Hallarna i Damettan – Vi sätter betyg, igen

Som åskådare på en innebandymatch finns det en hel del faktorer som påverkar helhetsupplevelsen. Om spelarna har uppdragna strumpor eller om coachen i motståndarlaget framstår som spritt språngande galen, om domarna är mer enögda än någonsin eller passningsspelet sitter lika bra på som en EPA-traktor på E4:an – sådant spelar mindre roll om man får hemoroijder av läktaren eller om kaffet i cafeterian smakar skit. I den totala upplevelsen spelar hallupplevelsen en stor roll, en mycket stor roll. Vi har tidigare gått igenom och betygssatt de olika hallarna i herrettan i 08-land. Nu gör vi detsamma med damernas hallar. Vissa hallar dyker upp igen, kanske med ett annat betyg. Vi är svårlästa ska ni veta. Andra hallar är nya bekantskaper, och väl värda sina omdömen. Väl mött.

AIK – Solnahallen

Solnahallen är på många sätt innebandyhistorisk mark. Nu känns det som om hela hallen är historia. Sliten, och trots det nya golvet i behov av en gigantisk renovering. Eller rivning. Solna skulle behöva något bättre och mer modernt. Läktaren… är stor och ”riktig”. Men stolarna är mer av ett tortyrredskap än något du sitter skönt på. Cafeterian ändamålsenlig, men utan familjär känsla. Stämningen kan vara bra, när det är derbyn. Annars inte.

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 3 av 5

Stämning: 3 av 5

Totalt: 8 av 15

Hässelby – Hässelbyhallen

Hässelbyhallen tillhör faktiskt de bästa hallarna inom huvudstadens stadsgränser. En fullt duglig hall för de matcher som spelas i Hässelbyhallen. En bra cafeteria, i en luftig foajé. En bredd trappa upp till en helt okej läktare med bra utsikt. Oftast bra stämning i hallen, och hyfsat goda parkeringsmöjligheter i närområdet. Funktionella omkädningsrum. Kort sagt är det svårt att gnälla på Hässelbyhallen.

Cafeteria: 3 av 5

Läktare: 3 av 5

Stämning: 3 av 5

Totalt: 9 av 15

Nacka B – Ormingehallen

Ormingehallen är Nackas ”Borg”, men påminner mer om ett lekparksfort. Inte alls representativt för en såpass framgångsrik klubb. Cafeterian kan vara bra, om det är uppkäftig färjestadare som står där och serverar. Trots den uppenbara felskruvningen vad avser hockeypreferenser så levererar Max Bruce alltid fulländade toasts, goda bullar och välsmakande kaffe. Men det är en trång hall, med cafeterian precis innanför huvudentrén. Små omklädningsrum, men som duger. En helt bisarr läktarlösning där ingen i publiken kan se hela spelplanen om man inte ställer sig i vägen för de andra åskådarna och hänger över ett oskönt staket. Ormingehallen känns också ”off”, med en krånglig infart och en för liten parkering.

Cafetaria: 2 av 5

Läktare: 1 av 5

Stämning: 3 av 5

Totalt: 6 av 15

Rotebro – Nya Rotebrohallen

Nya Rotebrohallen har vi recenserat i samband med herrarna och det är samma hall som damerna har ”förmånen ” att spela i. En hall med gräs på taket kanske passar i en stadsdel med utbrett missbruk, och bland miljövänner. Inuti hallen finns dock inget som ger några större ”uppåt”-vibbar. Vikbara läktare. En cafeteria lika upphetsande som undertecknad efter två timmar i 12-gradigt vatten, och i en stadsdel som Sollentuna kommun säkert skulle kunna tänka sig att skänka bort till Upplands-Väsby eller Järfälla bara för att…

Stämning: 2 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 2 av 5

Totalt: 6 av 15

Råsunda – Råstaparkhallen

Råstaparkhallen är Solnahallens bortadopterade syskon. En hall som egentligen bara duger åt Solna Gymnasiums NIU-lektioner och något enstaka spartanskt event där närheten till Friends Arena är ett måste. Det är en hall som tydligen duger åt Råsunda, vilket säger mer om ambitionsnivån för laget som alltid är lika överlägset i ”Ettan” som hallen känns som en perfekt beskrivning av ”Tvåan”. Läktaren duger förvisso bättre än omklädningsrummen, de två som finns. Cafeterian är okej, men inte ett dugg upphetsande. Omgivningarna är väl lagom bra – där man kan nå sjöarna mellan Solna och Sundbyberg samt Mall of Scandinavia innan matchstart. Men Råstaparkhallen är ytterligare ett bevis på Solna stads extremt låga ambitioner vad gäller hallar för sporten innebandy.

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 2 av 5

Stämning: 1 av 5

Totalt: 5 av 15

Sundbyberg – Hallonbergshallen.

Vad säger man? Vad skriver man? Om någon frågar några om en bild på vad som är en ”otrygg miljö” och de där några bor i Solna eller Sundbyberg är risken väldigt stor att många av de några visar en bild av Hallonbergens centrum eller busstorget utanför. Där har det skjutits, mördats, knivhuggits och misshandlats. Och där har Sundbybergs stad placerat sin innebandyhall Hallonbergshallen. Herregud… Hallonbergshallen har en fullstor plan, och en läktare av samma kaliber som i Ormingehallen. Det är vad som erbjuds, förutom närheten till tunnelbanan och ett förortscentrum som Gud glömde. Cafeterian var ett bord, en kaffebryggare och en bricka med fikabröd när jag har varit där. Engagerat och stort att duka upp, men inte i klass med de andra hallarna.

Cafeteria: 1 av 5

Läktare: 2 av 5

Stämning: 2 av 5

Totalt: 5 av 15

Tullinge – Tullingehallen

Tullingehallen ligger i de finaste delarna av Tullinge, långt ifrån ett av Sveriges mest deprimerande centrum och från den där lägenheten där Anna Lindhs mördare kunde gripas. Tullingehallen ligger nära Grillholken, som har fått leverera bukfylla under Påskcupen. För Tullingehallens egen cafeteria suger. Utrymmet är trångt, som hela hallen. Tullingehallen är mörk och dyster, som en rivningskåk nästan. Läktaren är värdelös, trots att det handlar om en fast läktare. Stämningen? Har alltid varit låg när jag har besökt hallen, och det är inte konstigt med tanke på hallens uppenbarelse. Finns det något bra med Tullingehallen då? Jo. Akuten på Huddinge ligger bara minuter bort om någon skulle skada sig. Ungefär det.

Cafeteria: 1 av 5

Läktare: 2 av 5

Stämning: 2 av 5

Totalt: 5 av 15

Täby B – K-Rauta Arena

Från Hallonbergshallen och Tullingehallen till K-Rauta Arena, den före detta Hägerneholmshallen. På bara några få rader i en text tar vi oss från helvete till himmel. K-Rauta Arena är den finaste hallen i Stockholm, på alla sätt och vis. Utom möjligtvis parkeringsmässigt. En magisk läktare. En välplacerad cafeteria med suverän utsikt över planen. Bra omklädningsrum och en stämning som förstärks av en suverän ljud-, ljus- och bildanläggning. Ett shoppingcenter – Arninge – och med en innebandyshop – Nordic Floorball – på nära avstånd efter det man har dumpat spelaren. Dock är det ett generalfel att inte bygga en fullstor träningshall i anslutning till ”Arenan”.

Cafeteria: 5 av 5

Läktare: 5 av 5

Stämning: 4 av 5

Totalt: 14 av 15

Vendelsö – Lyckebyhallen

Lyckebyhallen hade dömts bort för ”Off-side” om den regeln hade funnits i innebandy. Otaliga är de lag och matchfunktionärer som inte har hittat fram till Vendelsös hyfsat nya hemmaborg. Lyckebyhallen är en ordinär och luftig sporthall, med en trevlig cafeteriamiljö och fina omklädningsrum. Men hallen är opersonlig, och läktaren är av den numera så populära nedfällbara varianten. Lyckebyhallen duger, och är inte Vendelsömalmshallen. Det är det bästa man kan skriva om hallen.

Cafeteria: 3 av 5

Läktare: 2 av 5

Stämning: 2 av 5

Totalt: 7 av 15

Värmdö – Värmdö Sporthall

Värmdö Sporthall är byggd för att skapa stämning och tryck, vilket inte alltid infinner sig när Värmdös damer spelar hemmamatch. Hallen har en skön läktare, i två etage och en helt okej cafeteria. Dock är det trångt vid in- och utgång. omklädningsrummen lite för snålt tilltagna. Men det är en hall i skärgårdsmiljö, Åk dit, ta med en kikare – leta efter havsörnar eller fiskgjusar på himlen från parkeringen. Lyssna efter sälarnas brunstläten från den närbelägna Torsviksfjärden. Bli ett med naturen, innan du går in i Värmdö Sporthall. Det finns sämre miljöer, både inne och ute…

Cafeteria: 3 av 5

Stämning: 2 av 5

Läktare: 4 av 5

Totalt: 9 av 15

Älvsjö B – Västertorpshallen

Vi har skrivit det tidigare, att Västertorpshallen tillhör en annan era. Det behöver inte enbart vara av ondo. Västertorpshallen känns tryggt för oss 60- eller 70-talister. Det är en idrottshall som påminner oss om vår barndom och vår ungdom, som ger oss ångest över vår ålder. Det är en byggnad som ger oss förståelse för att döden inte alls är så långt borta som vi önskar. Och när man har tryckt i sig burgaren i cafeterian vet man ändå och ungefär hur paradiset smakar. Efter några tuggor spelar det ingen roll att läktaren känns som hämtad från Colloseum eller att omklädningsrummen skulle ha fungerat bra som fältsjukhus vid Slaget om Hastings år 1066. Så är Västertorpshallen. Svår att hata, ännu svårare att älska.

Cafeteria: 4 av 5

Stämning: 2 av 5

Läktare: 2 av 5

Totalt: 8 av 15

Bästa hallen? Utan någon som helst tvekan – K-Rauta Arena i Hägerneholm, Arninge, Norra Täby. En i det närmaste fulländad hall, om Täby kommun bara hade byggt en träningshall i samma byggnad…

Sämsta hallen? Tullingehallen, i stenhård konkurrens med Hallonbergshallen, och kanske lite med Råstaparkhallen. Jag väljer dock Tullingehallen för att min kollega Jitelius ska få några jobbiga blickar när han kliver in i ”sin” skithall till hemmaborg med sitt damlag. Urusel är ett omdöme som knappt räcker till…

Vi avser fortsätta detta gedigna arbete med att recensera samtliga hallar för 08-lagen i JAS. Se framemot omdömen om Glömstahallen, Björkebyhallen och Strandhallen med andra ord. Eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: