Långläsning – Älvsjö AIK Damer division 1

Då är vi tillbaka med en genomgång på damsidan. Eftersom det är Älvsjövecka är det Älvsjö Dam (B) som hamnar i blickfånget. Älvsjö är inför säsongen 2020/2021 nykomlingar i division 1 efter sin andra plats bakom Huddinge IK i division 2 södra. En poäng skiljde Älvsjö och Huddinge åt, men det är nu historia och Älvsjö ser framemot en återkomst i damettan. För att göra den genomgång har vi tagit hjälp av lagets tränare Tord Karlsson

-Hej Tord , för de som inte vet, vem är Tord Karlsson?

-Hej, i korthet är jag en sportintresserad 52 åring som har en fru och två barn. Bor i Huddinge och började själv spela innebandy på ”gamla” dagar, jag var väl 18-19 när jag slutade med ”min” sport utförsåkning och började med innebandy i Fullersta IBK. Jag började coacha/träna innebandy i Huddinge IK, flickor 97 för 10 år sedan för att sedan få möjlighet att byta till Älvsjö DJ för 6 år sedan.

När gick du in som tränare i Älvsjö AIK dam (B) och vad var det första du tog tag i?

-Jag och min radarpartner Magnus Fahlman körde Älvsjö DJ i några år och för tre år sedan fick vi förfrågan om vi ville ta över Dam B i Älvsjö. Visst sa vi, om tjejerna vill ha oss. Dam B hade kört i Div.2 och om jag minns rätt var de nära att åka ner till 3:an säsongen innan. Vi gick in till tjejerna och presenterade oss och sa, “vill ni vara med på en resa, vi vill spela i Div.1 nästa säsong, vill ni?” Tjejerna fick 20 min betänketid och efter hårda diskussioner, tjejerna emellan, blev svaret JA. Så, vi körde igång direkt med tuff fysträning på våren och höll på hela sommaren vilket gav resultat tillslut i  form av en Div.1 plats säsongen därpå. 

En förväntad säsong enligt målsättningen

Älvsjö kom som tidigare konstaterats tvåa i södra division 2, en poäng bakom Huddinge IK (som för övrigt inte längre existerar utan nu går under namnet Huddinge IBS (B) i division 3). Älvsjö och Huddinge var överlägsna gentemot motståndarna, både gällande poäng men även målskillnad. Älvsjö gjorde flest mål och släppte in minst mål. Ett av de stora utropstecknen var Angelica Öqvists 15 poäng på 11 matcher varav 12 av dessa var mål. Älvsjö går rent men förlorar två matcher på hela säsongen. Den första kom i premiären mot Tullinge (B) , en match som slutade 2-3 till de orangeklädda. Den andra kom mot just Huddinge i omgång 9 efter en, enligt Ibis, usel tredje period. Det bäddade för att Huddinge vann serien. 

Andra utropstecken är att Älvsjö har en stor trupp och roterar på många spelare, därtill även många yngre förmågor som tog plats förra säsongen. 

Förra säsongen kom ni tvåa i damernas division 2 södra och blev uppflyttade till division 1, hur skulle du summera er säsong?

-Förra säsongen blev ett mellanår eftersom vi ramlade ur Div.1 och det egentligen inte på grund av oss. Älvsjös A-lag hamnade i kval för att hänga kvar i  Allsvenskan och reglerna sa då, att om ett av förenings lag riskerar att hamna i samma serie får laget under inte kvala till samma serie. Vi hamnade tyvärr på första kvalplats men vi fick då således inte kvala utan åkte ur direkt. Extra surt blev det när förbundet, troligen på grund av oss, tog bort denna regel 1 månad efter säsongen. Vi fick slicka såren, blev av med några spelare men fick också påfyllning. Vi gör väl en ok säsong utan att glänsa, tyvärr gör vi vår troligen sämsta match när vi möter ettan i serien Huddinge och vi blir till slut tvåa.

-Vilka utropstecken tar ni med er från föregående säsong som blir viktiga i ettan?

-Vi har jobbat mycket för att få ett stabilt försvarsspel som alla skall känna sig trygga i, det vet vi behövs även i ettan. Vi jobbade även en hel del med att försöka skapa snabba spelvändningar och gå en rakare väg mot mål.

-Vad ser du måste utvecklas för att konkurrera i ettan så ni hänger kvar?

-Tålamodet i anfallsspelet och att spelarna måste lära sig att ta snabbare beslut. Eftersom vi tidigare har spelat i ettan vet vi att den största skillnaden mellan Div 1 och 2 är tempot och tiden man har på sig att spela bollen. Så, tempo tempo tempo.

Älvsjö går in med gott mod i säsongen 2020/2021

Älvsjö går in som nykomlingar men många spelare var med på resan när det begav sig senast och ledarna vet vad som väntar. Vi tror Älvsjö kommer vara en väl förberedd nykomling. Utifrån den dominansen de hade i division 2 bör de kunna klara sig kvar i ettan denna gång. Det finns en hel del kvalite och det ska bli spännande att se Älvsjös trupp när den är satt.

-Ni har en väldigt lång försäsong men nu närmar sig seriestart, hur förbereder ni er?

-Efter att säsongen avbrutits och läget för smittspridning var osäkert, tog vi en paus från all aktivitet. I början på Maj körde vi igång fysträningen igen och gjorde även några innebandypass. Vi har sedan haft ett kortare uppehåll under sommaren och har nu kört igång igen där vi blandar fys med lite innebandy.

-Vi har inte hört något om ert truppläge, men har ni några spelare som lämnat eller tillkommit?

-Generellt har vi en ganska stor trupp, räknar vi antalet så är vi +30 tjejer. Truppen skall köra både Div.1 samt stötta vårt Div.3 lag. Vi har egentligen inte blivit av med så många, det är väl bara Cajsa Schöld som flyttar och skall börja plugga. Vi har fyllt på med några DJ tjejer som har blivit seniorer i Sofie Landström och Elin Forsell samt några unga lovande juniorer i Madeleine Jonsson, Tyra Fredell och Emilia Edman. Vi har en ny målvakt från AIK DJ, Molly Berg, samt Veronica Kullberg, center/forward från Sköndal. Vi har även nygammal bekantskap i Älvsjö i Klara Bremberg, forward som har flyttat tillbaka till stockholm efter studier. Vi får även tillbaka Sara Deling, forward som kommer tillbaka efter barnafödande.

Truppen: 

-Vi har i dagsläget inte helt spikat trupperna ännu. Som jag tidigare nämnde kör vi Div.1 och Div.3 och vi är inte helt klara med indelningen ännu. Höstens träningar får visa detta.

Med det sagt har Älvsjö inte publicerat sin trupp än och därför har vi heller ingen trupp att redovisa, vi kommer återkomma och komplettera denna artikel i efterhand när truppen blivit satt.

-Hur ser du på lagets mix?

-Mixen tycker jag ser bra ut vi har rutinerade spelare som spelat från SSL ner till unga lovande juniorer. Medelåldern i truppen torde vara någonstans kring 26 år och vi har en bra mix av backar, centrar och forward samt tre hungriga målvakter där Josefin är den mest rutinerad och våra yngre målvakter Molly och Thea.

-Hur ser samarbetet ut med reservlag, juniorlag och i ert fall Damlaget i allsvenskan?

-Vi har haft och kommer att fortsätta ha ett bra samarbete med med både DJ och DamA. Från DJ lånar vi ibland in spelare för att vara med på våra träningar och vi lånar ut spelare som är med på DJ träningarna och på samma sätt lånar vi ut spelare till DamA till vissa av deras träningar och vise versa. Med DJ har vi även samarbete för att köra Div.3. Detta har varit en av strategierna hos Älvsjö AIK att skapa möjligheter för tjejer att spela på rätt nivå och ta kliv i rätt takt. 

-Hur kommer Älvsjö att kännetecknas på planen?

-Förhoppningsvis med ett stabilt försvarsspel (tråkigt kanke någon säger men ett måste) samt med fart och fläkt framåt. Vi har en bred trupp och med olika profiler så vi har möjlighet att anspassa oss lite utifrån vilka motståndarna är och hur de spelar.

-Ni är nykomlingar i ettan, så vad tror du om era chanser?

-Jag tycker de ser hyfsade ut. Vi har lite mer rutin nu jämför med förra gången vi var där och vi vet lite mer vad som väntar. Målsättningen är runt mittenstrecket i tabellen. 

-Vad tror du generellt om serien?

-Serien ser bra ut med fler lag än tidigare = fler matcher vilket blir kul. Jämfört med förra gången vi var i ettan så fanns det bara ett SSL lag i stockholm då och nu finns det två som kanske suger upp lite fler talanger än tidigare, vi får väl se. Jag tror det blir en liten klick av lag i toppen, Råsunda, AIK och Hässelby + kanske något till och sedan blir det resten.

-Vilket lag ser du framemot lite extra att möta?

-Tja, Råsunda är ju alltid kul att möta med sin enorma rutin och meriter, sedan kickas man alltid igång lite extra av derbymatcherna mot Tullinge.😊

-Finns det någon spelare som kommer få sitt genombrott i år?

-Molly och Thea måste jag nämna som kandidater men jag bara får välja en tror att Tyra Fredell kan ta det där lilla extra klivet. Hon har varit med oss lite förra säsongen och har en mycket stor potential. Ett år äldre nu och kan vi som lag ge henne lite mer självförtroende så kommer hon att blomma.

-Du är med i Robinson och får välja fyra personer till ditt lag, vilka och varför?

-Jag plockar från laget.

-Hedvig: måste ha med mig en ledare, vår naturliga lagkapten som har ideer och tycker till om allt det blir aldrig tråkigt heller då munnen går i ett.

Jempa: På ön måste man vi ha en tuff tjej med oss, Jennifer viker aldrig ner sig.

-Jana: Vår Schweizimport. Någon måste göra jobbet, en mer lojal tjej får man leta efter som alltid ger sitt yttersta.

-Thea: Vi måste ha med oss lite ungdomlig entusiasm, nyfikenhet och jävlar anamma också.   

-Vem röstas ut först i Örådet?

Haha, blir nog jag, är inte i närheten att platsa i det där gänget. 😊

Fem snabba: 

Vad ger dig mest adrenalin, Powerplay eller boxplay?

Självklart powerplay.

Vem tar du med dig till en öde ö?

Ingemar Stenmark, min stooora idol. En av få där jag skulle bli fullkomligt starstrucked om jag fick träffa. Vill sitta i timmar och lyssna på hans historier och hans karriär.  

Vinna med 10-9 eller 1-0?

Vinst är vinst men självklart 10-9 då har det spelats innebandy. 

Drömrubrik 2020/2021?

Tja, just nu känns ”Covid-19 utrotat” som ganska ok. 

Mest underskattade spelaren i ditt lag?

Jana Schönbächler 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: