Herrar division 2 – Nacka Wallenstam IBK

Vi har tagit oss igenom samtliga lag i herrettan och har hunnit gå igenom Väsby AIK i herrtvåan, nu tar vi oss an den stora favoriten till att vinna division 2, och det är en klubb som försökt många år. Nu känns dem redo att ta steget med smarta rekryteringar och en bra trupp. Vi fick oss en pratstund med sportchefen Kim Leindahl från Nacka Wallenstam IBK.

Hej Kim, du är sportchef för Nacka Wallenstams herrar, hur länge har du varit sportchef och vad var det första du gjorde när du tillträdde?

-Det är nu mitt andra år som Sportchef för Nacka WIBK Herr, tillträde förra året efter ett år som tränare tillsammans med Patrick ”Geten” Carlsson. Patrick är även mitt bollplank i alla frågor och har ett stort engagemang tillsammans med mig. Det första vi gjorde var att kontakta Markus Palokangas, då i Huddinge, för att presentera vår vision. Idag är Markus engagerad som både spelare och ledare i Nacka.

Säsongen 2019/2020

Förra säsongen hade ni en tydlig målsättning att kliva upp i division 1 men föll på målsnöret i och med er tredje plats, hur skulle du beskriva säsongen 2019/2020?

-Säsongen 19/20 är märklig och det är surt. Men likt en match-situation när domaren blåser i pipan till din nackdel och du inte håller med är det bara att hålla tyst, acceptera läget, ställa upp i försvar och fokusera på nästa uppgift. Lite så ser jag på föregående säsong. Det var bara att acceptera läget, ta nya tag och se framåt istället.

Vilka utropstecken tar ni med er?

-Mina reflektioner från tidigare år att vara väl förberedd tidigt. När man tar steget från H2 till H1 gäller det att vara förbered innan man tar steget upp. I H1 går spelet går snabbare, spelarna är fysiskt starkare och tiden med bollen kortare. Så redan i år kommer vi träna som ett H1 lag för att vara redo.

-Vi tog 3 veckors paus efter säsongens tråkiga slut, samlade tankarna och drog igång relativt snabbt med 3-4 träningar i veckan fram till Juli och har fortsatt så sedan starten i Augusti.

Vad måste fungera bättre för att ni ska stå som seriesegrare kommande säsong?

-Vi behöver ha en större trupp, vilket vi idag har, så vi inte står och faller med enskilda spelare likt förra säsongen. Du vet aldrig när skador eller sjukdomar slår till. En större trupp skapar även förutsättningar att utvecklas som spelare istället för att bli bekväm i sin roll.

-Vår lägsta nivå behöver höjas. Jag vill varken hissa eller dissa något annat lag men vi tar 6/6 poäng mot Vallentuna men tappar 4/6 mot Lidingö. Samma hårda slit ska gälla oavsett vilket motstånd som står på andra sidan.

Nacka mot toppen

Säsongen 2020/2021 står för dörren, vad är känslan?

-Känslan är bra. Jag känner ett lugn och tillit till både spelare som ledare inför kommande uppgift. Alla är med på tåget och vet vad som kommer krävas denna säsong för att nå vårt mål. Truppen är näst intill intakt. Sam Jonsson väljer att lägga klubban på hyllan och satsa på familjen och jobb, resterande spelare finns kvar från förra säsongen. Förstärkningen har skett med ett flertal starka spelare som gör att truppen består av 23+2 från start. Att delar av förstärkningen kommer med rutin från division 1 skadar såklart inte heller.

Truppen:

Ni har en spännande mix i er trupp hur skulle du beskriva den?

-Rutinerad, hungrig och balanserad. Vi har handplockat de spelare som vi ville komplettera laget med. Men lite tur ska man ha också, några av spelarna hörde av sig till oss och såg vad vi har påbörjat  något spännande i föreningen!

-Joachim Sjö, Markus Palokangas, Kim Kallio, Robin Brown, William Lejonclou, Marcus Noté. Spelare som vi garanterat kommer se högt upp i poängligan kommande säsong. Speciellt glad är jag att Kevin Ahlholm ser vad vi bygger i Nacka och valt att stanna kvar, trots intresse från klubbar i division 1 och allsvenskan.

Hur ser du på er ledarorganisation?

-Den är, likt truppen, spännande. Nacka kunde ha valt en inriktning med ”rutinerade namn” men jag valde istället att satsa på något ungt och nytt från våra egna led. Likt unga lovande spelare som lyfts upp i herrlaget ska även morgondagens ledare kunna hittas inom organisationen. Det finns en stor vilja, engagemang, hjärta i ledarstaben. Sen ska man inte sopa under mattan att rutin är viktigt, men den kommer.

Bloggens kommentar om truppen:

Nacka har ett väldigt spännande lagbygge som definitivt blivit ännu starkare sen förra säsongen. Christoffer Wiberg och Robin Brown hämtas från Värmdö där Wiberg, född 2000, har alla möjligheter att blomma ut i år. Annars är det värvningarna av Kim Kallio och Joachim Sjö som spetsar till laget. Kallio hämtas från Ingarös nerlagda division 2 lag och har under flera säsonger varit en framstående poängspelare. Joachim Sjö är en notorisk målskytt som förra året gjorde 15 mål på 20 matcher i division 1 med Älvsjö AIK, räkna med att han kan uppnå det dubbla i år.

Att Kevin Ahlholm stannar är även det en viktig pusselbit. Talangen som senaste åren haft en explosiv utveckling har uppvaktats av klubbar högre upp i systemet, fullt förståeligt, men har ändå valt att stanna i Nacka. Även Lejonclou är en spelare som fortsätter i Nacka efter ett första år där han gjorde 18 poäng på 18 matcher. En smart och avig spelare som kommer storma fram på planen.

Summerat så bör detta var en given serieseger, men då gäller det att Nackas ojämnhet tidigare säsonger är borta.

Nacka har även i år en utsagd målsättning att nå division 1, vad tror du om era chanser?

-Det är faktiskt fjärde tredjeplatsen i rad säsongen 19/20. Målsättningen är solklart från både föreningen som lag: Nackas herrlag ska spela i division 1. Att skynda långsamt kan vara ett bra ordval här. Gör vi saker och ting rätt är det vår tur att ta steget upp säsongen 20/21!

Vad tror du generellt om herrtvåan och vilka blir era utmanare?

-H2 är klurig. Finns ”rävar” i flera lag som kan trolla, och dessa får inte underskattas, samt några föreningar som varje år satsar för att ta steget upp. Väsby är garanterat ett lag att räkna med i år och samarbetet med AIK kan producera flera duktiga spelare med tiden. Lagen från division 1 ska man aldrig räkna bort. Åkersberga, Jakobsberg men även Hässelby tror jag kan överraska.

Vem vinner interna poängligan?

-Markus Palokangas eller Joachim Sjö.

Ert damlag spelar som bekant i SSL, gör det att ni känner mer press att er uppåt i systemet?

-Nej. Att damerna spelar i SSL är bara roligt och vi gläds med dem. Det är snarare jag tillsammans med Max Bruce, Sportchef Nacka Ungdom, som lägger pressen på herrlaget. Vi vill etablera Nacka Wallenstam IBK som det självklara valet för unga spelare och ledare att utvecklas i. Är man en ung spelare i Nacka ska man kunna sikta på föreningens seniorlag och dörren till träning ska vara öppen. Även individer utanför föreningen ska vilja söka sig till Nacka. Är man en av de största klubbarna i Sverige bör man också vara ett av de attraktivare valen. En viktig pusselbit i det bygget är då att representationslaget spelar i division 1 eller högre.

Hur kommer Nacka kännetecknas på planen?

-Nacka har alltid varit ett försvarsstark lag som är svåra bryta ner. Dessvärre har vi varit lite svaga i produktionen framåt. Den här säsongen vill vi utveckla vårt offensiva spel och bli ett framåtlutat, bollförande lag som vågar diktera matcherna. Med en större trupp har vi möjlighet att ha högre fart på träningarna och lära oss att själva styra över tempot i matcherna

Du är med på Robinson och får välja fyra personer att ha i ditt lag, vilka väljer du och varför?

-Min fru och dotter ska självklart med annars åker jag inte!

-2 kvar.

-Patrick Carlsson tror jag hade haft det tråkigt med utan och Conny Leindahl får sköta byggandet.

Vem blir utröstad först?

-Min fru. Ingen toalett, ingen tandborste eller tandkräm, sand mellan tårna.. Jag hade fått höra det dagligen. Hon ryker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: