Långläsning: Värmdö IF Damer Division 1

Värmdös herrlag svajar där spelarna lämnar till kors och tvärs, men damerna har i skymundan av herrarna fortsatt ta fina kliva framåt och kan inom kort vara Värmdös högsta representationslag.Säsongen 2018/2019 avancerade Värmdö damlag från division 2 upp till ettan. De gjorde det med en ung och talangfull trupp, en trupp som överraskade många förra säsongen när de tog en sjätteplats som nykomlingar i division 1. Idag tittar vi närmare på Värmdös föregående säsong och ser på hur de kommer leverera framledes. Till vår hjälp har vi tränare Johan Rönnkvist.

Hej Johan och tack för att du hjälper oss md vår genomgång, för de som inte vet, vem är Johan Rönnkvist och när började du som tränare för Värmdö?

Jag är 42 år och bor på Värmdö. Spelat innebandy i över 20 år i olika lag och serier. Hoppade på som tränare för Värmdö dam för 2 år sen med Johan Nothen.

Hur ser du på din resa och Värmdö dams hittills?

Våran resa mot allsvenskan har precis börjat.

Första året som nykomlingar gav två halvor

Värmdö gick upp som nykomlingar efter att ha vunnit division 2 södra, med en ung trupp tog de sig an ettan. Det började bra första två matcherna med en oavgjord och en vinst, men sedan gick det fem omgångar utan vinst, däribland förlust mot jumbon Sollentuna IBF. I omgång 8 tog de tre tunga poäng mot Nacka (B) men hamnade sedan i en ojämn spiral igen. En notering vi gör är att Värmdö uppfattades som väldigt starka i första perioderna, men tappade mycket sista halvan av matcherna, en möjlig förklaring till det kan vara att Värmdö hade få spelare vissa matcher och därför inte orkade hela vägen.

Våren däremot var avsevärt bättre, med största sannolikhet hade Värmdö vant sig vid division 1 och kommit i det tempot. Nu började de plocka vinster mot topplagen, Huddinge , Täby men vann också matcher de borde vinna likt Sköndal och Sollentuna. Utöver det gjordes starka prestationer mot toppduon Råsunda och Tyresö. Värmdös avslutning på säsongen var stark och det finns något riktigt spännande att bygga vidare på.

Förra säsongen slutade ni på en sjätteplats med 27 inspelade poäng, ändå en fullt godkänd säsong med tanke på att ni var nykomlingar?

-Det var en stor skillnad att komma upp och spela i div 1 jämfört med div 2. Vi hade stora problem första halvan av säsongen. Andra halvan satte vi vårat försvarsspel och fick med resultaten. Så sexa är väl godkänt.

Ungt lag som kommer lyfta med en grym ”sniper”

Utöver säsongsavslutningen finns det lite flera ljusglimtar för Värmdö att ta med. De spelar riktigt bra första halvor av matcher och kan de få in kontinuitet i sina prestationer kan det bär långt. Lagkapten Clara Waldenström gör återigen en fin säsong och leder laget på ett föredömligt sätt. Men vi måste prata om den lilla men ändå stora spelaren Linnea Lindgren. Lindgren, som är född 03 och representerade Stockholms Stadslag, pangade in 20 mål sin första seniorsäsong och gjorde 2 assist. Hon kommer producera ännu mer i år och nu lär det blir mer assist också. Detta är en spelare med en avig spelstil som får allt att se så enkelt ut och hennes handledsskott är kanske det bästa i division 1.

Vilka utropstecken tar ni med er från säsongen?

Vi tar med oss den andra halvan av säsongen. Den här säsongen vet vi vad som krävs.

Vilka utvecklingspunkter tar ni med er från förra säsongen för att lyfta i tabellen?

-Att bli mer stabila/jämnare i vårat spel. Utveckla anfallsspelet och PP samt att vi måste lära oss stänga matcher.

Värmdö med få förändringar

Säsongen fick ett abrupt slut, men hur förbereder ni er för seriestart?

-Vi har haft en grym Petra Johansson som har haft fysträning med tjejerna innan sommarledigheten.

Värmdö har egentligen inte gått ut med några nyheter om spelare som tillkommit eller lämnat, men vi vet att de har fått in Wilma Engdahl från Rotebro, en forward som förra säsongen gjorde 30 poäng därav 20 mål, en riktig toppforward som kommer bli ett bra komplement till Tex Waldenström eller Lindgren.

Vi har inte hört något om truppförändringar i Värmdö, men skulle du kunna berätta för oss om det skett några truppförändringar?

-Vi blir av med Linnea Skånberg som flyttar till Norge. Vi värvar Wilma Engdahl från Rotebro, ett jätte bra nyförvärv för oss. Sen är Elin Bynke tillbaka efter sin resa.

Truppen

Målvakt:

#32 Felicia Nurmi

Backar:

#4 Maja Waldenström

#9 Kimberly Helly

#20 Sandra Rödlund

#23 Sara Lindell

#31 Alice Ekstrand

#47 Tilde Lundholm

#69 Hanna Edvardsson

Centrar:

#15 Clara Waldenström – Kapten

#85 Felicia Gratschev

#91 Joanna Korsbäck

Ida Meller

Forwards:

#8 Lova Sehlin

#11 Felicia Jennesäter

#12 Linnea Lindgren

#14 Linnea Olsson

#18 Ida Wetterhall

#19 Hanna Nilsson

#21 Elin Bynke

#66 Linnea Eriksson

#69 Hanna Edvardsson

#91 Joanna Korsbäck

#95 Martina Norling

Wilma Engdahl

Tuva Wrigge

Ledare:

Tränare: Johan Rönnkvist, Johan Nothén & Petra Johansson

Sportchef: Mats Korsbäck

Bloggens kommentarer:

Eftersom vi inte har fått in några kommentarer från Rönnkvist om de olika lagdelarna, ger vi oss på lite djupare vatten.

Målvaktssidan är tämligen satt, Felicia Nurmi står tills hon stupar so mvi förstått det. En talangfull målakt som framförallt är vass på spelet nära målet och äga sin målgård, vågar spela aggressivt i sin målvaktsstil.

Backsidan är den klart svagaste lagdelen, här finns det defensivt starka backar som visserligen kan starta uppspelen, men ingen back gjorde nämnvärt mycket poäng förra säsongen, och vill Värmdö lyfta uppåt i tabellen behöver en back som gör runt 15 poäng. Dock tror vi Tilde Lundholm (Född 2002) har den potentialen, speciellt nu när hon gjort en säsong i ettan. kapten Waldenström fick spela en del back förra säsongen och var instrumental, men är satt som center enligt ibis.

Centersidan så hittar vi lagkapten Clara Waldenström, Waldenström som höjde sin poängproduktion från 18 poäng i division 2 till 20 poäng i division 1. En stark tvåvägsspelare som mestadels spelade back förra säsongen ( Vi har fått fram positioner från Ibis då Värmdös sida är, likt flera andra, värdelös gällande positioner och tröjnummer) men som i grunden är center. Här finns också bar tvåvägsspel i Felicia Gratschev, en annan ung talang i Värmdö, gjorde 16 poäng men behöver nog minska sin utvisningsminuter. Sen har vi Joanna Korsbäck, med fina meriter från SSL med Täby och som varit en stor del i Värmdös resa uppåt, desto mer laget fortsätter utvecklas desto jobbigare kommer Korsbäck bli att möta.

På forwardssidan handlar mycket om firma Lindgren (03) och Eriksson (02) båda med namnet Linnea. Två riktiga målgörare som gjorde 20 respektive 17 mål förra säsongen, det är 1/3 av Värmdös 92 gjorda mål förra säsongen. Eriksson, som kom från Nacka Wallenstam och blivit fostrad i Mårten Engströms skottskola, kommer växa i år och då ska vi lägga till att Värmdö fått in en till målskytt i Wilma Engdahl. En sak är säker, Värmdö gör över 120 mål i år, utan problem.

Värmdö har potential för topsptrid

Offensivt sett kommer Värmdö bli ett roligt lag att se på kommande säsong, och fortsätter de på inslagen väg kan den offensiven ta dem till toppen, men defensiven måste sitta och mer kontinuitet i prestationerna. Det intressanta är att Värmdö och FBI Tullinge är varandras motpoler, Värmdö offensiv kraft men skulle behöva mer defensiv och Tullinge vice versa. Ska bli intressant när båda dessa möts och se vilka som utvecklas mest inom respektive område.

En annan sak är Värmdös 04-kull som många talar gott om, ska bli intressant och se vilka som får chansen i år.

Hur kommer Värmdö Dam kännetecknas på planen?

Ett hårt arbetande lag.

Vad tror du om era chanser i ettan nästa säsong?

Topp 3 

Vad tror du generellt om serien?

Jämn serie där alla kan slå alla. 

Finns det någon spelare du tror kommer få sitt genombrott i år?

Vi har ett gäng spelare vi tror på i år.

Ni har en duktig 04 kull på Värmdö, hur många kommer ingå i A-truppen?

Vi kommer ha en talanggrupp på 8-10 spelare som är med och konkurrerar om platserna.  

Finns det något lag du ser framemot extra mycket att möta?

Huddinge,Men dem spelar inte kvar…. Råsunda är alltid roliga att möta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: