Hallarna i Herrettan – Vi sätter betyg

En del av upplevelsen på en innebandymatch har inget med spelarnas spelande, coachens coachande eller domarnas dömande att göra. En del av upplevelsen handlar om den innebandyhall där man ska njuta av eller genomlida föreställningen på planen. En bra hall kan kompensera för usla domare, coacher som mest påminner om påtända fiskmåsar eller spelare som kan liknas med en orienteringstrupp på metamfetamin. I den här artikeln recenserar och betygssätter vi hallarna där ”Stockholmsettans” matcher kommer att avgöras den kommande säsongen. Här och nu är det ju förvisso inte ens säkert på att publik släpps in, men då kan läsarna med den här artikeln i bakhuvudet bestämma sig för om det var bra eller dåligt att man inte släpptes in. Väl mött.

Balrog – Botkyrkahallen

Botkyrkahallen är i grunden en riktigt bra innebandyhall. Balrog lär sitta på seriens bästa omklädningsrum, för det egna laget. Läktarna är väl tilltagna, men känns lite för långt i från händelsernas centrum – om man med det menar spelet på planen och inte käbbel på läktaren. Det är en luftig hall, men rätt känslolös. Omgivningarna är som de är, och man sitter ärligt talat hellre i den spartanska cafeterian än tar en promenad i kvarteren innan matchstart.

Stämning: 2 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 3 av 5

Totalt: 7 av 15

Björklinge – IFU Arena E

IFU Arena är ett innebandytempel, inget snack om saken. Det är det bästa Sverige kan erbjuda vad avser innebandyhallar, och det gäller i synnerhet A-hallen. Men B, C, D och E-hallarna är funktionella, med bra och lagom tilltagna läktare i sin gemensamma stora sal. Bra närhet till planen, och med bra synfält oavsett var man placerar arslet. Omklädningsrummen duger gott för hemmalag och bortalag i Division 1 nere i IFU:s källare. Omgivningarna är inte världens roligaste, men om man vill ha en öl och lite ölkorv före matchen finns det hos Arenahotellet runt hörnet. Cafeterian och restaurangen är av bra standard, men saknar den där intima känslan som kan skapas i en mindre hall.

Stämning, E-hallen: 3 av 5

Cafeteria: 3 av 5

Läktare: 4 av 5

Totalt: 10 av 15

Farsta IBK – Farstahallen 1

Många är de som älskar Farstahallen och hallens parkettgolv. Ännu fler är de som hatar Farstahallens parkettgolv. Farstahallen är en vågdelare i innebandy-Stockholm. Det går inte att vara likgiltig inför tegelbyggnaden mellan Farsta Centrum och Magelungen. Omgivningarna är bra, då man kommer upp till Farsta Centrum och allt som finns där på några minuters promenad. Allt som allt gör det Farstahallen till den perfekta hemmahallen, och en av de värsta bortahallarna. Publiken sitter nära, på en ordinär läktare – men i en hall där man slipper drabbas av klaustrofobi. Kafeterian/Restaurangen håller hög klass och anständiga priser – men drivs av privatpersoner/företag och inte av klubben. Hursomhelst kan man få nästan allt man vill att äta eller dricka i Farstahallen, och till en rimlig kostnad. Särskilt köttbullemackan rekommenderas. En bra hemmahall för Farsta, en värdelös bortahall för alla andra – utom de som åker på match för att äta med andra ord.

Stämning: 3 av 5

Cafeteria: 4 av 5

Läktare: 3 av 5

Totalt: 10 av 15

Hammarby IF – Sjöstadshallen

Sjöstadshallen är en fin hall. Den ligger bra. Omgivningarna är suveräna, och man hinner lugnt ner till Restaurang Göteborg för en öl eller tre mellan samling och matchstart. Men det är en själlös hall, med en enkel och sparsmakad cafeteria. Logistiken i hallen skapar onödig trängsel, och att behöva jobba sig upp för en herrans massa trappor innan man kommer på plats känns inte bra för oss med begränsad rörlighet och ett omfattande midjemått. Läktaren är bra, och man kan sitta bakom sitt lag, hjälpa till med coachningen och rätta sekretariatet rätt enkelt. Omklädningsrummen ligger bra till, och är fina. Sjöstadshallens aber är svårigheterna att hitta en bra P-plats i närheten…

Stämning: 3 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 3 av 5

Totalt: 8 av 15

IBK Uppsala Teknologer – IFU Arena E

Hade vi gjort det enkelt för oss hade vi kopierat in texten om IFU E från Björklinge här, men sådana är vi inte på InnebandySthlm. Dock kan vi ännu en gång konstatera att IFU Arena verkligen är ett innebandytempel, med sina fem fantastiska spelplaner och en riktig innebandybutik i byggnaden. Läktarna är bra och man ser matcherna utmärkt oavsett vilken hall man befinner sig i och oavsett var man sitter. Cafeterian/Restaurangen har bra mat och anständiga korvar. Bullarna är ”bake-off”, men har man tur och kommer fram till bullkorgen när de nygräddade har lagts upp är det en religiös upplevelse som slår Uppsala Domkyrka alla dagar i veckan. Omklädningsrummen är okej, sjukrummet och coachloungen i källaren jättefina. Omgivningarna bättre än i Botkyrka, men inte mer än så.

Stämning, E-hallen: 3 av 5

Cafeteria: 3 av 5

Läktare: 4 av 5

Totalt: 10 av 15

Järfälla – Jakobsbergs Sporthall

Skabbigt. Slitet. Sunkigt. En typisk representationshall för ett typiskt topplag i Stockholmstrakten med andra ord… Jakobsbergs Sporthall var säkert fin och trevlig, när Birka var den största staden i Sverige. Nu duger den inte alls. Visst är läktaren ändamålsenlig och bra, men det är nog det enda som gör hallen värd att besöka. Tidigare var omgivningarna okej, med ett hyfsat vitalt centrum i ”Jakan”. Nu känns det centrumet som ett förortscentrum till Vladivostock. Lika kallt, öde och hemskt som just det. Cafeterian? Sist jag var där så dög det som fanns, men inte mer än så. Ska man hitta något positivt att säga eller skriva om Jakobsbergs Sporthall så är det att det inte är Björkebyhallen i Barkarby. Skärp er Järfälla kommun!

Stämning: 2 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 3 av 5

Totalt: 7 av 15

Rosersberg – Rosershallen

Rosersberg är en håla, vars enda fördel är Sveriges största food-court bredvid en motorväg. Plus att det finns ett fängelse i byn, Storboda. Det är det mest mest fängslande med Rosersberg, om man räknar bort det rätt så schyssta slottet. I en håla som Rosersberg kan man inte förvänta sig någon bättre arena än Rosershallen. När galna terrorister forcerar väggar på andra idrottsanläggningar i Sigtuna kommun ligger Rosershallen såpass ”off” att inga hittar dit. Rosershallen har goda bullar i sin cafeteria, sägs det. Vi ska testa dem. Det är en basic hall, med ett hyfsat skönt publiktryck och sådana där nedfällbara läktare som har blivit så modernt i Mellanmjölks-Sverige. Det är en hall som duger för Rosersberg, så länge inte klubben inte avancerar. Den risken – eller chansen – finns ju nu. Då får vi se var Rosersberg tar vägen, med eller utan bullar…

Stämning: 4 av 5

Cafeteria: 3 av 5

Läktare: 2 av 5

Totalt: 9 av 15

Rotebro – Nya Rotebrohallen

Nya Rotebrohallen har någon sorts gräs eller mossa på taket, och det kanske ser bra ut för de miljövännerna som tittar ut till vänster under inflygningen till Arlanda och bana 01L. Nya Rotebrohallen är inte Gamla Rotebrohallen, och det är ju bra. Men i övrigt är Nya Rotebrohallen inte speciellt bra. Läktarna är av samma nedfällbara modell som i Rosershallen. Cafeterian har vid våra besök känts lika tilltalande som en fettpropp i avloppet, och stämningen bara bra när motståndarna suger med sina supportrar till ”Rotan”. Omgivningarna? Ja… Här bodde Christer Pettersson, och här föddes drinken ”Dräparen”. Ungefär så bra alltså. Men hallen är ny, och känns fräsh när man kissar på toaletten.

Stämning: 3 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 2 av 5

Totalt: 7 av 15

Tyresö Trollbäcken IBK – Tyresöhallen

Tyresöhallen är utan tvekan en av Stockholms finaste innebandyhallar. Så är det bara. Stor publikkapacitet. Sköna stolar. Flera ”gräddhyllor” och massor av möjligheter till innebandymingel. Men. En brant läktare, med ett sjukt trappsystem som ställer till det för alla i publiken som inte råkara vara bergsgetter. Publiken ser bra i Tyresöhallen, och cafeterian har potential – trots att den äckligaste toasten jag blivit serverad i en sporthall serverades i Tyresöhallen. En toast ska vara varm. Osten ska ha smält. Brödet ska inte vara halvfryst. Men platsen för en cafeteria är suverän, och oftast smakar det bra. Om man väljer korv istället för toast. Omklädningsrummen är fina, men lagen sitter trångt mot en vägg som kunde ha flyttats två meter utåt. Stämningen är oftast god, och TT har en engagerad enpersonsklack i form av en mycket engagerad dam som med stor entusiasm hejar på sitt lag. Ett problem med Tyresöhallen dock är bristen på parkeringsplatser nära hallen.

Stämning: 3 av 5

Cafeteria: 3 av 5

Läktare: 4 av 5

Totalt: 10 av 15

Vallentuna – Hammarbackens Sporthall

Du behöver inte åka till Prag och spela innebandy i någon av förorterna för att uppleva 70- eller 80-talet igen. Du behöver inte åka till Tjernobyl för att se något lika deprimerande. Det räcker med Hammarbackens Sporthall i Vallentuna. Det som skiljer Hammarbacken från Prag 1978 eller Tjernobyl är servicenivån. Det är trevligt folk i cafeterian, utbudet marginellt större än i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Men hallen, läktarna och omklädningsrummen andas östblocket. Sedan har vi stämningen i Hammarbacken, som alltid är god. Publiken jublar för att Vallentuna spelar bra och gör mål, inte för att de skulle ha hamnat i Gulag om de råkade vara tysta. Läktarna suger, med basketkorgar mitt i synfältet här och där.

Stämning: 4 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 1 av 5

Totalt: 7 av 15

Värmdö – Värmdö Sporthall

Du har lämnat civilisationen i Gustavsberg bakom dig, och det återstår trots det ytterligare några kilometer innan du är framme i Värmdö Sporthall. Du svänger in, till höger, och hittar en hall mitt ute i ingenstans egentligen. Men det är en bra hall. En riktigt bra hall. Med en läktare med två etage. Med bra tryck, så bra tryck att SOS-operatören och akut-USK:an i mig blir nervös för att det övre etaget ska falla ner över det undre. Då skulle det behövas massor av ambulanser. Värmdö Sporthall duger bra, faktiskt. Kanske är cafeterian underdimensionerad. Kanske är det för trångt in och ut. Kanske är omklädningsrummen lite för snålt tilltagna. Men det är en bättre hall än många andra, och det är en hall med hjärta. Omgivningarna? Hemmesta. Det säger väl allt?

Stämning: 4 av 5

Cafeteria: 2 av 5

Läktare: 4 av 5

Totalt: 10 av 15

Älvsjö – Västertorpshallen

Precis som i fallet Hammarbacken är en resa till Västertorpshallen en resa tillbaka i tiden. I Västertorp passar det bättre, då Håkan Juholt bodde i stadsdelen innan han blev ambassadör på Island. Juholt ville ha ett Sverige där Domus var Domus, och då man endast kunde köpa sina Treo på det statliga Apoteket. Och när sporthallar såg ut som Västertorpshallen. Men Västertorpshallen har själ och hjärta, och innebandy-Stockholms absolut bästa hamburgare. Problemet är att man kan få vänta länge på den, speciellt när det är mycket folk i hallen. Det är en sunkig hall, med en läktare som ger hemoroijderna ny livskraft. Det händer att man kan få parkera en halvmil från hallen på grund av för snålt tilltagna parkeringsytor. Men så har vi den där hamburgaren, som gör det värt allt det där. Eller nästan. Omklädningsrummen är som de gamla och före detta KGB-cellerna i Riga. Hallen känns omodern, men har sin själ och sitt hjärta.

Stämning: 3 av 5

Cafeteria: 4 av 5

Läktare: 2 av 5

Totalt: 9 av 15

Bäst? Utan tvekan måste det vara IFU Arena, men den ligger ju i Uppsala. Bäst av Stockholmshallarna är Tyresöhallen.

Sämst? Med viss tvekan Hammarbackens Sporthall i Vallentuna. Närmare en tidsmaskin kommer du inte i innebandy-Stockholm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: