Johan Schantz – ”Vi har lite andra bra lirare som gärna få synas i protokollet istället för mig”

I dagens första intervju har vi äran att få presentera Hammarby IF IBFs ödmjuka lagkapten Johan Schantz. Schantz har tidigare spelat i Allsvenskan med bland annat Haninge och TT, men nu siktar han på att ta Bajen dit. Har tidigare representerat Stockholms Distriktslag för pojkar födda 1997 och kan beskrivas som en hårt arbetande spelare. Tidigare varit back men ska enlgit coach Danne flyttas upp i mitten.

-Hej Johan, först och främst tack för att du ställer upp på en intervju med InnebandySTHLM, men vem är Johan Schantz?

-Det är en kille på 23 år som jobbar ganska mycket och har lite övriga aktiviteter vid sidan om jobb och innebandy. Fiske, träna hund, golf m.m.

-Hur skulle du beskriva dig själv som innebandyspelare?

-Jag tycker det är svårt att beskriva sig själv, men jag är en spelare som lever mycket på spelförståelsen. Min främsta styrka är passningsspelet, att jobba hårt för laget men brukar samtidigt försöka hålla mig undan från poängprotokollet. 

-Du har en hel del rutin från Allsvenskan med både Haninge FBC och Tyresö/Trollbäcken IBK, hur kommer det sig att du valde att gå till Hammarby säsongen 2016/2017, som då spelade i division 3?

-Jag hade en ganska jobbig period i livet samtidigt som jag behövde kombinera innebandyn med skolan. Valet var därför givet eftersom jag alltid haft bra kontakt med vår coach Danne.

Vad är ditt bästa innebandyminne?

-SM-guldet med stadslaget ligger högt i och med att jag har tatuerat in den där fula pokalen på halva låret. Vi hade även ett riktigt bra år med 10 utespelare + 2 målvakter i Storvretacupen när jag var 15 år. Fredde Norrman spikade igen i kassen medan Adam Kimström forcerade som striker och gjorde typ 30 av våra 35 mål. Match efter match lyckades vi skrälla cupen igenom och tillslut knep vi åt oss en silverpeng. Det känns som den största skrällen så den sticker ut lite extra för mig.

-Du är kapten för Hammarby IF IBF, hur ser du på ditt kaptensskap och anser du att det är extra press på att vara kapten för ett lag av Hammarbys dignitet?

-Jag är född med Bajen i blodet, det finns inget ställe jag hellre vill vara på än att vara kapten för detta lag. Jag är ju relativt ny i kaptensrollen, men jag har bra spelare och ledare runt omkring mig som hjälper mig. Jag har alltid varit en pådrivare både på och utanför planen, resten kommer automatiskt.

-Eventuellt ligger det något i det du säger men jag har inte så mycket att jämföra med tyvärr, men det är klart att jag känner extra press med tanken på de starka band jag har för klubben.

-Förra säsongen vann Hammarby herrarnas division 2, fyra poäng före tvåan Vallentuna, hur skulle du beskriva er säsong 2019/2020?

-Vi gjorde en bra säsong tycker jag, det är väl 3 matcher vi är missnöjda med, ett kryss mot Värmdö och sedan dubbeln mot Vallentuna. Men några plumpar får man ha, nu var vi klara utan problem trots att vi plumpade 3 matcher och det tyder väl på att det var rättvist att vi gick upp.

-Du gjorde 15 poäng på 17 matcher från din backplats, hur skulle du beskriva din egna säsong?

-Jag har aldrig varit en poängspelare, vi har lite andra bra lirare som gärna få synas i protokollet istället för mig. Jag har gjort mitt bästa för laget på planen och för att alla ska må bra utanför planen, det känns som att det är min roll.

-Vilka utropstecken tar du med dig från förra säsongen? 

-Hur snabbt vi kunde bygga om laget är ju helt klart en positiv sak att ta med sig. Jag tycker att vi har fått en helt annan inställning jämfört med tidigare år, nu vill spelare komma ner på träningar och matcher för att vinna, det är en nyckel som blir viktigare och viktigare ju högre upp vi kommer.

-Vilka skillnader tror du det kommer bli mellan division 2 och division 1?

-Jag tror det är svårt att förklara med ord, jag har spelat en del i de närliggande divisionerna men hoppet mellan div 2 och div 1 är helt klart det hoppet med störst skillnad.

-Det blir väldigt mycket mer fart och fläkt än vad det blivit i division 2 samt att man oftare blir straffad vid bolltapp. I division 2 ägde vi matcherna och vi kunde ha 5 spelare borta men ändå åka och spela av matcher med 5-kassars marginal. I år tror jag inte det kommer vara en enda match som vi ”bara” spelar av med den vinstmarginalen. Jag tror det kommer bli en rolig säsong och det känns som vi hittat rätt mentalitet i laget för att ta oss an den här uppgiften.

-Ni har haft en lång försäsong som alla andra lag, hur har ni förberett er för seriepremiären? 

-Vi har tränat väldigt hårt under en väldigt lång period så man känner sig lite sliten men samtidigt har jag varit väldigt noga med att kommunicera ut att det behövs om vi ska hänga med i division 1.

Om man ska säga någonting om Covid-19 som gett oss en liten positiv effekt så kan det vara att man verkligen har velat komma ner på fyspassen och träffa alla i laget, speciellt för mig som bara sitter hemma och jobbar på dagarna.

-Men vi har kört på 5 pass i veckan, 3 pass med laget och 2 egna fyspass. Nu under juli månad håller samtliga spelare igång på egen hand.

-Ni har nyligen varit uppe i division ett men åkte då ur som klar jumbo, känns ni mer redo att ta steget upp nu?

-Jag tror det blir svårt att jämföra. I korta drag så har vi ett mer vältränat och organiserat lag. Vi har fått in tyngre spets framåt samt att vi har fått in väldigt bra tvåvägsbackar med rutin från Allsvenska och division 1. 

-När vi åkte ur sist hade vi en önskan om att bygga om laget med en defensiv grund eftersom det small lite bakåt sist vi var uppe, vi lyckades bygga om det här laget egentligen under en sommar och har verkligen fått bra koll på bitarna nu. 

-Men som svar på frågan, ja jag tycker vi känns mer redo nu.

-Bröderna Khan stog för en stor del av er poängproduktion förra säsongen, i år kanske de behöver mer avlastning, vilka flera spelare tror du kan kliva fram rent offensivt?

-Nja, jag brukar fråga dem om jag ska gå in och sno lite poäng men bröderna vill gärna glänsa lite i protokollet. 

-Nej men vi har väl lite oslipade diamanter i laget, Calle ska bli intressant att se. Men vårt främsta fokus är att täppa till bakåt, det handlar om att göra mer mål än laget på andra sidan, om vi kan anpassa hur mycket mål vi släpper in så har vi vunnit mycket.

-Om vi ser till truppläget har ni tappat tre spelare, men fått in en talang i Carl Brorsson och en riktigt bra målvakt i Edderborn. På vilket sätt kommer dessa nyförvärv bidra till truppen?

-Calle är spännande, snabb, teknisk, ung och väldigt fin att kolla på när han spelar. Han har helt klart psyket för att blomma ut till en riktigt bra innebandyspelare så vi ska försöka hjälpa honom med det.

-Vad gäller Chippen så är jag fruktansvärt glad över detta, vi har ju varit kompisar sen jag var ett litet barn samt att vi bor grannar. Om vi ska prata om innebandyspelaren Chippen så kommer ju han in med en hel drös av rutin, samt att det är en målvakt som kan vinna matcher åt laget när det står och väger.

-Många lag har förstärkt sina trupper och på förhand ser det ut att bli den jämnaste och mest kvalitativa herrettan på länge, vad tror du om era chanser att hänga kvar i ettan ?

Med det laget vi har idag och med tanken på hur vi har tränat så känns vi redo. Det kommer bli en tuff säsong men vi har helt klart kvalitet för att hålla oss kvar.

-Hur kommer Hammarby att kännetecknas på planen?

-Det roliga Bajen, såklart.

-Vad är Hammarbys och din egna långsiktiga målsättning?

-Målsättningen är att etablera sig i division 1 i dagsläget, jag har väl ungefär samma målsättning. Men sen får man väl se hur det går i början på säsongen. Tycker man ska hålla målsättningarna öppna med hjälp av delmål.

-Vilken/vilka spelare tror du kommer bli årets utropstecken?

-Lukas Örtengren. En spelare som växt och växt under min tid i Hammarby, till skillnad från en annan som gått ner sig år efter år haha. Lukas är en spelare med otroligt tryck i steget, fina handleder och en snabb release i skottet. Jag tror han kommer vara gjuten i division 1.

Sen har vi ju våra bröder som det skriker utropstecken om.

-Finns det något lag du ser framemot att möta lite extra?

-Jag känner ju en del spelare i dem olika lagen, blir lite speciellt att möta TT, de matcherna ser man fram emot. Sen ska det bli kul att möta lagen från Uppsala som man aldrig tidigare har ställts emot.

Fem snabba: 

Vilka slår du helst i en DM-final, DIF eller AIK?

Haha, Diffen 100%.

Stockholms bästa/sämsta hall?

Tungelsta sporthall, eller räknas det som Stockholm?

Mest underskattade spelaren i Hammarby?

Marcus Holst alt Lukas Örtengren.

Vem ogillar försäsongen mest?

Har aldrig frågat Jolle Sund, men jag måste svara Jolle för jag har inte sett honom på ett fyspass under mina år i Bajen haha.

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

GRÖNA VITA OSLAGBARA!

Här kan ni läsa vår genomgång av Hammarby IF IBF med coach Berg

En kommentar på “Johan Schantz – ”Vi har lite andra bra lirare som gärna få synas i protokollet istället för mig”

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: