Hjalmar Hjorth – 08:arnas landslagskille

Bele Barkarbys unga och stora talang Hjalmar Hjorth blev ensam ”08:a” i den U19-landslagstrupp som togs ut under torsdagen den 20 augusti. Hjalmar har länge varit en av de riktiga stöttepelarna och stöttespelarna i Bele Barkarbys HJ/JAS-lag, och är nu även etablerad på allsvensk seniornivå i Bele Barkarbys A-lag. Under säsongen 19/20 lyckades Hjorth göra 11 mål och 1 assist på 17 matcher i seniorallsvenskan, ett tecken så gott som något på en offensiv urkraft i Bele Barkarby och som nu ska testas i gult och blått.

InnebandySTHLM fick en intervju med Hjalmar där vi bollade frågor om såväl framtid i U19, lite historia i Bele Barkarby samt en mycket avgörande fråga där Hjalmar visar att hans kärlek för hemmahallen har gått överstyr…

Först ut, ett stort grattis till platsen i U19-truppen. Jag följer upp med den mest sport-klyschiga frågan som finns – Hur känns det att ha blivit uttagen?

– Tack! Det känns naturligtvis riktigt bra!

Vad säger du om att vara ensam 08:a i truppen? Kommer du behöva tolkhjälp för att förstå vad medspelarna säger?

– Ser man till resultat rent allmänt från Stockholm så är det nog inte så konstigt. Vi 02:or gick ju inte ens vidare från gruppspelet i SDF-SM. Men jag tycker att många spelare från distriktet har kvalitet nog att vara med. 

Med detta steg har du tagit ett sjumilakliv i din innebandykarriär Hjalmar. Siktar du mot landslaget nu?

– Först och främst ska jag satsa på att komma vidare från det här. För att nå VM-truppen måste man prestera hela säsongen. Sedan får vi se. Det är många steg jag måste ta, men visst är det slutmålet!

Du är ju nu en etablerad spelare även på allsvensk nivå, med Bele Barkarby. Har du alltid spelat för Bele Barkarby?

– Nästan så faktiskt. Jag bytte till Bele från Järfälla när jag var 8 år.

Den här intervjun kommer att handla främst om JAS, där du kommer att göra ditt sista år. Kommer du att sakna Oscar Kristensen bredvid dig?

– Javisst, självklart. Men någon gång måste man lära sig att prestera utan honom… 

Vad säger du om den grupp som Bele Barkarby har hamnat i? Ni har några lite längre resor till Uppsala och Västerås, men vilka Stockholms-lag tror du kan utmana er mest och bäst?

– Jag tror att Väsby kan utmana. Järfälla var duktiga förra året, men bestod typ bara av 01:or eller Ekerö spelare – så de kommer att tappa mycket. De andra Stockholms-lagen borde inte vara några problem, bara vi presterar. 

Du har ju alltid varit en extrem talang, men när upptäckte du att du var så himla bra på innebandy?

– Det var väl när jag fick flytta upp i HJ och möta lite äldre spelare.

Vilka andra Stockholms-lag i er egen och andra JAS-grupper tror du har en verklig chans att ta sig till ”Festen”?

– Jag tror att Värmdö, TT och Huddinge kommer att vara vassa den kommande säsongen… 

Du var ju en del av distriktslaget för P02 som hade det tufft i Gävle, trots en skön mix av spelare. Om du fick värva in fyra av dessa grabbar till Bele Barkarby för att bilda femma med dig, vilka skulle det vara?

– Backparet Ludde Johansson och Axel Frank samt Philip Wiss och Alex Lennström som kedjekompisar.

Du har ett år kvar på gymnasiet, som för din del är NIU i Solna och ekonomiprogrammet. Vad har du tänkt att göra efter studenten?

– Jag har tänkt att plugga vidare, helst i Lund, Uppsala, Linköping eller Stockholm. Dock vet jag inte om det kan bli något sabbatsår innan universitetet.

Nu spelar ju Bele Barkarby i Allsvenskan, precis som de ”bästa” Stockholmslagen. Men om du skulle vara tvungen att välja mellan att gå till AIK eller Djurgården, vilket lag väljer du och varför?

– AIK ligger mig varmare om hjärtat fotbollsmässigt, men innebandymässigt går det inte att välja. Där finns bara Bele Barkarby.

Vilka är dina styrkor på planen, och vilka svagheter har du kvar att jobba med?

– Mina styrkor är nog min rörelse utan boll och mitt skott. Sedan behöver jag jobba mer på tekniken.

Du är ju även väldigt snygg, säger de innebandyintresserade tjejerna. Kan man dra nytta av skönheten som innebandyspelare? 

– Nä, innebandy-kortet är nog inte den vassaste kniven i lådan… 

Slutligen. Vilken är din favorithall i Stockholm?

– Björkebyhallen.

Vi tackar Hjalmar Hjorth för intervjun och ber att få återkomma med en neutral, gedigen och ärlig ranking av de olika JAS-lagens hemmahallar inom kort. Vi kan avslöja att det definitivt är så att vi och Hjalmar inte delar kärleken till den trånga betongbunkern ute i Järfällas utmarker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: