Väsby AIK del 2 – Henrik Lorendal-”Detta är sådant jag med 30 års erfarenhet sett och upplever idag med denna hets att slå igenom så tidigt det bara går”

I vår första del träffade vi Väsbys nya sportchef Mikael Björkman som fick berätta lite om Väsbys framtida utsikter. I del 2 möter vi en riktig legend som har fantastiska meriter som spelare, men undertecknad ser honom först och främst som en förebild för sitt ledarskap, en av Stockholms bästa ungdomstränare. Med oss nu har vi Väsbys legend och en av Svensk innebandys invalda personer i Hall of fame, Henrik Lorendal, detta är en intervju ni inte vill missa.

Hej Henrik och tack för att du är med oss, för de som inte känner till dig vad är din innebandybakgrund?

Tack för att jag får vara med och bidra. Ser gärna detta som en del i många fler under året.

Vem är jag ? “Loren” är 45 år på körkortet men 18 i skallen. Har spelat innebandy sen 1990 (var 16 år) och har multi-idrottat hela mitt liv. Fotboll, slalom, hockey och tennis upp till åk 9. Hade glädjen att kunna välja själv vilken idrott jag ville göra mest. Valet var mitt och det var tuffa val då jag var med i stadslagen för både fotboll och innebandy, samt hade gått långt i hockeyn med Väsby. Det vart innebandy för det spelet älskade jag mest . Tänk att du kan spela anfall och försvar inom loppet av ett byte, få regler, inga zoner. Du kunde göra mål i varje byt, efter det var vi som gjorda för varandra. Därför jag tycker det är kul fortfarande, 30 år senare.

-Innan vi drar igång vill jag för alla läsare inse och förstå vikten av detta som Henrik Jitelius och Fredrik Antonsson på InnebandSTHLM gör. Att lokalt fokusera på vår idrott…just det. DIN IDROTT och DIN FRAMTID. Fantastiskt bra initiativ och arbete som gjorts hittills och jag lovar att jag kommer att bidra till denna plattform med lite tips och en och annan historia från förr. Vem vill inte höra när Falun-AIK spelare slogs under läktaren på väg ut till matchen….eller när jag lura ner vår spelarbuss långt ner i norska fjällen och tunneln var för låg för bussen så vi fick backa uppför i 1 mil. 

Lorendals resa med Väsby P03

Du har under många år varit i Väsby och framgångsrikt utvecklat en av Stockholms mest spännande lag i Väsby AIK P03 (Nu HJ), hur ser du på den resan, som ännu inte är klar?

-Denna resa har varit ett långsiktigt och planerat arbete tillsammans med min kollega Tommie Holtinkoski (som var den som var med från början). Tillsammans har vi alltid haft enkla mål med varje säsong och jobbat konsekvent med dem detaljerna.

-Med min bakgrund på elit och landslagsnivå har vi byggt in små saker som får stora konsekvenser när man ska upp i nivå.  Tar ett exempel:

-Till samtliga våra spelare har vi sagt att vi ska våga vända spelet eller i svåra situationer slå en tunnelpassning även om det kanske skulle bli ett och annat mål i baken. 

-Vi hyllar de små detaljerna och vikten av att slå en bra passning så att min kompis får mer tid att göra något bra med nästa situation. Vilken sida ska jag slå passningen till för att denne ska kunna hota, ta initiativ eller skjuta kanske. 

-Många förknippar mig med ett vasst direktskott och där kan vi vara helt ärliga , vi ville att alla i vårt lag skulle ha raka blad för att bli bekväm och kunna använda båda sidor av bladet. En bra backhand i ung ålder gör att det sitter när du blir äldre. Som att lära sig cykla. 

Skjuta i steget, oannonserat och inte alltid “pegga upp” bollen är en av många detaljer vi byggt in tidigt genom åren. Kollade min dator och ser att det ligger en säsongsplanering för varje säsong sedan 2011. Säger lite om vårt engagemang och planering.

 Resan tar väl inte slut även om vi inte är tränare längre fram. Någonstans har grabbarna oss att tacka att de är, där de är idag och vi får se om vi lyckats skapa bästa förutsättningar för dem när de sätts på prov i seniorspel. Kommer bli spännande att följa dem i framtiden.

-Vill du avslöja tre saker som du ser som nycklar i att utveckla spelare?

Från ledarsidan: 

  1. Se ALLA och träna ALLA 
  2. Att vara uthållig och köra mycket repetition
  3. Jag tror på aktiv och direkt feedback och då alltid förstärka det spelaren gör bra. Det andra kan du ta vid valt tillfälle.

Från spelarsidan:

  1. Hitta din “inre motor” som driver dig framåt, ingen annan kan göra detta åt dig
  2. Är det viktigare att slå igenom som ung eller ha en lång karriär – Utveckling tar TID = TÅLAMOD, viktig egenskap
  3. Pröva – misslyckas – ta in feedback – öva igen – lyckas – repetera det om igen

Samarbetet med AIK- en nyckelfaktor

-Ni har nu inlett en ny fas med Väsby där ett samarbete med AIK Innebandy har inletts, vill du beskriva det samarbetet lite närmre?

-Vill återkoppla till mitt intro, vi behöver innebandy på elitnivå i Stockholm. Hur når vi dit ?

Alla kan inte springa samma väg, vi behöver samarbeta. För många idag som tror för mycket på sin egen väg. Samarbetet med AIK är ett sätt av många. Vi valde detta för att unga spelare ska kunna ÖVER TID själva utvecklas utan tidspress och från ledarsidan kunna följa unga spelare över flera säsonger. Att gå till högre serie och sedan konkurrera direkt på samma villkor där det mentala styr mer än det tekniska kan elimineras. Detta är sådant jag med 30 års erfarenhet sett och upplever idag med denna hets att slå igenom så tidigt det bara går. Då har du lyckats…då är du klar med din karriär. Tror inte på det där alls. Jag ser hellre en karriär som tex Mattias Samuelsson som vinner och vinner och fortfarande kör på. En spelare att se upp till. Han var grym när han var och provträna med oss i AIK, blott 16år. Han gjorde smarta val och stressade inte iväg, utan såg över sin utveckling över tid. Gick ganska bra, eller hur Matte ?( Mattias Samuelsson har inte spela SDF-SM eller i U19 landslaget reds.anm)

-När du vinner ett SM-guld så vet du vad som krävs. Tid och tålamod är två ledord för mig och Tommie.

-Skulle du säga att detta samarbete är av stor betydelse för att behålla de talanger ni har i Väsby, här i Stockholm? 

-Ja, studier, sport och tryggheten med allt runtomkring gör kombinationen kanon.  

Vikten av att behålla duktiga spelare i distriktet

-Det är ingen nyhet att många av Stockholms talanger på killsidan flyttar med tanke på bristen av ett SSL lag, men vilka andra faktorer tror du ligger bakom detta? 

-Vi saknar ett RIG i Stockholm, vi saknar en matcharena där ALL innebandy på SSL och Allsvensk nivå spelas. Vi saknar en profil för Stockholm. Det fanns förut oavsett om det var från norra/södra/västra/östra så var det hett om öronen när det spelades mot 08:or. Saknar den tiden.

-Tror du Väsby kan bli en förening dit talanger kommer för att stanna i Stockholm?

-Det tror jag absolut, vi har en stark styrelse med många duktiga ledare från JAS till P12.  

-Ni har gått under radarn för många under flertalet år, men P03 kullens framfart går inte obemärkt förbi, vad är det som har gjort att P03 kulle varit så bra så länge?

-Långsiktighet och att vi lyckats behålla spelare lokalt och inte blivit konkurrerade av andra idrotter. För att vi har haft ett bra förhållningssätt till multi idrott och låtit valen ligga hos spelaren. Dem har känt sig “hemma” hos oss.

Juniorernas tid är nu

-Du har nästan blivit synonym med Väsby senaste åren, finns det några andra uppdrag du haft i Väsby annat än att träna P03?

-Spelade så sent som förra året fotboll med Bollstanäs SK i Div4 och vi missade uppflyttning med någon poäng. Så har väl bidragit med fysik och närkampsspel och viljan att alltid bli bättre även inom fotbolenl i kommunen.

-Ni hade många av era spelare i Stadslaget för P03 som återställde en del av Stockholms heder, hur stort kvitto var detta på att Väsby kan utveckla spelare?

-Ett bra kvitto för mig och Tommie, självklart var det så. Vi har lyckats med bedriften att vinna varje serie 4 år i rad med bonusen att släppa in minst och göra mest mål. Så detta var en extra bonus. Håller tummarna för grabben (Ville) och hans 04: or som alltid ingått i vår HJ trupp till kommande distriktslag.

Det är många av juniorerna som nu ska ingå i herrtruppen permanent, är det i år som Väsby går in i en toppstrid?

-Ja, det är vad vi jobbar för. Vi har samtränat med AIK Herr och det ser väldigt bra ut. AIK spelarna får sig en spark i baken att sätta fart på fötterna, vi jagar.och de motiveras med vetskapen att laget kan fyllas på inom kommande åren. Enklare att ta beslut att stanna i Stockholm när duktiga talanger väljer att tro på detta.

-Du spelar själv i herrlaget, hur ser du på laget och truppen? 

-Laget är en perfekt mix av ålder och spelartyper. Ny tränare med Ola som knyter ihop säcken. Träningarna som vi haft är det överlägset bästa jag vart med om sedan jag hade Ulf Hallstensson i AIK, träningarna var dubbelt så jobbiga som matcherna då. Kommer bli kanon i år.

-Hur känns det att spela med de spelarna du har lärt upp?

-Känns bara kul och det finns mer att lära ut.

Väsby spänner bågen mot framtiden

-Vad är Väsby AIKs framtida ambition? Är det SSL? Allsvenskan? Eller vill ni helt enkelt vara en klubb som kan bli en tydlig bro för spelare som både vill spela bredd och satsa mot elitnivå?

-Ambitionen är att kunna utvecklas under unga år lokalt och fostra spelare de så viktiga åren när man går från junior till senior. Det är där det stora tappet sker idag, som vi vill undvika. 

-Allsvenskan lockar i framtiden men förutsatt att AIK är i SSL då. . Först då har vi en ljus framtid för Stockholm

-Varför ska man följa Väsby AIK i år?

-50% unga födda 02-04, 50% rutinerat (ålder = oviktigt) och ny headcoach som vill spela med högt tempo och som är fysiskt förberedda. Kanske får se far och son “Lorendal” spela ihop någon gång i år.

Lorendals fem snabba:

Ville tar guldet till rätt stad i SDF-SM 

Får spela en match tillsammans med grabben innan säsongen slut

Sport med publik (Corona försvinner)

Jag vinner på Lotto och bygger hall i Stockholm och bjuder in alla att tillsammans vara den huvudstad vi är och borde vara.

Stockholm NORD och Stockholm SYD skapas och spelar matcher mot landslagen (Herr/Dam + U19) och skills competetion kopplat till det

Bloggens fem snabba:

Drömrubrik 2020/2021?

Innebandyn VÅGAR ändra regler och material. Sarg på kortsidor, tekningar framför mål, passerat halva får man inte vända tillbaka, 15sekunder på att ta sig över halva planen. All Star med skills competetion. Stockholm SYD möter Stockholm NORD i en årlig julmatch. 

Drömvärvning till Väsby Herr och HJ? (Behöver ej vara spelare)

Tänk dig Lasse Granqvist börja bygga för SSL och SM-GULD med våra talanger AIK/Väsby AIK…..liten drömvärvning får man lov o säga med hans framgångar och ledaregenskaper

Vart slutar Väsby i båda division 2?

Herr A slutar mellan 1-3. JAS vidare för slutspel. 

3vs3 eller 5vs5 på träning?

Juniorer = 3vs3

Seniorer = 5vs5

Vem i Väsby får sitt genombrott i år?

Max Svensson får visa sin potential på riktigt. Får ju lira med mig….

Här hittar ni del i vår Väsby serie

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: