InnebandySTHLM tippar: Division 1 Östra Svealand

Då har dagen som jag har bävat mig för sedan bloggen startades kommit. Nu är det dags att tippa herrarnas division 1. Det kommer antagligen och förhoppningsvis att vara en av de jämnaste herrettorna på många år – och där skiljelinjen mellan lag 7-12 är ganska vag, men jag måste tippa några lag i botten men det kan i ärlighetens namn sluta hur som helst.

Jag vill börja med att tacka alla tränare, ledare och spelare som har ställt upp i våra artiklar och i de andra två delarna.

Det finns de som absolut inte kommer hålla med om mitt tips, och ni får mer än gärna kommentera hur ni tror att ettan slutar. Det har inte varit lätt, och den eventuella eller kanske sannolika bottenstriden var extremt svår att få ihop. Jag garderar mig på förhand att jag kan komma att ha riktigt fel där. För de lag som jag tippar i botten – det bara att skriva ut tipset och hänga upp det i omklädningsrummet. Motbevisa!

12. Rotebro IS IBK

Rotebro är även det ett lag som genomför en spännande satsning med en hel del unga spelare. Det finns en naturlig målgörare i Erik Bengtsson och en av series bästa allround backar i Patrik Jeppsson, och Jonathan Holmberg håller bra klass. Stabilt målvaktspar. Värvningen av Andreas Lagerblad från Åkersberga är helt klart intressant. Ska bli spännande att se om Alexander Brown får sitt stora genombrott i år. Rotan har tappat Simon Sandman, vilket jag tror kommer att visa sig vara ödesdigert då klubben har inte ersatt honom och hans kvalitéer. Däremot har de fått in Johansson Bräck på Lån från AIK och det kommer stärka dem. Det betyder ännu mer press på Jeppsson. Rotebro kan lika gärna hålla sig kvar som att åka ur vilket gör dem svårplacerade. Det finns för många trupper som på förhand ser starkare ut och som läget ser ut tror jag Rotan får börja om i tvåan, men jag kan ha fel. Tipset lär smaka bra med lite chilisås när Rotan motbevisar detta

11. Järfälla IBK

Var har vi Järfälla egentligen? Bröderna Ackefelt är riktigt bra och Joakim Renner ett spännande tillskott från Hässelby, men det är svårt att veta var Järfälla står. Hade det tufft i gruppspelet av ”Bäst i stan” även om inte för stora paralleller ska dras av det. De har tappat många tunga namn som inte riktigt är ersatta, och i årets herretta kan det bli smärtsamt. Jag gillar tränarduon Leipstö/Halonen som kommer att sätta ett starkt grundspel, men i år är det en serie utan livlinor och klara bottenlag… Det kan bli Järfällas fall.

Men precis som med Rotebro räknar jag kallt med att få äta upp detta tips med extra peppar och salt.

10. Balrog Botkyrka IK

Balrog har värvat spännande där speciellt Fredrik ”G” Gustafsson sticker ut och är en av seriens bästa backar. Ryktet säger även att Huddinges starka backpjäs Axel Frank är klar för spel med Balrog på dubbellicens – ett bra tillskott isåfall. Balrog har även hämtat in Daniel Snellman från Salem, så försvaret ser onekligen bättre ut. Men jag tror ändå att Balrog kommer få det tufft att hänga kvar i ettan. Även om de är mer förbereda i år och har gjort tydliga korrigeringar i sitt försvarsspel, är det fler lag som ser starkare ut. Elvis Lyttegård är den klart lysande stjärnan offensivt och Fredrik Holm har ändå gjort det helt okej under försäsongen.

Jag garderar mig och säger att Balrog kan sluta allt mellan en sjundeplats och tolfteplats.

9. Vallentuna IBK

Vallentuna är ett väldigt svårt lag att placera. De har en offensiv spets i klass med många av topplagen. Ekerberg, bröderna Nyholm, Holmberg, Boström och supertalangen Guilotte kommer att kunna leverera framåt, det är nästintill garanti på det. Orosmomenten är bakåt, Vallentuna släppte in många mål bakåt förra året i tvåan och har en tydlig ambition om att stärka försvaret i år, men håller backsidan den nivån? Offensivt är det en bra uppsättning men hur kommer de klara av det avsevärt mer skickliga division 1-lag? Försäsongen har visat att de är svårbedömda. Starka prestationer har följts av lite mindre bra prestationer.

Vallentunas offensiva kraft kommer vara det som fäller avgörandet för deras del. Men i nuläget kan jag inte se dem över strecket, trots all den offensiva kraften. Kan skrälla ordentligt, men också komma sist. Precis som tidigare, lag 8-12 kan sluta hur som helst.

8. Hammarby IF IBF

Jag tror lite mer på ”Bajen” än representanterna. Anledningen stavas ett ramstarkt försvar och ett kollektiv som vet precis vad de ska göra. Coach Danne Berg har jobbat med detta laget flera säsonger nu och vet vad som krävs för att hålla sig kvar i ettan. Lägg därtill att de har fått in en av seriens bästa målvakter i Christian Eddeborn i ett redan starkt försvar. Framåt har de bröderna Khan som håller högst division 1-klass samt kryddat det med Carl Brorsson som kommer att få sitt genombrott i år.

Backsidan är kanske inte den offensivt starkaste och det gör att jag inte kan sätta Hammarby högre, men den defensiva skickligheten är odiskuterbar. Här är Lukas Örtengren ett av de mest intressanta namnen.

7. Farsta IBK

OM någon säger ”Great Escape” säger jag Farsta. På pappret bör kanske Farsta åka ut – speciellt nu när det finns lite för många frågetecken. Toppspelarna Tommy Schibort och Max Lindström har slutat/lämnat och lämnar ett stort hål som Farsta inte har fyllt. Även om jag tror att Hannes Linnes är redo för sitt stora genombrott är känslan att det inte räcker. Christoffer Myr Holmqvist är en av seriens bästa spelare och det kan räcka långt, Nisse Thomasson en poängspelare av rang, men om han går sönder blir det återigen tunt.

Hur mycket kommer Daniel Strid kunna spela? Han kan vara skillnaden på att åka ur eller säkrat kontrakt, en av ettans mest underskattade spelare.

På det hela taget har Farsta en spännande satsning på sitt unga lag och jag gillar att de ges förtroende, men i år är det många lag som rustat starkt. Farsta har även tappat till exempel Fröberg och Morast som ändå bidrog till en bredare trupp och högre konkurrens. Jag hoppas att Farsta klarar sig kvar, de behövs i ettan – men det krävs att många kliver fram. Kan komma allt mellan placering 8-12.

6. Värmdö IF

Har haft en stor spelaromsättning inför säsongen med ambitionen att inleda ett generationsskifte. Många nya spelare från Ingarö där Jacob Lindholm, Melvin Terzi Bergman och Viktor Berg är några av de spännande juniorerna som anslutit. Det finns dock en hel del kvalitet kvar i laget, dels i Lagkapten Henrik Johansson – som tillhör toppen av seriens backar, och dels i Kim Johansson som förra året var seriens bästa målgörare. Men viktigast av allt var att Martin Norling blev kvar. Norling kommer att bidra med auktoritet, vinnarskalle, hårt jobb, poäng… Ja, det mesta faktiskt. Oscar Rosén i målet har tidigare visat att han håller hög klass.

Sen måste jag nämna Emil Mattsson född 2003, han får sitt genombrott i år, var så säkra.

För mig finns det dock lag med starkare trupper och Värmdö får sikta in sig på spel i mitten av tabellen där deras föryngrade trupp får värdefull erfarenhet.

5.Björklinge BK

Björklinge är för många en ny bekantskap, en bekantskap starkt präglad av sin egna ungdomsverksamhet. Ungefär hälften av truppen är spelare som är fostrade i klubben, något som är imponerande i sig. Här finns det mycket spännande. Björklinge kommer inte vara det laget som spelar den roligaste innebandyn, men de har ett försvarsspel som bevisligen håller hög division 1-klass efter deras fjärdeplacering förra året.

Därtill har Björklinge förstärkt med poängstarka forwarden Nils Göthberg från Hagunda samt forne backtalangen Alexander Spinord. Lägg därtill profilstarka namn som Carl Svedare och förra årets poängkung Johan Andersson.

Björklinge kommer konkurerra om kvalplats, var så säkra.

4. IBK Uppsala Teknologer

Kan te sig märkligt att se Teknologerna så högt efter förra årets prestation, men då hade det varit en stor omsättning av spelare och tränare – vilket ledde till en ryckig start. I år har Teknologerna värvat starkt. Bland annat har de fått in Markus Nordlindh som är god för 30+ poäng, och Magnus Sjödin som har visat att han håller hög division 1-klass i Mora. Men viktigast av allt är att få tillbaka Henrik Wahlström, en av seriens mest underskattade spelare.

Det är bara några namn som komplettera den redan starka truppen med Gustav Klang, Gabriel Oredsson och division 1 mest rutinerade spelare Johannes Gustafsson.

Teknologerna är ett lag som kommer anfalla, men har värvat bra och i det stärkt försvaret framför Krogius i kassen. Nu har de även fått in f.d förbundskapten Per Kokocha för att leda laget.

3. Tyresö Trollbäcken IBK

TT har för många nämnts som en av kvalaspiranterna och det anser även jag. Det har hänt en hel del i TT under sommaren. Jimmy Risberg hämtades in, men har sedan lämnat för studier i Umeå. Jesper Sehlin har inhämtats från Värmdö och stärker backsidan, vilket är behöveligt speciellt nu när Johnny Fjärdsjö har valt att bryta sitt kontrakt.

Skadan på Mathias Benckert är ett hårt slag och vi önskar ett snabbt tillfrisknande. Men det finns gott om kvalitet i detta TT som har ett starkt grundspel och god balans i laget. Oscar Magnusson är en klar fixstjärna tillsammmans med sina radarpartners Wallert och Wiregård. En förstafemma med två spelare födda 2001 och en 1999. Wiregård var bra redan förra året, men kan blomma ut ännu mer i år.Jesper Lagemyr kommer få sitt definitiva genombrott i år, vilket kan ta honom till fortsatt spel i U19-landslaget. Målvaktssidan är stark och bred med Norrman som klar etta.

Sen finns det också viktiga och mer rutinerade pjäser som ”Kulan” Karlsson, Elliot Gordon, Linus Wahlström och såklart kapten Hässler.

Det ska bara bli kval för TT med deras förutsättningar. Har seriens bästa hall efter IFU Arena, och det är ändå något! Med en riktigt fin Celsius-kyl i Tyresöhallens cafeteria kan man verkligen se hur bra och fint samarbetet funkar mellan lag och sponsor.

2. Rosersbergs IK

Det kommer vara ett race om första platsen mellan två lag som för mig sticker ut extra. Det ena är Rosersberg som gjort en riktigt stark Silly Season, där är det nog bara Teknologerna som gjort bättre. Rosersberg har plockat hem en av seriens potentiellt bästa offensiva backar i Daniel Schmidt och seriens nya skyttekung Daniel Eklund. Lägg därtill att de även har fått tillbaka Gabrielsson från hans SSL-äventyr samt ”Binge” Jäderlund i båset. Linus Mosbaek kan vara årets kap om han kommer igång ordentligt.

Lägg därtill att de har en av seriens bästa målvakter i Kim Kulich och seriens bästa spelare i Linus Jämtdal som i år inte kommer bära poängproduktionen ensam. Håll även koll på unga Jonas Rosén, en exceptionell talang som kommer växa enormt i år.

Rosersberg har matchat hårt mot allsvenskt motstånd under försäsongen och stått för några imponerande insatser och det ska bli spännande vart det bär av.

  1. Älvsjö AIK IBF

Jag sa det redan i vår laggenomgång, Älvsjö är vår etta. Älvsjö har den starkaste och bredaste truppen – anförda av Capitano Ferraresi. Även om det har försvunnit några viktiga spelare som till exempel Aronsson och Sjö så finns det tillräckligt med kvalitet för att Älvsjö ska ta hem detta. Ett offensivt lag som gjorde mest mål av alla förra året – och det lär inte ändras i år. Har seriens enligt mig bästa back i Anton Sundin och en av de mest underskattade i Alex Tamminen.

Har även fått in Joachim Linde från Jakan som håller bra division 1-klass och Pontus Lindqvist som var en av division 2:s bättre spelare förra året.

Framåt finns utöver nämnde Ferraresi även Giovanni Palumbo, Victor Nensén, Fredrik Bergman och Simon Lundin, spelare som många lag skulle vilja ha.

Jag vill dock lyfta Niclas Pilati, en Forward som är god för över 20 poäng per säsong men är tillika en stark tvåvägsspelare, är han seriens snabbaste spelare?

2 kommentarer på “InnebandySTHLM tippar: Division 1 Östra Svealand

Add yours

  1. Intressant tippning och väldigt roligt att du startat denna sida, det gillas väldigt mycket! Skulle vilja addera att Järfälla slog både AIK och Täby i träningsmatcher, starkt! Tror de kommer klara sig och kan bli något av en joker. Men serien är så oerhört jämn på förhand i år att tippningen blir nästintill omöjlig kring botten.

    Gilla

    1. Japp Järfälla imponerade verkligen i träningsmatcherna och det är inte kul att sätta dem så lågt men lite tändvätska nu :), men det är hopplöst att tippa denna serie när den är så jämn. Ska bli väldigt intressant att följa och se hur den slutar 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: