Långläsning: Björklinge BK – Herrar Division 1

Vi går raskt vidare med vår laggenomgång, och har nu kommit till det sista laget från våra grannar Uppland – Björklinge BK. Björklinge är antagligen – för många – ett nytt ansikte i ”Stockholmsettan”. Det är inte på något vis konstigt. Björklinge återfinns en bit norr om Uppsala och har allt som oftast huserat i Upplands Division 2. Förra året var Björklinge nykomlingar i Division 1 Mellersta, och lyckades där knipa åt sig en kvalplats. Nu vill Björklinge etablera sig på allvar, och klubben vill göra det med en tydlig profilering. Vi går igenom laget tillsammans med Björklinges huvudtränare Martin Dahlberg. Dahlberg går in på sin femte säsong som huvudtränare och har även meriter som tränare från Upplands distriktslag.

Vi börjar med vårt ”intervjuoffer”… Vem är Martin Dahlberg, och när började du som tränare för Björklinge?

Jag är 29 år, bor i Uppsala och jobbar i butik till vardags. På fritiden, utöver innebandyn, har jag säsongskort på Bajen och följer sport i allmänhet. Jag lägger också onödigt mycket tid på mitt NFL-fantasylag – så det var tur att den gångna säsongen blev kortare. Jag började träna Björklinges herrlag säsongen 16/17, så det här blir min femte säsong.

För många i Stockholm är ni en ny bekantskap. Hur skulle du beskriva klubben och laget Björklinge BK?

Björklinge är en ort belägen två mil norr om Uppsala och föreningen har sin huvudsakliga verksamhet där ute i Björklinge Sporthall, kallad ”Grottan”. Föreningen är väl i grunden en bredd/ungdomsförening med ett respektabelt antal lag och ungdomsspelare sedan lång tid tillbaka. Vi och damlaget har vår verksamhet i IFU Arena inne i Uppsala då hallen i Björklinge inte klarar förbundets krav – vilket gör att det blir lite ”off” sett till övriga föreningen. Vi försöker överbrygga detta med fadderverksamhet och dylikt.

A-laget består till knappt hälften av spelare med Björklinge som moderklubb. Det är en siffra vi är nöjda med då föreningen alltid haft som målsättning att ha många egna spelare i representationslaget. På senare år har det blivit svårare att upprätthålla detta då det varit ett glapp där ett par årskullar ”försvunnit”. Förra säsongen var första gången vi hade ett juniorlag att samarbeta med under min tid i herrlaget. Nu ser det dock bättre ut underifrån och jag hoppas att det kan hålla i sig. Vi har till den här säsongen också lyft upp en spelare från juniorlaget till A-lagstruppen.

Den andra halvan av laget består mestadels av yngre spelare från distriktet som kommit till oss efter avslutat juniorspel. Det handlar om killar som vill spela på en seriös nivå, men som kanske inte har tagit plats i Sirius eller Hagunda. Vi vill vara ett bra och seriöst alternativ för de spelarna som vill fortsätta utvecklas och vill framåt.

Du har nyligen tränat Upplands distriktslag. Hur fungerade det att kombinera med Björklinge?

Det var inga problem alls. Vi tränar måndag, tisdag och torsdag – och Upplandslaget tränade varannan fredag så det gick alldeles utmärkt. SM spelas ju direkt efter nyår också när vi var lediga från matcher med Björklinge.

En säsong med mersmak

Björklinge slutade, som nykomling, fyra i Division 1 Mellersta. En stor anledning till det kan tillskrivas ett starkt försvarsspel där endast seriesegraren IK Sätra släppte in färre mål. Björklinge gjorde också en hel del mål framåt, och hamnade på en imponerande målskillnad som nykomlingar. Det som går att utläsa är Björklinges två tunga segrar mot toppkonkurrenten Västerås. Båda dessa segrar bäddade för längre vinstrader, något även Dahlberg belyser i sin summering av säsongen. Björklinge stod för en stark avslutning och vann nästan samtliga matcher förutom mot IBF Falun Ungdom. Säsongen började dock mindre bra med endast en vinst på de första fyra matcherna. Därefter började saker se bättre ut för Björklinge.

Förra säsongen slutade ni på en fjärdeplats i Division 1 Mellersta. Hur skulle du summera er säsong?

På försäsongen torskade vi i princip varje match med en eller två bollar, vilket vi även gjorde många gånger året vi åkte ur Division 1 säsongen 17/18.

Vi hade svårt att knyta ihop tajta matcher. Jag tror det kan ha satt sig lite i skallarna, tillsammans med en onödigt hög respekt för motståndet, så vi förlorade tre av dom fyra första matcherna.

Vändningen kom i omgång 6 när vi lyckades besegra Västerås i en tajt hemmamatch, där vi avgjorde med dryga minuten kvar. Västerås hade dessförinnan vunnit samtliga fem matcher. Den segern löste upp en del spärrar och efter det rullade det på bättre och vi låg på en kvalplats vid jul.

Vi startade vårsäsongen 2020 poängmässigt svagt med förlust i två av dom tre första matcherna, men återigen kom vändningen i form av möte med Västerås, där vi lyckades sno åt oss en seger i sudden på bortaplan. Vi spelade bra och stabilt efter det, och vann sex av dom sju sista matcherna och säkrade kvalplatsen i sista omgången. Och så blev kvalet inställt. Riktigt trist, framförallt för spelarna i laget som slitit hårt i åtta, nio månader för att ta oss till ett för föreningen historiskt kval. Men sånt är livet ibland och det var bara att acceptera faktum. Vi är väldigt nöjda med säsongen och stolta över att ha tagit en topp-4 placering som nykomling.

Ni var ett av seriens mest målglada lag och släppte in näst minst mål av samtliga lag. Hur ska ni lyckas behålla det i ”Stockholmsettan”?

Genom ödmjukhet och en förståelse för vad som gjorde oss bra förra året. Sedan jobba hårt varje träning och match för att göra det lite, lite bättre hela tiden. Vi kommer sättas på hårdare prov den här säsongen, så ska vi fortsätta vara framgångsrika kan vi inte stå still i vår utveckling. Vi måste vara hungriga och vilja framåt.

Många positiva tendenser att bygga vidare på.

Det starka försvarsspelet är självfallet en nyckel att ta med sig in i det ”tuffa andra året”, en annan är den bredd Björklinge har i sin poängproduktion. Björklinge hade inte en enda spelare som kom topp tio i poängligan. Många lag har en tydlig stjärna som spottar in poäng, men Björklinge hade förra säsongen sex spelare som gjorde över 20 poäng, och tre av dem gjorde över 30 poäng. Poängbäst blev Johan Strandberg Andersson med sina 36 gjorda poäng.

Björklinge är ett ungt lag med många duktiga talanger, bland annat från Sirius, som har erfarenhet från viktiga matcher och är vana att göra poäng. Nu har de flesta fått en hel herrsäsong i benen och kan nu växla upp ytterligare.

Vilka utropstecken tar ni med er från säsongen?

Att vi var en bred lagmaskin. Vi behövde sällan gå på ner på folk och poängen var utspridda på många spelare. Vi var inte beroende av en spelare eller en femma utan det var olika som klev fram, vilket gjorde oss mindre sårbara. Utöver det får jag väl nämna att vi hittade en trygghet i vårt låga försvar – vilket var en nyckel för oss. Vi var svåra att göra mål på och det gav oss också många möjligheter till spelvändningar och mål framåt.

Vad måste fungera bättre än förra säsongen?

Spelet med boll kan vi utveckla, även om jag inte tycker att det var dåligt.

Jag tycker även att vi tog lite för många utvisningar, så färre utvisningar utan att tappa aggressivitet i försvarsspelet hoppas jag på. Framförallt kunna städa bort helt onödiga utvisningar.

Björklinge behåller nästintill hela truppen – men adderar spets

Ni har haft en lång försäsong, hur förbereder ni er för seriepremiären?

Försäsongen har inte skiljt sig åt från tidigare år egentligen. Vi brukar ta ledigt i slutet av mars. Nu kanske det blev någon vecka tidigare än normalt. Sedan körde vi igång med fysträning i början av maj och gick sedan på egenträning veckan efter midsommar. Vi kliver in i hall igen i början av augusti och tränar på för fullt. Vi har ett par träningsmatcher och en cup inbokade för att förbereda oss för seriepremiären.

Truppläget

Ni har gjort en riktigt bra värvning i Göthberg från Hagunda, men ge oss gärna en uppdatering på vilka spelare som tillkommit och vilka som lämnat?

Det har varit en lugn Silly Season för vår del. Vi har två spelare som har lämnat klubben och det är Carl Dahl samt Johannes Leissner. Fyra spelare in: Nisse Göthberg från Hagunda som du nämner, Simon Gustafsson – en right-forward från Alunda är tillbaka hos oss efter två säsonger på vift. Sedan Alexander Spinord från Hagunda IBF:s Division 3-lag samt Love Forssell som vi har lyft upp från juniorlaget.

Vi var väldigt nöjda med truppen förra säsongen och glädjande nog tappade vi få spelare. Med dessa fyra nyförvärv spetsar vi till konkurrensen vilket förhoppningsvis gör oss bättre.

Truppen:

Målvakter:

#60 Henrik Dahlström

#82 Fredrik Hermodsson – Ass. Kapten

Dahlbergs kommentar:

En stabil och bra duo i Fredrik och Henrik, där Fredrik var förstemålvakt förra säsongen och gjorde det väldigt bra. Henrik tog stora kliv i sin utveckling och imponerade när han fick chansen. Sedan har vi Boas, en ung talang som knackar på underifrån.

Backar:

#2 Bror Andersson

#5 Anton Gunnarsson

#17 Markus Magnusson – Kapten

#18 Magnus Hök

#22 Aleksander Ottosson Hjorthaug

#33 Pontus Lindqvist

#41 Henrik Wik

#44 Carl Svedare

#55 Alexander Spinord (Ny)

#88 Alexander Vikström

# Love Forsell (ny)

Dahlbergs kommentar:

Bra kvalitet på backsidan. Vi hade en liten brist på rightfattade backar samt backar som vill skjuta från backplats, men det åtgärdade vi i och med värvningen av Spinord. Annars en bra blandning av bollskicklighet och tunga kilon framför egen kasse.

Centrar:

#13 Filip Stenlund

#15 Adam Forsberg

#23 Robin Holmqvist

#34 Alexander Neumann

#77 Nils Göthberg (Ny)

#80 Kristoffer Andersson

Forwards:

#8 Simon Gustafsson (ny)

#9 Martin Hammarsten

#10 Kristoffer Norlén

#11 Charlie Eklund

#14 Viktor Johansson

#19 Johan Strandberg Andersson

#71 Ludvig Bosk

Dahlbergs kommentar centrar/forwards:

Det är många här som kommer att göra poäng, men kanske ingen som vräker in pinnar. Vi har ingen utpräglad stjärna på det sättet – vilket jag tycker är bra då vi inte blir för beroende av att en enskild kedja eller spelare ”har dagen”. Vi har även ett par mer utpräglat defensiva forwards som gjorde ett väldigt bra jobb för oss förra säsongen.

Ledare:

Martin Dahlberg – Huvudtränare

André Nilsson – Assisterande tränare

Adam Forsberg – Sportchef

Jocke Eklund & Erik Karlsson – Materialförvaltare

Lydia Junebjörk – Sjukvårdare

Bloggens kommentarer:

Även för oss är Björklinge en ny bekantskap, men det ändrar inte på det faktum att Björklinge sitter på en spännande trupp.

I målet är Fredrik Hermodsson odiskutabel etta, och även assisterande kapten. Stark och positionssäker. Fredrik är ingen målvakt som kommer att bjuda på spektakulära ingripanden, vilket säkerligen inte kommer att behövas med hans lägsta nivå. Back-up:en Henrik Dahlström är även han en positionssäker målvakt med en hög lägsta nivå. Henrik var väldigt stabil de matcher han stod förra året, och utgör ett starkt målvaktspar med Hermodsson.

På backsidan finns det en bra mix av spelare som kan göra försvarsjobbet samtidigt som det finns offensiv kraft. Kapten Marcus Magnusson kan säkerligen göra några poäng fler i år, speciellt om han får spela med nyförvärvet Alexander Spinord. Spinord hämtas in från Hagundas division tre-lag, men här pratar vi om en forntida stortalang som säkerligen kommer leverera bra med poäng med sin rightfattning. Spelare som Anton Gunnarsson, Markus Magnusson, Magnus Hök och Carl Svedare har Björklinge som moderklubb och kommer att vara redo att göra allt för att hålla ihop försvaret. Ett försvar som kan bli ”Stockholmsettans” mest svårforcerade. Svedare är även han god för en del poäng framåt, 15 poäng förra säsongen kan bli 20 poäng i år.

När vi pratar om centrar är det svårt att inte nämna nyförvärvet Nils Göthberg. Vi rankade honom som en av Division 1:s bästa värvningar hittills, en av anledningarna är att han kommer in med mycket rutin från Hagunda. Dahlberg pratar om en poängproduktion som är utspridd, men här har han fått in en spelare som kommer att ligga i toppen av poängligan men samtidigt vara en stark tvåvägs-spelare. Alex Neumann ska också nämnas här som förra året testade på spel med Hagunda via dubbellicens i Allsvenskan. Han gjorde 31 poäng för Björklinge förra säsongen och den produktionen blir viktig att behålla.

Forwardssidan har även den en bra mix. Här hittar vi interna poängligavinnaren Johan Strandberg Andersson, en avig forward med ett vasst spelsinne. Strandberg Andersson har ett bra avslut och skulle kunna göra lite mer mål, men han är född 1999 och har framtiden för sig. Björklinge får även tillbaka Simon Gustafsson som tidigare representerat klubben, men som tillbringat senaste två åren i Alunda. Ångermanlänningen Ludvig Bosk är också ett spännande namn som anslöt till Björklinge inför säsongen 2019/2020 från Timrå IBC. Här har vi också en målskytt som vi tror kommer göra ännu mer poäng i år. Även om forwards gör en hel del poäng är det en genomgående styrka i Björklinges trupp att försvarsspelet är prio, så även från forwards. Björklinge har en tydlig spelidé som laget inte viker ifrån, men likväl vill utveckla.

Björklinge kommer att bli en tuff nöt att knäcka för många lag.

Försiktig optimism

Hur kommer Björklinge att kännetecknas på plan?

Ett lag med grym sammanhållning som gör allt för varandra. Hårt jobb och inte bjuda på en millimeter i egen zon. Snabba omställningar där vi går rakt på mål och är kliniska.

Vilka skillnader tror du det kommer bli mellan Division 1 Mellersta och Östra Svealand?

Jag tror det är ganska stor skillnad faktiskt.  Årets serie kommer vara mycket jämnare och tuffare än den vi spelade i förra året. Bottenlagen kommer vara bättre, så det finns inga ”gratis”-poäng att hämta någonstans. Det kanske inte blir något lag som seglar iväg i toppen men känslan är att det är för att det är riktigt hög kvalitet på många lag. Det ska bli en väldigt spännande säsong och kul att stöta på nytt motstånd.

Vad tror du om er säsong?

Jag hoppas att vi kan fortsätta utvecklas som lag, att vi blir bättre hela tiden. Då tycker jag att vi åtminstone ska kunna säkra ett nytt kontrakt. Sedan får vi ta det därifrån.

Vad har du och laget för långsiktig målsättning?

Att etablera oss i Division 1.

Fem snabba:

Du får ta med dig en person till en öde ö, vem?

Pep Guardiola

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

BBK klara för allsvenskt kval!

Mest underskattad i laget?

Kristoffer Andersson

Vem älskar försäsong mest?

Robin Holmqvist

Vem blir årets utropstecken?

Johan Strandberg Andersson tror jag kommer uppfattas som en sevärd spelare.

Här kan ni läsa våra genomgångar om de två andra Upplandslagen i ”Stockholmsettan”

Rosersbergs IK

IBK Uppsala Teknologer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: