Markus Palokangas-”Pressen släppte inte direkt när jag endast hade gjort 12 poäng”

I dagens andra Nacka intervju träffar vi poängkungen och den spelande tränaren Markus Palokangas, som ger sin syn på föregående säsong och hur Nackas fortsatta resa mot Division 1 kommer utstakas.

-Hej Markus, du är spelande tränare för Nacka Wallenstams herrar, men för de som inte vet vem är Markus Palokangas?

-Jag är 34 år, tvåbarnspappa och sambo med världens bästa genom tiderna, Emelie Lindström. Har ett förflutet i Balrog och spelat där i ett gäng år, varit med om både fram-och motgångar.

-Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

-Jag är en spelare som är trygg i mig själv och vet vad jag är bra/dålig på.

-Att vara spelande tränare är inte alltför vanligt, hur fungerar det att kombinera dessa två roller?

-Först och främst vill jag rikta ett stort tack till Nacka Wallenstam som tror på mig i denna position. Jag har kommit till åren, så när klubban inte längre är glödhet så är jag väldigt intresserad av att skola om mig till tränare, och Nacka ger mig en fin inskolning för det redan nu.  

-Det är en extremt rolig roll att kunna vara delaktig både som spelare och ledare. Det är viktigt att rollerna blir väldigt tydliga, när ses jag som en tränare för gruppen och när jag är spelare. Vi har dragit en tydlig linje där för hela laget, och det känns väldigt viktigt. Vi i tränarstaben (Peter Sjöstrand och Fredrik Wikström) har enormt högt i tak. Vi utvecklar varandra dagligen med våra idéer och inputs.

-Förra säsongen hade ni en tydlig målsättning att kliva upp i division 1 men föll på målsnöret i och med er tredje plats, hur skulle du beskriva säsongen 2019/2020?

Såklart är en tredjeplats en stor besvikelse då vi på många sätt gör en väldigt bra säsong. Vi har ett poängsnitt på 2,3p/match som alla andra år räcker för en topp 2 placering. På förhand hade vi trott att det skulle räcka för avancemang. Vi lyckades utveckla vårt spel för varje dag som gick, då vi på vårsäsongen gör betydligt fler mål och vinner matcherna med större marginal än på höstsäsongen. Så det var väldigt surt att inte lyckas ta sig till topp 2 förra säsongen. All eloge till både Hammarby samt Vallentuna som lyckas få ihop det så fantastiskt bra sett över hela säsongen.

-Du var återigen en av lagets bästa poängplockare, men hur ser du på din roll i laget och på din säsong?

-Redan från första dagen då Kim Leindahl och Patric Carlsson tog kontakt med mig var kraven tydliga: ”Vi räknar med 50-poäng från dig”. Pressen släppte inte direkt när jag endast hade gjort 12 poäng på första halvan av serien (11 matcher). Till slut så hamnar jag på 45 poäng, och hade vi fått spela klart de sista två matcherna hade jag infriat förväntningarna, det är jag övertygad om. Min roll i laget är att göra poäng, men även se till att folk runtomkring mig mår bra, utvecklas och levererar det dom är bra på, om det nu är att täcka skott/göra poäng/stå upp för sina lagkamrater etc., allt är precis lika viktigt. Min säsong i sin helhet var OK.

-Vilka utropstecken tar ni med er?

-Grunden i försvaret finns i Nackas gener sen lång tid tillbaka, man tummar t ex inte på att täcka skott, vilket är fantastiskt! Utropstecknet kring vårt spel förra året var att vi lyckades utveckla det offensiva spelet.

-Vad måste fungera bättre för att ni ska stå som seriesegrare kommande säsong?

Lätt att svara allting på den frågan för att ta nästa steg i utvecklingen av laget. Men specifikt skulle jag säga tävlingen inom laget och även mot motståndarna. Målvakter ska på träningen tävla mot varandra, i matcher visa vem som är den bästa målvakten. Utespelarna likaså, tävla mot en kille som är närmast en själv spelmässigt, se till att göra allt som den spelaren gör fast bättre.

-Säsongen 2020/2021 står för dörren, vad är känslan?

Såhär tidigt inpå säsongen är känslan god. Vi har hunnit med att spela några träningsmatcher och gjort det bra, väldigt bra många gånger. Vi har en konkurrenssituation i laget som inte fanns i närheten av förra säsongen. Riktigt kul att se så många ta chansen när den väl uppstår.

-Ni har en spännande mix i er trupp hur skulle du beskriva den?

-Väldigt intressant. Viktigt att vi kunde knyta till oss en såpass etablerad spelare som Joakim Sjö, i och med att vi tappar Sam Jonsson. Sjö kommer bidra mycket med sin erfarenhet och spel i högre serier. Sen har vi det yngre gardet där det är svårt att inte imponeras av en kille som Felix Nordström som endast har spelat innebandy i tre årstid och redan nu är med och konkurrerar om en plats i Division 2 på allvar.

-Nacka har även i år en utsagd målsättning att nå division 1, vad tror du om era chanser?

-Vi är bättre än ifjol, sen har jag just nu för dålig koll på andra lagen i serien. Men Nacka Wallenstam är bättre säsongen 2020/2021 än ifjol

-Vad tror du generellt om herrtvåan och vilka blir era utmanare?

-Vi förbereder oss själva just nu, så har lite för dålig koll på motståndarna. Men lagen jag förväntar mig vara med i toppen är Jakobsberg, Åkersberga då dem kommer från Division 1. Dem vill säkerligen studsa tillbaka omgående. Sen tycker jag Väsby är en av favoriterna med tanke på samarbetet med AIK och allt positivt som det bör ge med sig.

-Vem vinner interna poängligan?

Kevin Ahlholm!

-Ert damlag spelar som bekant i SSL, gör det att ni känner mer press att er uppåt i systemet?

-Inte alls, tvärtom skulle jag säga. Vi kan rida på deras våg lite i bakgrunden och lägga upp en bra och ordentlig grund. Att Nackas herrlag kommer spela högre upp i seriesystemen kommer att ske, frågan är bara när stegen tas. Men det gäller att ta det varsamt.

-Hur kommer Nacka kännetecknas på planen?

-Tålamod och enkelhet. Med dessa termer kommer vi spela en tålmodig, bollförande innebandy som på ett enkelt och snabbt sätt gör att vi tar vårt egna spel till nya nivåer.

-Du är med på Robinson och får välja fyra personer att ha i ditt lag, vilka väljer du och varför?

-Intervjuns enklaste fråga,

  •  Nina Stark skall med då hon lätt kan vara till hands när någon skadat sig och dela med sig av sina livserfarenheter.
  • Lennart ”Lelle” Kronwall skall absolut med, vi behöver sätta oss ner i lugn o ro och prata om Nackas historia, då han varit med i föreningen längre än vad många i laget har levt..
  • Ture Arborelius utan tvekan ska med i laget! Det verkar hända så mycket roligt runt den här killen så han måste ju bara med. Sen att han besitter en längd som får många basketspelare avundsjuka är absolut till vår fördel.
  • Mårten Engström har också egenskaper som bidrar till laget. Här behövs nog ingen större presentation. Med hans energi kammar vi hem en å annan tävling, och skulle det mot all förmodan vara så att vi förlorar i en tävling och hamnar i öråd..

-Vem blir utröstad först?

.. då är det ett ganska lätt val att vi kommer rösta ut Mårten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: