Vad är detta för serie? En summering av herrettan omgång 3

Då har tredje serieomgången av division 1 Östra Svealand spelats och vi fortsätter poängtera att detta kanske är den jämnaste herrettan på många år. Skrällarna avlöser varandra och alla lag tar poäng av varandra. Vi fick se nykomlingarna båda skrälla mot tippade topplag, två juniorer som kanske fick sitt definitiva genombrott, en ny skyttekungsutmanare. Omgången kan i slutändan summeras med, ”Vad är försvarsspel?

Omgången i sin helhet:

2020-10-11 14:00IBK Uppsala Teknologer – Tyresö Trollbäcken IBK8 – 7IFU Arena E – Lundqvist EL
2020-10-10 14:00Björklinge BK – Farsta IBK8 – 6IFU Arena E – Lundqvist EL
2020-10-10 13:00Järfälla IBK – Balrog Botkyrka IK6 – 7 e.förl.Jakobsbergs Sporthall
2020-10-09 20:00Rotebro IS IBK – Värmdö IF3 – 7Rotebrohallen (Nya)
2020-10-09 20:00Vallentuna IBK – Älvsjö AIK IBF7 – 5Hammarbackens Sporthall
2020-10-09 19:05Rosersbergs IK – Hammarby IF IBF2 – 4Rosershallen

Rosersbergs IK – Hammarby IF 2-4

Skott: 36 – 19 (10 – 9, 8 – 6, 18 – 4)

Rosersbergs gick in i matchen som storfavorit mot nykomlingen Hammarby, en nykomling som inte alls har fått till det försvarsspelet som coach Danne berg pratat om och hyllat inför säsongen. Rosersberg i sin tur kom från en riktig stjärnsmäll mot Älvsjö där de förlorade med hela 9-2.

Båda lagen tryckte ner gasen rejält redan i första perioden, men det var Hammarby som gasade på bäst och tog ledningen genom nya(?) skyttekungen Viktor Rodén, Samma Rodén skulle även göra sitt andra och tredje mål i första perioden, ett äkta hattrick, och Bajen kommer u första perioden med 0-3. Tankarna då gick självfallet tillbaka Till Vallentuna matchen där Hammarby ledde med 1-4 efter första perioden, nu fanns det chans att bevisa att läxan hade gjorts.

Rosers kommer ut starkt i andra perioden och får in en tidig reducering genom Oscar Ekfeldt och sex minuter senare är det Skyttekungen Eklund som reducerar igen, skulle Bajen tappa ännu en match? inte i andra perioden i vart fall och ställningen inför tredje är således 2-3 till Hammarbys favör.

Tredje perioden handlar mycket och Christian Eddeborn, som radar upp räddning efter räddning, även John Koski fick hoppa in och rädda en straff av Daniel Eklund. Lukas Örtengren fick även han förgylla ännu en bra insats med en assist på Hammarbys fjärde mål. Sagt och gjort tar Bajen tre blytunga poäng.

Undertecknad måste dock ställa frågan vad som händer med Rosers offensiva spelare, Eklund och Jämtdal gör det bra, men Schmidt står på 0 mål hittills, Gabrielsson poänglös? Till och med Kulich har det tufft sett till statistiken.

Rosers måste lyfta sig nu, Hammarby å andra sidan visar att målskyttet fungerar och hur bra är inte Viktor Rodén just nu? Undertecknad utsåg Eddeborn till seriens bästa värvning, det visade han i denna omgång.

Bästa poängspelare:

Viktor Rodén – Hammarby 3p (3+0)

Markus Johansson – Hammarby 2p (0+2)

Daniel Eklund – Rosersberg 1p (1+0)

Målvakter (räddningar/Insläppta/ räddningsprocent):

Kim Kulich: 19 / 4 / 78,9%

Christian Eddeborn: 36 / 2 / 94,4%

Powerplay/boxplay (Antal):

Rosersberg: 0%/100% (1/2)

Hammarby: 0% / 100% (2/1)

Kommentar från Hammarbys tränare Danne Berg:

”Skönt med en välförtjänt 3 p ! Vi fick matchen precis dit vi ville en sluggermatch där vi jobbar ned Rosers och ger Eddeborn alla nycklar för att dominera i målet, sen tyckte jag det var snyggt gjort av Danne Eklund att efter Koski räddat hans straff så försökte han gratulera Koski, men det försvann nog i massan av bajenspelare men jag såg.”

Kommentar från Rosersbergs tränare ”Binge” Jäderlund:

”Svårt att säga så mycket mer än att ”Bajen” krigade bra i försvaret och att ”Chippen” var riktigt vass i Bajenburen. Dom är lite hetare framför mål och petar in lösa bollar och det är där matchen avgörs, det spelar ingen roll hur många klara lägen man skapar om vi inte trycker dit bollarna”

Vallentuna IBK – Älvsjö AIK IBF 7-5

Skott: 42 – 50 (17 – 15, 12 – 15, 13 – 20)

Ännu en nykomling mot ett förmodat topplag, ännu en match som bara kunde sluta på ett sätt? De slutade raka motsatsen, med ännu en ”skräll”. Detta är årets ”Skottduell” hittills där Vallentuna avlossade 42 skott på mål och Älvsjö 50. Det var en match där båda lagen lämnade försvarsspelen hemma och bjöd på magnifik fredagsunderhållning som får bäst i test att blekna. Att det dessutom var målvakterna som var matchens två bästa spelare säger en del om försvarsspelet.

Matchen då? En klart svängig historia där Vallentuna leder med 2-1 efter första perioden för att sedan ligga under med 3-4 inför sista perioden, två spelmässigt jämna perioder.

Inför tredje perioden tänkte undertecknad att Älvsjö med sin bredd skulle utöka sin ledning och lämna Vallentuna på perrongen, men det var inte en sådan kväll. Istället fick vi se ett häftigt genombrott när Vallentunas egna superjunior Kim Guilotte gör sitt andra och tredje målet för dagen. Det andra målet är riktig fint när Guilotte driver upp från offensivt hörn, tappar bollen till Älvsjöförsvaren men nästan lite retfullt tar tillbaka bollen och skjuter från fickan. Det tredje oh första målet är identiska, inga hårda skott men Guilotte skjuter direkt och är på rätt plats, som en riktig målskytt.

Därefter är det ett Älvsjö som trycker på mot en storspelande Gabriel Vikman i målet, men istället för 5-5 gör Daniel Boström sitt första mål för säsongen och ställningen är nu 6-5 till Vallentuna, Älvsjö reducerar och får ett läge att kvitter i PP på slutet, men istället är det en dålig passning som Ekerberg bryter och lägger in från halva plan i tom bur.

Bästa poängspelare:

Kim Guilotte – Vallentuna 3p (3+0)

Fredrik Nyholm – Vallentuna 3p (0+3)

Simon Lundin – Älvsjö 2p (2+0)

Målvakter (räddningar/Insläppta/ räddningsprocent):

Gabriel Vikman: 50 / 5 /90%

Andreas Egegård: 42 / 7 / 83,3%

Powerplay/boxplay (Antal):

Vallentuna: 0% / 75% (1/4)

Älvsjö: 25% / 100% (4/1)

Höjdpunkter från matchen hittar ni här

Älvsjös Matchreferat hittar ni här

Rotebro IS IBK – Värdmö IF 3-7

Skott: 26 – 16 (8 – 3, 9 – 4, 9 – 9)

Skulle Rotebros rad av vinster fortsätta förlängas eller skulle Värmdös? Det blev Värmdö i en match präglad av skyttekungarna Bengtsson i Rotebro och Johansson i Värmdö. Rotebro är i större delen av matchen i förarsätet och gör det väldigt svårt för Värmdö att komma till öppna lägen och har mycket välförtjänt ledningen med 3-1 efter andra perioden. Men i tredje händer något och Rotebro gör årets tapp. De går från att ha ledningen med 3-1 till att förlora med 3-7, av 9 skott på mål gör Värmdö mål på 6 av dem, en inte alltför smickrande siffra för Tim Lundström som varit glödhet hittills. Kim Johansson, Martin Norling och Emil Mattsson är det som sjösätter denna vändning och kan hämta hem tre nya poäng till ”öjn”.

Bästa poängspelare:

Kim Johansson- Värmdö 3p (3+0)

Emil Mattsson – Värmdö 3p (1+2)

Martin Norling – Värmdö 3p (1+2)

Målvakter (räddningar/Insläppta/ räddningsprocent):

Tim Lundström: 16 / 7 / 56,3%

Oscar Rosén: 26 / 3 / 88.5%

Powerplay/boxplay (Antal):

Rotebro: 50% / 0% (2/2)

Värmdö: 100 % / 50% (2/2)

Järfälla IBK – Balrog Botkyrka IK 6-7 efter förläggning

Skott:17 – 22 (4 – 8, 5 – 5, 7 – 8, 1 – 1)

Ett lag som gått riktigt starkt mot ett lag som har gjort en motsatt resa hittills? Det slutade med att båda lagen fick poäng men att Järfällas vinstrad bröts. För Balrog var det en nödvändig vinst, men att inte få med sig tre poäng efter en sen utvisning måste ses som smolk i bägaren.

Balrog inleder starkt och går upp till 0-2 och tvingar Järfälla till en tidig timeout, en timeout som gav en direkt effekt när Jonathan Segerlund gör sitt andra mål för säsongen bara två minuter efter timeouten, hade det inte varit för Leijons utvisning i slutet av första perioden hade Järfälla mycket väl ha kvitterat, istället får Balrog en straff som Patrick Gustafsson missar.

Första perioden hade ett högt tempo med varierande spel, men kalabaliken hade bara börjat. det är en smågrinig andra period där lagen följs åt resultatmässigt utan att något lag drar ifrån. Snellman räddar Leijons straff vid ställning 3-3, annars slutar perioden 4-4.

Inför tredje perioden gör Järfälla ett målvaktsbyte, Lindblom ut, Williamsson in. Järfälla tar ledningen med 5-4 och håller Balrog från de farliga lägena, men sen bestämmer sig Axel Frank för att ta saken i egna händer och kvitterar till 5-5. Kort därefter gör Balrog även 5-6, sen händer något. Balrog åker först på en utvisning när William Karlsson glömmer att han behöver klubban i handen, Boxplayet är stabilt men så vill Frank vinna ett frislag på offensiv planhalva, men istället åker han på en tvåa för hårt spel. i 5 mot 3 kvitterar Järfälla med 16 sekunder kvar. Tungt för Balrog som också får inledda övertiden i boxplay.

Förlängningen är en ganska stängd historia men det är tydligt att Balrog går för det, trots boxplay, få avslut och två starka försvar, men tillslut lyckas Erik Persson avgöra och skjuta hem två viktiga poäng till Botkyrka.

Vi konstaterar att Segerlund och Ackefelt verkligen har kommit igång och nu även Strandvad som är en riktigt bra spelare, i Balrog är Axel Frank fantastisk och han kan mycket väl vara den avgörande faktorn för om Balrog kommer hålla sig kvar eller ej. undertecknad undrar dock vad som hänt med Fredrik Holm? och förra säsongens poängkung, Elvis Lyttegård, har bara en assist på tre matcher, det vittnar om sparkapital hos Balrog.

Bästa poängspelare:

Emil Strandvad- Järfälla IBK 3p (2+1)

Axel Frank – Balrog 3p (1+2)

Erik Persson – Balrog 2p (2+0)

Målvakter (räddningar/Insläppta/ räddningsprocent):

Dennis Lindblom: 13 / 4 / 69,2% (2 perioder)

Oliver Williamsson: 9 / 3 / 66,7% (1 period + förlägning)

Daniel Snellman: 17 / 6 / 64,7%

Powerplay/boxplay (Antal):

Järfälla: 50% / 100% (4/2)

Balrog: 0% / 50% (2/4)

Björklinge BK – Farsta IBK 8-6

Skott:23 – 18 (6 – 3, 9 – 6, 8 – 9)

En spännande match för ett Farsta som måste börja plocka poäng, mot ett ständigt underskattat Björklinge, två defensivt skickliga lag med strukturer som höll i två perioder och en tredje period som också vart kalabalik. Det finns inte så mycket att säga om de första två perioderna, Björklinge ligger bra i sitt försvarsspel och Farsta har väldigt svårt at ta sig igenom, de flesta farliga lägena plus målet uppstår efter slarv med bollen från en Björklingespelare, unnar dock att Anton Lundgren får göra ett mål, en ovan målskytt men otroligt underskattad för sitt hårda grovjobb och förtjänar att hyllas.

Tredje perioden då? Björklinge utökar till 4-1 direkt efter sitt boxplay som de fick inleda tredje perioden med, men sen fick hajarna vittring och la in en högre växel och spelar riktigt bra anfallsspel mot ett Björklinge som helt tappade sina defensiva stabilitet. Farsta hämtar upp 4-1 till 4-4 och föga förvånande tar Björklinge Time out. Den gav effekt och det är ett mer fokuserat och samlat Björklinge som tar tag i matchen igen. 5-4 kommer snabbt och en minut senare står det 6-4 på tavlan. Sedan tar Farsta Time out, som även den ger effekt och ett snabbt reduceringsmål. Sen stänger Björklinge matchen med två mål innan Farsta får in ett sjätte mål med 12 sekunder kvar.

Första två perioderna är en tämligen sömning historia, men tredje perioden var väl värd kostnaden för den bristfälliga sändningen (Vet att Björklinge försökte lösa det). Bra att Farsta får igång sina två skyttekungar Myr-Holmqvist och Thomasson, de behövs. Björklinge fortsätter med att vara väldigt tajta i två perioder men behöver orka i tre perioder mot tuffare motstånd.

Bästa poängspelare:

Alex Neumann – Björklinge 4p (4+0)

Christoffer Myr Holmqvist 3p (2+1)

Johan Strandberg Andersson – Björklinge 3p (2+1)

Målvakter (räddningar/Insläppta/ räddningsprocent):

Fredrik Hermodsson: 18 / 6/ 66,7%

Ivo Rongione: 23 / 8 / 65,2%

Powerplay/boxplay (Antal):

Björklinge: 0/ 50% (0/2)

Farsta: 50% / 0% (2/0)

Kommentar från Björklinges tränare Martin Dahlberg:

”Tycker vi är stabila första två perioderna. Bra försvarsspel, vi släpper knappt en målchans till Farsta förutom ett par gånger när vi är slarviga med boll och dem får ställa om. Framåt är vi lite hafsiga tycker jag men gör tre rätt fina mål och har väl bud på något mer. Tredje perioden får vi en smakstart på då vi klarar en box och direkt efter gör 4-1 vilket kanske borde ha stängt matchen. Farsta reducerar ganska omgående till 4-2 och sen har vi en 8-9 minuter där vi är rätt dåliga, i kombination med att Farsta gör det bra såklart. Vi släpper upp Farsta till 4-4 och tvingas till en time-out. Spelarna samlar ihop sig och avslutar starkt vilket imponerade på mig, att ta tillbaka matchen trots kraftigt momentum emot. Vi är fokuserade med boll, har några av våra bättre anfall i matchen samtidigt som vi skärper till försvaret igen och går ifrån till seger 8-6.Skönt att vinna såklart även om det blev onödigt spännande kan jag tycka. Tycker vi har en bit kvar till toppform men vi är glada över segern och jobbar vidare på spelet.”

Highlights från Björklinge

IBK Uppsala Teknologer – Tyresö Trollbäcken IBK 8-7

Skott: 29 – 21 (12 – 8, 10 – 7, 7 – 6)

Två lag som kom från tunga förluster i föregående omgång, två lag som båda behövde tre poäng för att hänga på toppen, det blev en målrik historia och många utvisningar, där en femma sätter käppar i hjulet för TT, där Teknologerna gör två fina mål på frislagsvarianter.

Det är ett Teknologer som är mer bollförande och ofta hittar igenom TT:s 2-2-1 uppställning, men det är TT som gör målen trots att Teknologerna tog ledningen med 1-0 redan efter 40 sekunder. TT har efter 18 minuter en 1-3 ledning som Teknologerna lyckas kvittera innan periodvilan. En period som ändå är jämn trots övertag för Teknologerna.

Andra periodens start inleds med att Teknologerna göra 4-3 direkt efter ett boxplay, sen följs matchen av flera utvisningar som leder till ett ryckigt spel. Om det är något som har funkat för TT de inledande omgångarna är det deras Powerplayspel. Två nya mål i helgen och 4-4 var ett klassiskt backavslut av Wahlström i PP, hans andra mål i matchen. Därefter är historien att Teknologerna tar ledningen, TT kvitterar, Teknologerna i ledning. Resultatet inför tredje är 6-5.

Redan 4 minuter och 20 sekunder in i perioden händer den avgörande händelsen när Linus Wahlström får en utvisning för högklubba och väljer att slå av sin klubba i frustration, vilket renderar i ett matchstraff 1 och det blir ödesdigert. Teknologerna gör två mål under det efterföljande 5-minuters powerplayet och ställning är således 8-5. TT tar timeout runt 15:onde minuten och får en bra effekt och lyckas genom firma Magnusson/Gordon skapa nerv med två reduceringsmål, men det räcker inte för ett TT som är lite i brygga.

Kommentar från Tyresös Jesper Lagemyr:

”Tycker vi tar tag i matchpinnen direkt trots att de gör 1-0 tidigt. Vi har bra anfallsspel och skapar riktigt bra lägen, tyvärr får vi inte in bollen. Sen hamnar vi i en liten svacka och det blir svårt att komma tillbaka när det gång på gång blir utvisningar. Lite för många boxplay som tar bort för mycket tid från oss att vända matchen, trots att vi ändå är väldigt nära på att vända i slutet.”

Bästa poängspelare:

Oscar Magnusson- Tyresö 5p (2+3)

Markus Nordlindh – Teknologerna 4p (4+0)

Gabriel Oredsson – Teknologerna 4p (2+2)

Målvakter (räddningar/Insläppta/ räddningsprocent):

Kristian Krogius: 21/ 7 / 66,7%

Victor Bengs: 29 / 8 / 72,4%

Powerplay/boxplay (Antal):

Teknologerna: 50% / 33% (4/3)

Tyresö: 66% / 50% (3/4)

Höjdpunkter hittar ni här

Omgångens sexa:

Ingen lätt sexa att ta ut denna gång med flertalet spelare som levererade offensivt.

Målvakt:

Gabriel Vikman – Vallentuna IBK

Det går att argumentera för att Christian Eddeborn borde vara här, men Vikmans tredje period mot Älvsjö , där han blir totalpepprad med skott, är helt fantastisk och då var han bra redan innan den perioden. Gör 45 räddningar.

Backar:

Axel FrankBalrog Botkyrka IK

Valde bort DIF för Balrog i ettan och vilken start han har fått, spelar med så stort självförtroende och kan vara anledning till att Balrog, när allt summerats, kanske klarar sig kvar i ettan. Tre nya poäng från hans klubba vilket innebär 4 poäng på två matcher.

Jonathan Segerlund – Järfälla IBK

Gör två poäng och bidrar stort till det offensiva spelet, men är också stark och trygg i defensiven. Linus Wahlström hade säkert kunna vara här om han inte tagit ett matchstraff som i högsta grad bidrog till Tyresös förlust.

Center:

Oscar Magnusson – Tyresö Trollbäcken IBK

Han har inte dominerat på det sättet undertecknad trott i inledningen men mot Teknologerna visade han sin klass flertalet gånger och gör hela 5 poäng och ett konstant hot på planen. Markus Nordlindh och Alex Neumann var precis bakom men Magnusson gör i helhet en starkare match.

Forwards:

Kim Guilotte – Vallentuna IBK

Juniorer som stänkte in tre mål mot favoriten Älvsjö, två direktskott och en delikatess. Har många fina aktioner framåt men framförallt riktigt bra i egen zon, trots att han blev uppsnurrad vid ett v målen. Genombrott?

Victor Rodén – Hammarby IF IBF

Det finns andra som gjort mer poäng, men Rodén gör 3 av Hammarbys 4 mål mot Rosersberg och har fått en flygande start på säsongen, det gör att saknaden av Markus Khan inte blir så stor som undertecknad trott på förhand.

Omnämnande:

Måste ändå nämna Kim Guilotte (04) och Emil Mattsson (03) i Vallentuna respektive Värmdö, två stora talanger som verkligen börjar presentera sig på seniornivå.

Omgångens spelare:

Oscar Magnusson – Tyresö Trollbäcken IBK

Även om Tyresö förlorade matchen så var Magnusson brilijant.

Poängliga topp 5:

1.Oscar MagnussonTyresö Trollbäcken IBK32682
2.Markus NordlindhIBK Uppsala Teknologer37072
3.Erik BengtssonRotebro IS IBK36170
4.Viktor RodénHammarby IF IBF36172
5.Simon LundinÄlvsjö AIK IBF36172

Målligan topp 5:

1.Markus NordlindhIBK Uppsala Teknologer37072
2.Erik BengtssonRotebro IS IBK36170
3.Viktor RodénHammarby IF IBF36172
4.Simon LundinÄlvsjö AIK IBF36172
5.Alex NeumannBjörklinge BK36062

Assistligan topp 5:

1.Oscar MagnussonTyresö Trollbäcken IBK32682
2.Victor FerraresiÄlvsjö AIK IBF32570
3.Fredrik NyholmVallentuna IBK31564
4.Lukas GranathRotebro IS IBK32460
5.Gabriel OredssonIBK Uppsala Teknologer32460

Nästa omgång:

2020-10-17 14:30Värmdö IF – Björklinge BKVärmdö sporthall
2020-10-24 13:00Balrog Botkyrka IK – Vallentuna IBKBotkyrkahallen
2020-10-24 13:15Farsta IBK – Järfälla IBKFarstahallen 1
2020-10-24 15:00Hammarby IF IBF – Rotebro IS IBKSjöstadshallen
2020-10-25 13:00Tyresö Trollbäcken IBK – Rosersbergs IKTyresöhallen
2020-10-25 17:30Älvsjö AIK IBF – IBK Uppsala TeknologerVästertorpshallen

//Henrik – InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: