Långläsning: Rotebro IS IBK – Herrar division 1

V börjar närma oss slutet på alla genomgångar och idag har turen kommit till ett av två lag som har sina båda representationslag i division ett, ett lag som inte alltför längesen spelade i Allsvenskan. Vi talar om Rotebro IS IBK herrar. Senaste två säsongerna har slutat i en åttonde plats i ettan, men med stor omsättning och en generationsväxling står Rotebro redo att inte hamna på åttonde plats för tredje gången i ordningen. Till vår hjälp har vi med oss ”Rotans” Sportchef och assisterande tränare Felix Eklund.

-Hej Felix och tack för att du hjälper oss md vår genomgång, för de som inte vet, vem är Felix Eklund?

-Jag är 27 år och bor i Sollentuna, till vardags jobbar jag som bolagsjurist. Jag har varit med som ledare i Rotebro under ett par år och inför den kommande säsongen är jag både sportchef och assisterande tränare i vårt herrlag.

-Du är nytillträdd sportchef för Rotebros herrar efter att förra säsongen varit assisterande tränare i samma lag, vad är det första du har börjat arbeta med?

-Vi befinner oss fortfarande i en väldigt annorlunda situation än vad hör till vanligheten och det har lett till att vår planering har sett annorlunda ut, samtidigt har jag försökt se till att vi ska vara förbereda inför den tidpunkt då säsongen startar.

-Vi har haft turen att kunna behålla de flesta av våra spelare och har fått in några nya spelare i truppen.

Du har varit länge i Rotebro nu i olika roller, hur ser du på din tid i Rotebro?

Jag började som en av ledarna i vårt P00 lag, då jag skulle komma in och hjälpa en av mina kompisar som hade tagit över laget, därefter har det blivit tre år i herrjuniorerna där jag ansvarat för vår juniorverksamhet. Det har varit en rolig resa och det ska bli spännande att fortsätta den med ett tydligare fokus på seniorverksamheten.

Blandad kompott 2019/2020

Rotebros säsong 2019/2020 kan, precis som för många andra lag, betecknas som en berg och dalbana, ett lag som ena matchen vann mot Älvsjö för att i nästa förlora mot något av bottenlagen. Det är väl ingen raketforskning att det lätt blir sådana resultat när det är många yngre spelare som får känna på en högre nivå för första gången. Förlusterna mot Jakobsbergs borta och Farsta är typiska matcher där Rotebro inte alls kom upp i nivå, tidiga underlägen som de inte mäktade med att hinna ikapp.

Men att de gör starka resultat mot topplagen är något att bygga vidare på, det visar på att det finns en hög kvalité i truppen. För att lyfta i tabellen måste de få igång sin målproduktion som är betydligt mindre än lagen i toppen, om det är dit de siktar. Erik Bengtsson är en fantastisk målskytt, men fler behöver kliva fram, kanske Lukas Granath?

Defensivt ser det solitt ut, men i jämförelses, återigen, med de bättrea lagen förra året behöver Rotebro även här bli tajtare.

Förra säsongen slutade ni återigen på en åttonde plats i tabellen på 24 poäng, hur skulle du beskriva er säsong?

-Det var en säsong med blandande insatser, där vi hade några fantatiska insatser mot Älvsjö och Värmdö hemma för att nämna några, samtidigt som vi hade några klart sämre insatser som mot Farsta hemma.

-Vårt mål var att se till att hålla oss kvar i division ett med ett väldigt ungt lag och det lyckades vi med.

-Vilka utropstecken tar ni med er från säsongen?

-Det finns många saker vi tar med oss från den gångna säsongen, men i synnerhet måste jag säga insatserna vi gjorde mot topplagen i serien. Matcherna mot Älvsjö och Värmdö på hemmaplan i januari var två fantatiska insatser där spelarna visade att de hade utvecklats en hel del under säsongen. Om man ska summera det handlar det om en viktig lärdom i att vi måste tävla till hundra procent i varje match för att ta poäng.

-Vilka utvecklingspunkter tar ni med er från förra säsongen för att lyfta i tabellen?

-Vi måste bli bättre på att föra matcher när vi är det lag som måste föra spelet. Vi tappade poäng mot lag längre ner i tabellen förra året för att vi blev ineffektiva när vi hade ett stort bollinnehav eller tog lite lättvindigt på uppgiften.

-Vissa delar kan nog förklaras av en avsaknad av rutin i och med att vi var ett av seriens yngsta lag med en stor del debutanter.

Rotebro undviker åttonde platsen för tredje året i följd

-Säsongen fick ett abrupt slut, men hur förbereder ni er för seriestart?

-Vi har fått lägga om vårt upplägg från tidigare år i och med att det inte fanns några möjligheter till att spela träningsmatcher innan sommaruppehållet, men istället kommer vi försöka spela en hel del träningsmatcher redan tidigt i augusti för att kompensera för det.

Vi har inte hört något om truppförändringar i Rotebro, men skulle du kunna berätta för oss om det skett några truppförändringar?

-Vi har ett par spelare som slutar av lite olika anledningar, däremot blir stommen av förra årets trupp kvar. De spelare som är helt klara ut är Gustaf Lindström och Hugo Järnbrink, där båda slutar med anledning av studier. Därtill har vi Anton Weiner som tyvärr skadade sig i sista JAS-matchen förra säsongen och kommer missa hela den kommande säsongen.

-Vi har ett par spelare som är klara som vi dock inte hunnit presentera och förhoppningsvis några fler på intåg, däremot kan jag tyvärr inte gå ut med några namn innan vi har hunnit presentera spelarna.

Truppen:

Målvakter:

#1 Jacob Näslund

#64 Tim Lundström

Eklunds kommentar:

Det är den tredje säsongen med Tim och Jacob som målvaktspar och det känns bra för att vi vet att vi har två målvakter med kapaciteten att vinna matcher för oss. Det skapar en trygghet för övriga spelare att veta att de alltid kommer ge oss en chans i matcherna.

Backar:

#2 Patrik Jeppsson

#7 Simon Sandman

#8 Jesper Johansson

#30 Teo Schöning

#69 Jonathan Holmberg

Eklunds kommentar:

Vi har en bra mix av backar som kompletterar varandra väl och trots att flera gjorde sin debut i division ett förra året spelar alla med ett stort lugn och uppvisar ett moget spel.

Centrar/Forwards:

#6 Johan Eklund

#10 Anton Weiner – långtidsskadad

#12 Linus Rönnlund

#13 Jack Alexandersson

#17 Simon Fungdal

#21 Lukas Granath

#28 Jakob Dahlberg

#43 Erik Bengtsson

#61 Hilding Dahlström

#77 Daniel Vikman

#81 Alexander Brown

Eklunds kommentar:

Det är nog en av seriens yngre forwardsgrupper där vi har flera 98:or och 01:or blandat med några äldre spelare. Alla har uppvisat att de kan spela ett bra tvåvägsspel samtidigt som vi har flera som vet hur man gör poäng, även alla inte hunnit visa det på seniornivå ännu.

Ledare:

Tränare: Roger Östergren

Sportchef: Felix Eklund

Fystränare Jonas Blomhage

Lagledare: Johan Lienzén

Herrlagsansvarig: Marie Lienzén

Bloggens kommentar:

Rotebro har en spännande trupp som precis, likt många andra lag i herrettan, hade ett ungt lag förra säsongen men som nu fått värdefull rutin. På målvaktssidan är Lundström första keeper med sin rutin från Allsvenskan och sina många år på denna nivå. En stor målvakt som alltid är välplacerad i målet. Jacob Näslund är tvåa men lär utmana om betydligt mer speltid i år. En underskattad målvakt som är vass på att göra sig stor och besitter riktigt bra grepphänder.

På backsidan är Simon Sandman ett väldigt spännande namn, 17 poäng gjorde han förra säsongen och det är ingen tvekan om att kapacitet att spräcka 20 poängsvallen finns där. Bland spelande backar så hittar vi även veteranen Patrik Jeppsson som gjorde fina 15 poäng förra året, enormt viktig för detta unga Rotebro. Teo Schöning är också han en underskattad back som alltid gör ett bra grovjobb i offensiv och svårpasserad i egen zon. En bra mix helt enkelt.

På forwards och centersidan finns det många spännande spelare. Erik Bengtsson är en av division 1s bästa avslutare men kan även agera framspelare när situationen kräver. Gjorde en stark säsong defensivt och det är väl inte så konstigt med tanke på att hur stark Bengtsson är fysiskt. Simon Fungdal är en rutinerad herre därframme som länge varit med på Rotebros resa, gjorde 23 poäng förra säsongen men det viktigaste är hans ledarskap. Alexander Brown är en spelare som kan få sitt stora genombrott i år, den avige forwarden med bra tryck på fötterna har sakta men säkert vuxit sen han anslöt från Töjnan för tre säsonger sedan. Lukas Granath sitter även han på stor kapacitet och bör få ut mer av sitt spel i år.

Summerat kommer Rotebro sannolikt vara ett mittenlag även i år, men någon placering högre upp är mest troligt, ska bli spännande att se vilka nyförvärv som tagits in.

Ett hårt jobbande Rotebro mot nya höjder

-Hur kommer Rotebro herr kännetecknas på planen?

-Ett hårt arbetande kollektiv som jobbar som en grupp mot gemensamma mål. Vår starka defensiv brukar nog vara ett kännetäcken där vi lyckades hålla nollan i två matcher förra året.

-Vad tror du om era chanser i ettan nästa säsong? Det blir inte en åttonde plats igen?

I och med att det har blivit en annorlunda uppstart till säsongen än vanligt och det finns fortfarande många osäkerhetsmoment är det nog svårare än vanligt att spekulera i detta.

-Däremot tror jag att vi har alla förutsättningar att göra en riktigt bra säsong då vi har lyckats behålla stora delar av truppen och jag tror att många av våra spelare kommer ta stora kliv under kommande säsong.

-Vad tror du generellt om serien?

-Det blir nog en jämn serie där alla lag kan slå alla, det kommer säkert bli en del skrällar under säsongen. Skulle väl säga att jag tror att både Älvsjö och Tyresö ser ut att bli starka, i övrigt tror jag att serien kommer bli jämn.

-Finns det någon spelare du tror kommer få sitt genombrott i år?

-Vi hade många debutanter förra året som jag tror kommer ta stora kliv denna säsong efter att ha fått en säsong med erfarenhet av divison ett. Jag tror att Jakob Dahlberg kommer att ta ytterligare stora kliv i sin utveckling den kommande säsongen, trots att han redan förra året var en utav våra mer framträdande spelare. Sedan ser jag också fram emot att se Linus Rönnlund under den kommande säsongen, då han äntligen har återhämtat sig från sin skada förra året och jag tror att han kommer vara väldigt viktig för oss. 

Bra juniorverksamhet- en förutsättning för Rotebro för att kunna växa

-Hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag?

-Vi har haft ett bra samarbete med vårt juniorlag under flera år, där flera utav våra duktiga juniorer har kunna ta steget upp i herrlaget. Förra året hade vi tre stycken utav våra duktiga 03or som fick chansen att vara med i en match med herrlaget. Jag skulle bli förvånad om inte betydligt fler av våra juniorer kommer göra sina debuter under den kommande säsongen.

-Finns det något lag du ser framemot extra mycket att möta?

-Jag måste nog säga Rosersberg då det är ett derby där det alltid brukar vara mycket folk på läktaren och mycket känslor. Även om det skulle kunna bli spel utan publik så tror jag säkert att det är en match som spelarna fortfarande tycker är lite extra rolig.

Fem snabba:

Vem tar du med dig till en öde ö?

Det är en svår fråga som jag i ärlighetens namn måste säga att jag inte har något bra svar på.

Vinna med 10-9 eller 1-0?

Det är svårt, det är härligt att vinna båda typer av matcher samtidigt är det alltid underhållande med mål och därför måste jag nog säga 10-9.

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

Rotebro klara för allsvenskan

Vem vinner interna poängligan?

Erik Bengtsson

Vem är mest underskattad i laget?

Daniel Vikman. Han kan spela på alla positioner om det krävs och tar alltid rätt beslut på plan.

Här kan ni läsa vår genomgång av Rotebro IS IBK Dam i division 1 med Mårten Storm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: