Summering omgång 4 – Herr-allsvenskan

Hagunda IF – Djurgårdens IF IBS 5-3

Periodsiffror: 2-0, 1-2, 2-1

Skott: 24-19

En tidig seriefinal där båda lagen har full pott efter tre omgångar! Personligen så ser jag på förhand Hagunda som favoriter oavsett motstånd och oavsett spelplan denna säsong och Djurgården saknade Patrik Kareliusson i denna match vilket är ett mycket tungt avbräck.  Men [plats för valfri klyscha]. 

Hagunda inledde helt klart bäst, och leder mycket rättvist efter första perioden efter två fina spelmål där DIFs rullas upp. Hagunda har ett spelövertag även om DIF också för spelet emellanåt så är de helt klart inte alls lika vassa som Hagunda är. Mycket tack vare att DIF får svårt med Hagundas press när DIF har bollen bakom mål, vilket lyckas strypa Schantz till stor del. Andra perioden är jämnare och öppnare, det skapas lägen åt båda hållen och det är bara två riktigt bra målvakter som med hjälp av målramarna håller nere resultatet i andra perioden. Fyra minuter in i andra perioden så åker lagen på en dubbelutvisning och i det följande spelet fyra mot fyra så prickskjuter Schantz in 2-1 från kanten. Gafvelin åker sedan på en sjukt billig utvisning efter att Adam Nilbrink filmat vid sargkanten. Det ska i och för sig sägas att Gafvelin ska vara tacksam för att han inte åkte ut några minuter tidigare efter att han manglat ner någon stackars Hagunda-spelare på mittplan, så det jämnar ut sig. Hagundas PP är dock överlag ganska uddlöst, och DIF kan kvittera efter en jätte-aktion av Fredric Gustavsson som transporterar upp bollen bakom mål och sedan gör ett instick till Blank som kvitterar. Hagunda tar sedan ledningen när Niklas Wik visar att det inte bara är Schantz som kan prickskjuta från kanten, men Wiks var snyggare. Han sätter den stenhårt i första krysset. Det är visserligen Beckius hörn, men det är ett riktigt bra skott. Överlag var andra perioden underhållande och det skapades som sagt mycket chanser åt båda hållen.

Tredje perioden är en helt ny match, DIF tar över totalt. Inte bara det att bollinnehavet tas över av DIF, de rullar upp chans på chans och Hagunda kan inte ens kontra för DIFs backar bryter ner allting. Det är och ena sidan ett lite slarvigt Hagunda i tredje perioden, men DIF gör det också otroligt bra som sätter hög press så fort Hagunda får bollen. DIF är ett lag med många fysiska spelare, men att de ska gå in och vinna exakt alla närkamper i tredje-perioden mot Hagunda bör inte kunna ske. DIF kvitterar genom en för dagen helt ypperligt bra Gustavsson innan Hagunda åter tar ledningen på det enda organiserade anfallet de hade i tredje perioden. I övrigt var det DIF mot Kalle Lundgren i målet, och Kalle Lundgren vann. DIF har en kvittering inne, som blir bortdömd. Och sedan avgör Hagunda till 5-3 i tom kasse.

Hagunda har en hel del tur i denna match, men de har också en fenomenal målvakt. Och när spelet inte stämmer så behövs det ibland en grym keeper som räddar laget. Hagundas utespelare spelade bara två perioder, men det räckte idag tack vare Lundgren i målet. Det är absolut en styrka att kunna vinna matcher när spelet inte helt sitter. Djurgården och andra sidan bör vara riktigt bittra, det borde blivit poäng i denna match, men spelar DIF på detta viset resten av säsongen är det inte många lag som kommer att ta poäng av DIF.

Bele Barkarby IF IBS – AIK 4-7

Periodsiffror: 0-1, 2-1, 2-5

Skott: 24-25

En väldigt jämn match i två perioder. Där AIK är lite mer spelförande och Bele Barkarby satsar lite mer på omställningar. Men chansmässigt så var det utan tvekan helt jämnt efter två perioder. I tredje perioden går AIK ner på två kedjor direkt och det ger utdelning. AIK blir direkt mycket vassare och skapar mer än vad Bele gör, och AIK gör 3 mål på mindre än 90 sekunder i början på tredje och är överlag klart bättre än Bele i sista perioden. Magnus Janssons assist till AIKs fjärde mål var en särskild delikatess, en passning över hela banan som går igenom hela Beles lag och friställer Carl Andersson. Även om Bele hämtar upp 2-6 till 4-6 så kändes det som att AIK hade ganska bra kontroll på den här matchen i tredjeperioden, även om Bele spelar upp sig jämfört med inledningen på perioden. AIK vinner i mina ögon rättvist efter att ha gjort en klart bättre tredjeperiod.

Överlag var det är trevlig match att kolla på. Jag såg att Bele skrev att de tyckte de var värda poäng på deras hemsida, och det är definitivt sant utifrån de två första perioderna. Men AIK är klart bättre i tredje och Bele kanske borde gått ner på folk lite tidigare. Men en till stabil seger för AIKs räkning som nu ska ta sig an Hagunda vilket kommer bli mycket spännande.

Hudik/Björkberg IBK – Salems IF 6-4

Periodsiffror: 4-1, 0-0, 2-3

Skott: 26-23

Hudik/Björkberg går fram till 3-0 där samtliga mål kommer från att Salem har drällt med bollen och Hudik kunnat kontra eller i ett fall få bollen till skänks i slottet. Den enkla förklaringen hade kunnat vara att det var Salems juniorer som visade upp ojämn nivå, med de skyldiga på målen var Salems lite mer erfarna spelare. Hannes Kjellberg pricksjuter sedan in 3-1 från kanten innan Hallvars Persson golvzorrar in 4-1 på straff. Andra perioden var lite av ett sömnpiller innan Salem börjar upphämtningen i tredje perioden. 

Salem är helt klart bättre i tredjep erioden, även om ett par av Salems mål är rena bjudningar från Hudiks sida. Framförallt 2-4 målet i början på tredje perioden vill nog Hudiks tränare helst glömma. Jesper Wiklund i Hudiks försvar tropp-passar bollen bakom ryggen till en helt fristående Hannes Kjellberg som inte gör något misstag. Men överlag är Salem nu bättre och går upp till 4-4. I detta läge var jag helt övertygad om att Salem skulle ta tre poäng, men Hudik får in 5-4 efter att Adam Piehl missbedömde en långboll från Hudik, vilket gör att Jacob Jonsson hamnar helt fri med Orrmo, och ett fullt ologiskt 5-4 var ett faktum. Hudik avgör sedan i tom kasse, 6-4.

Salem borde ha tagit poäng i denna match men lite oflyt avgör till Hudiks fördel. 

IK Sätra – Strängnäs IBK 3-3

Periodsiffror: 0-0, 1-3, 2-0

Skott: 22-21

Såg inte denna match. Men ännu en poäng för Sätra mot ett förväntat topplag. Fortsätter Sätra så här så är inte frågan om Sätra kommer klara sig kvar utan om de kommer ha chans på slutspel. 

Täby FC – Visby IBK 5-11

Periodsiffror: 2-3, 2-3, 1-5

Skott: 28-35

En kurios detalj i denna match är att de fyra första målen var väldigt snarlika, bollen var bakom eller i närheten av hörnet vid offensivt mål och sedan görs ett inspel i slottet och mål. ena laget backar var i samtliga fall aningen passiva. Ställningen var då 2-2 innan Jesper Eliasson skjuter ett stenhårt slagskott i bröstet på Viinamäki och bollen studsar vidare upp i krysset. Det är ett snyggt mål, även om det absolut inte var meningen.

Visby leder 4-6 efter två perioder och överlag så ser det helt ok ut för Täby, Täby spelar överlag bra, målen bakom är lite blandat ansvar för och anfallsspelet ser bra ut. I tredje perioden så rinner det iväg trots att det chans-mässigt är en jämn match. Täbys missar mål i en hel del avgörande lägen, samtidigt som Visby sätter sina chanser. Men även om Täby borde gjort fler mål i denna match så kan det aldrig vara godkänt att släppa in 11 mål. Precis som i matchen mot AIK så blir Täbys försvarsspel otroligt rörigt när de möter en omställning. Att det rasar lite i tredje perioden kanske har med trötthet att göra, även om några av målen även i period ett och två var lite billiga. 

Min analys är att Täby förlorar denna match på att de vill föra spelet. Visbys försvarsspel är mycket bättre disciplinerat och Täby får svårt att försvara sig mot omställningar. Om Täby framöver försöker att föra spelet som de nu testat mot både AIK och mot Visby, så tror jag de får mycket svårt att hålla sig kvar för deras försvarsspel klarar inte av omställningar just nu. Jag tror de ska gå tillbaka till hur de genomförde matchen mot Strängnäs (parkera bussen och kontra).

Gävle GIK – FBI Tullinge 2-7

Periodsiffror: 0-1, 1-3, 1-3

Skott: 24-19

Äntligen fick vi se Tullinge göra en bra match denna säsong. Tullinge var riktigt bra, de var noggranna i försvarsspelet och nötte ner Gävle offensivt. Tullinges andra mål bör snärskilt nämnad, Felix Strandljung har bollen vid egen målvakt lägger över bollen till Martin Georgsson på andra sidan Tullinges målbur och går därefter och byter, Georgsson och andra sidan påbörjar en soloräd och får helt ostört promenera igenom hela banan och sedan göra sitt första mål i Allsvenskan. Det är snyggt (och kul för Strandljung att få göra assist sittandes på bänken) men vad håller Gävle på med? Det målet blir lite symptomatiskt för matchen, Gävle är aldrig riktigt med. Det beror dels på att Tullinge är bra, men jag tycker att det saknas vilja i Gävle. Det tyckte jag när de mötte DIF också. Sedan hade det kanske inte räckt i denna match, men Gävle behöver spela mycket bättre annars kommer de vara kandidater till att åka ur.

Men kul att välkomna Tullinge in i säsongen. I nästa omgång väntar Hudik/Björkberg och jag tror Tullinge börjar sin klättring uppåt i tabellen nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: