Gästkrönika: Magnus Guilotte i Vallentuna – om JAS och Stockholm

Efter ha läst Rasmus Larssons inlägg på Innebandymagazinet samt följt InnebandySTHLM gällande JAS framtid generellt och kanske framförallt i Stockholm så är det fullt naturligt att vi inte får fram några lag till Innebandyfesten… 

Vi är helt enkelt för många JAS lag i Stockholm fördelat på ett mindre antal talanger som är utspridda i alla dessa lag. Falun, Växjö, Jönköping, Lerum och så vidare har ett ”bästa” lag dit alla går till om man är tillräckligt bra – men Stockholm har istället ett stort antal föreningar som alla drömmer om festen, och där alla föreningar gör allt i sin makt för att behålla sina talanger.

Att man borde sätta ihop ”ett starkt lag” i Norra och ett i Södra Stockholm för att kunna konkurrera med övriga landet om att nå innebandyfesten är en väldigt bra och intressant tanke. Men frågan är bara hur man kan lösa detta.

Den största och första backen man måste kämpa sig över är ju alla olika starka viljor som finns i föreningarna. Vi ledare måste se det ur ett större perspektiv, mer än att bara se om sitt eget lag.

Många klubbar som har lag i JAS till denna säsong runt om i länet tror nog att de kan hävda sig på den nivån när man anmäler sig då man lyckats vinna en cup eller två under åren. Klubbarna har ett gäng duktiga lovande spelare eller anmäler lag för att det är status att spela JAS och på så sätt tro att man kan värva nya spelare till sig.

Sorry men det räcker inte till. Huddinge, Värmdö – och i viss mån Väsby AIK försöker – men hur långt kommer det att räcka? Jag hoppas långt, men jag är samtidigt rädd att det tar slut för tidigt i år igen.

Skulle man likt ett ”stadslag” plocka ut de bästa JAS-spelarna från varje lag så skulle vi nog absolut få ihop ett kanonlag i Stockholm. Kanske att vi skulle lyckats med att få till tre eller fyra lag som håller väldigt bra nivå i det som är Sveriges största innebandydistrikt – men det är kanske att spänna bågen lite för högt. 

Hur kan vi inom Stockholmsinnebandyn lösa att vi får ihop några starka lag istället för massor med halvknackiga?

Allt handlar om att vi måste öppna upp inom föreningarna och att kunna föra en dialog där revirtänkandet läggs åt sidan.

Problemen är många och komplexa tyvärr.

Säg att man lyckas välja ut några lag som de bästa juniorerna ska spela i. 

Ska det vara samma lag varje år? Det dyker ju upp olika starka kullar i olika föreningar nästan jämnt. Ska man satsa på Väsby nästa år för att sen till 04-satsa på Farsta, Huddinge eller Vallentuna? Eller ska man bara satsa på de största föreningarna som Täby, Nacka och så vidare som oftast har hela åldersstegar?

Ska man då starta med att försöka få ihop dem redan i USM-åldern för att under längre tid kunna träna ihop dem? Och…? Hur många Stockholmslag har lirat USM finaler på senaste tiden? 

Då kommer en annan aspekt. Aspekten däre alla de duktiga talangerna måste kunna erbjudas speltid i något starkt seniorlag – för de matcher som JAS ger är inte tillräckligt. Spelarna det handlar om är mestadels 17-18 år gamla, och vana med hög seniornivå i deras hemmaföreningar. För deras nästa utvecklingsfas behöver de få fortsatt seniorspeltid på en hög nivå. Det är många talanger idag som väljer seniorspelet på Divison 1-nivå eller högre nivå före att byta till ett annat bra JAS-lag. Fullt rimligt enligt mig. Det är större risk att förlora talanger i sin förening om man har ett knackigt seniorlag än om man inte kan erbjuda JAS spel.

Bra eller dåligt? Har vi för bråttom att skicka upp juniorer i seniorspel? Det är en annan fråga.

Vilka lag kan i så fall erbjuda seniorspel i Divison 1 eller högre? 

Antalet kandidater minskade helt plötsligt avsevärt…

Hur kommer man i bukt med den problematiken? Dubbellicensen i all ära, men det är väldigt kostsamt och begränsat.

Sedan, och som jag skrev måste alla föreningar med sina starka ledarviljor enas om att det är det bästa för sporten. Det lär inte vara möjligt när för många lag ska enas inom länet. 

Jag tror att ett första steg är att öppna upp mer för samarbete där några få klubbar som geografiskt ligger nära varandra samlas och diskuterar ett upplägg. Kan man inte lösa det med att spela med dubbelnamn för att trupperna är för stora så finns det säkert andra sätt. Man måste bara släppa garden lite och se det stora hela. Sen kanske det är en kortsiktig lösning men man måste börja någonstans. 

Som Rasmus Larsson försöker få fram gällande JAS-seriernas status så behövs ändringar göras. 

Några saker som jag tror kan göra att man slipper många blåbärslag är att sätta en gräns på att till exempel att 50% i JAS trupperna måste vara 18 år. Eller att typ 70% av truppen måste vara 18 eller 17 år. På så sätt får man bort lag som deltar för att se och lära.

Sedan behöver vi lösa seniorspeltiden för de duktiga JAS-juniorerna. Där vore det kanon om man liksom i seniorspelet kunde ha en dubbellicens gällande JAS. På så sätt kunde föreningarna nyttja sina egna talanger till att spela seniorbandy samt HJ-innebandy i sina egna föreningar samtidigt som man spelar JAS i en annan klubbs regi.

Många funderingar som ligger på förbundsnivå – och som vi kanske inte kan påverka men intressanta tankar.

Dock så tror jag att vi i första hand måste släppa skygglapparna inom föreningarna snabbt – för att inte år efter år tappa våra talanger till städer utanför huvudstadsområdet som har slagkraftiga lag i både JAS som senior.

Våga öppna upp och bjuda in till första samtal. Det kanske inte leder till något, men chansen är större än om man inte pratar alls.

Om inte annat så kanske man får lite nya innebandyvänner. Jag tackar för att jag fått lufta komplexiteten i Stockholm gällande JAS/senior från ett ledarperspektivs sida i en av alla JAS-föreningar inom distriktet Stockholm.

Med vänliga innebandyhälsningar

Magnus Guilotte, Vallentuna IBK HJ/JAS 

Vill du också skriva en gästkrönika? Maila gärna oss på innebandysthlm@gmail.com

Här hittar ni vår första del om JAS i Stockholm

Här hittar ni vår andra del

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: