Väsby AIK del 1- Mikael Björkman- ”Håll ögonen öppna för det kommer hända grejer här”

Det finns många lag som har intressants projekt på gång, ett av dessa, som många tittar på är Väsby AIK. Väsby som tidigare hette Grimsta AIK har alltid varit ett lag som gått under radarn i Innebandy Stockholm med ett gäng mittenplaceringar i division 2 senaste åren. Föreningen har heller inte haft några riktiga juniorlag som varit vida kända, något som ändrats de senaste åren med P03s resa. Väsby AIKs P03 som under många år letts av AIK legend Henrik Lorendal, som har utvecklat ett spelskickligt lag som verkligen har blommat ut. Väsby har även lyckats med konststycket att behålla samtliga av dessa spelare och någonstans är det med deras intåg som Väsby på allvar börjar synas i de stora forumen igen.

Efter våra två artiklar om JAS problematiken i Stockholm passar det därför bra att vi tittar på Väsby AIK, som nu har ingått ett samarbetsavtal för att lyckas behålla sina unga spelare i klubben samtidigt som de kan erbjuda tävling och träning på elit nivå.

Utöver tecknandet av ett samarbetsavtal med AIK innebandy har Väsby anställt Mikael Björkman som sportchef. Björkman är förmodligen för många ungdomar känd som ”B-man” och grundare av Ängelholm lagen ”Team fight Cancer” för killar och tjejer födda 03.

Vi tog oss en pratstund med Björkman kring projektet Väsby AIK, en förening som är på väg att bli en av de mest attraktiva i Stockholm.

-Hej Mikael och tack för att du är med oss, vad är din innebandybakgrund?

-Hej och STORT tack, jag har varit aktiv som tränare, ledare och coach ända sedan min son började spela innebandy 2009 i TIS Innebandy (Täby IS reds.anm). Vi gick sedan vidare till Erikslund med hela laget när TIS Innebandy gjorde en sammanslagning med Täby FC. Där satt jag även i styrelsen som sektionsansvarig för innebandyn. Jag drog igång ungdomsverksamheten och hade ”summercamps” med mera. Jag har även kört mitt eget lag i 4 år nu som åker till Ängelholm outdoor varje sommar. Team Fight Cancer är ett sponsorlag med ett hopplock av spelare där jag betalar allt och ger spelarna boende, mat, kläder och material med mera. I år hade jag fått ihop rekordmycket sponsorer och skulle åka med 3 lag men så kom tyvärr pandemin, men vi kör nästa år igen, större, starkare och med flera lag.

-Du är ny sportchef för Väsby AIK och ska leda föreningens arbete med att fortsätta ta kliv framåt som förening både på tjej/dam och kill/herr sidan, hur ser du på din roll och det kommande uppdraget?

-Det kommer bli superkul, tackade ja på grund av att Väsby AIK jobbar på en ”total makeover”. Vi kallar det Väsby AIK 2.0 där vi satsar på att sätta klubben på innebandykartan igen. Det finns mycket bra historik och kultur i klubben, både på dam och herrsidan genom tiderna med spel i högsta divisionerna. Sedan har vi nu flera ”legender” på herrsidan som vänt hem och är engagerade i klubben vilket kommer visa resultat. Jag jobbar nu hårt för att sätta ett bra lag på herrsidan med spännande nyförvärv och flera talanger från vårt grymma juniorlag. Utöver sportchefsrollen så kommer jag jobba med sponsorer och samarbetspartner vilket kommer ge klubben ytterligare ett lyft. 

Ett namnbyte som givit ett lyft och tydligare anknytning

-Hur kommer det sig att Väsby bytte namn från Grimsta till Väsby?

Det var ett drag för att göra klubben mer attraktiv, klubben är aktiv i Upplands Väsby, och det ska synas. Det var många som inte visste att Grimsta var en stockholmsklubb därav behövdes en tydligare profil.

-Upplever du att denna förändring har blivit ett positivt lyft för föreningen?

-Det kan jag tycka, tillsammans med fler andra faktorer som nya samarbetspartners på materialsidan och alla framgångar som våra juniorer haft senaste säsongerna. Vi har haft många bra spelare som provtränat, och fått in flera nya spelare under sommaren. Väsby AIK är en klubb spelare vill tillhöra i framtiden.

Samarbetet med AIK ska forma framtiden

-Ni har nu inlett en ny fas med Väsby där ett samarbete med AIK Innebandy har inletts, vill du beskriva det samarbetet lite närmre?

-Detta är ett stort samarbete skrivet på minst 5 år där vi tillsammans jobbar för att få Stockholm tillbaka till toppen i innebandyvärlden. Alldeles för många talanger från Stockholm lämnar distriktet för att spela innebandy på högsta nivå. Vi förhoppning med detta samarbete, är att kunna behålla kvar ungdomarna samtidigt som vi kan hjälpa att ta upp AIK i SSL igen. Det ska finnas en bredd att utvecklas i och en möjlighet att ta sig hela vägen upp till toppen om det är vad en spelare vill.

-Vi har, sen avtalet skrevs på, haft samträningar, både fys och innebandy i Solna med grymma resultat. Redan nu finns en klar respekt från båda hållen bland spelare, tränare och ledare. Våra juniorer får träning på allsvensk nivå vilket ger  ytterligare kraft inför kommande utmaningar. Vi har också skapat en styrgrupp bestående av ledare och styrelsemedlemmar från båda klubbarna som kommer jobba med att göra sammabetet ännu mer omfattande. Cuper, camper och utbildningar är exempel på kommande aktiviteter. Dessutom finns en sportkommitté där alla sportchefer sitter och arbetar med de sportsliga frågorna i samarbetet som spelare tränare, ledare och sponsorer m.m. Vi har också JAS laget som kommer bli ett allians-lag med eget namn och märke som kommer träna och ha Solnahallen som hemmaarena. Ett lag som kommer fightas i toppen.

-Håll ögonen öppna för det kommer hända grejer här.

-Skulle du säga att detta samarbete är av stor betydelse för att behålla de talanger ni har i Väsby här i Stockholm?

-Precis som jag sa är det den största anledningen, men också att få andra juniorer att stanna kvar i Stockholm.

Stark Juniorkull kommer få Väsby att lyfta

NI har gått under radarn för många under flertalet år, men P03 kullens framfart går inte obemärkt förbi, vad är det som har gjort att P03 kulle varit så bra så länge?

-Grymma tränare som jobbat hårt på att hålla ihop laget och gett dom riktig utbildning i innebandy.

Henrik Lorendahl har nästan blivit synonym med Väsby senaste åren, vilken betydelse har han haft för föreningen?

-Skulle säga ALLT. Utan hans enorma driv, engagemang, erfarenhet och kunskap hade inte detta varit möjligt. Han är innebandy i mina ögon, en stor förebild och ledare. Dessutom krossar han fortfarande på planen och kommer vara en viktig drivande kraft i framgångarna för herrarna.

Det är många av Juniorerna som nu ska ingå i herrtruppen permanent, är det i år som Väsby går in i en toppstrid?

-Absolut, med en mix av våra talangfulla juniorer, erfarna tunga herrar och några sköna nyförvärv.

-Ni hade många av era spelare i Stadslaget för P03 som återställde en del av Stockholms heder, hur stort kvitto var detta på att Väsby kan utveckla spelare?

-Det är ett stort kvitto på att våra grymma ledare Henrik Lorendal och Tommie Holtinkoski gjort helt rätt och jobbat hårt med grunder, teori och lagsammanhållning.

-Vad är Väsby AIKs framtida ambition? Är det SSL? Allsvenskan? Eller vill ni helt enkelt vara en klubb som kan bli en tydlig bro för spelare som både vill spela bredd och satsa mot elitnivå?

-Vi arbetar just nu för att etablera klubben som en bra klubb att spela i på alla nivåer med bra vägar för att kunna satsa på elitspel om du vill. Där kommer sommarbetet in. Just nu känns det som att Allsvenskan är ett självklart mål vi alla strävar efter, sen får vi se hur det ser ut i distriktet när vi väl är där. Det krävs ju andra förutsättningar med hallar osv för att spela SSL men varför inte. Att få vara med på en sådan resa vore magiskt.

-Varför ska man följa Väsby AIK i år?

Väsby AIK kommer skapa rubriker denna säsong.

Fem snabba

Drömrubrik 2020/2021?

Väsby AIK herr kliver upp i Div. 1 med damerna.

Drömvärvningar till Väsby DAM och Herr?

Finns naturligtvis flera juniorspelare jag skulle vilja se i Väsby AIK och hoppas kunna locka dom i framtiden med vårt unga lag.

Vart slutar Väsby i båda division 2?

1: a …. kan inte svara något annat då det är mitt mål.

Gymma eller löpa?

Ha hahaha… syns inte det? Gymma

Vem i Väsby får sitt genombrott i år?

Helt säker på att alla våra juniorer som tex Emil Björkman och Robbie Leupold får sitt stora genombrott och Max Svensson som är en grym spelare och profil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: