

I tredje matchen väntade nykomlingen Vallentuna och här trodde nog de flesta att Älvsjö skulle ta med sig 3 poäng hem till Västertorp. Men ett dåligt försvarsspel, där Egegård gör många svettiga räddningar och kanske är lagets bästa spelare trots några billiga mål, och en storspelande Gabriel Vikman i tredje perioden gjorde att Älvsjö kammade 0 poäng i Hammarbacken.

Några spännande noteringar är att Älvsjö är väldigt starka över tre femmor. Samtliga femmor har producerat offensivt och även defensivt, förutom mot Vallentuna. Det finns en styrka och fart i Älvsjös spel som många inte kan hänga med i.

Nyförvärven:

Alla nyförvärv har kommit bra in i Älvsjös spel och levererat. Harald Bälte från B-laget har verkligen tagit för sig. Trodde att Pontus Lindqvist skulle göra några fler poäng, men bidrar med ett stort grovjobb i att öppna ytor, det lär släppa. Lindé har varit bra defensivt men hade det tufft mot Vallentuna.

Utropstecken:

Bredden offensivt är i särklass den bästa i serien.

Niclas Pilati- det är dags att han får den uppmärksamhet han förtjänar. Jag har hyllat och lyft honom flera gånger, men han har verkligen varit en av seriens bästa spelare hittills.

Powerplayspelet är bäst i serien.

Egegård har varit väldigt bra men kan säkert ta fram ytterligare en nivå.

Frågetecken:

Defensiven mot Vallentuna, det är överraskande att det fallerad så mycket som det gjorde, engångsföreteelse?

Vart är offensiven från backarna? Endast en enda backpoäng hittills. Oscar Lundborg blir en viktig injektion när han är tillbaka.

Summerat:

En dippmatch gör inte att jag ändrar mig, Älvsjö är fortfarande min vinnare. Alla lag kommer ha dippar och i Älvsjö fall kanske det var bra för att inte sväva iväg. Klyschigt jag vet, men underskatta aldrig mentala aspekter. Vinner Älvsjö sin hängmatch är de serieledare.

Spännande är att Älvsjö har en spelare från alla tre kedjor med i sin topp tre i interna poängligan.

Interna poängligan:

Total PlcNamnKlubbMatcherMålAssistPoängUtv
8.Simon LundinÄlvsjö AIK IBF36172
9.Victor FerraresiÄlvsjö AIK IBF32570
17.Niclas PilatiÄlvsjö AIK IBF34260

Här hittar ni del 1 om Björklinge och Rotebro

//Henrik – InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: