Unga ledare- Från Upplandslaget till Stockholm- Rött blir marinblått

I del tre av vår artikelserie om unga ledare i Stockholms län har vi kommit till en spelare som mestadels har spenderat sin tid i Rosersbergs IK. Moderklubben är Arlanda IBK men han har även hunnit med en sejour i Djurgårdens IF IBS satsning på JAS för P99 där det även blev en drös matcher i Allsvenskan. Till vardags även en backtalang i Rosers Alaget med meriter från Upplandslaget i SDF – SM, men han är också den analytiske och taktiska tränare för Rosersbergs P06-08, nu ska han även leda världens största innebandydistrikt, Stockholm, i kommande SDF-SM. Vi presenterar stolt Rosersbergs IKs och Stockholm P16 distriktslags tränare, född 1997, Adam Hellström.


Hej Adam om vi börjar med din spelakärriär, när började du med Innebandy och hur gick det till? Tjena!

Jag började med innebandyn när jag var 7 år (2004) och det gick faktiskt till genom att jag såg i en annons i tidningen om att dom sökte spelare, så det vara bara och ta sig ner till en träning och testa. Kommer fortfarande ihåg lite svagt om den träningen, fick nämligen spela med ”fel” vinkel hela träningen.


Vad fick dig att stanna och satsa på innebandyn?

Har provat på fotboll och BMX. Men innebandyn var det jag fastnade för vid 14 års ålder. Jag kände glädjen och gemenskapen, det var helt enkelt roligare jämfört med de andra idrotterna.

Du har Arlanda som moderklubb, kommer du ihåg varför det blev just Arlanda?

Som sagt den där annonsen jag nämnde tidigare, det var Arlanda IBK som la ut den och det var där allt startade.


Hur skulle du beskriva dina första år som innebandyspelare? Vad utvecklade du först?


De första 2-3 åren var ganska tuffa, var ingen naturbegåvning direkt. Så jag fick alltid kämpa, men jag krigade på och blev bättre och bättre. Var i hallen en hel del så skottet var nog det jag utvecklade först.

Adam Hellström i Arlanda

SDF-SM: en nyckelerfarenhet


-Du har representerat Uppland i SDF-SM, hur skulle du beskriva den erfarenheten?

-Det är nog det största och häftigaste jag varit med om. Den erfarenheten är såklart enorm! Man representerar sitt distrikt, vilket är det största du kan göra innan landslaget såklart. Men att spela viktiga matcher, i stora arenor med grymt arrangemang. Den erfarenheten är speciell att få som 15- åring.


Har det hjälpt dig i din spelarkarriär att ha spelat SDF-SM?

Det har det absolut gjort. Varit med 3 gånger och blivit ratad 1 gång. Så jag vet oxå känslan att inte komma med. Men att vara med och spela ett SDF-SM ger såklart en självförtroende boost för spelarkarriären, även om man inte presterade så som man ville.

Hellström i Upplands röda färger

Seniortiden


Säsongen 2014/2015 gjorde du din debut i herrarnas division ett med Rosers, hur skulle du beskriva din första säsong på seniornivå?

Den skulle jag beskriva som väldigt bra. Fick mycket speltid och ett förtroende. Det i sig gjorde så att man lärde sig väldigt mycket under den första säsongen!

Hur var det att gå från herrar division 3 till division 1?

-Ett jäkligt stort steg måste jag säga. Speltempot och närkamperna blev helt annorlunda jämfört med tidigare. Sen blir det lite skillnad på att åka över en helg till Gotland och möta Visby IBK i ett fullsatt södervärn, jämfört med IS Saga i ett tomt allianshallen.

Sejour i DIF innan det vände hem till Rosers


Säsongen 2015/2016 gick flyttlasset till Djurgårdens IF IBS och deras JAS satsning, hur kom det sig att det blev DIF?

Finns bara ett lag i Stockholm och det är självklart Stockholms stolthet! DIF hade en helhet och en satsning som lockade väldigt mycket.


Du blev bara kvar där en säsong, men hur formade den säsongen dig som spelare?

Det var nog en av det mest lärorika säsongerna, där man verkligen förstod vad elit innebar. Tror jag har ganska mycket att tacka den tiden för, var helt oskolad innan. Så det formade en till en smartare spelare.

Adam i Djurgårdens IF IBS


Du gick tillbaka till Rosers där du är en av de mer etablerade backarna i laget just nu, vad är det som gör Rosersbergs IK till en bra klubb att utvecklas i och satsa i?

Finns så många fina förutsättningar och att veta att klubben är stabil gör att det finns ett intresse. Vi spelar alltid inför fullsatta läktare och att bli igenkänd på stan tror jag gör mycket för att man ska utvecklas och känna en wow-känsla. Vi tror och ger många chansen så det är en fin väg att slussa sig uppåt i seriesystemet.


Vad har du för målsättning med ditt egna spelande?

Vill alltid uppåt, men jag trivs i Rosersberg och mitt hjärta vill föra upp dem till Allsvenskan. Men en målsättning är att vara en toppback i herrettan.


Vad tror du om herrettan i år?

-Den kommer bli otroligt sevärd. Många spännande nyförvärv i de olika lagen och en mixad serie med lag från Uppsala och Stockholm brukar kunna vara kul.

Adam spelar just nu i Rosersbergs IK


Tränarkarriären tog fart i Rosers


Du började din tränarkarriär i Rosersbergs P06, hur kommer det sig att du började som tränare?

När jag kom tillbaka till Rosers 2016 så fick jag frågan av sportchef Fredrik Raschke om jag ville hjälpa honom i hans lag. Så jag testade att vara med och det beslutet är nog det bästa jag tagit i mitt liv.


Hur skulle du beskriva dig som tränare? Vad är din filosofi?

Svår fråga, men jag skulle nog påstå att jag är väldigt detaljerad av mig och älskar att gå in på små detaljer med laget i stort och även på individnivå. Otroligt engagerad i mitt ledarskap. Min filosofi är alltid att utveckla spelaren, men om vi tittar rent spelmässigt, så strävar jag alltid att spela en fartfylld innebandy offensivt som defensivt.

Hellström i periodpaus


Vilka motgångar har du haft som tränare som gjort att du växt?

Är för ung för att ha påträffat någon motgång än.


Vilka erfarenheter som spelare tar du med dig in i ditt ledarskap?

Väldigt mycket, jag förstår hur spelarna tänker och kan sätta mig in i situationen på ett helt annat sätt. Även kunna ge tips på sådana grejer jag själv gick miste om och se till så att de gör det bättre än vad jag själv gjorde.


Vad är det bästa med att vara tränare?

Finns så otroligt mycket du får ut av att vara tränare. Framförallt när du fått vara med på en längre resa med ett lag och se den utvecklingen. Men det absolut bästa är att få uppleva den glädjen som finns inom en grupp.


Har du någon tränare som du vill lyfta, som format ditt ledarskap?

Har hämtat lite inspiration från olika. Men en speciell som jag känt sedan grundskolan är nog Magnus ”Binge” Jäderlund.


Vilket stöd känner du att du har fått som ung tränare, både av klubb och förbund?

Det märks av så många att dr gillar det du gör och att du är ung och bryter lite mönster. Du får oftast beröm och den uppbackningen är det viktigaste stödet. Själva bekräftelsen att de tror på en. Stödet kan såklart visas på olika sätt av tacksamhet, men jag tror det är viktigt att stödet finns, så att du känner att du vill fortsätta.

Vilka fördelar finner du med att vara en ung tränare och finns det eventuella nackdelar?

Den främsta fördelen är att spelarna känner sig trygga med någon i deras ålder, ”pratar samma språk”. Oftast ser de även upp till en på ett annat sätt. Nackdelen kan vara att jag kanske ännu inte är fullt mogen själv eller besitter den erfarenhet jämfört mot en vuxen ledare. Nu ser jag inga nackdelar för mig, men jag tror att det är där det kan brista lite, att du inte är tillräckligt vuxen.

Vad har du för ambitioner med ditt ledarskap?

-När det kommer till själva ledarskapet så eftersträvar jag alltid att utmana mig själv och mina spelare som jag jobbar med. Det ska finnas en hunger och en vilja. Idag har jag förmånen att jobba tillsammans med Fredrik Raschke, och mycket tack vare honom så har vi skapat den miljön. Han är i mina ögon helt briljant på att vara drivande. Därför tror jag att vi passar så bra ihop. Sedan när det kommer till vad jag vill uppnå, så är det osäkert i och med min spelarkarriär, men att en dag kunna leda något SSL lag vore något såklart.Jag är nöjd för dagen med att utveckla kommande stjärnor, det är lika viktigt det.


Du är fortfarande tränare för Rosersbergs IK P06 som nu slår sig ihop med Arlanda om jag förstått det rätt?

Det stämmer bra! Inför den här säsongen så har vi enats klubbarna emellan om att satsa på innebandyn för ungdomar och inte konkurrera ut varandra. En helt briljant lösning för framtiden. Vi alla vill samma sak så varför ta död på sporten och varandra? Blir ett par häftiga år framöver i kommunen.


Hur skulle du beskriva ditt lag och varför ska vi följa Rosers P06?

-Vi är ett hungrigt lag som alltid strävar att gå framåt och att alltid vilja utvecklas går i första hand. Skulle säga att vi är ett lag med ganska blandade spelartyper, där vi har det mesta. Åldersmässigt så skiljer vi oss gentemot andra. Vi har i truppen blandade åldrar mellan 06-08 och inget rent 06- lag. Det gör utmaningen ännu roligare och att få se 08:orna dominera mot duktiga 06:or är en fröjd för ögat. Därav så ska ni följa RA19 P06 kommande säsong, för när vi får det att fungera, så kan vi i princip rubba alla lag.

Hellström med en ny tränarposition? Foto: Rosersbergs Ik P06/07


Mot SDF-SM i Nyköping med Stockholms färger


Du är nyutnämnd tränare för Stockholms Distriktslag P16, hur känns det?

Känns såklart fantastiskt, en oerhört stolthet.


Hur kände du när du fick förfrågan att vara tränare?

-Ska jag vara ärligt så blev jag rätt paff när dom ringde. Var tvungen att smälta det några minuter. Men väldigt kul.


Tvekade du på att tacka ja?

Första tanken var, JAAAA! Men när det väl landade så insåg jag att jag måste få ihop det med så mycket annat, speciellt min egna spelarkarriär där vi satsar på att gå upp. Så visst tvekade jag lite. Till sist så kände jag, bara att få den här chansen vid 23-års ålder var något unikt så vi kör.


Att träna ett distriktslag skiljer sig avsevärt från ett vanligt klubbuppdrag, vilka erfarenheter tror du att du kommer få med dig?

Otroligt tufft att svara på såhär innan eftersom det blir första gången. Jag kommer, förhoppningsvis, få med mig erfarenheten att få ut maximalt av varje spelare under en sån kort period. Sedan så finns det en drös av erfarenhet i staben som jag kommer ta nytta av, just vad som krävs och veta vad som gäller när det handlar om nå resultat kortsiktigt.

Hur ser du på P04 kullen?

Ser helt klart lovande ut, kan bli en spännande årgång att följa.


Du har själv erfarenhet från SDF-SM och den process det innebär, tror du att du kommer ha nytta av det i detta uppdrag?

På något sätt kommer det nog vara till hjälp. Jag vet hur det mesta runt omkring fungerar, så att bara kunna fokusera på spelarna blir väldigt skönt.


Till sist, vad tror du om SM i vinter?

Blir ett helt annorlunda SM får med tanke på förutsättningarna som råder. Jag tror det kommer bli ett magiskt SM för Stockholms del, vi plockar dubbeln och ordningen blir återställd.

Adam (längst till höger) ska leda Stockholm P16 Foto: Stockholms Innebandyförbund

Vi fick även en kommentar om Adam som tränare av hans tränarkollega Fredrik Raschke:

Denna kille är framtidens tränare. Ambitiös & noggrann. Vi var det enda laget som tog poäng mot Finnarna som vann vår åldersgrupp i Storvreta 2020. Vi gjorde det efter videoanalys av herr Hellström som han visade för killarna på projektor i omklädningsrummet. I vår tränartrojka så står Adam för finessen & jag för jävlaranammat typ. Adam drar upp riktlinjerna i spelet & alla taktiska detaljer. Jag coachar men även här är såklart Adam högst delaktiga men lite mera tillbakadragen Säger Raschke till InnebandySTHLM.


Drömfemma:

Målvakt: Kim Kulich
Backar: Daniel Thorsson – Joakim Gustafsson
Center: Hampus Ahren
Forwards: Linus Jämtdal – Simon Götz
Reserv: Christian Sandsund och materialare är Janne ”bagarn” Levén.


Fem snabba:


Uppland eller Stockholm?

Pass

IFU arena eller Rosersbergs sporthall?

-Rosershallen


3vs3 eller 5vs5 på träning?

-5vs5

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

-Rosers klara för Allsvenskan och att Stockholm plockade hem guldet i SDF-SM


Vinna en match med 1-0 eller 10-9?

-1-0 lätt!

Här hittar ni del 1 med Vendelsö HJs Tim Wensberg Sahlin

Här är del 2 med AIK HJs Henrik Markstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: