Stockholm och JAS – en evighetslång Golgata-vandring?

Året var 2017 när Salems IF fick resa till Uppsala, IFU Arena och Innebandyfesten. Det var utan tvekan ett fantastiskt starkt Salems-lag – med såväl egna talanger som Hannes Kjellberg, med flera – som invärvade klippor från andra byhålor hyfsat nära byhålan Salem. Det var utan tvekan det bästa laget som Stockholms ”len” har kunnat skicka till festen på år och evigheter, i killarnas klass alltså. Det räckte inte till final, men där två av de andra lagen i gruppen fick göra upp om den prestigefulla titeln. Lindås och Jönköping, där Jönköping vann och då för tredje gången i rad. Inte ens när Stockholm hade ett genuint fantastiskt och bra lag så räckte det alltså till. Inte då, och inte därefter. Varför?

Säsongen 2019/20 satsade Ingarö IF på att göra en ”Salem” plus ännu lite mer. Att Falun med sina 01-stjärnor skulle bli en hård nöt att knäcka visste nog alla med koll – även de i Ingarö med koll. Men den då framgångsrika skärgårdsklubben satsade stenhårt, gick i det närmaste ”all-in” och förstärkte ett redan suveränt lagbygge med killar som tvillingarna Hugo och Max Svensson, Manfred Arenander, Adrian Sylvan, Lucas Wärn och Sascha Fridebäck. Att skicka in det gänget i Stockholms starkaste och kaxigaste lag tillsammans med en ny och seriös lagledning skulle ta Ingarö till Salems nivå från 2017 och förhoppningsvis ett steg till. I en elitcup i Örebro möttes kaxiga uppkomlingen Ingarö och den ständiga favoriten Falun i en slutspelsfajt som enligt de flesta var den moraliska finalen. Falun vann med 5-1, lite väl stora siffor i en match där Faluns Emil Kalentun gjorde bort sig totalt med en ful armbåge i plytet på Manfred Arenander – och blev avstängd efter en seg process hos Innebandyförbundet…

Ingarö försökte, och finns idag i det närmaste inte längre. Ingarö försökte, men fick aldrig testa hur långt det räckte. Innebandyfesten ställdes in. Hotellen och restaurangerna i Växjö fick se sina innebandyintäkter försvinna all världens väg. Ingen av de spelare som spelade i Ingarös JAS-lag, det gäng som hade som mål att ta sig till Innebandyfesten och där göra avtryck, finns idag kvar i Ingarö idag. Alla har lämnat. De flesta finns i Värmdö. Några är i Tyresö Trollbäcken, någon i Farsta, Väsby, Huddinge och Hammarby samt med fixstjärnan Liam Åström i Storvreta och SSL. Ingarö IF:s satsning dog, och Stockholm var tillbaka på ruta ett igen. Eller? Vi kommer att återkomma till Ingarös satsning i en tredje del av trilogin om innebandyn i Värmdö kommun inom en snar framtid.

Men. Den kommande säsongen känns Huddinge IBS och klubbens satsning i HJ/JAS som det närmaste Salem – eller Ingarö – som man kan komma. Men räcker det för att kunna sätta innebandy i ”lenet” på kartan igen? Ytterst tveksamt. De som den kommande säsongen ska leda sina lag i JAS är 02-kullen, och det räcker med att se hur Stockholms 02-lag klarade i Distriktslags-SM, för att förstå uppförsbacken. Sämst placering på evigheter, trots en trupp med fantastiska spelare på de flesta positionerna. Nu är dessa grabbar utspridda i olika lag – i Huddinge, i Värmdö, i Farsta, i Tyresö Trollbäcken, i Bele Barkarby, i Salem. De är utspridda när de behöver vara tillsammans för att ha en bättre chans än en isbit i Sahara.

Stockholm behöver kraftsamla, och tycker någon att det är för stort och jobbigt med ett lag för de bästa talangerna så får man väl lösa det med ett hårdsatsande lag på norrsidan och ett på södersidan. Ingarös och Huddinges satsningar har nästan uteslutande handlat om söder-om-söder-killar – plus en fantastisk Lidingö-spelare i Tim Sundström, som nu har anslutit till Huddinge från regionens svar på Beverly Hills.

Stockholm behöver göra ett omtag, där regionens bästa talanger kan samlas för att utmana landsortens spetsgäng. Problemet är att ”breddtänket” idag gäller tills dess killarna blir seniorer. Vilket lag som helst kan anmäla sig till den högsta juniorserien, och sedan blir det en diskussion med förbundet om det är hållbart eller inte. Ifjol kunde vi se hur hållbart Juniorallsvenskan i Stockholm var, när Ingarö tilläts slakta Vendelsö med 21-1 på bortaplan – utan att förta sig. Vendelsös coach och ordförande kom till och med fram efter matchen till undertecknad och var inte direkt imponerad av Ingarö. Jag höll med. Ett Ingarö med full fokus hade gjort 50 mål på Vendelsö den matchen. Vendelsös bästa spelare i den matchen var målvakten Sebastian Svensson, som nu finns i Huddinge…

Men, hur utvecklande var det? För Ingarö? För Vendelsö, som drog sig ur serien efter några omgångar? Tyvärr är det resultatet inget unikt. Stockholms bästa lag måste få möta Upplands, Västmanlands, Södermanlands, Östergötlands bästa lag för att utvecklas. Ingarö mötte Skälby från Västerås i Storvreta-cupens final – och vann. Ingarö mötte Storvreta från Uppsala, och körde över. Men mot Falun räckte man inte till. Kanske för att man övergav sitt eget spel, och anpassade sig efter motståndaren. Det var en läxa som tränaren PA Nyman skulle ta med sig till Innebandyfesten.

PA Nyman fick foten efter säsongens viktigaste seger, mot huvudkonkurrenten Tyresö Trollbäcken. En tydlig kompatibiltetsfråga i mina ögon. Ingarö var inte mogna en coach som PA Nyman, och PA Nyman trodde att han skulle ha stöd av alla spelare och ledare i sina ambitioner. Ingarö vann Storvreta ändå, med i stort sett samma lag – minus Fredrik Hjelm och Pontus Wallin – som hade inlett serien. Ingarö gjorde en stark vår, så länge den varade – och hade kanske kunnat ta sig till festen. Men väl där hade man sannolikt bara kunnat stå upp lika bra som 02-kullens insats året innan.

Huddinge satsar hårt i år. Problemet är att det inte lär räcka, hur bra och skön satsningen än må vara. För att ett Stockholmslag ska kunna göra en Salem och lite till behövs att man samlar alla spelare med talang, ambitioner och skills i ett och samma lag. Någon annan väg finns inte. Det behövs ett lag som våra ”elit”-klubbar naturligt kan hämta nya spelare från för att återigen kunna ge Stockholm ett SSL-lag. Det känns tyvärr väldigt avlägset här och nu…

Vi återkommer i ämnet. Hoppas att ni längtar, redan nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: