Vad väntar oss i höst?

På fredagskvällen satt två tredjedelar av redaktionen i K-Rauta Arena, före detta Hägerneholmshallen, i Täbys norra utmarker. Det var innebandycup. Det var gräddan av landets DJ/JAS-lag som inledde DJ Invitational. Totalt på läktaren fanns det en handfull personer. Några spelare som inte spelade, några ledare som inte ledde, någon funktionär – och så vi… Detta samtidigt som något tusentals storhandlare jobbade sig ut genom kassaköerna på IKEA eller GeKå:s i Ullared. Detta föranledde mig att reflektera lite över hur hösten kan te sig, och vad vi gemensamt kan göra för att göra det mesta och det bästa om det värsta händer och höstens matcher måste spelas utan publik.

Allsvenskan i fotboll spelas utan publik, och kanske – kanske – beror vissa lags uppenbara kräftgång att det är tomt, öde och då naturligtvis kliniskt oengagerat på läktarna på Tele 2 Arena eller Friends. SHL planerar mer eller mindre för en höstsäsong utan publik. Landets virologiska överste-förstå-sig-på:are Anders Tegnell verkar inte öppen för att tänka i banorna att social distansering och munskydd skulle kunna ge idrottsrörelsen möjlighet att släppa in lite folk i sina arenor. Västerås Hockey tänkte utanför boxen och har släppt 50 biljetter vardera till två träningsmatcher mot SHL- lagen Örebro och Färjestad. Biljetterna kommer kosta 995 kronor styck, men då ingår tre-rätters middag, och en generös spridning av den fåtaliga publiken i den stora hallen.

Tyvärr tror jag inte att vi i innebandyn skulle kunna ta 995 kronor per biljett för ”Maggets förhandsfavoriter” i JAS D VH/Tungelsta – Djurgården för att fixa in lite slantar till klubbarna. Men att sälja 50 numrerade biljetter, till väl utmärkta platser, arrangera en smidig och socialt distanserad ingång och utgång, tydliga avståndsmarkeringar i kön till cafeterian och några funktionärer som spritar allt hela tiden – då borde vi väl kunna få lite drag i hallarna? Sedan har vi tillgång och efterfrågan. Någon hundring eller två per person för att hantera merarbetet är väl rimligt?

Det är ju taskigt mot de som inte kommer in hallen, men som ändå vill se matcherna. Alla klubbar i Stockholm inom vårt bevakningsområde i HJ1, DJ1, JAS, H1 och D1 borde kunna se över och införa webbsändningar från samtliga matcher, som erbjuds tittarna till självkostnadspris. Tekniska lösningar som tillräckligt bra uppkoppling för att kunna sända utan det laggar när ”Lagge” i TT bryter fram måste säkerställas. Samarbete med erkänt bra aktörer, som SolidSport till exempel, bör redan nu förhandlas fram – om det inte redan finns. Publiken måste kunna få se matcherna, live och utan alltför stora problem om publiken inte släpps in i hallarna.

Men vi kan ju hoppas, att allt blir bättre och någon sorts flockimmunitet gör att vi kan flockas runt matcherna i höst. För upplevelsen i K-Rauta Arena igår var något man helst vi slippa, med tomma läktare, ingen korv eller kaffe, inga käbblande idrottsföräldrar och där Åkersbergas coach var ensam om att gnälla på den dömande duon. Samtidigt vet vi inte, och ovissheten hanterar vi bäst genom att planera för det värsta och hoppas på det bästa. Ni i klubbarna kan börja prata om detta nu, tycker vi – som ändå kommer att bevaka enstaka matcher som mediaaktörer…

2 kommentarer på “Vad väntar oss i höst?

Add yours

  1. Självklart ska klubbarna kunna ta mer än självkostnadspris för att webbsända matcherna, det ska ju rimligen täcka upp en del av cafebortfallet. SolidSport erbjuder i sitt standarderbjudande 50% till klubben, då kan man inte sälja matcher för en tia och vara nöjd.

    Men först av allt måste Innebandyförbunden (Stockholm och Svenska) meddela (inte bara rekommendera) hur och med vilka krav seriematcherna ska genomföras i höst och inte lämpa över det ansvaret på klubbarna, vilket fallet varit under stor del av vår/sommar. Är ju snart två månader sen de uppdaterade sina Covid-19 rekommendationer och dem behandlar ju ännu bara träning och träningsmatcher.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: