Summering omgång 2 division 1 Östra Svealand

Vilken omgång vi bjöds på i ”Stockholmsettan” denna helg, flera resultat som höjer ögonbrynen och som också konfirmerar det vi trott hela tiden, division 1 Östra Svealand är den jämnaste på flera år.

Här ser ni resultaten i omgång i sin helhet:

2020-10-04 16:45Älvsjö AIK IBF – Rosersbergs IK9 – 2Västertorpshallen
2020-10-03 16:00IBK Uppsala Teknologer – Värmdö IF0 – 3IFU Arena E – Lundqvist EL
2020-10-03 13:15Farsta IBK – Rotebro IS IBK1 – 4Farstahallen 1
2020-10-03 13:00Balrog Botkyrka IK – Björklinge BK3 – 6Botkyrkahallen
2020-10-03 13:00Järfälla IBK – Tyresö Trollbäcken IBK5 – 4 e.förl.Jakobsbergs Sporthall
2020-10-02 20:00Vallentuna IBK – Hammarby IF IBF6 – 5 e.förl.Hammarbackens Sporthall

Vallentuna IBK – Hammarby IF IBF 6-5 efter förlängning

Skott: 32 – 28 (8 – 12, 8 – 8, 11 – 8, 5 – 0)

Omgången började med ett riktigt hett nykomlingsmöte och en första period där Hammarby direkt tog tag i taktpinnen med att gå upp i en 1-4 ledning redan i första perioden. Det verkar, med all tydlighet, som att Viktor Rodén är spelaren som ska fylla tomrummet efter Markus Khan och det har ju onekligen börjat bra.

Hammarby dominerar första perioden och vinner även skotten men 8-12, men i andra perioden arbetar sig Vallentuna tillbaka och reducerar både en och två gånger, men när det väl var dags för kvittering missade Nyholm en straff.

Tredje perioden inleder med att Nyholm kör handboll, ett powerplay Hammarby utnyttjar och sätter sig i en 3-5 ledning, sen var det roliga slut för Bajen.

Vallentunas förstakedja visade varför de är en av seriens starkaste och vände på matchen. De lyckas kvitteramed 1,30 kvar på klockan och i sudden är det ett skottglatt Vallentuna som avgöra genom backen Ronnie Forsman.

2 viktiga poäng för Vallentuna och ett förödande poängtapp för Hammarby som verkligne såg ut att ha den här matchen där de ville.

Poängbästa spelarna:

Joakim Ekerberg – Vallentuna 3p (2+1)

Fredrik Nyholm – Vallentuna 3p (1+2)

Mattias Khan – Hammarby 2p (2+0)

Målvakter:

Christian Eddeborn: 32 / 6 / 81,3%

Gabriel Wikman: 28 / 5 / 82,1%

Powerplay/Boxplay:

Vallentuna: 0% / 0% (1/2)

Hammarby IF: 100% / 100% (2/1)

Här hittar ni Vallentunas referat från matchen

Järfälla IBK – Tyresö Trollbäcken IBK 5-4 efter förlägning

Skott: 17 – 18 (6 – 5, 8 – 3, 2 – 9, 1 – 1)

Tyresö imponerade stort i hemmapremiären mot nykomlingarna Vallentuna där deras tredjefemma visade vägen, om det var en lyckad hemmapremiär blev bortapremiären mot Järfälla raka motsatsen. Ett krampaktigt Tyresö som blev straffade på omställningar. det ser onekligen ut som att jag har grovt underskattat Järfällas något tunna trupp. Järfälla dominerar matchen de första två perioderna och första minuterna i tredje perioden och leder rättvist med 4-0 och de borde ha varit mer. Järfälla är solida i defensiven och ställer om på ett Tyresö som är bollförande, men som inte är vana vid det, vilket blir tydligt under matchen.

Tyresö lyckas dock komma tillbaka och behöver 5 minuter av tredje perioden för att kvittera till 4-4, ett resultat som stod sig tiden ut och sudden väntade. Väl där avgör Jonathan Segerlund bataljen efter ca 2 minuter och två tunga poäng för Järfälla. Järfälla lär vara besvikna att de inte kunde knyta ihop säcken, men också starkt att ändå vinna i sudden efter det tappet. Tyresö får fortsätta arbeta med spelet som bollförande lag. Vi lyfte Jesper Lagemyr som årets genombrott och han gör två nya mål denna match och leder TTs interna poängliga.

Matchens dominant blir Järfällas Kapten Marcus Ackefelt som drar till med 4 poäng och fantastiskt defensivt spel.

Bästa poängsspelare:

Marcus Ackefelt – Järfälla 4p (1+3)

Jesper Lagemyr – Tyresö 2p (2+0)

Mikael Leijon – Järfälla 2p (2+0)

Målvakter:

Oliver Williamsson: 18 / 4 / 77,8%

Sascha Fridebäck: 17/ 5 / 70,6%

Powerplay/boxplay:

Järfälla: 100% / 0% (1/0)

Tyresö Trollbäcken: 0% / 0% (0/1)

Här hittar ni Tyresös matchreferat

Balrog Botkyrka – Björklinge BK 3-6

Skott: 17 – 14 (6 – 5, 7 – 3, 4 – 6)

Två lag som båda förlorade sina respektive premiärer, Balrog mot Rotan och Björklinge mot Älvsjö. Matchen är jämn hela vägen med två försvar som inte släpper till många avslut på mål. Även om Balrog är mer bollförande är det Björklinge som är i förarsätet i och med deras vassa omställningar.

I tredje perioden smäller det till ordentligt, mer skott, mer tryck framåt och även om Balrog är bollförande är det Björklinge och Göthberg dom skapar målchanser. Björklinge går upp i en 3-5 ledning och gör 3-6 i tom kasse. Utifrån det vi kan se har Balrogs backar det tufft i försvarsspelet och på många mål är det onödiga bolltapp.

Två tunga förluster så här i inledningen, det mest positiva är att David Snellman är en riktigt bra värvning hittills med flera bra räddningar, men han behöver hjälp. Nyförvärvet Axel Frank har gjort mål och kan han komma igång så har Balrog poänggaranti.

Bästa poängspelare:

Nils Göthberg – Björklinge 4p (1+3)

Filip Stenlund – Björklinge 2p (2+0)

Simon Gustafsson – Björklinge 2p (2+0)

Målvakter:

David Snellman: 14 / 6 / 57.1%

Fredrik Hermodsson: 17 / 3 / 82,4%

Powerplay/Boxplay:

Balrog: 33% / 100% (3/1)

Björklinge: 0% / 66% (1/3)

Highlights hittar ni här på Björklinges Instagram

Farsta IBK – Rotebro IS IBK 1-4

Skott: 19 – 15 (6 – 5, 6 – 6, 7 – 4)

Rotebro fortsätter motbevisa mig och nu förefaller mitt tips ännu dummare. Rotan tar återigen 3 poäng mot en förmodad konkurrenten i det nedre skiktet och de gör det i en tillställning som präglas av mycket skotttäck, vilja och ”Hawaii-innebandy”.

Tim Lundström knep vår målvaktsplats förra omgången och visade återigen nu hur bra han är. Flertalet högkvalitativa räddningar som gör att Farstas hemmapremiär slutar med 0 poäng.

Lukas Granath och Erik Bengtsson var högst framträdande i första matchen mot Balrog, och de var ännu bättre idag, de två i kombination med Johansson – Bräck ( seriens viktigaste nyförvärv?) kommer vara jobbiga för många lag.

Rotebro har mycket av anfallsspelet och spelar med ett högt tålamod, föga förvånande efter Farstas starka defensiva insats mot Rosersberg. Det är dock inte ett lika strukturerat Farsta och även om Rotebro har mycket boll görs 50% av målen på spelvändningar.

Farsta gör en stark ansats i tredje perioden att komma ikapp, men Rotan gör 1-4 genom nämnde Granath och därefter är det ett Rotebro som ligger i sitt försvarsspel med Lundström och Jeppson som starka defensiva krafter.

Farsta släpper återigen in 4 mål, vilket i sig inte är dåligt, men undertecknad reste ett frågetecken inför säsongen vem som skulle göra målen, och det är lite där skon klämmer nu i inledningen. Hannes Linnes öppnade dock sitt målkonto och förhoppningsvis släpper det nu.

Rotebro är fortsatt starka bakåt och har en riktigt vass förstafemma, det kommer bära längre än undertecknads, kanske något pinsamma, tippning säger.

Poängstarka spelare:

Erik Bengtsson – Rotebro 2p (2+0)

Lukas Granath – Rotebro 2p (1+1)

Niclas Johansson Bräck- Rotebro 2p (0+2)

Målvakter:

Ivo Rongione: 15 / 4 / 73,3%

Tim Lundström: 19 / 1 / 94,7%

Powerplay/Boxplay:

Farsta: 100% / 100% (1/1)

Rotebro: 0% / 0% (1/1)

Skott: 13 – 25 (2 – 5, 2 – 13, 9 – 7)

IBK Uppsala Teknologer – Värmdö IF 0-3

Omgångens mest spännande resultat? En riktig sexpoängsmatch där Värmdö behövde tre poäng efter den inledande förlusten mot Järfälla mot ett Teknologer som vill hänga på toppen.

Första perioden är en återhållsam historia med få skott, bra försvarsspel, mycket vilja. Andra perioden händer något och att det bara står 0-1 på tavlan efter den perioden är ett starkt betyg för Kristian Krogius, teknologernas målvakt. Värmdö dominerar andra perioden mot ett Tekno som inte alls kommer upp i den nivån du kan förvänta sig av ett lag med all den kvalité som finns. Samtidigt spelar Värmdö med fart och en aggressivitet som gör det svårt för teknologerna att få ett ordnat spel.

Tredje perioden inleds med at Teknologerna får en utvisning som Värmdös skyttekung, Kim Johansson, trycker in 0-2. Teknologerna försöker få håll på Rosén i Värmdö målet men istället för en reducering gör Värmdö 3-0 genom Hesseldahl efter ett utkast från nämnde Rosén efter 18 minuter.

Tre viktiga poäng för Värmdö, en stark defensiv och Rosén visar att han alltjämt håller en hög nivå. De yngre spelarna fortsätter ta plats och levererar i båda ändarna av planen.

För Teknologerna innebär det att se över varför anfallsspelet inte fungerar, med de offensiva spelarna som finns att tillgå bör de mäkta med flera mål.

Bästa poängspelare:

Kim Johansson – Värmdö 1p (1+0)

Emil Mattsson – Värmdö 1p (1+0)

Mikael Hesseldahl- Värmdö 1p (1+0)

Målvakter:

Kristian Krogius: 25 / 3 / 88%

Oscar Rosén: 1 Assist , 13 / 0 / 100%

Powerplay/boxplay:

Uppsala: 0% / 66% (1/3)

Värmdö: 33% / 100% (3/1)

Älvsjö AIK IBF – Rosersbergs IK 9-2

Skott: 20 – 14 (8 – 4, 6 – 4, 6 – 6)

Ett toppmöte på förhand, och undertecknad trodde på en jämn match – och den var jämn i två perioder… Sedan visade Älvsjö återigen varför de är favorittippade. Älvsjös styrka är utan tvekan att de har tre femmor som levererar. I denna match var det tredjekedjan med Fredrik Bergman, Simon Lundin och Victor Nensén som verkligen klev fram och gjorde livet surt för Rosersberg.

Rosersberg tar dock ledningen i matchen när Daniel Eklund återigen håller sig framme och vispar in en backhand på en öppnande passning av Victor Levén vid en tidpunkt där Älvsjö haft mer boll. Kvitteringen skulle komma och det genom en stekhett Niclas Pilati. Bara två minuter senare gör Nensén sitt första mål i matchen och Älvsjö är i ledning.

Period 2 inleds med en straff som Egegård räddar, en ganska svag straff av Daniel Schmidt som går för ett skott som blir hyfsat tafatt.

Period 2 är dock den jämnaste och båda lagen turas om att vara bollförande. Rosersberg har dock svårt att forcera Egegård i målet och istället utökar Älvsjö till 3-1 genom Simon Lundin.

Inför tredje perioden kommer Älvsjö ut starkt för att knyta ihop säcken, men det är Rosersberg som får in en reducering genom Jämtdal. Där är det roliga slut för Rosersberg… Därifrån är det Älvsjö för hela slanten. Älvsjö får powerplay och frågan är om det inte är seriens bästa powerplay? Oavsett vad så går Älvsjö upp i en 6-2 ledning på fyra minuter, 2 mål i powerplay och ett snyggt solomål av Simon Lundin.

Därefter är det en jakt för Rosersberg, men den slåss ner snabbt när Ferraresi gör 7-2. Därefter spelar Älvsjö av matchen. Rosersberg gör ett försök genom att plocka Kim Kulich i målet, men då gör nämnde Lundin sitt tredje mål för kvällen.

Pilati får avsluta denna föreställning till tredje period med att göra en klassisk ”köksvägen” på Kulich.

Summerat, ett toppmöte som såg ut som ett toppmöte i 40 minuter. Högt tempo och kvalitativa aktioner. Sedan lade Älvsjö in en växel till och Rosersberg stod kvar och stampade. Älvsjös powerplay och tredje period är inte och leka med, och att ha tre femmor som levererar offensivt kan nog inget annat lag skryta med.

Älvjsös matchreferat hittar ni här

Highlights finns här från Älvsjös Instagram

Poängbästa spelare:

Victor Nensén – Älvsjö 3p (3+0)

Simon Lundin – Älvsjö 3p (3+0)

Fredrik Bergman – Älvsjö 3p (0+3)

Målvakter:

Andreas Egegård: 14/ 2 / 85,7%

Kim Kulich: 20 / 8 / 60%

Powerplay/boxplay:

Älvsjö AIK: 66% / 100% (3/2)

Rosersberg: 0% / 33% (2/3)

Omgångens sexa:

Målvakt: Oscar Rosén – Värmdö IF

Även om Egegård gör en fantastisk match så är Roséns värre. Rosén har inte lika mycket att göra men håller nollan, och bidrar med en assist och flera fina räddningar.

Backar:

Marcus Ackefelt – Järfälla IBK

Totalt dominant mot Tyresö Trollbäcken, gör lite vad han vill i matchen och är instrumental för Järfällas vinst. Vinner duell efter duell i egen zon och sätter distinkt sina passningar i omställningslägena. Ackefelt gör som grädde på moset även fyra poäng i matchen.

Niclas Johansson Bräck – Rotebro IS IBK

Bidrar med två assist och är allmänt dominant med flertalet skottäck och bra uppspel. Styr spelet bra från sina backplats.

Center:

Nils Göthberg – Björklinge BK

Fyra poäng från Göthbergs klubba, och flertalet starka offensiva aktioner. Göthberg ligger rätt defensivt och offensivt är han i en egen klass mot Balrog.

Forwards:

Victor Nensén – Älvsjö AIK

Vilken match av Älvsjö-forwarden! Distinkt med sina avslut och ett hot varje byte mot ett bra Rosersberg. Tre mål blir resultatet av ett gediget arbete i hemmaborgen.

Joakim Ekerberg – Vallentuna IBK

Kapten Ekerberg var instrumental för Vallentunas vändning mot Hammarby. Efter en trubbig start mot Tyresö kunde han spela ut sitt register mot Hammarby. Viktigt för Vallentuna att Ekerberg kommer igång.

Omgångens spelare:

Marcus Ackefelt – Järfälla IBK

Ackefelt gör den mest dominanta insatsen i konkurrens med Rosén och Göthberg, men det defensiva arbetet i kombination med den offensiva produktionen gör valet självklart.

Topp 5 poängligan:

Plac. Spelare Lag Matcher Mål Pass Totalt Utv.min. 
1.Niclas PilatiÄlvsjö AIK IBF24260
2.Erik BengtssonRotebro IS IBK24150
3.Jesper LagemyrTyresö Trollbäcken IBK24150
4.Simon LundinÄlvsjö AIK IBF24152
5.Lukas GranathRotebro IS IBK22350

Omgång 3

2020-10-09 19:05Rosersbergs IK – Hammarby IF IBFRosershallen
2020-10-09 20:00Rotebro IS IBK – Värmdö IFRotebrohallen (Nya)
2020-10-09 20:00Vallentuna IBK – Älvsjö AIK IBFHammarbackens Sporthall
2020-10-10 13:00Järfälla IBK – Balrog Botkyrka IKJakobsbergs Sporthall
2020-10-10 14:00Björklinge BK – Farsta IBKIFU Arena E – Lundqvist EL
2020-10-11 14:00IBK Uppsala Teknologer – Tyresö Trollbäcken IBKIFU Arena E – Lundqvist EL

//Henrik – InnebandySTHLM

2 kommentarer på “Summering omgång 2 division 1 Östra Svealand

Add yours

    1. Japp det har vi koll på, det blev lite strul när vi publicerade summeringen, var en annan version än den korrade.
      Tack för att du påpekade detta, det är nu fixat 🙏

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: