Långläsning: Värmdö IF – Herrar division 1

Nu har vi kommit till det sista laget i herrarnas division 1, nämligen Värmdö IF. Värmdö som under årets silly season haft ett par tunga tapp och generationsväxlar. Samtidigt som tappen är tunga har det tillkommit ett gäng spännande talanger som nu ska ersätta de spelarna som lämnat. Värmdö står inför en spännande säsong med deras nya truppbygge. För att göra denna genomgång har vi med oss Värmdös tränare Johan Svahn som tillsammans med Niklas Lundmark ska styra skutan.

Hej Johan och tack för att du ställer upp på att hjälpa oss med vår laggenomgång. Men vem är Johan Svahn och när blev du tränare för Värmdö Herr?

-Det här blir min tredje säsong i Värmdö tillsammans med Niklas Lundmark.

Du har tidigare varit assisterande tränare bakom Magnus Jäderlund, men i år tar du över huvudtränaransvaret. Vad är det första du identifierat att du vill göra?

Under de fyra säsongerna som vi har haft tillsammans har filosofin runt innebandy varit hyfsat lik. Det som står på agendan likt tidigare är att släppa fram spelare med potential och vilja. 

Säsongen 2019/2020- en säsong som lovade mer

Förra säsongen inledde Värmdö överraskande svagt, visserligen två vinster i inledningen – men sedan kom ett par tyngre förluster på rad. Men Värmdö redde ut den tuffa inledningen och avslutade serien på en stark tredjeplats bakom Täby och Älvsjö. Väl i kvalet hade vad som helst kunna hända och det måste ha känts tungt för Värmdö, med tanke på att de avslutade serien starkt, att inte få genomföra kvalet. Liam Åström vann poängligan före Älvsjös Victor Ferraresi, samtidigt som Kim Johansson återigen visade att han är en av seriens bästa avslutare när han vann skytteligan med 40 gjorda mål. Kapten Henrik Johansson var även han ett stort utropstecken med sitt starka tvåvägsspel och landade på 18 poäng.

Precis som Svahn säger i en av frågorna nedan behöver Värmdö hitta en bättre balans under matcherna. En snabb överblick på deras matcher visar att när det släpps in mål, så släpps det in med större frekvens som till exempel bortamatchen mot Farsta. 

Det som annars går att urläsa är Värmdös styrka mot topplagen. Värmdö plockar poäng i båda matcherna mot TT, en vinst och en övertidsförlust, en av två matcherna mot både Älvsjö och Täby. Därav hade kvalet blivit intressant.

-Ni inledde säsongen överraskande svagt men höjde er avsevärt under resans gång. Hur ser du på Värmdös säsong 2019/2020?

Det var ett gäng nya spelare som kom in i truppen. Det tog ett tag för oss att hitta rätt i roller och det kom inte som någon överraskning för oss. Topp 4 var målet för oss för att sedan vara vassa i ett kval. Den storyn behöver väl knappast dras igen…. 

Vilka utropstecken tar ni med er?

Högstanivån är väldigt hög med en rad duktiga spelare samt det stabila försvarsspelet. Att få lägga till talang i detta gör oss till en spännande mix.

Vad behöver utvecklas för att fortsätta befästa er position på övre halvan av tabellen?

Vi behöver ta bort svackorna ur matcherna men även vara mer effektiva i vårt spelförande moment. 

Säsongen 2020/2021 – kvalplats är åter målet

-Hur förbereder ni er för säsongsstart?

Försäsongen drog igång tidigt i år med tanke på inställt kval där vi har fokuserat på löpning men även smidighet. Från nu och framåt har vi 4 träningsmatcher plus DM inbokat. 

Truppen: 

Värmdö har haft en spelaromsättning där främst Liam Åström, Filip Rönnkvist, Jimmy Risberg och Martin Ekstrand har lämnat, ni kan se detta mer tydligt på vår Silly season tråd. Värmdö har, som vi inledde genomgången med, fått in mycket ungdomlig kvalitet från Ingarö. Det framgår med all tydlighet att Värmdö gör ett generationsskifte, vilket de flesta lagen ställs inför, som till exempel TT. Men det finns en stark ryggrad som är kvar och kan guida de yngre spelarna, så det kommer helt klart att bli spännande att se vad talanger som Emil Mattsson, Jacob Lindholm, Axel Bäckström kan hitta på tillsammans med Kim och Henrik Johansson, Nick Ahlholm. 

Ni har tappat, eller inte valt att förlänga med många spelare från fjolårets trupp samtidigt som ni har fått in många duktiga talanger från bland annat Ingarö, vad skulle du säga pågår i Värmdö IF?

-Värmdö har en stabil stomme av lite äldre spelare som spelat tillsammans väldigt länge. Den stommen har de senaste åren etablerat sig som ett av de bättre division ett-lagen i Sverige. I takt med att det finns en lokal kull av talangfulla spelare som nu är redo för att ta upp konkurrensen om en plats så finner det sig naturligt att ge dessa chansen. 

-Hur ser du på mixen i laget?

Det är just mixen som är charmen med lagidrott. Att ha unga spelare på väg uppåt och de med mer rutin som ställer höga krav. Det är just den mixen som jag tycker att vi fått till

Truppläget:

Då Värmdös trupp inte är helt spikad än kommer vi att återkomma när truppen är satt, därför baserar vi vår genomgång på de spelare Svahn nämner samt att vi vet är klara för spel. Nedan redogör Svahn för sina lagdelar som de är i nuläget.

Målvakt: 

Oscar Rosén gör sin tredje säsong i Värmdö där han utvecklat sitt spel och blivit mer stabil med åren. 

Backar

Värmdös hjärta och motor. Här finns Värmdös fysik bla. i form av Mike Hessedahl, klubbens trotjänare Pierre Johansson med sina 30 år i klubben samt lagkaptenen Henrik Johansson, seriens mest spelskicklige back. 

Centrar: 

-Rutin och talang blandas här. Positionen där Martin Norling varit en gigant i Värmdö kommer att utmanas av Nick Ahlholm samt talang i form av Emil Mattsson.

Forwards: 

-Seriens sniper Kim Johansson fortsätter i Värmdö. Där säkerställs en del av lagets målskörd. Niklas Johansson har tränat slagskott hela sommaren och saknar trashtalket i de tighta matcherna. Axel Bäckström blir spännande att följa då han kom in i laget under förra säsongen. 

Ledare:

Tränare: Johan Svahn & Niklas Lundmark

Sportchef: Johan Rönnkvist

Material: Göran Tornevik

Bloggens kommentar:

Även om det är några tapp så sitter Värmdö på en kvalitativ och spännande trupp. Även om Ekstrand inte är kvar är Oscar Rosén en riktigt bra målvakt som tog Värmdö till kvalet och play off 2 säsongen 2018/2019. Har fått tonvis med erfarenhet och lär vara rejält sugen på att få vara förstamålvakt igen.

Backsidan är även den hög kvalitativ med Henrik Johansson i spetsen och Jacob Lindholm har alla ingredienser för att bli en storback, kan mycket väl få ett stort genombrott i år. Pierre Johansson bidrar även han med rutin i överflöd och kommer vara enormt viktig i ett Värmdö som blivit mycket yngre. Bra mix mellan offensiva och defensiva backar.

Supertalangen Emil Mattsson det spännande namnet. I år kommer han får en stor roll i Värmdö och han har kvalitén för att leda en av deras offensiva kedjor. Inte omöjligt att han kommer vara med i U19-landslaget. Den tredje centern är underskattade Nick Alholm, inte den center som gör mest poäng, men alltid ett hårt jobb, lär dock öka på sin poängskörd i år.

Forwardssidan ser något svagare ut rent än förra säsongen, men Axel Bäckström kommer bli en Succé, otroligt skott och spelintelligens och det kan mycket väl vara en ny Kim Johansson. Det blir intressant att se om Kim Johansson når upp i 50 mål i år. Extra intressant och se hur mycket speltid en spelare som Viktor Berg kan få, behöver kanske bli mer fysisk men samarbetet med Mattsson är exemplariskt. Niklas Johansson är enligt Svahn en trashtalkare av rang och kommer komma under skinnet på motståndarna och sen göra lite mål på det, en spelare alla hatar att möta men som du älskar att ha i ditt lag.

Sammantaget har Värmdö en trupp som kan hota om kvalplats, men då gäller det att talangerna kliver fram och levererar som understöd till de äldre herrarna. Vi väljer att tro att dem kan göra det och att Värmdö ändå blir att räkna med. Svahn och Lundmark vet vad som krävs för en topp 4 placering och hur de ska få in sina yngre förmågor i spelet. Det kan se knackigt ut i början, men precis som förra säsongen ska de aldrig räknas ut.

-Hur kommer Värmdö kännetecknas på planen?

-Fysiska, framåtlutade och med stor vilja.

Vad tror du om era chanser till kval i år?

-Vi vet vad som krävs för att ta oss dit. Topp 4 är ett av våra delmål. 

-Vad tror du generellt om herrettan?

Det blir en jämn serie där alla kan slå alla. Jag har lite för dålig koll på vad som hänt i andra lag men det finns absolut spelare som skulle kunna spela betydligt högre upp. 

-Hur ser samarbetet ut med Juniorlaget och eventuellt reservlag?

Vi har valt att jobba nära varandra för att kunna länka ihop potentialen med representationslaget. Vi har en grupp spelare som kommer att pendla mellan de olika trupperna.

-Varför ska vi följa Värmdö herr i år?

Vill man se old school-innebandy blandat med passion i Stockholm så är Värmdö laget att följa. 

Du är med i Robinson och får välja 4 personer att ta med dig, vilka?

Jag tar med mig tränarna från topp fyra säsongen 19/20. Då kan det surras plast och vem som hade störst chans i ett kval som aldrig blev. 

Vem blir utröstad först i örådet?

Jag hade åkt ut först. Hungrig och sova på en strand hade skickat hem mitt humör omedelbart.

Fem snabba:

Stockholms bästa och sämsta hall?

Sämsta hallarna är de utan publik.

Drömrubrik säsongen 2020/2021? 

U19-spelaren skjuter Värmdö vidare!

Vinna med 1-0 eller 10-9?

10-9, Vinn bara. 

Vem tar du med dig till en öde ö?

Det är säsong, då är enda ön som är aktuell för resa Värmdö

Nacka Forum eller Värmdö  Marknad? 

Värmdö Marknad.

En kommentar på “Långläsning: Värmdö IF – Herrar division 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: