Summering Division 1 Östra Svealand

Då har det blivit dags att summera första omgången av herrarnas division 1 och det fanns helt klart några spännande matcher. Vi tar även ut omgångens poängsexa samt omgångens spelare.

Här ser ni omgången i stort:

2020-09-27 18:45Rosersbergs IK – Farsta IBK4 – 3Rosershallen
2020-09-27 15:30Tyresö Trollbäcken IBK – Vallentuna IBK9 – 5Tyresöhallen
2020-09-26 14:30Värmdö IF – Järfälla IBK2 – 3Värmdö sporthall
2020-09-26 14:00Björklinge BK – Älvsjö AIK IBF2 – 8IFU Arena E – Lundqvist EL
2020-09-26 14:00Hammarby IF IBF – IBK Uppsala Teknologer3 – 7Sjöstadshallen
2020-09-25 20:00Rotebro IS IBK – Balrog Botkyrka IK4 – 3Rotebrohallen (Nya)

Rotebro IS IBK – Balrog Botkyrka 4-3

Skott: 18-30 (7-9,5-11, 6-10)

Division 1 startade direkt med en högintressant match mellan två lag som undertecknad placerat i bottenskiktet, direkt efter tipset publicerades plockade Rotebro i Niklas JB från AIK, en spelar som direkt gjorde skillnad för Rotebro i premiären mot Balrog, som har gjort en riktigt bra Silly season.

Matchen kantas av ett Rotebro som ligger rätt i sitt försvarsspel men får problem att hitta bra avslut på målet, samtidigt är Balrog mer skottglada vilket blir tydligt.

Balrog tar också ledningen i matchen när nyförvärvet Fredrik Gustafsson direkt presenterar sig i powerplay efter att Patrik Jeppson fick besöka utvisningsstolen efter 08:33.

Rotan kvitterar och perioden slutar 1-1, sett till statistiken ett rättvist resultat.

Andra perioden präglas av ett effektivt Rotebro som på 5 avslut på mål, gör 2 mål. Erik Bengtsson bryter målnollan direkt i premiären och assisterar sedan unga Lukas Granath till 3-1. Balrog skjuter 11 skott på mål, Men Lundström i målet står pall.

Tredje perioden inleds med att Bengtsson sätter det som blir det matchavgörande målet denna gång assisterad av sin nya(?) radarpartner Granath. Därefter påbörjas en forcering av Balrog som lyckas göra två snabba mål och skapa nerv i matchen, men Rotebro håller ut och inkasserar tre tunga poäng.

Tung premiärförlust för Balrog och ett lite slag i ansiktet på mig som tippare av Rotebro, men det får jag ta!

Bästa poänggörare:

Erik Bengtsson – Rotebro 3p (2+1)

Lukas Granath – Rotebro 3p (1+2)

Patrick Gustafsson – Balrog 2p (1+1)

Målvakter (Antal skott / Insläppta / Räddningsprocent)

Tim Lundström: 30 / 3 / 90%

Daniel Snellman: 18 / 4 / 77,8%

Powerplay/Boxplay (Antal PP/BP)

Rotebro: 0% / 0% (1/1)

Balrog: 100% / 100% (1/1)

Hammarby IF IBF – IKB Uppsala Teknologer 3-7

Skott: 21-18 ( 4-8,9-6,8-4)

Nykomlingen Hammarby mot Uppsalas hårdsatsande teknologer, en intressant match ur många aspekter. Hur skulle Hammarbys försvar hålla mot ett förmodat topplag? Hur skulle Teknologernas nya spelare med Nordlundh och Wahlström i spetsen se ut? Vem skulle kliva fram nu när Markus Khan inte är med?

Hammarby börjar egentligen matchen med att inom loppet av tre minuter ta två utvisningar som genast sätter teknologerna i förarsätet. De klarar första powerplayet men i det andra kommer 0-1 genom nyförvärvet från Alunda Markus Nordlindh. Kort därefter ökar Felix Nilsson på till 0-2, men Hammarby reser sig snabbt när Viktor Rodén, 20 sekunder efter Teknos 0-2, blir Hammarbys första målskytt i år.

Kort innan slutsignalen gör Teknos andra nyförvärv Magnus Sjödin 1-3. Samme Sjödin utökar tidigt i andra perioden till 1-4, men utöver det så är det en stökig period med mycket utvisningar där Hammarby skjuter mest. Vi får se två powerplay mål och ett Tekno som gör mål för att Hammarby sedan ska replikera. Efter period 2 är ställning 3-5 till Hammarby som fortfarande har häng på Teknologerna.

Hammarby tar tag i taktpinnen i tredje period och minimerar Teknologerna till endast 4 skott, men på två av dessa görs 2 mål. Hammarby gör ett bra försök att komma tillbaka i matchen men lyckas inte få hål på Krogius och Tekno kan ro hem tre poäng till Uppsala.

Noterbart är att nyförvärven Markus Nordlindh och Magnus Sjödin går in direkt och visar sitt värde med vägvinnande insatser, Sjödin är inte bara bra offensivt men en klippa defensivt. Viktor Rodén fick platsen bredvid Matthias Khan och gör det fullt godkänt med 2 mål. Christian Eddeborn fick en tuff premiär med 7 insläppta på 18 skott.

Bästa poänggörare:

Markus Nordlindh – Tekno 3p (3+0)

Vitkor Rodén – Hammarby 2p (2+0)

Magnus Sjödin – Tekno 2p (2+0)

Målvakter (Antal skott / Insläppta / Räddningsprocent)

Christian Eddeborn: 18 / 7 / 61,1%

Kristian Krogius: 21 / 3 / 85,7%

Powerplay/Boxplay (Antal PP/BP)

Hammarby:  50%/50% (2/4)

Tekno: 50% / 50% (4/2)

Björklinge BK – Älvsjö AIK IBF 2-8

En av de mest spännande matcherna på förhand. Den stora förhandsfavoriten Älvsjö mot ett spännande Björklinge som inte många har koll på, Offensiv mot defensiv.

Första perioden präglas också av ett Älvsjö som har mycket boll, men får de svårt att komma till heta målchanser mot Björklinges tajta försvar ( Vill du se frejdigt offensivt spel är kanske inte Björklinge första alternativet i år), Björklinge som i sin tur går hårt på kontringarna. Efter 8 minuter åker Björklinge på en utvisning för 6 spelar på planen, ett powerplay Älvsjö utnyttjar på bästa sätt. Efter det fortsätter Björklinge i sitt försvarsspel och får några halvchanser i omställningar som Eggegård räddar.

Andra perioden präglas av ett mer öppnande spel när lagen utbyter chanser med varandra, oftast efter slarv eller enkla misstag. Efter 7 minuter lyckas Björklinge kvittera efter ett riktigt snyggt anfall. Nyförvärvet Göthberg direktpassar in till en fristående Johan Andersson som får till en drömträff och Eggegård är helt chanslös.

Men glädjen blir kortvarig när matchens, enligt mig, bästa spelare Niclas Pilati bjuder på en riktig läckerbit när han snurrar upp Björklinges försvar och sätter 1-2 8 sekunder efter Björklinges kvittering.

Björklinge tar över matchen mer och får också in en kvittering. Älvsjö lär inte ha varit nöjda efter den andra perioden och med tanke på hur tredje period blir så gav periodsnacket effekt.

Älvsjö går ut och dominerar i tredje perioden där Pilati, Bälte och Lindqvist i synnerhet sticker ut. Perioden slutar 0-6 till Älvsjö. Björklinge gör 40 bra minuter mot favoriten men måste orka hela vägen.

Bästa poänggörare:

Niclas Pilati – Älvsjö 4p (2+2)

Victor Ferraresi- Älvsjö 3p (1+2)

Giovanni Palumbo – Älvsjö (2+0)

Målvakter (Antal skott / Insläppta / Räddningsprocent)

Fredrik Hermodsson: 25 / 8 / 68%

Andreas Eggegård: 18 / 2 / 88,9%

Powerplay/Boxplay (Antal PP/BP)

Björklinge BK: 0% / 0% (2/2)

Älvsjö AIK: 100% / 100% (2/2)

Värmdö IF – Järfälla IBK 2-3

Skott: 16-17 (6-5,4-4,6-8)

Jag har tippat Järfälla långt ner i år, kanske lite överdrivet men nu får jag stå mitt kast, det verkade uppenbart ha gett Järfälla tändvätska som med två målvakter och 10 utespelare åker till Värmdö och tar med sig tre poäng hem. En match som präglas av två lägre försvarsspel, inte mycket avslut, mycket utvisningar och massor av vilja.


Järfälla tar ledningen efter 5 minuter i första perioden genom Samuel Kihlström, på assist av nyförvärvet Joakim Renner, Utöver två utvisningar, en vardera för lagen, händer inte så mycket mer i period 1.

I andra perioden kvitterar Värmdö genom sin nya ungtupp Jacob Lindholm, som också gör sitt första mål i division 1 på assist av en annan ungtupp, Viktor berg. Period 2 kantas annars mest av två starka försvar som inte släpper till många klara målchanser, något som också representeras av att båda lagen mäktar med 4 skott på mål vardera. Men 1-1 är ställningen inför sista perioden.

Tredje period släpper lagen på tyglarna och en uppsjö med utvisningar resulterar i mer ryckigt spel. När Värmdö tar sin 4:e utvisning i matchen lyckas Värmdö göra 2-1 i boxplay, skyttekungen Kim Johansson är den som öppnar sitt målkonto för säsongen. Nästan direkt efter att Värmdö klarat sitt boxplay är det dags för ett nytt, och nu är det Järfällas tur. Den rutinerade Joel Weiss spräcker sin målnolla och förvaltar powerplayet. Redan 50 sekunder senare är samme Weiss målgörare i 2-3 målet som också blir matchavgörande.

Värmdö får två powerplay att kvittera på men lyckas inte med detta.

Bästa poängspelare

Joel Weiss – Järfälla 2p (2+0)

Kim Johansson – Värmdö 1p (1+0)

Samuel Kihlström – Järfälla 1p (1+0)

Målvakter (Antal skott / Insläppta / Räddningsprocent)

Oscar Rosén: 17 / 3 /82,4%

Oliver Williamsson: 16 / 2 / 87,5%

Powerplay/Boxplay (Antal PP/BP)

Värmdö: 0% / 75% (4/5)

Järfälla IBK: 25% / 100% (5/4)

Tyresö/Trollbäcken IBK – Vallentuna IBK 9-5

Skott: 18-22 (5-5,8-9,5-8)

Ännu en premiär där ett förmodat topplag går in mot en nykomling, många trodde kanske att Magnusson skulle gå in och dominera, men det var Tyresös ännu yngre förmågor som verkligen tog tag i detta + en comebackande Sebbe Johansson.

Vi tackar Tyresö för en bra livesändning med kommentering och efterföljande highlights som du hittar på : Tyresös instagram

Sebbe Johansson är åter i TT efter en skadefylld säsong bakom sig, och det tog bara två minuter innan han hade presenterat sig och gjort TTs första mål i årets division 1. Ett skottäck som ledde till en omställning där Johansson gör ett snyggt backhand avslut Sen var det dags för TTs tredje femma att visa framfötterna. Vendelsö fostrade duon Wiss/Lagemyr visade upp den fina kemin som finns mellan de båda och kör över Vallentunas tröga(?) backar. Paret är involverade på 3 av 4 mål i första perioden, men Vallentuna får in tvåa bollar och är ändå med i matchen.

I andra perioden rycker TT ifrån och visar varför de är ett topplag i år. Det ligger tryggt i sina defensiva positioner och är hänsynslösa i omställningsspelet när Vallentuna tappar boll. Bland annat görs två powerplaymål.

Tredje perioden spelar TT egentligen bara av, även om Vallentuna får in tre reduceringsmål är detta TTs match helt och hållet.

Målvaktsspelet är lite svajigt där Vallentuna byter målvakt i början av andra perioden. Sascha Fridebäck som gör sin debut i TTs mål hade säkert gärna fått tillbaka ett par av målen, men kommer ut med en vinst direkt, vilket i sig är starkt.

På det hela taget måste vi berömma TTs yngsta spelare som verkligen kliver in helt respektlöst, speciellt Wiss och Lagemyr, men även Lucas Wärn som gör sin debut står för en inspirerande insats. Risberg och Fjärdsjö har lämnat och Benckert samt Wiregård är skadade, när de två sistnämnda är tillbaka så är frågan vad som ska stoppa TT.

Matchens poängspelare:

Jesper Lagemyr – Tyresö 3p (2+1)

Philip Wiss – Tyresö 3p (2+1)

Jesper Nyholm – Vallentuna 2p  (2+0)

Målvakter (Antal skott / Insläppta / Räddningsprocent)

Sascha Fridebäck: 22 / 5 / 77,3%

David Nyremo: 11 / 3 / 72,7 %

Gabriel Wikman: 7 / 6 / 14,3%

Powerplay/Boxplay (Antal PP/BP)

Tyresö Trollbäcken IBK: 66% / 0% (3/0)

Vallentuna IBK: 0% / 0% (0/3)

Rosersbergs IK – Farsta IBK 4-3

Skott: 20-20 (8-6,6-5,6-9)

Först och främst vill jag tacka Rosersbergs för en riktigt bra webbsändning av matcherna, även om kommentatorerna var lite väl roserskära hehe.

Även här ett förmodat topplag mot ett Farsta som kan sluta var som helst i tabellen. En tydlig inramning där Rosers är bollförande och Farsta försvara disciplinerat och starkt.

Rosers tar dock ledningen redan efter 5 minuter när tippade skyttekungen Daniel Eklund gör 1-0 på assist av seriens kanske bästa spelare, Linus Jämtdal. Ett Farsta anfall bryts och Jämtdal ställer om lägger över bollen till Eklund på vänsterkanten som bara behöver stöta in bollen, Fantastisk passning

Rosers ökar även på till 2-0 i boxplay genom Joakim Brolund efter ett ordentligt trixande av Simon holmström. Glädjen blir dok kortvarigt när Farsta direkt efter förvaltar sitt Powerplay när Svensson hittar en krosspassning till Daniel Strid som drar in sitt första mål på evigheter. Strid som för övrigt är så pass viktigt som vi förutspådde i denna match.

Andra perioden inleds med att Daniel Eklund återigen skjuter och gör mål, redan efter 40 sekunder, en riktigt bra passning från Levén som friställer Eklund i ett friläge. Återigen replikerar Farsta snabbt genom kapten Larsson som mest är känd för sitt defensiva jobb.

Farsta kliver även upp och kvitterar till 3-3, återigen genom Daniel Strid. 1 sekund innan slutsignalen kliver snidaren Victor Levén in och gör det matchavgörande målet, återigen en riktigt bra framspelning av Jämtdal till Levén som fintar på Rongione i Farstamålet.

Tredje perioden handlar om ett Farsta som har mer boll, längre anfall men inte lyckats få håll på Kulich. Rosers spelarna arbetar hårt med skottäck och tyvärr så är det för lite avslut i powerplayet. Rosers vinner matchen med 4-3 men Farsta gör en riktigt bra match och det bådar gott. Alexander Jansson i Rosersberg är åter från skada och gör en man of the match-insats med sitt defensiva spel. Daniel Strid är även han riktigt bra idag.

Matchens poängspelare:

Daniel Strid – Farsta 2p (2+0)

Daniel Eklund – Rosers 2p (2+0)

Victor Levén – Rosers 2p (1+1)

Målvakter (Antal skott / Insläppta / Räddningsprocent)

Kim Kulich: 20 / 3 / 85%

Ivo Rongione-Löwencrantz: 20 / 4 / 80%

Powerplay/Boxplay (Antal PP/BP)

Rosersbergs IK: 0 % / 75% (1/4)

Farsta IBK: 25% / 100% (4/1)

Omgångens poängsexa:

Precis som med damerna kör vi omgångens poängsexa, denna tas ut i första hand på antalet poäng gjorda men självfallet utgår undertecknad även från de matcher som setts.

Målvakt: Tim Lundström – Rotebro IS IBK

Back: Magnus Sjödin – IBK Uppsala Teknologer

Back: Daniel Strid – Farsta IBK

Center: Philip Wiss – Tyresö Trollbäcken

Forward: Jesper Lagemyr – Tyresö Trollbäcken

Forward: Niclas Pilati – Älvsjö AIK

Kommentar: Lundström är omgångens bästa målvakt och står pall mot ett Balrog som skjuter mest i först omgången. En räddningsprocent på 90% och flera viktiga ingripanden imponerar.

På backsidan är det två backar som båda gör två mål var men också imponerar stort i allroundspelet.

Centersidan väljer jag Philip Wiss i konkurrens med Markus Nordlindh från teknologerna. Wiss och Lagemyr gör lite vad de vill mot Vallentuna och det går inte att hålla dem båda utanför här.

 U19-spelaren Jesper Lagemyr är dominant mot Vallentuna, se motiveringen på Wiss.

Niclas Pialti är helt magnifik mot Björklinge, trots skador kommer han till spel och är den som lägger grunden för Älvsjös vinst. Omgångens mål med sin soloprestation.

Omgångens spelare:

Niclas Pilati – Älvsjö AIK IBF

Kommande omgång:

2020-10-02 20:00Vallentuna IBK – Hammarby IF IBFHammarbackens Sporthall
2020-10-03 13:00Balrog Botkyrka IK – Björklinge BKBotkyrkahallen
2020-10-03 13:00Järfälla IBK – Tyresö Trollbäcken IBKJakobsbergs Sporthall
2020-10-03 13:15Farsta IBK – Rotebro IS IBKFarstahallen 1
2020-10-03 16:00IBK Uppsala Teknologer – Värmdö IFIFU Arena E – Lundqvist EL
2020-10-04 16:45Älvsjö AIK IBF – Rosersbergs IKVästertorpshallen

//Henrik – InnebandySTHLM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: