Långläsning: Sundbybergs IK Damer division 1

Nu har turen kommit till en av nykomlingar från division 2 att få sin genomgång. Vi har kommit till Sundbybergs IK eller ”Sumpan” som de kallas. För två år sedan, vann Sumpan division 2, men valde att avstå uppflyttning till ettan, de var nöjda med att vara kvar i tvåan. Förra säsongen hamnade de på en tredje plats bakom Duvbo IK, som tackat nej till uppflyttning, och AIK (B), som inte får gå upp eftersom AIK (A) spelar i ettan kommande säsong. Denna gång har Sumpan tackat ja och är redo att konkurrera i division ett. Med oss för att göra denna genomgång har vi nytillträdde tränaren Fredrik Lindahl.

Hej Fredrik och tack för att du ställer upp på en intervju med InnebandySTHLM, vem är Fredrik Lindahl?

-Jag är 43 år och bor i Stockholm, på fritiden gillar jag att träna och titta på sport. Jag har varit tränare i 10 år, de 3 senaste åren i AIK DJ/D2, innan dess i Älvsjö AIK.

-Du är ny tränare i Sundbybergs damlag, hur kommer det sig att det blev sumpan för dig och vad kommer du bidra med?

Eftersom att AIK inte hade någon uttalad satsning för DJ/D2 så kände jag att det var dags att flytta på mig. Jag såg att Sumpan sökte en ny tränare och att dem gått upp i division ett, så jag tyckte att det verkade spännande och roligt. 

Jag kommer att bidra med mycket skratt och glädje, med en bra inställning, samt förhoppningsvis kunna utveckla en redan stark trupp.  

-Hur bra koll har du på Sumpans föregående säsong?

-Inte så mycket koll förutom att de spelade i div2, och att de hade/har en stark defensiv. 

-Vilka utropstecken har du identifierat som är viktig att behålla inför er resa i division 1?

-Att bibehålla all glädje och sammanhållning som finns i laget.

En säsong som gick upp och ner

Säsongen avslutades i förtid med tre omgångar kvar, faktum är att Sumpan kunde ha slutat som tvåa men likväl sexa. Med andra ord var det en jämn division två norra. Sumpan var ett av seriens tätaste lag och släppte endast in 40 mål, enligt våra källor berodde det på ett starkt, kollektivt försvarsspel i kombination med en vass Lovisa Garli i målet. Offensivt gick det avsevärt sämre, Sumpan mäktade bara med 51 mål vilket var avsevärt färre än toppkonkurrenterna. Med det sagt är det svårt att sia om hur många mål Sumpan hade gjort sina sista tre matcher. Målproduktionen och offensiven måste bli starkare inför säsongen 2020/2021.

Utropstecken att ta med sig

Det är svårt att presentera eventuella utropstecken för Sumpan, kvalitén på laget är svårbedömt men den bästa poängplockaren, Laura Tan, gjorde 13 poäng förra säsongen. Det som ska tas med är det starka försvarsspelet, det kommer behövas när de nu spelar i ettan. Sumpan kan inte förvänta sig att vara bollförande, därav behöver effektiviteten sitta där direkt. Lovisa Garli i målet är en trygg sista utpost och kan växa ännu mer nästa säsong, annars har Sumpan vågat satsa på en hel del 02-tjejer, däribland den underskattade Tove Hjortzberg

2020/2021- kan Sundbyberg klara sig kvar?

-Alla lag har en lång försäsong, men hur har ni förberett er för kommande seriestart?

-Vi har kört fys samt innebandyträningar fram till midsommar. Därefter har tjejerna fått eget ansvar under sommaren tills vi startar upp igen i augusti.

Truppen:

Sundbyberg har gjort klart med fyra nya spelare inför säsongen 2020/2021, Melina Tallberg och Cecilia Svensson hämtas från AIK. Från Järfälla har de fått in Maria Ringström och Matilda Björklund. Utav dessa fyra är Maria Rignström den med mest poängpotential, hon gjorde 22 poäng förra säsongen och har även rutin från division 1. Sundbyberg satsar ungt och för framtiden, vilket är en spännande strategi. Tränare Lindahl menar har även hintat om att flera spelare är på ingång.

Vi har dessvärre inte fått in en uppdaterad trupplista med vilka spelare som är klara för Sundbybergs trupp inför kommande säsong. Vi kan gå på Ibis men det är väldigt många namn och Sumpans hemsida gör det inte enklare att sätta truppen. Därför kommer vi återkomma med en uppdatering med deras trupp när den är klar, i denna artikel.

Men en överblick över det vi kan se, visar på att Sumpan absolut kan konkurrera i nedre skiktet av tabellen, men vill de sikta uppåt behövs ett par nyförvärv till. Med det sagt kommer vi få se ett Sundbyberg som prioriterar det kollektiva försvarsspelet, det kan bära långt, men bär det tillräckligt långt, vi är tveksamma.

Sundbyberg siktar högt

-Hur kommer Sundbyberg kännetecknas på plan?

-Sundbyberg har alltid kännetecknats som ett starkt kollektiv med en stark defensiv där alla jobbar hårt för varandra. Senaste säsongerna har vi försökt utvecklat vårt spel till att bli mer spelförande utan att tumma för mycket på det kollektiva och defensiva ansvaret. Vår förhoppning är att vi ska fortsätta utvecklas som ett hårt arbetande lag, som gillar att ha bollen. 

-Vem kommer bli årets utropstecken i Sundbyberg?

-Det är svårt och bara säga en spelare, då vi har ett väldigt starkt kollektiv, så jag skulle säga Sumpan som lag.

-Förra säsongen kom Sundbyberg på en tredjeplats i division 2 norra, men fick kliva upp i division ett efter att Duvbo tackat nej och AIK inte fick flytta upp, är ni redo för att konkurrera i ettan?

-Tyvärr så avslutades förra säsongen som den gjorde. Vi blev 3:a men slogs om andra platsen, men kunde även slutat på fjärde- till femteplats. Säsongen innan vann vi division två, men valde då att avstå division ett platsen. Självklart kommer det bli tufft och vi kommer snabbt behöva vänja oss vid tempot i ettan. Men vi är fulla med självförtroende, vi både hoppas och tror att vi kan överraska en och annan positivt. 

-Hur ser du på era möjligheter att hålla er kvar i ettan?

-Väldigt goda, vi har en bra trupp inför kommande säsong. 

-Finns det något lag du ser framemot lite extra att möta?

-Råsunda, kul att möta ett spelande lag med mycket meriterade spelare, och inte ett ”brunkers lag”

-Vad tror du generellt om damettan nästa säsong?

-Jag tror att det kommer vara jämt och tufft utan någon tydlig favorit.

Fem snabba:

Bästa/sämsta hall?

Bästa: Hallonbergen Sämsta: Tomtebodahallen

Drömrubrik 2020/2021?

Sumpan till Allsvenskan

Vem vinner interna poängligan?

Maria Ringström

5vs5 eller 3vs3 på träning?

5 vs 5

Vinna med 1-0 eller 10-9?

1-0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: